Chcem byť ženou v domácnosti: Skúsenosti a tipy od ostatných žien
Ahojte,
Predtym, nez ma tu odsudite - mam 26r, roky pracujem full time, zaroven som nedavno nastupila na externe studium VS. Viem sa o seba postarat (len pre rypalky, ktore sa pri tejto teme urcite najdu).
Ale chcela by som byt zena v domacnosti - tzn. Muz pracuje a zena “udrziava ohen”, domacnost, vari, pecie, nakupuje, riesi vsetko tak, aby fungovalo atd.
Tieto cinnosti ma velmi bavia. Chcela by som sa starat o muza a tvorit nam ten “tip-top” domov.
Asi vela zien to ma podobne, ale okrem toho este chodia do prace + deti, pridu domov a nezastavia sa az do vecera… su unavene, vycerpane, znicene, zanedbane (to nie je urazka, ale fakt - na zeny je toho proste vela, ked sa to tak spocita dokopy, praca + domacnost, tak robia aj 13hod denne, vikendy samozrejme tiez). Ja tak proste nechcem zit.
Su tu zeny, ktore funguju tymto systemom? Ze muz dobre zaraba (kludne aj nadpriemerne) a vy ste zienky domace? Vedeli by ste mi povedat, ako to u vas presne funguje, ako vam to vyhovuje, co nevyhovuje atd?
Ono to znie pekne...lenze predstav si,ze pridu deti a ked s nimi budes nonstop par rokov doma, lracu budes brat mozno aj ako psychohygienu, socializaciu a moznost sebarozvoja
A co tak opacne? Manzel doma a zena zaraba nadpriemerne?
Och, mna by doma mrle zozrali. Ja som typ, co potrebuje pracovat. U prveho dietata som bola 3 roky na materskej a mala som pocit, ze mi zakrpatel mozog. Ist do prace bolo pre mna vykupenim. Aj zadarmo by som vtedy robila, len nech mozem ist nachvilu niekam inam a neriesit len tie rodinne veci 🙂
Ale verim, ze su zeny, ktorym takyto zivot vyhovuje. Ja si vsak taketo fungovanie u nas neviem predstavit. Pracujem, lebo chcem a lebo ma to bavi.
Ja si toto zatial uzivam na materskej, ale naplna ma to. Chyba mi vsak praca, takze sama neviem,ci sa to nezmeni, ked deti trocha podrastu. Kazdopadne, nevidim na tom nic zle. Drzim prsty, aby si nasla sravneho chlapa. 🙂
No neda mi to nenapisat komentar. Poznam take zeny v okoli a vies ako to konci? Presne tak ako ti baby pisu vyssie. Chlapa ta zena prestala po rokoch bavit a najde si milenku. Lebo kym on ma dobru pracu, v zivote sa niekde posuval tak doma sedi zena ktora denno denne riesi len deti a upratovanie, varenie. Tych chlapov to omrzi a idu inde. A zena zrazu po rokoch nic nerobenia musi pekne nastupit do prace a zrazu ma problem.
@nyusika Momentálne som aj ja žena v domácnosti a koníčkov mám viac než dosť, plus si robím rôzne kurzy, učím sa jazyky. Práveže žena v domácnosti môže plnohodnotne tráviť čas podľa svojich predstáv. Hlavne my vysokoambiciózne 😉✌🏻
Co sa dochodku tyka… pani co maju 40-50, este chapem, ze nad tym uvazuju. Ja si realne nemyslim, ze sa dochodku dozijem (pri nasom politickom systeme). Ak nahodou ano, bude to almuzna, z ktorej nevyzijem a preto sa na dochodok spoliehat nechcem
Poniektore ma zle pochopili, asi sa ich aj moje vyjadrenie o vycepranosti a zanedbani dotklo.. vid niektore “utocne” “vysmesne” komentare.. inak si ich reakcie neviem vysvetlit. Nevadi
Autorka a z coho teda budes zit na tom dochodku ? Ci sa fakt chces spoliehat len nato ze ti chlap bude davat peniaze ?
Tiež by mi sibalo doma. Chodím doucovat. ;D
ale veď to nie je taký problém, ak sa dohodnú a muž bude dobre zarábať, môže jej platiť dobrovoľné sociálne odvody, veď to je ako keby pracovala 😊 niektoré to píšete ako extrémny problém ale zabúdate na to, že to sa kľudne dá poriešiť.. tam má aj nemocenské aj dochôdkové, ešte aj PN by dostala ako dobrovoľne poistená.
A na co sa teda spoliehas na tom dochodku? Ako sa uzivis?
Tak zeny, jej muz moze napr ukladat nejake peniaze do fondov a pod. Tak ako to dnes robia vsetci, co chcu mat nejake prachy v penzii. Ako pri tomto sposobe je dolezite, aby ju ten chlap zabezpecil. To uz je na nich ako. Ale poznam take zeny a vedia urcite do coho isli. Potom kopec tychto tradwives mame na insta a zarabaju veselo same na seba. Kopec tych zien tiez figuruje v muzovej firme ako oficialny partner, aspon Ja tieto pripady poznam a dost casto.
@andrea2323 ak sa manželovi niečo nedajbože stane ? Môže zomrieť mladý, alebo ostať ZŤP a bude ich ona živiť...z čoho? Ved môžu ostať úplne bez príjmu.
Hrozostrasny scenár ale nie nereálny bohužiaľ.
@andrea2323 to ja viem ze sa to da poriesit, ja len nechapem to ze jej nevadi byt totalne financne zavisla na muzovi
@gejb Veď si nájde prácu ona. To, že je tradičná manželka, neznamená, že ak sa stane niečo také, tak nezačne pracovať. 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ Tým, že je žena v domácnosti, predsa neprišla o ruky. Je ženou v domácnosti,lebo to vyhovuje obom.
@mamamasama to je pravda ze si najde pracu. Len s jej zivotopisom to nebude praca ktora by bola dobre platena (s najvacsou pravdepodobnostou) a teda mozu mat seriozny problem utiahnut domacnost s nizkym prijmom a zit v standarde v akom zili dovtedy
@michaelam2 hypoteticky po smrti manzela bude mat sirotské, vdovske a pracu si najde. Som polosirota. Viem o com pisem.
@mamamasama vdovské len keď zomrie poberateľ dôchodku ...
@biba_18 Tak na to sú aj životné poistky.
@mamamasama zamestnávatelia sa o ňu ale nebudú trhať.
@mamamasama nepísala si o tom, ale o vdovskom 🙂
Ja poznam iba jeden taky par kde to funguje, on je podnikatel, zarobi vela, dovolenky, lyzovacky, drahe auta, ona je dlhofobo v domacnosti, 3 deti, najmensie 10rokov, ona sa stara o varenie, pranie atd, velke prace ako malovanie zaplatia firmu, su veriaci, tak asi ju neopusti, dochodok tiez bude mat lebo je umelo zamestnana v ich firme, zatial im to funguje, len to je podla mna svetla vynimka. Vacsinou si casom chlapi najdu frajerky, alebo postupne zenu cim viac podcenuju, lebo ona je iba doma a nezaraba, deti aj muz si z nej spravia sluzku, lebo vsak je doma. Ja by som to tak nechcela, ani moj muz by to netoloroval a to zaraba dost, pre mna by bol idealny kratsi uvazok pri detoch, stacilo by volny piatok a pani na upratovanie, prip.obcas postrazenie deti. To by bol pre mna idealny zivot...
v zahraniči bežná vec a aj moje babky tak boli po pôrodoch viac nepracovali a to bolo počas socializmu
Nikdy by som nechcela byť závislá na jednom človeku - či rodič, či manžel/partner a teda ja nie som povaha, ktorú uspokojí len uprataná domácnosť a má orgazmus z navarenej večere.
V 26 rokoch som snívala o závratnej kariére, nie o pozícií slúžky v domácnosti.
Vsak mozes, ked najdes rovnako zmyslajuceho chlapa, alebo rentiera, alebo Elona😅Ale aspon 1/2 uvazok je vhodny pre dusevne zdravie.
Ahoj,
Mám to podobne. 🙂 Som doma v podstate od výšky, nejaký 10 rok? Tak nejako.
Muž pracuje, ja sa starám o deti (čakáme 4.té).
Čo sa týka tu rieseného dôchodku - v našom veku na dôchodok už bude dávno sociálny systém v krachu. Takže na toto sa isto nespoliehať. 😃

Pozri ak máš partnera ktorý dobre zarába a vyhovuje mu to smelo do toho, len dorieste aj tvoj dôchodok a rovnako aj to keby sa jemu niečo stalo.
Pre mňa by to nebolo , u nás je tvrdá deľba práce či sa domácnosti týka a dokonca by mi nevadilo byť živiteľkou rodiny aj by som doma nemusela hnut krížom slamy.