icon

Chcem navždy odísť

Už mám toho akurát dosť. potratené bábätko, dlhodobo nezamestnaný manžel, o 3 mesiace koniec školy, ktorú by som najradšej nechala tak.. nevládzem už nič. najradšej by som odišla.. stále ma napadajú samovražedné myšlienky - i keď nechcem to rodine urobiť.. dnes som asi 10 minút aj tak rozmýšlala velmi racionálne nad tým, že ak by bolo najlepšie sa zabiť a neprišla som na vhodnú variantu. Ja úplne presne viem, aké klische vety mi na toto odpíšete, ja by som to napísala tiež. Keby ste ma poznali osobne, povedali by ste si aká milá a vtipná baba.. vždy každého rozosmievam, "zachraňujem" situácie s teším iných.
ale vnútri.. len mnažel z časti vie, ako som na tom.. mám aj dobré chvílky, vtedy som megaschopná a zvládam aj nemožné.. ale ked ma niekto alebo niečo sklame - je so mnou koniec.. všetko s ami zrúti a mne automaticky idú v hlave zlé myšlienky.. aj teraz..
s manželom som sa zase pohádala.. teraz to je už asi každý druhý deň.. kvôli tomu, že investuje málo snahy do nájdeniu si roboty.. kvôli tomu, že ja som na tom zle a nemám síl.. on sa snaží ale už podla mna nevie, čo viac urobiť.. aj teraz odišiel a šiel si asi o s osmej lahnúť.. a ráno sa bude tváriť že nič.. ale mne je už fakt zle..

Strana
z2
skeptik
4. mar 2013

A co si sa prisla opytat?

janinah
4. mar 2013

no čo na toto písať? nie každý deň je nedeľa 😒 všetko sa môže na dobré obrátiť,aj dieťa,aj škola,aj manželova práca..to nie sú veci,ktoré sa 100%ne musia zle skončiť,na rozdiel od trebárs nevyliečiteľnej choroby...ale neostávaj sama,hšadaj podporu či u niekoho z rodiny,kamošiek či u psychologa,psychiatra,potrebuješ pomoc a neboj,nehanbi s ao ňu požiadať,netvár sa navonok,že svet je gombička,keď sana to necítiš,každý má právo byť smutný,nešťastný,ale treba nájsť silu to riešiť...nikam neodchádzaj,ešte veľa pekného ťa tu čaká..ak si veriaca,tak zájdi za kňazom na pokecanie

kolinia
4. mar 2013

@karolinasustekova to je na psychiatra, mala by si ho navstivit, pomoze ti!

jujlucka
4. mar 2013

manzelske nezhody su tazke, ja viem...kazda si tym presla, a zrejme to neprestane nikdy...to je sucast manzelstva....zrejme velmi tazko zvladas neuspech....to nie je dobre...musis sa naucit prehravat...nesmies to brat tak tragicky....malokto ma na ruziach ustlane, treba sa bit....a dockas sa, ver mi....len nemysli na take veci....mne byva z manzela tiez hocikedy zle...to prezivaju aj stastne manzelstva....

wendy62
4. mar 2013

@karolinasustekova mas dobru stravu? nedostatok vitaminov a mineralov toto moze sposobovat. Ja som sa len pred par dnami dozvedela, ze depresivne stavy mam z miernej poruchy stitnej zlazy, o ktorej som nic netusila. Takisto nedostatok vitaminu C a D (vitaminu C pri podobnych stavoch mozes zjest aj 2000mg kazde 3h). Problem moze byt aj v nedostatku sacharidov v strave, alebo inych chybach v stravovani - nastuduj si nieco o zdravej strave a mas velku sancu, ze sa toho zbavis. A ked nie, pripadne by to zacalo byt silnejsie, tak chod za psychiatrom. Nie je to ziadna hanba a hlavne sa to da dobre riesit.

karolinasustekova
autor
4. mar 2013

@kolinia ale nepomôže.. mám s tým skúsenosti z rodiny.. začnú liemi, ked tie nestačia tak elektrošoky.. chvílu v pezinku a chvílu doma.. na čo je to dobré? ja to zvládnem aj sama.. už to tak ťahám niekoľko rokov

karolinasustekova
autor
4. mar 2013

@jujlucka s tým nezvládaním úspechu si to trafila... hej ak s aniečo nevydarí alebo nie je podla mojich predstáv tak som z toho úplne mimo.. snažím sa nebyť perfekcionistka a nebazírovať na blbostiach.. ale dá s anaučiť zvládať neupech ked to ščlovek skrátka nemá v povahe?!

karolinasustekova
autor
4. mar 2013

@wendy62 dalšia trefná poznámka.. dakujem.. može to byť kludne aj tou stravou.. ked som čakala bábo, tak som sa nsžila ko blázon, ale potom ked som ja tak o neho prišla, tak som prestala jesť obocie a zeleninu, začala som sa prejedať znova a nešportujem lebo som mala potom ešte pre istitu zápal.. a stále ma to pobolieva.. ale to že by na psychiku až tak vplývalo?

karolinasustekova
autor
4. mar 2013

@jujlucka ja by som mala toež bábatko v septembri, ekby neodišlo ☹ ty sa hlavne nehádaj moc s manželom a nič si z vecí nerob aby si o neho tiež neprišla!

karolinasustekova
autor
4. mar 2013

@skeptik že prečo som taká nešťatsná..

skeptik
4. mar 2013

@karolinasustekova nikto nepride o babatko kvoli hadaniu sa s manzelom, zdrave babatka nie su ziadne krehke listocky, ktorych zivot visi na vanku.

Preco si nestastna musis vediet ty sama, za to nikto iny nemoze, len ty sama a len ty sama to mozes zmenit. Pokial sa budes stale vidiet ako obet, tak nic nezmenis. Musis si pomoct sama a sama sa rozhodnut ako chces zit svoj zivot.

roxy
4. mar 2013

@karolinasustekova možno by ti pomohlo porozprávat sa s psychológom. nie hned psychiatrom, lebo tam to je už asi fakt o liekoch. okrem toho skus homeopatika Sedatif PC, mne celkom pomohli v zlom období, a to s tou pestrou stravou je tiež dobrý i. Ľanové semená napríklad sa tiež zvyknú odporúčat pri lahkých depresiách. No a tiež je obdobie po dlhej zime. Treba isť von a nabiť si telo slnečnými lúčmi. U mna to funguje 🙂
ale predovšetkým mysli nato, že máš kvôli komu žiť, určite máš rodinu, ktorá ta miluje, manžela, ktorý má síce teraz zlé obdobie ale to raz prejde a 3 mesiace školy, čo by bola vyslovene blbost to už nezmáknúť. 😉
Hlavu hore, nikdy nie je tak zle ako sa zdá.

sendy182
4. mar 2013

@karolinasustekova môžem sa opýtať koľko máš rokov? či máte svoju domácnosť?

wendy62
4. mar 2013

@karolinasustekova strava ma na psychiku zasadny vplyv, o depresii sa uz dlho uvazuje, ze velka cast pripadov je sposobena stravou - moze to byt vselico, od nezistenej celiakie alebo alergii (naozaj nemusia byt ziadne ine prejavy, len depka), poruchy roznych hormonov, inzulinu, alebo stitnej zlazy, nadobliciek, pecene, malabsorbcia v creve, pripadne nedostatok roznych latok v strave... Vyskusaj pozistovat aj tymto smerom, nejake vysetrenia, lepsia strava, doplnkove vitaminy, dost cistej vody... Napr. ludom, ktori pridu o cast creva, a tym sa im znizi mnozstvo absorbovanych latok zo stravy, predpisuju vysoke davky roznych doplnkov, inac by im hrozila prave depresia (mame v rodine takyto pripad, az po pokuse o samovrazdu zistili, ze mal len male davky vitaminov, nakoniec ani nepotreboval inu liecbu, len upravit davkovanie doplnkov stravy).

kvieta
4. mar 2013

@karolinasustekova Neblázni, vždy je prečo sa pozbierať. Dievčatá majú pravdu, veľa vecí Ťa môže vrátiť do normálu. Aj na tej strave môže niečo byť, aj slnko robí divy... Ale ak si myslíš, že je toho na Teba príliš, navštív nejakého psychológa. Môžeš nájsť nejakého aj mimo bydliska. Čo sa týka manželských hádok... asi sú v každom manželstve, niektoré pre blbosti, niektoré vážne... Vy dvaja ste prežili niečo veľmi smutné a určite to aj Tvoj manžel ťažko prežíva a trápi ho to. Chlapi svoj smútok nesú a prežívajú inak. Aj to sa mohlo podpísať pod hádku. Skúste komunikovať, nevzdávaj to, možno Ti pomôže to, keď sa budeš snažiť pomôcť vám obom. Samovražda je zbabelosť. Ujdeš a necháš tu spústu nešťastných ľudí. Ďaleko nešťastnejších, ako si ty teraz. Určite máš nejakú spriaznenú dušu, zdôver sa. Držím palce a nevzdávaj to, rieš to, skús si urobiť radosť, niečím... kúp si nové šaty, zmeň účes, choď ku kozmetičke... je toho strašne veľa, v čom sa môžeš znovu nájsť, len hľadaj a neľutuj sa. Drž sa!

njonja
4. mar 2013

@karolinasustekova no, ja by som si asi upratala, ci chcem byt nadalej s manzelom vydata, alebo ci je to len docasny stav. Kym nemate deti, lepsie sa rozhoduje. Potom je to uz dost komplikovane. Nemysli na samovrazdu a podobne veci, da sa to nejako vyriesit. Len si ujasni, co naozaj chces. Ak ches zit sama, nelubis ho, nevyhovuje ti atd..nie je na tom nic zle. Radsej z kratsej cesty odist a zacni znova. Ak ho lubis, alebo vidis sancu vo vztahu nadalej, tak bojuj a neplac. Neboj, vsetky dazdive dni raz prejdu...

kattrin5
5. mar 2013

Ahoj aj mne sa kedysi zrutil svet a omnoho viac ako tebe, tiez som trpela depresiami, myslela na samovrazdu...ale jedno rozhodnutie mi zmenilo zivot..odysla som zo sr uplne sama a zacala novy zivot..dnes mam manzela uzasneho dcerku a som stastny clovek..a to som si v 20 myslela ze uz nechcem zit a ze budem cely zivot nestastna troska...hlavu hore toto su len kratkodobe stavy, nic netrva vecne..ja keby som tu napisala co vsetko som v zivote ja prezila by si len oci vyvalovala🙂 vsetko sa da zvladnut a z kazdeho dna sa da vyhrabat...ja som sa vyhrabala s toho najhlbsieho...pozri sa na veci aj z inej stranky si zdrava zena, bud vdacna za to co mas a nie smutna pre to co nemas, vzdy je lepsi pocit vidiet pohar poloplny ako ako poloprazdny🙂

happyfrog80
5. mar 2013

nemysli na samovrazdu ,len si ludua budu potom ukazovat na tvoju rodinku ked uz nie na teba,im ukazes iba to ze si zbabela,ked uz nic nepomaha ,poziadaj o rozvod ,mozno to zaberie a ani vas nerozvedu a zase budete stastna rodinka ,mozno muz ani nevie sko vela trpis ,alebo si chod oddychnut niekde na liecenie za relaxom ,sama to ti pomoze a nech sa chlap stara.

mamavera
5. mar 2013

máš toho teraz veľa neraz, nie je to ľahké zvládnuť. ALE! Nič z toho nie je neriešiteľný problém, tiež som prišla o bábätko, viem, čo sú to za pocity....ale časom k vám zavíta druhé 🙂 , škola bude zaberák, ale keď dokončili ženy s dvomi, tromi deťmi, ty to dáš, Nezamestnanosť je hrozbou tejto doby, ale pri intenzívnom hľadaní sa časom určite niečo nájde. A bude lepšie dieťatko priviesť na svet potom, keď bude mať manžel prácu a ty dokončenú školu. Uvedom si, že ty máš šancu svoj život zmeniť, je to v tvojich rukách, si mladá, zdravá, desiatky ľudí na onkológii túto šancu navždy stratili. Možno si toto nechcela čítať, ale je to tak. Každé nové ráno ti prináša šancu, im nie. Baby ti tu radia dobre, vyšetrenie u lekára, naozaj môžu tvojmu organizmu niektoré látky chýbať a návšteva psychológa. Uľaví sa ti.

malinkaaninka
5. mar 2013

na svete je vela ludí,ktorí ťa majú radi.nechci ich počet zisťovať ako smutiacich na tvojom pohrebe..
buď oslov niekoho komu dôveruješ,alebo odborníka.trvaj na tom,že lieky nechceš.a na šoky ťa nepošle,si svojpravna,nazaviažu ťa a neodvezu nasilu 🙂 neboj sa,vieš kolko ludí tam chodí,len sa neprizná?dôležité je,že to pomôže.máš v nebi malého anjelika,rozprávaj sa s ním,je to kúsok z teba,pochopí ťa.

hyta
5. mar 2013

Vraví sa, že život je boj a je to skutočne pravda. Život si si nedala a tak nemáš právo si ho vziať. Chápem tvoje pocity, v prvom rade sa snaž viac komunikovať s manželom, ak ti na ňom záleží.Píšeš, že nemá prácu, i on môže mať z toho depku, k tomu bábatko o ktoré si prišla bolo i jeho bábatkom. V prvom rade sa daj zdravotne do poriadku, ak to nezvládneš sama, choď za psychológom, snaž sa dokončiť školu, bola by škoda vzdať to keď už ideš do finále.Hlavne sa neuzatváraj pred svetom do svojho smútku.Príroda je múdra, vie čo robí, pravdepodobne by tvoje bábatko nebolo v poriadku. Si mladučká, príde ďalšie a zdravučké.

karolinasustekova
autor
5. mar 2013

@sendy182 mám 28 a bývame v peknom podnájme.

karolinasustekova
autor
5. mar 2013

@skeptik to by bola velmmi dobrá správa - ALE práveže také malé bábatko je velmi krehké!!!! a tolko vecí musí tip top dopadnúť aby sa narodilo zdravé. to znamená, že už malý negatívny zásah môže spôsobiť galiby!

karolinasustekova
autor
5. mar 2013

@kvieta potrebovala by som si urobiť radosť ale nie je začo, môj celkom dobrý príjem ide celý na chod domácnosti.. kedže manžel nemá už rok príjem..

lllllllllllll
5. mar 2013

@karolinasustekova nevies ake stastie ta stretne v buducnosti a to by si chcela stratit?Nevracaj sa do minulosti ,mysli pozitivne ,mysli nad buducim dietatkom ktore moze prist co nevidiet,a to ze si potratila to sa stalo aj mne a stava sa to kazdej piatej a druhe tehotenstvo uz zvacsa byva ok.Dopraj tvojim este nenarodenym detickam zivot ,dopraj im mat dobru mamu a otca 😉

sintra
5. mar 2013

ja si myslim, ze mas v zasade dve moznosti - bud mas v sebe este motivaciu svoj stav zmenit a si ochotna pre to nieco aktivne urobit (navsteva psychiatra by mala byt prvym krokom, a nevyhovaraj sa na zle skusenosti v rodine, pretoze su aj kvalitni psychiatri... ako klucovu v tvojom pripade vidim dobre zvolenu farmakoliecbu, ale nevyhnutne v kombinacii s psychoterapiou, sedenia urcite aspon raz tyzdenne!). Alebo s tym teda nerob nic, ako pises, tahas to takto uz dlhe roky a myslis si, ze to nadalej zvladnes sama... ok. Neliecena dlhodoba depresia, pokial su pritomne aj samovrazedne myslienky, je slusny zaklad na to, ze to jedneho dna naozaj urobis.

vadimka
5. mar 2013

@karolinasustekova

manzelovi by si mala dat ultimatum..ak si nenajde skoro pracu, tak dovidenia...ak ste blizko ba, vobec v tom nemoze byt problem...je tu ovela viac prace, ako hocikde inde na slovensku..len nemoze byt hnily..evidentne mu tento stav vyhovuje...lenze teba obera o kopec energie, tak mi z toho vychadza, ze ma uplne v pazi ako sa citis...

=navstiv dobreho psychologa, potrebujes to,
poradi ti ako postupovat...da ti pohlad na vec uplne z inej strany...urcite si sikovna, ak zabezpecujes celu domacnost sama...potrebujes sa ale zbavit cloveka, co ta vyciciava...
=je uplne normalne, ze ako zena potrebujes podporu, ze v pripade nudze sa o teba bude mat kto postarat...lenze je velmi frustrujuce ked vidis, ze mm sa uz rok vala a naopak ty sa staras o neho....musi to byt hrozne...
uprimne, keby som nevidela ziadnu snahu mm, ze su to len vyhovorky na temu praca, tak ziadam o rozvod....taky clovek ti nikdy nemoze byt oporou...a ked pridu deti bude to este horsie....predsa aspon daka brigada casnika sa da zohnat vzdy...
tak si najprv vyries toto...
kamarakty mas?
si mlada baba, zivot pred sebou...samovrazda nic neriesi...skus sa zverit so svojimi pocitmi cloveku, ktoremu veris....vsetko dobre.

didi44
5. mar 2013

...vsetko zle je na nieco dobre...

mpg
5. mar 2013

Ja si myslím, že mladí ľudia sa ťažko vyrovnávajú so spôsobom života, aký sa im teraz ponúka, pretože je to skutočne náročné aj pre starších, skúsenejších. Ešte ma v tomto prípade trochu potešilo, že bývate v okrese Bratislava a tam je nádej, že si manžel nájde prácu. Školu treba ukončiť, keď je už do toho investované toľko energie, by som povedala, že by bolo dobre sústrediť sa nato, skončiť ju čo najlepšie, keď je nato čas, že nemáte ešte dieťatko. Každý potrat je smutná záležitosť, ale tam je nádej, že ešte budete mať deti a možno prídu vo vhodnejší čas. Ja by som takúto situáciu neriešila so žiadnym psychiatrom, poznám x-prípadov, kde vedľajšie účinky liekov narobia viac škody ako úžitku, hlavne u takých mladých.
Tu by som videla skôr cestu hľadať pomoc u rodičov, veriť si, že po zlom príde aj dobré a nemať príliš veľké nároky v tejto dobe napr. ani nato, že manžel si nájde rýchlo a výhodne zamestnanie, keď to nie je vlastne možné. Aj pri hľadaní práce po škole iste budú problémy, ale život je už taký čiernobielý. Keby ľudia každú ťažkú situáciu riešili samovraždou a chceli by len život bez problémov a v luxuse - tak dobrá polovica by ich tu nebola.

kolinia
5. mar 2013

@karolinasustekova no to neviem, ja viem, co je psychiater a depky, hlavne poporodne a aj pred tym som trpela uzkostnou poruchou, mne lieky vzdy zabrali a hlavne preto, ze som prisla zavcasu.....

Strana
z2