icon

Chcem byť ženou v domácnosti: Skúsenosti a tipy od ostatných žien

28. nov 2024

Ahojte,

Predtym, nez ma tu odsudite - mam 26r, roky pracujem full time, zaroven som nedavno nastupila na externe studium VS. Viem sa o seba postarat (len pre rypalky, ktore sa pri tejto teme urcite najdu).

Ale chcela by som byt zena v domacnosti - tzn. Muz pracuje a zena “udrziava ohen”, domacnost, vari, pecie, nakupuje, riesi vsetko tak, aby fungovalo atd.
Tieto cinnosti ma velmi bavia. Chcela by som sa starat o muza a tvorit nam ten “tip-top” domov.

Asi vela zien to ma podobne, ale okrem toho este chodia do prace + deti, pridu domov a nezastavia sa az do vecera… su unavene, vycerpane, znicene, zanedbane (to nie je urazka, ale fakt - na zeny je toho proste vela, ked sa to tak spocita dokopy, praca + domacnost, tak robia aj 13hod denne, vikendy samozrejme tiez). Ja tak proste nechcem zit.

Su tu zeny, ktore funguju tymto systemom? Ze muz dobre zaraba (kludne aj nadpriemerne) a vy ste zienky domace? Vedeli by ste mi povedat, ako to u vas presne funguje, ako vam to vyhovuje, co nevyhovuje atd?

tramtada31
29. nov 2024

Ja som tak bola, keď som si robila druhu vysoku skolu, chodila som cvicit 5x do týždňa a nebavilo má to, nasla som si dobrovolnicku cinnost, ktorej som sa venovala. Potom som šla na intenzívny polročný kurz anglictiny (4 hodiny denne), ešte aj na dva mesiace do zahraničnej jazykovej skoly a potom som išla robit karieru. Ono je to na čas fajn. V tom čase som mala pasívny prijem (nezivil má muž), ale keď si priemerne ambiciózna žena a vidis, že tvoji rovesnici sa pracovne posúvajú, tak skôr či neskôr prídeš do štádia, že si uvedomíš, že váľanie šuniek doma je stratou času a že máš na to dokázať v živote viac ako byť len žena v domácnosti. Moja rada je, že kľudne si to vyskúšaj, ale venuj sa štúdiu, či si popri tom správ nejaké kurzy. Bude to tvoj back up plán, keby sa niečo zomlelo vo vztahu a musela by si ist pracovat, aby si neskončila niekde ako upratovacka, lebo keď si zvyknutá na vyšší zivotny štandard, tak slabo zaplatena praca by bol nepríjemný sok. A ešte si daj niekde aspoň papierovo brigadu/pomer, nech sa ti rátajú roky do dochodku.

lenkakravcova
29. nov 2024

@lucia245 nedala by si tu link na spomínanú FB skupinu? 🙂 Ak to nie je nejaké tajné (predpokladanám, že aj tak schvalujete členov ručne). Vopred ďakujem 🙂

darmasiswa
29. nov 2024

raz davno mi moja kamoska povedala, ze manzelstvo je biznis, je to firma, dnes s nou suhlasim, A ano, velmi rada by som ostala doma sa starat o rodinu, realizovat sa mojimy zaujmami, vzdelavat sa, robit co ma bavi, napriklad mat aj malu neziskovku Ak by som nasla takeho muza, tak by som vopred stanovila podmienky, mesacne by mi musel platit zdravotku, socialku a investicie na dochodok, plus by mi musel davat mesacne dostatocne vysoku rentu, s ktorou by som si robila co chcem, napriklad na moj sebarozvoj, hobby, kadernicky, kavicky, fitko , sporenie atd, samozrejme, muz by musel zivit rodinu so vsetkym, coo k tomu patri, vratane vypomoci na upratovanie, pomoc s detmi, skolne, kruzky, dovolenky, atd rozdelenie prace by bolo teda jasne, ja by som sa starala o domacnost, ja by som managovala chod celej domacnosti, ja by som mala na starost budovanie celej rodiny, muz by mal na starost nosit dostatok penazi. . Alebo, skoda, ze u nas nie je moznost mat pravnu istotu, ze ak sa muz so mnou rozvedie, bude mi musiet zaplatit za kazdy spolocny rok a sucasne platit vyzivne do konca zivota. A kedze u nas takych šejkov nie je vela, a tiez nemame zakon na dozivotne vyzivne pre rozvedenu zenu, tak radsej sa budem a chcem spolieham sama na seba a vsetko naviac moze byt benefit. Nikdy by som nechcela ostat doma bez zabezpecenia, a riskovat na stare kolena, ze skoncim pod mostom a bez dochodku.

beronsche
29. nov 2024

@karolinakr jasné, že ak chce, prácu si nájde. Otázne však je akú..
Bez skúseností, vzdelania a zručnosti to zrejme bude velmi slabo platená práca.
Neviem no, mne to nepríde ako nejaká skvelá vyhliadka..

moonlight1210
29. nov 2024

Pytala si sa, kde sa strati atraktivita.

V samozrejmosti.

Moze nastat stav, ze jeho vedomie, ze si zavisla na jeho voli (peniazoch) prevazi. A tvoj prinos zacne blednut. Lebo si povie, ze si to predsa “plati”. Asi ako necitis nejak vdaku za hotelove sluzby, ked si to predsa platis. Je to pre teba samozrejme, ze ich dostavas na nejakej kvalitnej urovni. Stane sa to standardom.
(A niektori hostia vedia take sluzby zacat az naduzivat.)
Ocenenie potom prichadza az za nieco nad tym. Za nieco viac.

Stava sa to zenam hlavne pocas md/rd. Tvoje ostatie doma je podobny stav.

lenicka999
29. nov 2024

Všetko je to pekné ako si to autorka predatavuje, ale popočítaj si koľko by taký muž musel zarábať aby to pokrylo všetky náklady a zostalo aj niečo na investovanie (nájom, jedlo, deti, dovolenka nejaká, koníčky atď) a pozri sa koľko málo mužov také peniaze zarába. V tejto dobre je to ťažké, už pomaly luxus aby jeden mohol ostať doma. Nevravím že to nejde ale reálne koľko takých pozícií máš kde vieš toľko zarobiť.

galinotchka
29. nov 2024

@moonlight1210 Ale no tak... Stav samozrejmosti môže vo vzťahu nastať bez ohľadu na to, či je manželka doma.

grof_monte_christo
29. nov 2024

@moonlight1210 Wau, výborne napísané. Presne toto som mala na mysli.

petronelag
29. nov 2024

@lenicka999 A tí muži, ktorí majú nadštandartné príjmy majú aj zaujemkýň dosť a vyberajú si medzi ženami napr. ekonómky, lekárky, IT a pod.

zzzzza
29. nov 2024

Prečo tu nie je téma chcem byť muž v domácnosti?

moonlight1210
29. nov 2024

@galinotchka ale tu je to riziko ovela, ovela vyssie.

Ako napr. v kazdej v praci sa moze najst daky kolega, co ta bude chciet vyuzivat. Ale ak si placha, ustupciva povaha, co sa neozve, to riziko je omnoho vyssie, ze sa ti to stane a od viacerych naraz.

beronsche
29. nov 2024

Autorka, tak ja teda neviem, ale príde mi, že tvoje reakcie sú útočnejšie, ako príspevky.
A ešte jedno - " k podvodom zo strany muza - nuz, kto si ako vyberie, tak ma", nuž pozor na také vyhlasenia, lebo takých už bolo, čo si toto mysleli a nabili si nos.. trochu pokory by nezaškodilo, život totiž prináša rôzne situácie.

A k tomuto: "Zena v rokoch, deti, TPP praca, domacnost, zahrada. Zena je unavena, vycerpana. Zo stresov je casto nerovzna, neprijemna. Nema cas sa socialne vyzit (napr. s kamaratkami..). Zaroven nema cas sa o seba starat (cvicit alebo inak sportovat, alebo robit si radost starostlivostou o vzhlad, o telo a psychiku)"
Toto je totálne stereotypná blbosť.. ako fakt.

Áno, ak si žena chlapa hýčka, dobre, že ho doma do vitríny nevystavi, aby chudáčik nič nemusel robit tak takto dopadne.
Opakujem, ide to aj inak!
Podľa mňa, je toto opačne spektrum k žene v domácnosti..
A medzi tým je milión a jedna možnosti fungovania...

autor
29. nov 2024

@moonlight1210 mnoho muzov to tak vnima, aj ked ze s chodi normalne do prace, cize ziany rozdiel.
Prinos moze zacat blednut bez ohladu na okolnosti.

Pozn. Ak muz berie zenu a jej cinnost za samozrejmost, tak si ju nevazi, nerespektuje a to nie je vec, ktora sa “stane”. To je povahova vlastnost (alebo naucene spravanie z domu), ktoru treba cim skor prekuknut. A ak je muz taky, po case sa to stane aj s dalsou zenou. Ale opat, kto si ako najde, tak ma.

maciatkolulu
29. nov 2024

@slniecko5 však môžeš ísť už kľudne do práce,nikto nenúti ženu byť na RD.

grof_monte_christo
29. nov 2024

@anonym Tu nejde o to, že by si ju prestal vážiť, ale do tejto dajme tomu kolegyne sa môže zamilovať, lebo bude vyžarovať ten druh atraktivity, o ktorý ty ako žena v domácnosti môžeš prísť. Reč nie je o mužoch, ktorí chodia na turnusy do zahraničia.

autor
29. nov 2024

@beronsche utocnejsie kde? Ak sa da, prosim skopiruj niektore z mojich komentarov, kde by som sa vyjadrila utocne. Seriozne beriem iba konstruktivne komentare, k “rypalkam” sa logicky vyjadrovat neviem, kedze sa neda chytit ziadneho argumentu.

Ano, k tym podvodom viem na co narazas - technicky moze podviest muz (aj zena) kedykolvek a kdekolvek. Vela ale zavisi na okolnostiach.

maciatkolulu
29. nov 2024

@grof_monte_christo a pri zamestnanej manželke sa to stať nemôže?

beronsche
29. nov 2024

Žeby to bol ten vymazany? 😉 Nechce sa mi to teraz hľadať, až tak mi na tom nezáleží...

grof_monte_christo
29. nov 2024

@maciatkolulu Moze, ale tu je riziko oveľa vyššie.

beronsche
29. nov 2024

Inak, keď tak nad tým rozmýšľam, pre mňa by bol ideálny stav, keby máme obaja s mužom part time job a peňazí ako pliev..
No, to by som brala všetkými desiatimi.. 🤪

galinotchka
29. nov 2024

@moonlight1210 Tým chceš povedať, že žena, ktorá nepracuje, je submisívna puťka? 😏

maciatkolulu
29. nov 2024

@grof_monte_christo ale nehovor,kde si na to prišla? 🤣🤣🤣🤣Plný kôň zmienok domácich mame....A inak naozaj a úprimne sa pýtam,načo reagujú osoby,čo o Tom nič nevedia? Teda jedine JPP.

maciatkolulu
29. nov 2024

@galinotchka úplná nevzdelana chuderka v zástere,čo s mastnými vlasmi ,uvíta čaká na muža,aby mu dala najesť,potom ticho naňho pozerá,uspibdeti a po tme roztiahne nohy na misionára 🤣🤣🤣🤣. Veľa seriálov poniektoré pozerajú.

petronelag
29. nov 2024

Treba si to vyskúšať v realite, či sa podarí nájsť takého muža s nadštardartným príjmom a bude spokojný s tým, že žena bude v domácnosti, bez praxe, s externou VŠ.

grof_monte_christo
29. nov 2024

@maciatkolulu Pozri, ja ti to tu nebudem vysvetlovat. Tie, co sme to pochopili, vieme, o co ide.

galinotchka
29. nov 2024

@maciatkolulu Súhlasím, autorka navyše svoju otázku smerovala na ženy, ktoré majú túto situáciu a teda nepracujú. Najviac sa však vyjadrujú tie, ktoré to tak doma nemajú a vnímajú to len sprostredkovane.

maciatkolulu
29. nov 2024

Muž/žena,ktorý miluje a váži si svojho partnera nebude podvádzať. Ak to urobi,chyba bude niekde v niečom inom,ale rozhodne nie v tom,že sa zamiloval do pracujucej predavacky v tescu,alebo do svojej nadriadenej. Chlap/žena sa môže zamilovať úplne hocikde a pre všelijaké dôvody. Nuž a väčšina mužov,ktorý chcú mať doma ženu(ktorá súhlasí),je asi s takouto predstavou spokojný. Aj tvoj muž sa možno práve zahľadel do čašníčky,nevieš,možno práve preto,lebo....a dopln si,co chces. Je veľa žien,ktoré sú absolútne odlišné od teba,či vzdelaním,výzorom,spôsobom komunikácie😉

maciatkolulu
29. nov 2024

@galinotchka ako v podstate stále.

grof_monte_christo
29. nov 2024

@anonym Pre teba sú rypalky všetky, ktoré ti to moc neschvaluju. Schválne, opis toho muža, akého by si chcela a ako by to u vás malo fungovať. Lebo možno ti tu píšu ženy, ktoré sú doma a muži ich živia, ale ty by si takéhoto muža nechcela.

michaelam2
29. nov 2024

Neviem ci sa chlapi uplne budu bit o zenu ktora planuje sediet doma a cakat na manzelove peniaze. Ze bude navarene, upratane? Ano zo zaciatku to bude super, potom ich zacne zaujimat viac ina zena, ktora bude v tej chvili atraktivnejsia lebo bude riesit aj ine veci ako beznu domacnost.

galinotchka
29. nov 2024

@michaelam2 Sme spolu 25 rokov, s návrhom ostať doma, prišiel manžel, mám vyššie vzdelanie ako on, hovorím 4 jazykmi, nie som s v teplákoch s mastnými vlasmi, nie som submisívny typ, nie, neupratujem (máme na to pani). Reálne sa od rána do večera nezastavím. Nebudem písať môj denný harmonogram. Nemám potrebu sa obhajovať. A áno, po toľkých rokoch vidím v jeho pohľade obdiv a lásku. Nie, nie som troll.