icon

Chcem byť ženou v domácnosti: Skúsenosti a tipy od ostatných žien

28. nov 2024

Ahojte,

Predtym, nez ma tu odsudite - mam 26r, roky pracujem full time, zaroven som nedavno nastupila na externe studium VS. Viem sa o seba postarat (len pre rypalky, ktore sa pri tejto teme urcite najdu).

Ale chcela by som byt zena v domacnosti - tzn. Muz pracuje a zena “udrziava ohen”, domacnost, vari, pecie, nakupuje, riesi vsetko tak, aby fungovalo atd.
Tieto cinnosti ma velmi bavia. Chcela by som sa starat o muza a tvorit nam ten “tip-top” domov.

Asi vela zien to ma podobne, ale okrem toho este chodia do prace + deti, pridu domov a nezastavia sa az do vecera… su unavene, vycerpane, znicene, zanedbane (to nie je urazka, ale fakt - na zeny je toho proste vela, ked sa to tak spocita dokopy, praca + domacnost, tak robia aj 13hod denne, vikendy samozrejme tiez). Ja tak proste nechcem zit.

Su tu zeny, ktore funguju tymto systemom? Ze muz dobre zaraba (kludne aj nadpriemerne) a vy ste zienky domace? Vedeli by ste mi povedat, ako to u vas presne funguje, ako vam to vyhovuje, co nevyhovuje atd?

tiezjedna
29. nov 2024

@autorka prosím ťa, vykašli sa na "múdre" rady a názory tých, ktoré si nikdy takýto život nemohli a nebudú môcť dovoliť . A tie katastrofické scenáre a lá môjhootcakoňabratasyn počul... ber tiež s rezervou😉 Pre teba by mali byť smerodatné dve veci - tá prvá a najdôležitejšia je absolútna zhoda na tomto spôsobe života s partnerom/manželom, ktorý bude zarábať vysoko nadpriemerne, pretože s priemerným platom na to rovno zabudni. Hlavne, ak uvažuješ o deťoch. Život je proste drahý, s deťmi násobne. Druhá vec je tá, aby si rozumne hľadela do budúcna. Aj za roh. Predpokladám, že poistka pre prípad smrti či dlhodobej choroby v takej výške, aby vykryla všetko potrebné, bude u muža samozrejmosť. Ale je fajn nastaviť veci tak, aby ťa neprekvapil rozvod. Na to existuje x spôsobov, vy musíte nájsť ten, ktorý bude realizovateľný u vás.

Inak byť ženou v domácnosti je skvelé a rozhodne to nie je tak plochodrážne, ako sa to tu snažia niektoré dámy podsúvať 👍 Ja som v tomto statuse dobrovoľne fungovala 5 rokov, vlastne až tento rok som sa začala opäť pozvoľna realizovať, ale zase čisto len v našom spoločnom biznise s manželom + ako support jeho ďalších aktivít. Komplet z domu a podľa chuti/času/nálady 😉 A môžem ti povedať, že zostať doma, keď prostredné dieťa nastupovalo do prvej triedy (tri roky po ňom aj najmladšie), bolo to najlepšie rozhodnutie pre nás všetkých👍 Ten luxus neriešiť či a kto z nás stihne vyzdvihnúť, odviezť na krúžky, urobiť úlohy, nakúpiť, alebo kto zostane doma s chorým deckom atď atď atď atď - na nezaplatenie! 😎 Osobitne v našom prípade, keď nemáme po ruke žiadnu babičku ani inú pomoc...
Ešte pre úplnosť doplním, že naša finančná situácia je veľmi špecifická. V skratke asi toľko, že aj bez manžela by som s prehľadom uživila pokojne tri početné rodiny. Ale prevádzkovo fungujeme z jeho príjmu. Preto som ti hneď v úvode písala, že na život ženy v domácnosti (pokiaľ nemáš vlastný finančný backup) musí muž zarábať viac než "trochu" nadpriemerne.

grof_monte_christo
29. nov 2024

@tiezjedna Ale ty nie si v rovnakej východiskovej situácii ako je autorka. Ci si si tiež po 20 cielene hľadala nadpriemerne zarabajuceho muža? U vás sa to zrejme vyvíjalo postupne a na biznise si sa čiastočne podieľala aj ty.

lenkakravcova
29. nov 2024

@petronelag by si sa čudovala ale je takých viac, než tých, ktorí chcú ženu stretávať na striedačku medzi ich oboma prestávkami z práce. Na dedinách takto žije možno aj polovica, ak nie viac žien (čo tu vidím v okolí) a teda tí muži nevyzerajú žeby to tak nechceli. Kopa z nich hovorí že sú radšej keď sa žena postará o domácnosť a deti poriadne ako že donesie domov nejakých 700€ (čo je napríklad polovica alebo tretina jeho príjmu).

beronsche
29. nov 2024

@lenkakravcova v tvojej bubline to tak pokojne moze byť..
V mojej sa viac vyskytujú muži, ktorí preferujú rovnocennú partnerku a doma full servis neočakávajú..

Nehovorím, že jedno je lepšie ako druhé, samozrejme platí, že koľko ľudí toľko chutí..
Inak ten tvoj odhad platov je dosť odveci. Ako, samozrejme, ženy zarábajú v priemere menej, ale tvrdiť s bohorovnou istotou, že je to ledva polovica/ tretina muzovho platu, je prinajmenšom divné..

lenkakravcova
29. nov 2024

@beronsche akej bubline? Hovorím o ľuďoch na východe Slovenska. Prevažne kresťanoch a ateistoch (nepíšem o muslimoch zámerne).

Keby som písala o muslimoch a muslimkach, ktoré poznám, tak tam je to na 99% tak, že vydatá žena nepracuje, aj keby mala dve VŠ. Jedine, keď deti odrastú - aj to väčšinou z domu alebo ako učiteľky (a vzhľadom na to že ich veľa má 3-4-viac deti, tak je to dosť rokov).

Poznám "pár" tých žien osobné a viem, že tí muži zarábajú podľa ich slov nad 2500€/mesačne a oni zarábali v práci v okolí 500-800€. Čo je oveľa menej než polovica (dala som tam ešte rezervu). A tie ženy priamo hovoria, že ich muži preferujú to, čo som napísala.

tiezjedna
29. nov 2024

@grof_monte_christo manžel sa čiastočne podieľal na mojom biznise, keď už. Neviem, prečo sa v spoločnosti stále živí predstava, že ženy nemôžu mať vlastné úspešné podnikanie a zarábať veľké peniaze. Môžu. Ale o tom môj príspevok nie je. To som tam napísala len preto, aby som predišla x nerelevantným komentárom o tom, že budem odpísaná, keby ma kopol do zadku👍 A hlavne som tým chcela autorke povedať, že na fungovanie rodiny, kde žena zostane doma, nebude pracovať a pritom budú všetci spokojní = peniaze nebudú v žiadnom ohľade chýbať, je potrebný veľmi vysoký príjem muža. To je všetko.

clementisa
29. nov 2024

Nemyslím si že žena v domácnosti je nejaká chudera ktorá sa stará iba o rodinu moderná žena v domácnosti má svoj program a nie iba starostlivosť dbá na chod domácnosti robí nákupy zájde kaderníčke do fitka na kultúru či kávičku samozrejme manžel musí rodinu zabezpečiť

0kristina0
29. nov 2024

40/45 hod pracovny uvazok je velmi bezny a mam ho aj ja, neviem odkial si vzala, ze ak stiham popri praci co chcem, ze toho chcem stihnut velmi malo. Nesud druhych podla seba. Zrejme ty si nevies spravne zmanazovat svoj cas a mas pocit, ze nic nestihas a to este nemas ani deti. Ale to neznamena, ze to teraz mame tak vsetky. Ak tebe nevyhovuje 8 hodina pracovna doba tak je moznost akrateneho uvazku. Vzdy mas viac moznosti aby to tebe vyhovovalo. Ak prides na to, ze ani toto nie je pre teba tak si najdi muza, ktory ta bude zivit. Ale pamataj, ze vzdy budes tahat za kratsi koniec.

darmasiswa
29. nov 2024

je pekne mat konzervativnu rodinu, vsak volakedy aj u nas sa tak zilo. A aj dnes je mnoho zien v domacnosti, nemaju sice penazi nazvys, ale uskromnia sa. Ale stale tvrdim, ze je nutne mat zabezpecenie do buducna, z 800 euroveho platu muza aj so vsetkymi pridavkami na deti a danovymi ulavami, sa to neda, a uskromnovane su aj potreby deti, mnohokrat taketo deti nemozu ist do tabora, alebo na vylety, lebo nie su peniaze. Niekto tu dal spravnu otazku, akeho muza si predstavujes? lebo naozaj, su zeny, ktorym staci byt len doma, starat sa o domacnost a zit od vyplaty k vyplate, a potom su zeny, ktore maju vyssie naroky, a najlepsie, ak tie zeny sa vedia o seba postarat v pripade potreby aj same a myslia aj na necakane zivotne situacie a starobu

moonlight1210
29. nov 2024

@galinotchka "Tým chceš povedať, že žena, ktorá nepracuje, je submisívna puťka?"

Toto co je za odveci otazka? Ako si k nej dospela?

beronsche
29. nov 2024

@lenkakravcova muslimov sem tahas ty..
Bublinou sa označuje naše okolie, ľudia, s ktorými sa stykame, ktorý žijú okolo nás.
To len na vysvetlenie, vyzerá to, že veľmi nie si v obraze...

galinotchka
29. nov 2024

@beronsche Vidíš, každý má svoju bublinu. Z perspektívy tvojej, rovnocenná partnerka je tá, ktorá zarába. Vnímaš to veľmi černobielo. Ale to je v poriadku. Pozeráš sa na vec optikou prostredia, v ktorom ziješ. Moja bublina tvrdí, že som rovnocenná, váži si ma, vyjadruje obdiv za všetko, čo dokážem manažovať, stíhať...

galinotchka
29. nov 2024

@moonlight1210 Na základe príspevku, na ktorý som reagovala.

beronsche
29. nov 2024

@galinotchka samozrejme, je to prirodzené, že to takto je, naša vlastná realita nás ovplyvňuje.. ale asi som aj volila nesprávne slová..
A priznávam, že moja reakcia pre Lenku je ovplyvnená tým, že viem, aký je jej postoj. Podľa mňa, jej nastavenie rozdelenia úloh v partnerstve, sa vylučuje s rovnocennostou.

lenkakravcova
29. nov 2024

@beronsche osobne si nemyslím, že žena a muž sú rovnakí (predsa len muž nikdy neporodí dieťa). A tiež si nemyslím, že rovnocennosť je v tom, že musia obaja pracovať. 🙂 Takže súhlasím s tým, že máme na to asi iný pohľad.
Ja sa cítim rovnocenne tým, že mám čas na všetko čo chcem, tým, že muž sa o nás postará, a že si ma za to, čo robím váži. Ja si ho vážim za to, čo robí pre nás on (zabezpečí rodinu, keď treba odvezie má k lekárovi (tým myslím keď ja potrebujem a nemôžem práve šoférovať), postráži deti). Ak budeme chcieť niečo zmeniť na našom životnom smerovaní (napr. keď budú deti už všetky v škole, alebo kvôli nejakej nepredvídanej situácii), vieme sa o tom porozprávať a vybrať iné či už dočasne alebo dlhodobé riešenie ktoré nám bude vyhovovať viac. Teraz si myslím, že je fajn, že som doma. Vlastne si ani neviem predstaviť pri deťoch: 1,5r, 4r, 7r a jedno v očakávaní o pár mesiacov, behať do práce a riešiť medzitým pár eur navyše. 😀 Mám čo robiť, žeby som udržala poriadok, navarené doma, postihala vyriešiť nejaké tie rodičovské združenia, kontroly s deťmi, popri tom si niečo prečítala alebo sa niekam prešla na nákup, do prírody.. keby že ešte pracujem, tak nemám čas asi na nič svoje. A myslím, že psychohygiena je tiež dôležitá. Takže ten čas vypnúť a mať pár hodín sama pre seba je super.

grof_monte_christo
29. nov 2024

@tiezjedna Ale to si autorke mala dat úplne inú radu. Že sa najskôr treba zabezpečiť a nie sa obzerať po nadpriemerne zarábajúcom mužovi.

@anonym Naozaj by nás zaujímal opis toho muža, akého si představuješ a fungovanie u vás doma.

beronsche
29. nov 2024

@lenkakravcova mne nemusíš nič vysvetľovať. Zbytočne spamujeme túto tému.
Ale môžeme sa zhodnúť na tom, že v niektorých otázkach sa nikdy nezhodneme (napr. v akceptácii druhej manželky, ak by bola legálna možnosť, postavenie ženy, ako take a pod.,)

Zhodneme sa vsak v jednom - že muž a žena rovnakí nie sú.
A že každý by si mal život zariadiť tak, ako chce.

A to, čo si spomenula, že by si popri práci nestíhala, ja tak nejako stíham. Lebo my sme na to dvaja.

maciatkolulu
29. nov 2024

Stále neviem pochopiť,ako môžu dávať príklady a rozumu ženy,ktoré niečím takým neprešli. Vážne.... Prečo by mal chlap chcieť inú ženu,keď doma má to,čo si vybral? Ja stále nerozumiem a rovnako žena. Prečo by ho mala nudiť osoba,ktorú miluje? Akože vážne muž,ktorého žena pôjde na 12.tky,toho zaručene neocari žiaden iný kus v tej práci. Ako som už písala,koník je plný žien v domácnosti. Každý druhý príspevok o Tom,ako je muž neverný,nechal ma s deťmi atď.

beronsche
29. nov 2024

@maciatkolulu lebo shit happens...
Žiaľ.
Ale samozrejme na tom, že sa to stáva, nemení nic fakt, či žena pracuje či nie..

darmasiswa
29. nov 2024

len tak mimochodom: aj u nas sa tvori "kastovnictvo", v socialnom postaveni si rovny hlada rovnu a naopak

hanaxxx
29. nov 2024

Ja len, aby ste sa nespoliehali na dochodok z tohto statu, je velmi pravdepodobne, ze dnes 26 rocna baba sa ziadneho dochodku nedocka, lebo nebude z coho. Urcite lepsie je investovat mesacne sumu, ktoru si moze dovolit, za 40 rokov sa jej tam nazbiera pekna suma

beata_k
29. nov 2024

Necitam celu diskusiu, ale potom nezabudni na odvody aby si mala na dochodok.

tiezjedna
29. nov 2024

@grof_monte_christo je veľmi veľa mužov, ktorí vyložene hľadajú ženu, ktorá nechce a nebude chodiť do práce a sú pripravení sa o ňu náležite postarať aj v prípade rozvodu. A nie, nemusí to byť žiadna nabotoxovaná zlatokopka, ani neslúži ako rohožka, do ktorej sa príde utrieť, keď obehne všetky milenky. To sú hrozne prvoplánové a hlúpe predstavy ľudí, ktorí o tomto svete nemajú ani páru... Máme aj takých známych a ani v jednom prípade sa nejedná o tupé vyprsené modelíny, ale o vzdelané ženy, ktoré majú x aktivít, projektov, záujmov, plynule hovoria niekoľkými jazykmi. Áno, majú to šťastie, že im príroda nadelila nevšednú krásu aj dobrý intelekt, navyše minimálne dve z nich, ktoré môžem vyhlásiť za dobré známe, sú neskutočne fajn. A áno, vyžaduje sa, aby boli v prvom rade reprezentatívne, takže veľa času venujú samy sebe. V týchto konkrétnych prípadoch, o ktorých píšem, sa ale bavíme o úplne inej finančnej lige. Tam mesačné "vreckové" pre manželku štartuje na priemernom ročnom plate pracujúcej užívateľky MK. Toto nie je žiadne sci-fi, takíto ľudia naozaj existujú a nie je ich vôbec málo. Takže ak má autorka fyzické predpoklady a nemá v hlave prievan, čo mi z jej vyjdarovania nepríde, tak teoreticky, ak zaloví v správnych vodách, mohla by na takého muža natrafiť a žiť život podľa svojich predstáv od začiatku. Aká je pravdepodobnosť "úspechu", netuším. Mám určite skreslenú predstavu, pretože máme okolo seba takýchto rodín viacero a toto usporiadanie mi nijako exotické nepríde...

autor
29. nov 2024

@grof_monte_christo opisat ho zatial neviem, nad tym som sa nezamyslala.
Fungovanie si ale predstavujem tak, ze muz pracuje, donesie domov 1700€+ eur kazdy mesiac. Vrati sa z prace, pohra sa chvilu s detmi, oddychuje. Ked treba nieco opravit, tak to opravi a ak to nebude vediet, zavolam odbornika. Raz za cas pokosi travnik, prip. ine prace okolo domu.
Ja sa staram o deti a celkovy chod domacnosti. Popritom dostudujem vysoku skolu. Po skole si najdem pracu v odbore na max 1-2 dni v tyzdni, resp., na volnej nohe/podnikanie. Domov donesiem 300-400€ mesacne (studujem narocny odbor, v ktorom sa to da). Mimo toho sa budem venovat svojim konickom a sportu, ktore si budem (ak sa to bude dat) financovat sama. Dovolenka 1x rocne, niekedy vylety do susednych statov a tak.

Nepotrebujem ziadny luxus, kabelky, Maledivy na 3 tyzdne ani nic podobne. Ale normalny, solidny zivot.

autor
29. nov 2024

@tiezjedna vies mi poradit, kde takeho muza najst? Stretavam sa pracovne aj s takymi muzmi, ale vsetko su to 40-50+

maciatkoe
29. nov 2024

Odporucam Kollara 😀. A ten donesie domov za jedno dieta vraj 5000 eur. A ani by ti doma nezavadzal. Par krat rocne by prisiel zasunut aj do teba 😀. A mozno by raz za rok aj travnik pokosil

darmasiswa
29. nov 2024

1700 + tvojich 500 = 2300, budete mat dobru startovaiu ciaru, napriklad hypo orientacne 600 e splatka, rezia za byt cca 250, zivotne minimum na vas oboch cca 600, za teba zdravotne odvody 100, zivotne poistky, hlavne na manzela cca mesacne 100, pre teba okolo aspon 50, leasing aspon na jedno auto cca pri nizsej triede 200, pohonne hmoty minimalne 200, +platby na tvoju vysoku skolu, nieco malo sporit do rezervy, je to vynikajuci start do buducna a na vytvorenie si rodiny, samzrejme, mozete zlavit z narokov zivotneho stylu, ale popravde si neviem predstavit, ze by niekto, kto zaraba 1700 chodil mhd, a urcite neostat stat bez rozvoja, pretoze naklady sa budu zdvihat

darmasiswa
29. nov 2024

@maciatkoe ano, byt matkou je pre mnohych legitimna pracovna cinnost, treba najst vhodneho zamestnavatela

bonboniera
29. nov 2024

Prepac, ja ti fandím, ale tých 1700 je dufam vtip 😅

galinotchka
29. nov 2024

@maciatkoe Tak ale urážať autorku nemusíme, že? Je neskutočné, ako jedna žena vie druhú ženu dehonestovať. Autorka predsa nehľadá easy money, ale konkrétny druh vzťahu. Fakt nechápem, prečo jej tu reagujú ženy, ktoré tak nefungujú. Pýtala si predsa osobné skúsenosti a nie niekoho dojmy.