icon

Chcem druhé dieťa, ale finančne to nevychádza

barborakoryt
30. dec 2013

Vždy som chcela dve deti ktoré by vyrastali spolu, ale kvôli manzelovym dlhom a hypotéke si druhé dieťa nemôžeme dovoliť, veď žijeme iba z mojej materskej aj to nám ešte pomáha svokra....ale neviem sa zbaviť myšlienky na druhé dieťa, aj keď veľmi dobre viem že by som si mala hľadať robotu. Mám to nechať tak a nájsť si robotu, počkať kým budeme na tom financne tak aby deti mali všetko čo potrebujú alebo ostať ďalšie tri roky na materskej, mať svoje vysnívané dve detičky a dúfať že nejako mesačne vyžijeme??

stanulienkat
31. dec 2013

FUUUha, tak tomuto nerozumiem, ved si vies spocitat 1+1. Si strasne mladucka a na dalsie decko mas cas aj 10 rokov.
Prepadla by som sa od hanby, keby moju rodinu musela zivit svokra, ktora si mala sama uzivat dochodok. Co robi tvoj chlap? Idem aj na kraj sveta, aby som uzivila rodinu. A ked nemam ani na jedno decko, tak ani to si neurobim. Romanticke predstavy su fajn, len potom nastava tvrda realita a prebudenie. Dieta nema byt pravo kazdeho, ale vysadou.

hoblinka13
31. dec 2013

Na druhe mate casu dost.Ja osobne by som sa sustredila na vyriesenie dlhom,ustalit financnu situaciu a potom sa pokusit o druhe.vsak tie deti si ani neuzijes a ony taktiez si neuziju usmev a pohodu mamy a otca,kec budete v napati z financii.a dalsia vec ja by som hanbou umrela,keby som musela prihat peniaze od svokry alebo mamy.chapem,su situacie,kedy je ich pomoc nevyhnutna,ale tym,ze si spravite druhe dieta hned,sa jej nezavdavite

jahodka8
31. dec 2013

Nepíšeš, čo na to manžel. Jeho sa to dotýka možno ešte viac ako teba - má prácu a ešte brigádu, svokra vám pomáha. Ale možno sa Vaša situácia zlepší, aj rp pomôže. Ťažko povedať, čo bude zajtra. No keď to ty cítiš, že by bola na to vhodná doba, tak to je veľmi dôležité tiež.

lili777
31. dec 2013

Veľmi sa čudujem, že niekto môže kľudne spávať, keď ho musí živiť/finančne ťahať niekto iný. S tým, že bývanie hradí svokra, lebo vie ako vy na tom ste - s tým si akože spokojná a nech to tak trvať aj naďalej??? S takým príjmom a ďalšie dieťa? Nooo si teda dosť odvážna žena a zjavne nerátaš s tým, že sa môže čokoľvek stať. Ja by som v tvojej situácii ani terajšej asi pokojné noci nezažila. Ale mám taký dojem, že ty si sa sem neprišla radiť, lebo si už dávno rozhodnutá, že do vašej katastrofálnej situácie chceš priviesť ďalšie dieťa....

vevesh
31. dec 2013

@barborakoryt nejak som to tu v diskusii nezachytila, ale: co na to tvoj manzel? tiez je za? ak ano, preco nie...na peniazoch nestoji cely svet, su obdobia kedy ich mas hojne a su obdobia kedy musis vyzit z ruky do ust....takze ak chcete OBAJA este to jedno babo, tak v pohode, len si treba uvedomit nejake tie dosledky (ze mozno budes nutena ist hned do prace po materskej, resp. manzel si bude musiet najst lepsie platene miesto,atd. atd.....ale vsetko je MOZNO, a je na vas, ako sa rozhodnete, zosuladite a ako to prezijete..... 😉

stanulienkat
31. dec 2013

@barborakoryt Zijeme ako vsetci ostatni? Preboha, dufam, ze nie. To mas odkial vzory? Dalsia romanticka predstava, ze deti by boli najlepsi kamarati. Vies vobec, co vystrajaju take dve deti, ked su spolu? Ty vynervovana, bez penazi. Aby si o tri roky nepisala, ze manzel zacal chodit do krcmy a odcudzili ste sa. Naco chces nasilu druhe dieta, ked nemas absolutne podmienky? Co ked sa zivitelovi rodiny nieco stane? Vilovi Rozborilovi uz zrusili relaciu, takze ked zostanete na ulici, asi ani nepochopis preco.

vevesh
31. dec 2013

len na margo vsetkych, ktory su "posadnuti" financnou situaciou...z realu: rodina mala 5 deti, na ceste sieste...dom na spadnutie, dlhy na krku, zili u svokry..rozhodli sa pre babo...a teraz 5 rokov po, vydrzali to "z ruky do ust" a su z nich milardari...takze, peniaze su relativna vec...a kedze nikto z nas nepozna celu situaciu do detailu, tak by som to rozhodnutie ponechala autorke a jej manzelovi a neutocila typu "to co vas napada.. a pod. "...(samozrejme ked z nich nebudu ti miliardari, nech hlavne so zdvihnutou hlavou a nie v tej "vilkovej relacii" nesu nasledky svojho rozhodutia... 😉 )

bosoriak
31. dec 2013

@barborakoryt Ahoj, musim suhlasit s odporcami druheho dietata, aj ked ja by som to nepisala tak ostro. Nemate peniaze je jedna vec, ale ste na dobrej ceste aby ste ich casom mali. Ja chapem tvoju tuzbu mat niekoho pre tvoju dceru, ano surodenecka laska je nadherna. ALE: surodenecka laska sa neda odhadnut. Neexistuje vzorec, ze deti, ktore idu po sebe do 3 rokov si rozumeju. Moj manzel ma brata mladsieho o 11 mesiacov. Absolutne si nerozumeju, vidia sa mozno raz za 3 roky. Ja mam brata mladsieho o 7 rokov a rozumieme si uplne skvele.
Takze si skus prehodnotit svoje predstavy. Ja si myslim, ze na druhe dieta mate este cas. Nemate vlastne byvanie, ste zavisli od dalsej osoby. Manzel robi co moze, aby vas dostal z dlhov, to je podla mna super. Uvidis, ze za par rokov na tom budete ovela lepsie a bude sa vam lahsie rozhodovat.

Ja osobne nechapem, ako sa da vyzit z 300 eur. My sme 4-clenna rodina a mesacne mame na potraviny 400 eur. To su len potraviny, este drogeria, lekaren, prip. opravy na dome, energie. Mate velke plus ze mozte byvat u svokry zadarmo, ja by som to vyuzila a co najviac posplacala.

@vevesh ano a ja zas poznam niekolko pripadov toho, ze sa z takychto ludi nestali miliardari, ale skoncili na ulici a deti v detskom domove. Su pribehy s dobrym koncom a su pribehy s koncom zlym. Autorka sama si samozrejme musi zvazit svoje postavenie a rizika a niest si za ne aj adekvatne nasledky.

zuzanockamt
31. dec 2013

@barborakoryt urcite do prace a staci ti zatial len jedno dieta ... ak bude situacia lepsia, si este mlada, mozes mat dalsie dieta neskor

vevesh
31. dec 2013

@bosoriak je mi jasne, ze nie vsetko konci happyendom.....a napisala som ze je to na autorke, ako sa rozhodne, ale nech si potom aj nesie nasledky, ak sa nebude dobre darit.. 😉

valy
31. dec 2013

@vevesh ako sa z nich stali ti miliardari? mali nejaky super podnikatelsky napad?

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
vevesh
31. dec 2013

@valy chlap vzal uver, kupil pozemok, postavil na uver bytovku, predal byty, zo zisku znova to iste a do tretice splatil uvery a zisk si nechali... 😎 no ale nie kazdy ma take podnikatelske stastie a um 😀

dendula7
31. dec 2013

@stanulienkat Nezapajam sa do takychto debat, ale tvoj postoj je ponizujuci voci panej, ktora to pise. Deti su dar od Boha a vela ludi to odklada, lebo ma pocit ako ty, ze ked bude mat dom a auto a neviem co tak potom si ich urobi. A potom je aj dom aj dve auta a deti ziadne. Takze majte vela deti a nech Vas panboh zivi.

stanulienkat
31. dec 2013

@dendula7 Ved to, ze panboh ich zivit nebude. Ano, deti su dar, ale nie za kazdu cenu, ked im nemam co dat jest. Nemyslim, ze je moj postoj ponizujuci. Pani ma cez 20 rokov a este ma vsetko pred sebou. A mamonar nie som, len rozmyslam hlavou.

kamilkka
31. dec 2013

ja sa necítim na to, aby som radila, či áno alebo nie, no chcem povedať dve veci k tomu 🙂
prvá je, že sa treba naozaj porozprávať s manželom a dohodnuť sa hlavne s ním...
druhá je, že mne sa tak nejak zdá, že pri jednom dieťati sa uživí aj druhé, aspoň kým je malé isto,
oblečenia isto máš dosť, lebo po prvom dieťati toho všetci máme habadej a zjesť toho veľa nezje 😉
finančné nároky prichádzajú až neskôr, keď dieťa začne chodiť do školky atď, ale vtedy už hádam budeš aj ty zamestnaná a situácia bude priaznivejšia...

1andrea111
31. dec 2013

Ahoj
@barborakoryt nechcem sa vyjadrovať príliš k tomu, čo ďalej, to musíš vedieť najlepšie sama. Osobne si myslím, žeby to až také zlé nemuselo byť keby si sa rozhodla pre druhé dieťa a je pravda, že peniaze pri RP sú isté. Ja som veľmi chcela pre svoje prvé dieťa súrodenca, nechcela som aby vyrastalo samo. Mám 2 chlapcov, je medzi nimi 4 a pol ročný rozdiel, a som veľmi šťastná, že sú. stále sú spolu, stále sa hrajú, neviem si predstaviť, život jedného bez druhého.

valy
31. dec 2013

@vevesh tak to klobuk dole, urcite to chcelo vela odvahy, je uzasne, ako to zvladol 🙂

mahmulienka
31. dec 2013

@barborakoryt v prvom momente mi napadlo, ze mas este hromadu casu plodit dalsie dietky, ale som sa na seba normalne musela pozriet skaredym pohladom 😀 ja sice dve deti uz mam, xela by som vsak dalsie dve, aj hned, ale musime pockat z viacerych dovodov. to je ale jedno. uplne chapem to, ze ti srdce po dalsom pisti. my sme tiez na tom financne nie bohvie ako, ale ja som do prace ist nexela, teda nie do takej naozajstnej 😀 a tak som zacala robit nieco, co ma bavilo najprv v case, kedy deti spali a potom nieco este lepsie, co ma bavilo este viac a deti chodili so mnou, pripade som ich na chvilku supla k babke, prababke, kamoske, alebo prisla postrazit studentka na hodinku, dve. malo to viac vyhod - stale som 90% casu s detmi, prinesie to aspon nejaku korunu k dobru, aj ked na 'ozajstny plat' sa nehrabem ani omylom a aj ja som vypadla so stereotypu a vypinam pri inej cinnosti. takze mozno toto by mohla byt cesta vpred, skus porozmyslat nad niecim, co by si mohla robit popri starostlivosti o dietatko. drzim palce pri rozhodovani a prajem vsetko dobre 🙂

haslerka27
31. dec 2013

jednoznacne hladat pracu...dalsie dieta ked sa na to budete citit.

cecil36
31. dec 2013

@vevesh tak to by ma zaujimalo, kto dal chlapovi, ktoremu sa dom rozpada, zenu ma na materskej a k tomu 6 deti uver v hodnote niekolko milionov. Daj tip 😉

lulistek
31. dec 2013

@barborakoryt Na dalsie dieta mate dost casu, treba zit v pritomnosti a nechavat si nejake rezervy - nikdy nevies ake vydavky pridu ...

linda81
31. dec 2013

@barborakoryt aj ja chcem druhe dieta, sme financne zabezpeceni, mam 31, mm 33, pracujeme obaja, nas drobec ma 11 mesiacov, ale nedovolila by som si to momentalne.....rodina je priorita, ale zas clovek aj ine kontakty potrebuje a ine navyky....ako napr pracovne.kedze si este nepracovala , mala by si to cim skor riesit, lebo oddialenim problemu s pracou to lepsie nebude....a potom s 2 malymi detmi doma sediet a este u SVOKRY...to fakt neviem , co chces potom zacat so svojim zivotm v takej situacii...

ematko29
31. dec 2013

@barborakoryt je tak strašne zaujímavé,že ked plánuješ druhé dieťa tak každy ti radí,že nie.Hovoria aká si nezodpovedná akoby slo o 6dieťa .Ale si predstav,že ak by si napísala,že si v tom tak každy by ťa ubezpečoval,že to zvladneš,že dve deti krátko po sebe sa spolu vygululajú raz dva 😀 Ja by som ti povedala len tolko ,máš manžela rieš to sním,lebo tu ti nikto nič neporadí.A čo ak teraz nebudeš mať dalsie a o pár rokov budeš mať nejaký zdravotný problém alebo aj tvoj manžel :( samozrejmä bože chrán) a potom to už nepôjde.Ja by som do toho šla .Druhú dceru sme stihli len tak tak ,manžel ochorel ked mala malá 3mesiace.

bosoriak
31. dec 2013

@ematko29 ja si zas myslim, ze je zodpovedne toto riesit predtym, nez otehotnie. V dnesnej dobe s antikoncepcnymi metodami ake su, by nechcene deti existovat nemali. A to je dobre. Samozrejme, ze ak by uz bola tehotna, tak je situacia trochu ina. Ale ist do tehotenstva za cenu "co ak bude manzel v buducnosti chory" je prinajmensom nezodpovedne. Rovnako by sme nemuseli mat ziadne deti, lebo ved co ak ochorieme a zomrieme a deti tu ostanu same.
@barborakoryt si to aj tak rozhodne sama, ale zas ma o nieco viac nazorov na svoju situaciu (aj ked teda volaktore by sa dali podat aj trochu slusnejsie).

dari
31. dec 2013

@tova heeej skoda ze skoncilo Modre z neba.... a suhlasim treba aj financie. Ja tiez nezijem zo vzduchu, ale o tom som nepisala...

kamilkka
31. dec 2013

@bosoriak ja si práveže myslím, že neplánované deti by mali byť... ak by plodenie detí nebolo spojené so sexom, isto by ľudstvo už vymrelo 😀
je dobre, že sa množstvu párov dieťa nejak podarí, hoci neplánovane 😉

bianca2
31. dec 2013

@barborakoryt ako pise jedna baba vyssie, druhe dieta nie je podla mna nejak financne narocne, ved oblecenie mas po prvom,aj hracky,kocik, my sme bezplienkovali tak ja som pouzivala klasicke bavlnene plienky stvorce ako poistku,to mas za par eur, ani kocik nam nebolo treba, mala ho nechcela, spavala prvy rok len v satke, vylucne som kojila 6 mes a dalej kojim, takze ziadne vydavky s umelym mliekom...my sme sice s muzom zabezpeceni, bez dlhov a byvame vo svojom plus sa chystame stavat ale vsetko robime bez uverov, 2 auta atd, a sme tiez pripad ktori sa najprv zabezpecili a potom deti, ale vidim tvoju tuzbu po dietati a pre mna bolo stale prioritou ist za svojimi pocitmi.dnesny svet je o peniazoch,chapem co pisu baby,ale si vezmi ze tie hoci len 2 generacie dozadu to nebolo.podla mna sa treba sustredit aj na samozasobenie,dopestovanim odburas cast vydavkov...ja si myslim ze druhe dieta po prvom nie je financne narocne aspon zo zaciatku kym nejde do skolky.osobne by som volila radsej pristup uzit si prve a druhe dieta a potom ist do prace ked deti pojdu do skolky.je pravda ze sa sarpat do prace ja sice nemusim,odrobila som dost za 12 rokov ale u mna plati ze deti nie su o peniazoch ale ako sa na to cele citia rodicia ci to zvladnu.si mlada, mnohe baby povedia naivna ale ja obdivujem tvoju tuzbu a ciste umysly, tak nech vam to cele dobre dopadne.samozrejme odporucam rozhovor s muzom a svokrou a budes vediet ci mas podporu okolia...

bosoriak
31. dec 2013

@kamilkka neplanovane mozno, ja som pisala o nechcenych detoch. aj ked ani neplanovane by jednoducho nemali byt - bud dieta chcem a vtedy nemam ziadnu formu antikoncepcie, alebo dieta nechcem a antikoncepciu mam.

martina28p
31. dec 2013

@barborakoryt ahoj,nečítam názory iných mamičiek len ti napíšem ten môj....píšeš,že ledva vyžijete z tvojej materskej...čo tvoj muž.....poznám chlapov,čo robia aj 2 roboty,idú sa pretrhúť,aby uživili rodinu,môj robí dosť ťažko,už má aj zdrav.problémy...ale o to tu nejde...nech sa staží,nech pracuje....si mladá,deti ešte môžete mať....ako písala jedna mamička,čo som si prečítala jej názor,že by toho šla,že môžete ochorieť atd...to je tiež pravda,človek nikdy nevie..ale čo ak by malo dieťatko nejaké problémy...aj to sa môže stať,hoc nedaj Bože,ale ked to máme brať z toho hladiska,,,tam sú tiež potrebné financie....viem si však predstaviť,aké máš pocity,ja ich mám rovnaké,ale rozum mi nedovolí mať tretie dieťa,lebo tým dvom chcem v živote aj niečo dopriať,nie sa len naháňať a rodičov by si poriadne nevideli....tým zas nechcem povedať,že jedno vám stačí....ale keby som bola na tvojom mieste,tak dám tomu čas...a keby som mala muža s takými dlhmi,tak už duplom.lebo by som neverila,že je zodpovedný a že je schopný sa o nás postarať....mala som niečo podobné,no našťastie som to dala naporiadok skôr ako prišlo prvé dieťa...tiež mal dlhy a všetky moje úspory som investovala do neho....teraz je to chlap pracovitý a robí pre nás všetko....toť môj názor....