icon

Chcem byť ženou v domácnosti: Skúsenosti a tipy od ostatných žien

28. nov 2024

Ahojte,

Predtym, nez ma tu odsudite - mam 26r, roky pracujem full time, zaroven som nedavno nastupila na externe studium VS. Viem sa o seba postarat (len pre rypalky, ktore sa pri tejto teme urcite najdu).

Ale chcela by som byt zena v domacnosti - tzn. Muz pracuje a zena “udrziava ohen”, domacnost, vari, pecie, nakupuje, riesi vsetko tak, aby fungovalo atd.
Tieto cinnosti ma velmi bavia. Chcela by som sa starat o muza a tvorit nam ten “tip-top” domov.

Asi vela zien to ma podobne, ale okrem toho este chodia do prace + deti, pridu domov a nezastavia sa az do vecera… su unavene, vycerpane, znicene, zanedbane (to nie je urazka, ale fakt - na zeny je toho proste vela, ked sa to tak spocita dokopy, praca + domacnost, tak robia aj 13hod denne, vikendy samozrejme tiez). Ja tak proste nechcem zit.

Su tu zeny, ktore funguju tymto systemom? Ze muz dobre zaraba (kludne aj nadpriemerne) a vy ste zienky domace? Vedeli by ste mi povedat, ako to u vas presne funguje, ako vam to vyhovuje, co nevyhovuje atd?

zuzanita1609
29. nov 2024

Jaaj,tak ty ani nemáš takého zhovievavého partnera a hľadáš? 😁 Dobrý biznis plán 🤭

michaelam2
29. nov 2024

Cize prijem do domacnosti bude 2000€ a ty chces ostat doma hej? 😀 chlap bude stastny ze po odcitani nakladov toho vela neostane ale hlavne ze zena sedi doma a pecie kolace

darmasiswa
29. nov 2024

@galinotchka autorka si hlada zamestnanie byt zenou v domacnosti, hlada si zalozenie firmy, dnes uz aj ja suhlasim s tymto postojom, aj ked stale podvedome verim na lasku a vztah, kde sa spolocne da vela dokazat

galinotchka
29. nov 2024

@darmasiswa OK. Ja to beriem tak, že ráta aj s láskou v tomto vzťahu.

autor
29. nov 2024

@bonboniera preco?

belllinka
29. nov 2024

Haha, to si vážne myslíš, že nejakých smiešnych 1700 bude stačiť na pohodlný život pre rodinu s deťmi a aby si mohla sedieť doma na zadku a nepracovať? No moja zlatá, sa rýchlo zobuď, asi ani nemáš potuchy, čo všetko stojí, a choď radšej pracovať. A chlapa si nehľadaj podľa príjmu, ale porozmýšľaj nad inými hodnotami.

lenkakravcova
29. nov 2024

@belllinka dvom ľuďom na začiatok 1700€ bude stačiť aj keby nezarobila nič. Nie každý žije v Bratislave, kde treba platiť hypotéku 1300€ za byt.

lenkakravcova
29. nov 2024

@michaelam2 len tak hypoteticky.
Na dom (180m2) na východe SR hypotéka 800€. Náklady na prevádzku 200€. Dvaja ľudia strava 400€ (toľko asi ani neprejedia, keď bude ona v domácnosti a bude variť - nám vychádza tak 650€/5 osôb). Benzín 100€ - to máš 1500€.
Ešte majú teda do 2000€ 500€ rezervu. A keď bude na materskej, tak bude mať +460€(materská a prídavky).

belllinka
29. nov 2024

@lenkakravcova no asi má inú predstavu bývania, ako udrživať teplo rodiiného krbu niekde v garzónzke na sídlisku. A aj inde ako v BA tie domy nie sú zrovna najlacnejšie. Napr. na 200 000 eurový barak vychádza splátka nejakých 900 eur 🙂

tiezjedna
29. nov 2024

@autorka neviem ti poradiť, kde ho hľadať, podľa mňa to je otázka náhody. Proste musíš byť na správnom mieste v správnom čase. Ale tak myslím si, že to máš riadne skreslené, tiež som sa pousmiala nad tvojou naivitou, prepáč 🙂Na to, aby si mohla byť ženou v domácnosti bez toho, aby ti bolo omlátené o hlavu, že ťa živí, vynásob tú sumu, ktorú si napísala aspoň tromi 👍 A to som skromná😉

belllinka
29. nov 2024

@tiezjedna ja mám pocit, že ona teraz ešte žije v detskej izbičke u rodičov a sníva svoje ružové sny o tom, ako nebude musieť pracovať 🙂 A absolútne netuší, čo stojí život

grof_monte_christo
29. nov 2024

@tiezjedna Ja ti úplne neprorirecim, len seba samu si dala za príklad, ze to môže fungovať. Ale ty si bola v úplne inej situácii.

Mnohé prispievateľky sa sťažujú, že tu prispievame radami od veci, keď nás muži neživia. Len podotýkam, že v rovnakej východiskovej situácii ako je autorka nebola asi žiadna z nich. A toto je velmi důležité.

lenkakravcova
29. nov 2024

@belllinka no každý má inú predstavu. Nám stačil na začiatok 2izbak na nájom, potom 4 izbový 80m2 byt v Košiciach v mesačnej sume splátky 500€. Po 4 rokoch sme prešli do domu...
Tipujem, že im na začiatok tiež netreba 200tis nový dom. Buď začnú od bytu, alebo od domu, ktory budú budovať a opravovať postupne - však 2 ľuďom netreba naraz 4 a viac izieb.

lenkakravcova
29. nov 2024

@tiezjedna s tou sumou to niektoré prehaňate. Je rozdiel mať dom v Bratislave a inde na Slovensku. Je rozdiel či ide o dom alebo byt.
Z dvojnásobnej sumy ako tu písala autorka, vyjde úplne krásne 5 členna rodina na východe, aj s tvorbou rezervy a bývaním v dome.

maciatkolulu
29. nov 2024

@beronsche však presne o Tom hovorím,stáva sa to a hnusne často. Ale bacha,aj ženy si vedia užívať život,len sa o Tom menej hovorí😉a teda robia to napriek tomu,že poväčšine je muž zamestnaný a nie je muž v domácnosti. No😁

katka700
29. nov 2024

Autorka tak nejak sa neviem zbaviť dojmu že si troll čo sa snaží vyhrotit diskusiu.
Odpovedás pomaly na každý komentár, nevieš si odpustiť jizlive poznámky na téma životom zničené strhane zanedbané ženy. Na čo?
Predstava že vypadnes z náročného škrečkovskeho kolesa práca, externé štúdium, domácnosť je lákavá. Mať konečne dostatok času na seba, svoje koníčky a sebarozvoj je fajn. Len treba tak ako tu kočky písali myslieť na zadné vrátka. Chlap by ti okrem samozrejmych peňazí na domácnost mal dávať čosi ako výplatu - sumu ktorej výšku si urcis ty a budú to len tvoje peniaze ktoré minies na svoje výdavky a investujes do nejakej formy dôchodkoveho zabezpečenia a úspor a muž k nim nebude mať prístup.
Otázka je kde nájsť dostatočne ambiciózneho a priebojneho chlapa (bez týchto vlastností je šanca na nadštandardny príjem mizivá) ktorý je zároveň dostatočne štedrý a ochotný sa o svoje zdroje deliť, teda platiť úplne všetko a ešte ti dávať povedzme 1.5- 2k mesačne.
Ak takého chlapa máš smelo do toho a kašli na to čo si myslia "tety" z MK.

beronsche
29. nov 2024

Autorka - nuž, predstava, že pri spoločnom príjme cca 2tis. eur sa ti podarí nejakým spôsobom poistiť na horšie časy je úplne nereálna...
Čiže nepracujúca a plne finančné závislá na chlapovi.
Veď v pohode, ak ti to takto vyhovuje..

tiezjedna
29. nov 2024

@grof_monte_christo jasné, ja to mám inak. Ale ako som písala - poznám niekoľko rodín, dobre fungujúcich rodín, ktoré žijú presne tak, ako si autorka predstavuje.
@lenkakravcova nepreháňame. Nemôžeš všetko vzťahovať na seba.

maciatkolulu
29. nov 2024

@michaelam2 ono, ak je niekto majiteľ nehnuteľnosti bez hypo,tak dvom, plus jedno dieťa to bohato stačí. Či každá sk domácnosť má príjem na trojčlennu domácnosť cez 3000? A to prosím pekne majú na krku vyššie spomínanú hypo v nemalých výškach,lebo flek v satelite je top a treba ho mať. Radosť žiť na sk. Ja som bola v tom,že 2000byva často príjem dvoch ľudí a teda s deťmi 2+ kusy.Pozor,nie každý je top manažér a itckar,ako sa tu tiež s radosťou prezentuje. A potom sa kviiika,že maslo stojí cez 3eur.

maciatkoe
29. nov 2024

@galinotchka Citala si ten opis chlapa? Ze donesie domov 1700 eur. Ona 300-400. On bude makat cele dni v praci. A ona jeden den a zvysok sa bude ona sebarealizovat. Myslis, ze keby tento opis dala chlapovi na rande, ze by sa este nejaky normalny este ozval? V poriadku, je normalne, ze manzelia sa tak na zaklade okolnosti dohodnu. Ale rovno taketo hladat? No tak Kollar by nezduplak z rande, jemu by to vyhovovalo.

lenkakravcova
29. nov 2024

@maciatkoe nenapísala koľko chce detí. Iné to bude ak chce jedno a iné ak ich chce 3-4-5-6. 😄

michaelam2
29. nov 2024

@lenkakravcova chyba ti v tom vypocte este velmi vela poloziek…poistky, drogeria, autorkine konicky, servis auta, vydavky na dieta atd atd…

maciatkoe
29. nov 2024

@lenkakravcova Snad chce len jedno, aby sa stihla krasne sebarealizovat. Pri 4 detoch, a jej plane, ze muz sa trosku pohra. Neviem, neviem..

michaelam2
29. nov 2024

@maciatkolulu ano nemusi mat hypoteku ale kolko mladych chlapov ma dom bez hypoteky? Lebo autorka podla jej vyjadrenia o chlapa 40+ nema zaujem

maciatkolulu
29. nov 2024

Tak ja nečítam všetko,ale pokiaľ je toto len hypotetická otázka,tak sorry autorka,je to trochu detinské. Aj keď,poznám také,čo si stanovili cieľ a aj to dosiahli a hlavou to nebolo,asi teda si myslím🤣. Nebudem zlá. Tá žena má výšku,aj pracovala. Ale teda doletela do ba z nejakej bohom zabudnutej dediny z východu,na výške tvrdila,že si vezme bohatého inžiniera s domom pod hradom a stalo sa. Bacha,žiadna kráska,bežná,priam až moc obyčajná,nevýrazná osôbka. Evidentne obdarená nejako inak. Takže moje obľúbené,nikdy nehovor nikdy😉.

bonboniera
29. nov 2024

@lenkakravcova no len presne o tomto to je - 1500€ mesačne sú len fixne náklady pre dvoch a z tých zvyšných par stoviek majú “žiť”, rozumej akékoľvek voľnočasové aktivity, zábavky, hobby a zabezpečiť ju, cim myslím tie odvody, poistky, sporenie/investovanie (a to som nezarátala ďalších XY položiek ako auto, internet blabla veď to poznáš). Za mňa nereálne a neviem si predstaviť muža ktorý sa každý mesiac vyhadze totálne z peňazí na to aby mal manželku v domácnosti, takisto si pri takomto prijme neviem predstaviť byt žena v domácnosti lebo to by som bola naozaj iba v tej domácnosti, nakoľko na nič iné by nezostávali peniaze. Ja som myslela ze sa tu bavíme o sume minimálne 5 tisíc a viac (na to, aby sa obom dobre spalo). Ale to som ja a o mňa tu nejde takže je to bezpredmetné 🙂

maciatkolulu
29. nov 2024

@michaelam2 to neviem,nehľadala som. A koľko domácnosti má príjem dvoch ľudí na CELOM sk cez 2000 s hypo? A s deťmi?

michaelam2
29. nov 2024

@maciatkolulu domacnosti s prijmom 2000€ je vela ale nie su to domacnosti, ktore by si mohli nejako vyskakovat a o tom hovorim. Nie ze by sa tak nedalo vyzit, ale pride mi to naozaj smiesne ze s takymto prijmom ma chlap makat kazdy den v praci a autorka si bude sediet doma na zadku a venovat sa sebe 🤦‍♀️

mandzula
29. nov 2024

Tych plusov nad 1700 € by muselo byt sakra vela, aby som spokojne spavala.

autor
29. nov 2024

@belllinka pisala som, prijem muza 1700 v cistom + moj par stoviek, pozri odpoved vyssie