icon

Chcem byť ženou v domácnosti: Skúsenosti a tipy od ostatných žien

28. nov 2024

Ahojte,

Predtym, nez ma tu odsudite - mam 26r, roky pracujem full time, zaroven som nedavno nastupila na externe studium VS. Viem sa o seba postarat (len pre rypalky, ktore sa pri tejto teme urcite najdu).

Ale chcela by som byt zena v domacnosti - tzn. Muz pracuje a zena “udrziava ohen”, domacnost, vari, pecie, nakupuje, riesi vsetko tak, aby fungovalo atd.
Tieto cinnosti ma velmi bavia. Chcela by som sa starat o muza a tvorit nam ten “tip-top” domov.

Asi vela zien to ma podobne, ale okrem toho este chodia do prace + deti, pridu domov a nezastavia sa az do vecera… su unavene, vycerpane, znicene, zanedbane (to nie je urazka, ale fakt - na zeny je toho proste vela, ked sa to tak spocita dokopy, praca + domacnost, tak robia aj 13hod denne, vikendy samozrejme tiez). Ja tak proste nechcem zit.

Su tu zeny, ktore funguju tymto systemom? Ze muz dobre zaraba (kludne aj nadpriemerne) a vy ste zienky domace? Vedeli by ste mi povedat, ako to u vas presne funguje, ako vam to vyhovuje, co nevyhovuje atd?

lindahhh
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
28. nov 2024

@gejb nechápem, čo riešiš. Keď jej manžel bude šikovný a bude mať poistku, tak v prípade jeho smrti ona dostane peknú sumu z poistky a je na ďalšie roky poriešena aj keby robila za minimalku. Tieto obavy sú také reálne ako že vybuchne jadrová elektráreň. Zbytočne strašenie.

lenkakravcova
28. nov 2024

@malasandrika a čo máš teraz? Máš tu závratnú kariéru? Naplnilo to tvoj život viac než môže byť naplnený ten jej keď si splní svoj sen? Prečo ju hneď ponizuješ slovami, že žena v domácnosti je slúžka?
Čo ak je to práve rola, ktorú ona túži mať a v ktorej bude šťastnejšia než taká žena s kariérou po rokoch?

gejb
28. nov 2024

@lenkakravcova ja neriešim nič. Mne je to uplné jedno .
Len som napísala s čím musí slečna počítať.

lindahhh
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
28. nov 2024

@gejb ale ona nemusí, ak si to správne s mužom ošetria. Dnes je tých možností viac než dosť. Od poistiek, cez investovanie na trhu alebo do nehnuteľnosti.. nezijeme práve v dobe kedy ženy nemajú možnosť si toto poriešiť s manželom. To skôr príde vojna a všetko čo máme zmizne, než nastane taký scenár ako opisuješ.

gejb
28. nov 2024

@lenkakravcova jasne. Máš pravdu. Nereálne.

andrea2323
28. nov 2024

@gejb ja viem čo myslíš chápem ťa 🙂 len som sa vyjadrovala k tomu dôchodku.. k chorobe, zťp, smrti na to by mala byť dobrá poistka. Ale vieš to len tak polemizujeme tu, lebo nepoznáme ich situáciu. Dovolím si povedať, že žena v domácnosti ak chce ostať, tak si to asi môžu dovoliť. Vtedy aj v tých prípadoch, čo si spomenula majú proste majetky, čo môžu speňažiť, alebo neviem predá dom, presťahuje sa do bytu, bude používať úspory, čo majú..ale to my už nevieme, ako na tom sú ☺️ ak zarába manžel neviem 10k mesačne, je nejaký podnikateľ, tak ušetrí, má majetok, rentu možno nejakú. Samozrejme ak by muž zarábal 1000€ tak je to o inom ostať doma..

slavka1988
28. nov 2024

Za mna je to fajn dovoliť si byt doma ,pokial sú deti ,mala som veľa času na krúžky učenie varenie a plus aj na svoje záujmy a nebola som unahanana.,ale keď deti odrastli by mi bolo dlho doma,chýbal by mi kolektív🙂

caroline_
28. nov 2024

my sme tak s muzom zili dlho,ked chces napis mi spravu a napisem ti o tom viac,a kedze mam o rok viac ako ty,tak na komentare ze co dochodok,tak my kym sa ho a ak vobec dozijeme uz system dochodkov mozno vobec nebude fungovat

som_realistka
28. nov 2024

Poviem ti to, čo som po edala mojej dcére, keď povedala, že chce byť žena v domácnosti. Jasne, môžeš, ale zabezpec si dostatočný pasívny príjem, na ktorý nebude mať nikto iný okrem teba dosah. To ze chlap chce aby žena bola doma a starala sa iba o rodinu je fajn, ale treba myslieť aj na jej zabezpečenie, poistky, investície, a pod.

malasandrika
28. nov 2024

@lenkakravcova my dve si v tejto téme nemáme čo povedať. Ani z hľadiska Tvojej viery, ani z hľadiska feminizmu a ženských ambícií. Nepotrebujem urážať iné ženy, keď je zabezpečená, nech si doma ostane. Ale raz keď partnerovi prepne a ona sa bude musieť postaviť na nohy po 40-50 s 2-3 deťmi … no ďakujem nie.
Ja som žena, ktorá sa vie postarať sama o seba - mám byť, auto, viem financovať svoj život bez partnera. Áno každé ráno mám orgazmus z toho, že nie som na nikom závislá.

som_realistka
28. nov 2024

Ale baby nehovoria iba o dôchodku z prace, dôchodok je aj to co získaš investíciami a necháš si vyplácať. Predstav si krajinu situáciu, muž zarába super, si doma 10 - 15 rokov, všetko je super. A zrazu choroba, nehoda, muž nemôže zarábať. A ty zistíš, že muž neodkladal, lebo ste si uzivali, neinvestoval, a na dom je ešte 7 rokov hypo.

lucy_ms
28. nov 2024

my tak fungujeme už 7 rokov. takto sme sa dohodli, keď som otehotnela a obom nám to takto vyhovuje. nemusíme riešiť, kto bude s deťmi v čase prázdnin, chorôb.. všetko je to o tom, ako sa ty sama nastavíš v mysli.

lenkakravcova
28. nov 2024

@som_realistka tak toto zistí jedine, keď je blbá a medzitým nič nezisťovala a žila so zatvorenými očami. Snáď takéto zmýšľanie od VŠ ženy neočakávaš.

mandzula
28. nov 2024

Takto by som chcela zit jedine v pripade, ze by som mala na ucte nehorazne vela zdedenych penazi alebo by som vyhrala Jackpot, inak si neviem predstavit byt financne zavisla od akejkolvek inej osoby, najma keby v tom boli este aj deti.

som_realistka
28. nov 2024

@lenkakravcova by si sa divila koľko je takých žien, vôbec sa nestarajú odkiaľ plynu peniaze, čo sa deje ďalej, žijú vo svojej bublinke, a potom príde precitnutie že žili v dome, čo muž kúpil za slobodna, na účtoch minimálna suma a pri rozvode nie je čo deliť.

lenkakravcova
28. nov 2024

@som_realistka nemám pocit, že by som poznala jednu takú, ktorá má VŠ vzdelanie. To skôr opisuješ ženy, ktoré len tak tak pochodili stredné školy..

mikadooo
28. nov 2024

Ja som tak bola pol roka po 9-ročnej materskej a utiekla som do roboty a už nikdy nikdy viac 😄. Ale chápem, že na začiatku to môže vyzerať tak ruuuuužovo, ak nevieš, čo to znamená sociálna izolácia, stále medzi tými istými 4 stenami, ja som mala pocit totálnej, ani to neviem nazvať, zbytočnosti? 🤔 mrhania intelektom? No, neviem, normálne depresia čistá z mojej strany. Ale môže byť, že ťa to naozaj bude baviť a sa budeš doma realizovať pri pečení xteho koláča a umývaní yteho taniera 🤷. Ja radšej podvečer zapriahnem chlapa a deti a "sme v tom spolu", ako znovu zažívať to, čo počas toho polroka. Ale teda závisí hodne aj od chlapa, akého si nájdeš a ako k nemu budeš pristupovať, či ho chceš ofukovať, alebo ho ideš brať ako rovnocenného partnera a rovno tak nastavíte pravidlá, resp. sa o to budeš každodenne pokúšať. To už závisí od tvojej povahy a výchovy atď.

bucko555
28. nov 2024

Ja by som toto nedala že len byť doma a starať sa o rodinu, mám potrebu seba rozvoja a aj po materskej som nevydržala doma tri roky

lucia245
28. nov 2024

Pýtaš sa v zlom fóre. Tu ti na otázku neodpovedia (česť výnimkám) ale budú riešiť prečo to tak chces a čo je na tom zle . Poradím ti skupinu na FB ak chces napis spravu.
A je úplne v poriadku, ak to tak chces💙

barny
28. nov 2024

Prepac, ked najdes chlapa co bude chciet zenu doma budes doma, co riesis a prepac ja pani co mam 40 uz teraz viem ze dochodok od statu bude 💩 alebo najdi nejakeho o 25 rokov starsieho a podedis var

123kika1234
28. nov 2024

Ja som na plnom ID (dost slušný), manžel zarába dobre, ale žila som chvíľu doma, že som nepracovala a neskutočne mi chýbala socializácia. Teraz študujem denne (ináč sa nedá) a popritom si aj zarábam. Ja si myslím, že keď chceš choď do toho, ale peniaze naviac sú vždy dobre.

zobaka
28. nov 2024

mozes, ked takeho muza najdes, nemusi kazda spasit svet

culienka
28. nov 2024

Ja mam kamarátku co takto žije. Ale im to obidvom vyhovuje. Jemu vyhovuje ze sa stará o neho, deti a o domácnosť a ona je silno materinský typ a tým podľa mňa nemá pocity zbytočnosti. Ale ona je veľmi šikovná a pracovita , ziadna leniva hnida, ma aj vysokú školu aj vie jazyky a keď mala aj pokusy ísť do prace rýchlo si nasla dobru prácu, ale skončila kvôli rodine. Nudiť sa určite nenudí, je velmi pracovitá, ráno deti porozvazat potom vari upratuje potom sa s deťmi učí pripadne dáky program a už je večer .
Len si treba nájsť takeho co to tiež takto chce a co mu nebude vadiť ze ma žienku domácu a nebude milenku neskôr hľadať 😊

karolinakr
28. nov 2024

zas tieto katastroficke scenare -50r. žena si nenajde pracu..no najde, ked musi

matana2
29. nov 2024

Ja tak fungujem, ma to vyhody. Mas viac volneho casu, kym su deti v skole co to porobis, uvaris popraces, nakupis, pri vareni skuknes serial ci film. Zbehnes s kamoskou na kolac...proste aj oddychnes. A ked pridu deti domov tak sa im mozes vklude venovat, poroznasat ich po kruzkoch., zahrat sa s nimi. Mam svoje konicky, ktorym sa pocas tyzdna venujem (sportove). Takze mne ten cas ubehne. Je ale tazke si najst muza ktoremu to tak bide vyhovovat.

bystrozraky
29. nov 2024

Je to absolutne normalne. To preco to je teraz odsudzovane spolocnostou je - ze nektori muzi to vyzaduju od zeny a nie je to ich slobodne rozhodnutie. V takych pripadoch to nie je ok. A ak niekedy potom neskor ked dostanes chut pracovat 2-3 hodinky denne tak to mozes kedykolvek zmenit ;) Takze si najdi partnera najlepsie ktoremu vyhovuju obe varianty 🙂 Prajem slnko v srdci ;)

matkahelka
29. nov 2024

@biba_18 vdovske dostava vydata zena, ak ovdovie. a je fuk, ci mal chlap 25 rokov ci 95 rokov, ked zomrel. ak zomrel mlady, vdovske vyratava SP na zaklade jeho odvodov, ak zomrel ako dochodca, je to pomerna cast jeho dochodku. toto je jeden z dovodov, preco manzelstvo nie je len papier.

biba_18
29. nov 2024

@caroline_ veď napíš aj nám, keď píšeš v minulom čase …