Chcem druhé dieťa, ale finančne to nevychádza
Vždy som chcela dve deti ktoré by vyrastali spolu, ale kvôli manzelovym dlhom a hypotéke si druhé dieťa nemôžeme dovoliť, veď žijeme iba z mojej materskej aj to nám ešte pomáha svokra....ale neviem sa zbaviť myšlienky na druhé dieťa, aj keď veľmi dobre viem že by som si mala hľadať robotu. Mám to nechať tak a nájsť si robotu, počkať kým budeme na tom financne tak aby deti mali všetko čo potrebujú alebo ostať ďalšie tri roky na materskej, mať svoje vysnívané dve detičky a dúfať že nejako mesačne vyžijeme??
@cecil36 a preco niekolko milionov a naraz.....?? on bral dlh za dlhom v mensich ciastkach a rucil kupovanymi nehnutelnostami...a vyplatilo sa mu to a bolo to pred par rokmi, ked na sk bolo trochu lepsie ako v sucastnosti, kedy podmienky na pozicky neboli take drasticke ako dnes... 😎
@barborakoryt ja Ťa uplne chapem. je dobre, ked su surodenci rovesnici, aj ja to tak chcem. Možno by si mala skusiť hladať prcu a ak nenajdeš, tak kludne zase na materskej. alebo ak by ste pri všetkej skormnosti vyžili, tak radšej druhé dieťatko hned. a muž čo na to? ak ma taky isty nazor, tak neni o čom. ale určite je dobre, ked nie sú deti velmi vekovo vzdialene. vraj ked je rozdiel viac ako 5 rokov, su to ako 2 jedinačikovia. ostatni zase extremy pišu - že 7 deti a neuživia ich. jedinačik to ma velmi tažke, tak určite aspoň dve. a oblečenie maš, treba ratať na stravu a plienky, či by Vám vyšlo. a keby sa prihodilo tak čo, určite nepôjdeš na potrat, ale nejako by ste to zvladli.
babule tie čo jej tu radíte ďalšie bábätko... - vám by nebolo hlúpe, že by ste si urobili druhé dieťatko a svokra by sa vás platila poplatky za bývanie????? 😕 😕 😕 😕
@barborakoryt necitala som vsetko ale urcite druhe dieta nie kym nemas istotu ze im mozes dat vsetko co potrebuju.
@barborakoryt toto som si neprečitala a pači sa mi to. a ešte ked niektore pišu, že chcu deťom dopriať... my sme 5 surodenci, v živote sme s našimi neboli na dovolenke, len raz na 4 dni na chate v horach. ale nikdy som im to nevyčitala. ani darčeky sme si nepriali drahe, iba take čo sme vedeli že naši zvladnu. museli sme vela robiť a aj pomahať s mladšimi surodencmai, ale je to lepšia škola ako dať deťom všetko možne. Dať im dobry priklad a vela lasky a dobru školu života, ktoru raz využiju je to najlepšie. a ešte dobreho priatela - surodnca. v živote sa (aspoň ja teda) môžem najlepšie spolahnuť na svojich surodencov. za každeho jedneho som rodičom velmi vdačna. a ak veriš v Božiu pomoc, tak to je super. určite Ti pomôže a aj da vedieť, čo by bolo lepšie. dakedy je to take jednoduche, len sa nevieme naňho uplne spolahnuť.
@malahana myslim ze aj dovolenky su dolezite...ale ked som pisala ze dat detom vsetko co potrebuju mala som na mysli vzdy cerstve ovocie,zeleninu,jogurty,maso atd... Samozrejme oblecenie,topanky atd.. tie potrebne veci...z 200e na 2 deti +2ja dospeli to tazko... Navyse deti potrebuju aj nejaku kulturu... Obcas daky vylet - nehovorim o luxusnej dovolenke ale napr.do zoo atd..
Neviem si predstavit zit tak ze detom odopriem take zakladne veci a to zdaleka nemame vela penazi... Samozrejme z 200e sa urcite vyzit da...je to o tom co je pre koho dolezite..
@zuzkat1 ja viem, že sú - dovolenky dôležité, dúfam,že my budeme aspoň raz ročne môcť niekde ísť. Ale mojim rodičom to vôbec nezazlievam. i ked aj ja by som mohla povedať, že mali použivať antikoncepciu a mať napr. len 3 deti. ale nikdy ma to ani nenapadlo. na najmladšich som sa strašne tešila. to si musia oni vydiskutovať, ako a čo dalej. ale keby sa pritrafilo, tak čo. majú otázku vyriešenú 🙂 😀
si mlada, este mas cas a uvidis ako sa zmeni tvoja situacia aj ked sa nezmeni, podla mna, hypoteky su na vela rokov, so zamestnanostou to teda nie je nic moc a o platoch ani nehovorim a k tomu mate este aj dlhy, o com rozmyslas, ved uz teraz vam to nevychadza, kazde dieta si zasluzi, aby malo co potrebuje, zivot dnes nie je veru lacny a to este nespominame setrenie pre deticky aj pre seba na horsie casy 🙂
@barborakoryt My sme s priatelom boli tiez vo financnej zlej situacii, mal vela uverov, mesacne tam islo vela penazi, si dost mladucka aj na dalsie deturence mas cas, mas este vsetko pred sebou, ver tomu, ze keby si mala hned 2. tak, by si bola dost z toho vsetko znechutena a psychicky nie na tom najlepsie, decka by videli , len mamu nervoznu !! vedela by som ti o tychto pocitoch pisat ...my sme dlho odkladali 2. dieta, az teraz na konci roka sme splatili dost uverov,nejake male uvery nam ostali , ale to tento rok splatime tiez, a teraz sme sa s priatelom zhodli, ze chceme mat aj 2. dieta, mala ma 2,5roka a ja 36r. 😝 skor dieta sme nechceli, bolo by to od nas strasne nezodpovedne voci tomu drobcovi,pri tom mam vecicky po malej, je to pravda, ked sa stane, ze dieta je chore potrebujes peniaze na lieky, mlieko..vela veci, ktore sa vyskitnu postupne
,ja osobne, keby som bola na tvojom mieste a mala 20,r. tak este pockam, najdem si nejaku pracu az sa z toho dostaneme, to je len moj nazor na zaklade vlastnej skusenosti..teraz viem, keby sme mali 2. dieta teraz, ze by som sa lepsie citila bez uverov a hlavne bola by som stastnejsia ako s uvermi..
@vevesh no ale na ten pozemok, kde postavi bytovku (nie nizkonakladovu sopu) potreboval minimalne jeden milion. A prepac, neverim, ze tomuto cloveku (6 deti, zena na RD, rozpadajuci sa dom) dala banka peniaze bez toho, aby mu aspon niekto robil rucitela resp. zalozil nehnutelnost co ja viem rodicov.... To nejde teraz a nedalo sa to ani davno....
@barborakoryt never tomu, ze deti s malym vekovym rozdielom sa zahraju, maju sa radi a bla bla bla. Je to prudko individualne. Z vlastnej skusenosti, medzi mojiom bratom a mnou je rozdiel necele dva roky, nikdy sme sa spolu nehrali, dnes sa ani nestretavame. Medzi mojimi detmi je rozdiel skoro 13 rokov a väcsiu lasku medzi detmi som nevidela.... Zalezi od mnozstva okolnosti ci surodenci budeu spolu vychadzat alebo nie.
Ja tomu vobec neverim. Skor uverim tomu, ze vyhral v Sportke, ako ze mu za takych podmienok niekto dal uver a uz vobec nie na podnikatelsky plan, to by banka musela byt prastena. Samozrejme ak to bolo za cias Devin banky a ak mal znameho u Meciara, tak to mozno slo. A pokial to bolo tak, tak je pravda, ze take nieco sa nezopakuje, pretoze tento priklad je skutocne uplne odtrhnuty od reality.
@barborakoryt
z toho čo si napísala, mám pocit, ze ty si uz dávno rozhodnutá pre druhé dieťatko. Takze pokial ste to dobre s manzelom zvazili a ste ochotni zit z ruk do ust a u teba s nulovou sancou niekedy sa zamestnat (možno), tak nemate čo riešiť 🙂
Nikto nebude vase deti vychovavat, riesit problemy vo vasej domacnosti, iba ty a manzel budete niesť dosledky (pozitivne ci negativne) vasich rozhodnuti. Vy budete musiet sa zladit, hladat si vlastne byvanie, platit ucty, potraviny,... a taktiez pripadna bieda bude len a len vasa 🙂
Kazdy clovek ma slobodu vybrat si cestu po ktorej chce kracat, ale taktiez musi byt pripraveny aj vsetky dosledky suvisiace s jeo vyberom.
A teraz aj moj osobny nazor (pisem na zaver, kedze si rozhodnuta uz davno): nechcela by som zit dobrovolne v biede, v chudobe... zivorit a uz vonkoncom zit so svokrovcami a za ich peniaze. 🙂
@barborakoryt mat druhé dieťa znamená nasledujúcich cca 5 rokov žiť z ruky do úst...ja by som poriešila najprv svoju prácu.NEZVYKAJ si na pocit, že bývate u svokry a vám pomáha. To sa môže velmi rýchlo zmeniť a ste s dvoma deťmi na ulici či v uplnej biede.V tvojom prípade by som sa pre druhé teraz určite nerozhodla...navyše máš 20 rokov...kam sa ponáhlaš?Uvedom si že TY a MM si zodpovedná za vaše dve deti a svokru do toho nerátak. Momentálne je sitácia taká že sa NEVIETE postarať finančne ani o to jedno....
možno si povieš NEJAK BOLO NEJAK BUDE...ALE zostarneš starostami o 10 rokov, a budeš sa zaoberať len tým ako NEMATE peniaze. Nedaj sa prosím ťa oblbnť hormonami, nie ste podla mna na 2 dieťa pripravení...plus ešte tie dlhy-úvery--ojojoooj..
@bosoriak @cecil36
pozrite sa, ja sa tu nejdem hadat, to co som poveda , je pravda...zo skusenosti viem, ze banka dava uver, pokial ma istotu, ze bude splacany, a zaistit sa da aj kupovana vec(nie uz kupena, vlastnena...)aky podnikatelsky plan im tam predlozil netusim, ale asi bol dobry, ked mu ten uver dali (a tie uvery bral z viacerych bank, v roznom case, na rozne ucely...takze znamosti nemal) 😉
a len na margo uveru, uz som videla uver pre bankrotujucu firmu (bez konexii) a zaistovalo sa to erarnym hnutelnym majetkom ziskanym za komancov 😕 takze ja sa na sk nepozastavim nad nicim 😎
....čítať tieto príspevky je tak náročné ....
túto diskusiu som zakladala preto, lebo som sa chcela poradiť .... neustále uvažujem nad druhým dieťatkom, veľmi po ňom túžim a som nahnevaná na to, že kvôli finančnej situácii do ktorej nás dostal môj manžel ho nemôžem mať ... nepotrebujem si tu čítať urážky na svoju adresu, ani jedna z vás nevie aká som, a nikto mi nemôže povedať že som nezodpovedná, sebecká alebo nerozmýšľam normálne...keby že nerozmýšľam tak som už dávno tehotná a nezaujíma ma čo si kto o tom myslí ... záleží mi iba na tom aby moje deti mali to čo k životu potrebujú, nie všetko čo chcú ale čo potrebujú .... chápem názor každej z vás pretože viem čo je to žiť bez peňazí, otec alkoholik, mama 12hodín v robote každý deň za mzdu 8000sk (neskôr 300é), platiť podnájom a žili sme mesačne z 50é ... a žili sme, ja nevravím že chcem aby tak žili moje deti ... ale mňa to nijako nepoznačilo pretože som vedela že mama za to nemôže .... ja sa nespolieham na svokru, nikdy v živote by som sa na ňu nechcela spoliehať, vôbec som takto nechcela žiť, chcela som aby sme šli do vlastného .... ale ona vie že finančná situácia v ktorej sme je zásluha jej syna, vie že za to nemôžem ani ja ani moja dcéra ... a preto je ochotná nám pomôcť!!
Jednoducho som si prečítala všetko čo som potrebovala a to mi stačí, ľudia uvažujú rôzne, beriem názor každej ... aj keď si myslím že niektoré z vás by mohli komunikovať normálnejšie. .... ale stačilo mi to na to aby som pochopila, že nemalo zmysel otvárať túto diskusiu, pretože jediní ľudia ktorí môžu rozhodnúť o tom čo ďalej som ja a môj manžel....
Ale aby ste si nemysleli že som nezodpovedná a že som sa už rozhodla! čo je vlastne dosť divné tvrdenie, na čo by som to potom sem písala ..... tak áno už som sa rozhodla ... počkám 3-4 mesiace, uvidím ako sa mi to bude črtať s prácou, ktorú si samozrejme budem naďalej hľadať ako doteraz, uvidím ako to bude ďalej s mojím mužom (sme manželia iba 2 mesiace, aj keď žijeme spolu dlhšie) a s našou finančnou situáciou, s jeho zodpovednosťou .... a až potom sa môžem rozhodnúť čo ďalej ....
Ďakujem za príspevky
@vevesh myslis si, ze banka sa rada "natahuje s nehnutelnostami"? A ked ides stavat barak, nemas cim este rucit, nestaci rucenie ani pozemkom... preto to co si pisala je cele nezmysel.
A prijem musis dokladovat, a uz toboz pri stavani cinzaku!! Banka sa snazi minimalizovat svoje rizika. Nebankovka pozicia tych par stovak aj zobrakovi... vsak vie čo robi 😉
@vevesh po prve: "banka dava uver, pokial ma istotu, ze bude splacany... = pozitivna bonita" v com mala banka istotu, ze uver bude splacany? V tom, ze muz ma 6 deti, zena nerobi a pada im dom na hlavu? Bud teda na tom mlady muz nebol az tak zle, alebo sa tato veta na neho uplatnit nedala. Po druhe: teraz mozes zalozit kupovanu nehnutelnost, kedysi bolo toto nepredstavitelne. Po tretie: Z coho splacal uver na stavebny pozemok ked mu bezal a este nemal ziadne zisky + musel brat dalsi uver? Po stvrte: Nech uz by som zavrela akokolvek oci a pripustila, ste zazraky sa deju, ako sama pises bolo to davno, dnes je situacia ina a zakladatelka ma jediny biznis plan, porodit dalsie dieta. Nic ine vo vyhlade nema (teda aspon o tom nepise).
@barborakoryt rozmyslaj viac realisticky ako srdcom a hromonami a rozhodni sa spravne, tak aby tvoja dcera mohla povedat mala som krasne detstvo (s ci bez surodenca). Moja dcera dcera mala krasne detstvo aj bez surodenca, mala lasku rodicov aj starygc rodicov, surodenec jej nechybal. A dnes si uzasne s mladsim bratom rozumie. Ja si velky vekovy rozdiel neviem vynachvalit. Drzim palce 😉
@barborakoryt Boh s tym nema nic spolocne, ty a tvoj muz splodite dieta, nie Boh, je to vasa slobodna volba a tym padom aj zodpovednost. K tomu stastiu, ano, deti su stastie, ale je dolezite, aby tie deti boli aj stastne.... a mali slusny zivot. Laska bud je alebo nie, nema nic spolocne s peniazmi, ci s biedou. To,z e je niekto chudobny, ale ma vraj lasku, nie je ziadna cnost. Aj bohati su schopni lubit 😉. Ja by som urcite lasku nestavala nad zakladne potreby mojej rodiny. Laska by mala byt samozrejmost, bez nej by sa rodiny nemali ani zakladat, tak nerobme z toho nieco vynimocne a neospravedlnujme si tym nasu neschopnost zabezpecit svoje deti. To je alibizmus. Len z lasky sa neda zit, zial.
K surodencom, nepovazujem za spravne mat dieta za kazdu cenu len preto, aby malo dieta surodenca.....maly rozdiel medzi detmi nie je zarukou krasneho surodeneckeho vztahu! je velmi naivne si mysliet, ze surodenci si zakonite budu rozumiet, lubit sa a hrat sa spolu. Takto to nefunguje. Ako tu uz bolo pisane, zivot pise uplne ine osudy, surodenci s malym rozdielom sa neznasali a neznasaju doteraz, surodenci s velkym rozdielom si rozumeju a lubia sa....v zivote nie su zaruky, ani sa neda nic naprogramovat, je to loteria a preto sa treba zamerat hlavne na vasu bytovu a financnu situaciu, zbavit sa dlhov a nasmerovat vasu energiu tam a nie na druhe dieta, ktore si momentalne nemozete dovolit. Treba mysliet na deti, nie na vlastne tuzby, uz nie si sama, mas dieta a zodpovednost, treba byt vdacny za to, ze mate dieta, zdrave...a este velmi male, cize mate par rokov na to, aby ste sa postavili na nohy a dopriali jej surodenca 😉. O nic ju neukratite....ja mam rozdiel medzi detmi 5 a pol, tiez sme sa chceli najprv zabezpecit, kedze sme sa stahovali do zahranicia a zacinali od nuly a mozem ti povedat, ze je to uplne super, deti sa zboznuju, hraju sa spolu, samozrejme aj hadaju, ako vsetky deti a su stastni, ze maju jeden druheho. Dcera uz chodila do skoly, ked sa maly narodil, takze som s nim bola doma a mohla sa mu venovat, cize to nebolo az take narocne, ako mat dve male deti doma. Si naozaj velmi mladucka, nemas sa kam ponahlat. AK sa vam podari za 2-3 roky vyriesit situaciu, tak tvoja dcerka nebude o nic ukratena, mozte mat potom aj dve deti za sebou 🙂.
@barborakoryt podla mna si cakala skor to, ze ta budu podporovat, neocakavala si tolko kritiky ... ja mam jedno dieta a druhe uz neplanujem, kedze financna situacia je tak akurat na jedno dieta ... a nerobim z toho problem

@barborakoryt TAK u nas ide tiež väčšia časť vyplaty na fakutry a hypo a tak podobne a m,oja materska a kusok z mužovej vyplaty na stravu. A da sa - mam dve deti a rozmyšlame o treťom 😉