Chcem odísť s dcérou od muža do zahraničia
Ahojte ,môj príbeh je strašne dlhý a preto sa budem snažiť napísať podstatu veci čo možno v skratke . Ide o to že s manželom žijem už 12 rokov z toho 8r. som vydatá. Máme dcéru ktorá bude mať 8. rokov . V podstate môj problém spočíva v tom že môj muž strašne veľa a často pije , ked začne piť nevie prestať ,veľa krát sa stane že pije do triezva 😕 , nemôžem s ním ísť už ani niekde do spoločnosti napr.ples alebo svadba alebo oslava pretože vždy to skončilo tak že sa ožral tak že nevládal chodiť a museli ho vynášať , stalo sa už aj veľa krát že ma prišli v noci zavolať chlapi z krčmy aby som si prišla autom po muža lebo že už nevládze vstať že mi ho naložia do auta a ked som prišla a nacúvala doslova pred dvere krčmy tak ležal tam na zemi a kedže ja by som ho z auta dnu nedostala(pretože je to veľký chlap) tak som ho tam nechala potom spať ,my bývame v dome takže spal v aute na dvore, ale to som ešte netušila že sa tam aj pomočí a aj povracia 😖 , stalo sa že sa už aj strepal doma dole schodmi a to tak že mi hlavou zakrvavil aj stenu , teraz momentálne pije od piatku dnes je utorok ! ...a nespočetne veľa ale veľa takýchto zážitkov mám nedá sa to tu ani napísať . Moja dcéra mi povedala,že ho nemá rada , a že nenávidí ľudí kt .vymysleli alkohol . Ja som koli nemu musela aj z práce odísť pretože som robila 12hod .zmenu a krátky a dlhý týždeň a on ked ju mal na starosti tak ju zobral do krčmy a aj v škole mi veľmi poľavila za ten čas .Môj muž má firmu ,zarába dobre , ale mne nechce dávať skoro žiadne peniaze , ked chcem v obchode dačo kúpiť navyše tak je schopný sa tam so mnou hádať že ´´TOTO NEBOLO NA LISTKU NAPISANE!!´´ ale ked on minie neskutočné peniaze na alkohol a okrem toho ked on pije tak na jeho účet pijú všetci v krčme tak to je v poriadku . Ked mu poviem že má problém s alkoholom a že by sa mal liečiť tak nechce o tom ani počuť . Fyzicky ma netýra ,ale psychicky v tom je majster. Nemám vôbec na neho žiadny spolah . Rozmýšlam nad odchodom do zahraničia pretože tu ani nemám veľmi kde a k rodičom ísť nechcem ,pretože sa bojím že by mi tam chodil robiť cirkusy a aj sa bojím kvôli dcére. V zahraničí mám kamarátku ktorá mi podáva pomocnú ruku , pomôžu mi aj s robotov len sa bojím či to moje dieta zvládne bude sa musiet prispôsobit novému prostrediu a naučiť sa reč , aby mohla znova chodiť plnohodnotne do školy . Zahraničie volím aj preto ,lebo viem že keby odídem a ostanem na SVK tak jemu prepne a bojím sa o našu bezpečnosť . Myslíte ,že by som to s dcérkou zvládla ? Ďakujem ....
Takze zaradom:
1. on pit neprestane a bude to uz len horsie
2. ak este zaraba, za chvilu pri takomto style chlastania firma prestane fungovat a zacne peniaze odnasat
3. tyranie neprestane a ako zacnu chybat peniaze, potreby rodiny budu to posledne, co ho bude zaujimat.
4. Sme v EU. Myslis, ze nemoze prist za tebou hoci aj do francuzska? Ano, je to zlozitejsie ako do Bardejova, to je pravda.
5. Ak dcera suhlasi, ze odidete, chodte to skusit. Horsie to uz v zivote mat nebudes...
@maximum Ahoj,
držím palce pri tak dôležitej zmene.
Len pozor - s dieťaťom môžeš odísť do inej krajiny, len ak s tým bude súhlasiť aj manžel. Bez jeho písomného súhlasu by išlo o únos maloletého dieťaťa - i keď si jej matka a otec sa o ňu nestará.
@maximum ahoj, každopádne to treba riešiť, lebo lepšie to už nebude/ tiež mám otca alkoholika - podobné situácie som zažila/, a ak sa ti naskytla príležitosť chod, ale treba si to dať právne do poriadku, lebo mám taký pocit, že bez súhlasu otca, nemôžeš dieťa vyviezť do zahraničia ani v rámci EU- môže to byť brané ako únos, osobne si myslím, že by si tento vzťah mala ukončiť , dcérka určite vidí čo sa deje, treba sa a jej spýtať, ale ak máš tú možnosť chodte.
@denkaajejdeti
@felycity nemusi to mat pisomne,staci,ze mu to da vediet,..cize aj listom,sms,...atd.....
@luba28 Nestačí, že manželka dá otcovi vedieť, že dieťa bude žiť v inej krajine a je úplne jedno či v rámci EÚ alebo mimo nej.
To je právo otca udeliť súhlas s pobytom dieťaťa, nie právo matky oznámiť pobyt otcovi.
Treba si naštudovať právne normy týkajúce sa starostlivosti o dieťa.
Ďakujem za vaše názory , ja si uvedomujem ,že mi bude robiť problémi a budem to musieť riešiť súdnou cestou ,ked si na to pomyslím je mi s toho zle čo ma čaká, ale čo ak nás súd rozvedie a dieťa zveria výlučne do mojej starostlivosti aj v takom prípade musím mať od neho súhlas ? musím si to naštudovať ako to je , dcéra je úplne naviazaná na mňa máme veľmi dobrý vzťah skoro ako sestry ,aj ked je ešte malá
...ja pevne verím že sa súd prikloní na moju stranu pretože si neviem predstaviť striedavú starostlivosť , ved on sa o ňu nikdy nestaral všetko bolo vždy na mojich pleciach ...a okrem toho on je schopný aj pod vplyvom alkoholu sadnúť za volant , proste tak veľa vecí hrá v jeho neprospech , len ja sa bojím jeho vyhrážok že on má peniaze na právnika a pod ... ja som na tom finančne slabšie , ale ked mám možnosť tak si odkladám dáake peniažky ked príde k najhoršiemu .
@maximum Asi to bude dlhší boj - aj keď nie je dobrý otec a pije, má právo rozhodovať o dieťati tak ako ty.
Iba v obzvlášť závažných prípadoch (napr. ak by bol odsúdený za násilný trestný čin voči vám - napr. ak by vás ohrozoval či týral alebo by to bol recidivista, narkoman,...ktorý odmieta liečbu a je hrozbou pre duševné a fyzické zdravie dieťaťa) súd otcovi obmedzí alebo priamo zakáže kontakt s dieťaťom (ale ani to mu neodoberie právo rozhodovať o mieste pobytu dcérky). Neviem ako by si mohla docieliť, aby mu odobrali rodičovské práva ako také. Žiaľ nadmerné pitie, slabá alebo takmer žiadna väzba s dieťaťom nie sú dôvodom na taký radikálny krok zo strany súdu.
Hľadaj skutočne dobrého právnika, od toho bude závisieť veľmi veľa.
@maximum Nie je to nič príjemné, ale uvidíš, že všetko bude dobré, žiaľ musíš byť pripravená, že vás navštívi aj sociálny pracovník, ktorý bude skúmať situáciu u vás doma taktiež asi aj dcérkou sa budú rozprávať, asi by som si všetko zistila a dohodla s právnikom v duchu byť stále o krok vpred 🙂 držím palčeky, aby ste si to mohli opäť užívať s dcérkou naplno.
@denkaajejdeti no keby pre alkohol mali odoberať deti, myslím že veľké % detí by ostalo bez otca - ako to tu na SK chodí s alkoholom
@maria1989 Veď o tom presne píšem 😉 , že aj keď pije a je nanič otec podľa zákonov je stále rodičom a bez jeho súhlasu dieťa nemôže nikam vycestovať.
Rozviesť sa nebude problém, horšie to bude s vecami, ktoré budú nasledovať potom.....
a muz sa nechysta na prednu horu? 😉 lebo jemu by to pomohlo,ak bude takto chlastat,onedlho tenhlas ani nebude treba...vsak cirhoza ista pri takom piti...takze ked so sebou on nieco nespravi,tak je podla mna odpisany a skonci velmi zle.
Na ten odchod do zahranicia si daj pozor, fakt je,ze aj ked je otec totalny alkac, tazko by sa dokazovalo,ze to neni unos decka a bolo to v ramci zachrany seba a dcery.
U nas su zakony nulove, na SK by sa malo zaviest to,co vo Svedsku,ze alkohol len v na to urcenych obchodoch a na obcianku s tym,ze sa tam kontroluje mnozstvo,ktore clovek kupuje a ako casto atd. Ved ti svedi dobre vedia,preco to tak maju zavedene....
@maximum Pes,ktorý šteká,nehryzie. A tak to bude aj s jeho vyhrážkami. V konečnom dôsledku,kedy by tie vyhrážky uskutočnil? Veď na to by musel byť triezvy. Pre istotu by si sa mala poradiť s právnikom,alebo sa poraď na sociálke. Veď odchodom predsa riešiš aj psych.týranie seba aj dieťaťa.
@maximum Na úrade práce na sociálnom odd je sociálno-právna kuratela, na ochranu maloletých. Tam sa popýtaj na čo najlepší postup. Dá sa podať žiadosť o rozvod spolu so žiadosťou o predbežné zverenie dieťaťa do výlučne Tvojej opatery, no aj tak si myslím, že bude problém s vycestovaním, pokiaľ on neodsúhlasí. Jedine, žeby si zneužila je opitosť a dala mu to vtedy podpísať, čo ale môže proti Tebe zneužiť, že si chcela dcéru uniesť a zneužila si jeho opitosť. Zahrá to tak, že si ju uniesla, čo na tom, že on mal vypité. Pozor na tieto slovné hračky.
@maximum ahoj , skus si pre istotu pozbierat aj nejake dokazy a odid do zahranicia, co najdalej a tak aby sa nedozvedel adresu... o malu sa bat vobec nemusis .. ona sa rec nauci veeeelmi rychlo !!! Bude sa jej to pacit !! Urcite... urob jej to ako hru - cely ten proces ... aby mala pri tom aj zabavu. Neboj to bude vsetko v pohode.. urcite si v zahranici vydychnete a je super ze mas taku kamosku . Drzim palec ... a viem co prezivas... zila som s takym.. tiez 3 dni vedel v kuseee pit . Nemas co stratit. nemas sa coho bat, cas na zbalenie mas pretoze bude stale naliaty 😀 ... ber to ako nieco nove.. majetok nadobudnes znova, o ten teraz nejde, ide o vase pohodlie a pokoj.
@maximum Pokial ti manzel neprispieva na domacnost alebo na dieta, mas moznost poziadat o vyzivne na manzelku (§71 Zákona o rodine) a vyzivne na dieta ( §65 ods. 2 Zákona o rodine). Pokial by vas sud rozviedol a dieta by bolo zverene do tvojej starostlivosti, to este neznamena, ze manzelovi zanikaju rodicovske prava. Ak sa rodičia nedohodnú o podstatných veciach súvisiacich s výkonom rodičovských práv a povinností, najmä o vysťahovaní maloletého dieťaťa do cudziny, o správe majetku maloletého dieťaťa, o štátnom občianstve maloletého dieťaťa, o udelení súhlasu na poskytovanie zdravotnej starostlivosti a o príprave na budúce povolanie, rozhodne na návrh niektorého z rodičov súd (§35 Zákona o rodine). Cize ak sa budes chciet vystahovat s dietatom do zahranicia, budes potrebovat jeho suhlas alebo poziadat sud o suhlas s vystahovanim. Pokial by si sa vystahovala s dietatom do zahranicia bez jeho suhlasu, moze ist o unos a sud moze nariadit vratenie dietata na SR.
Babulky moje zlate Ďakujem za povzbudivé slová , momentálne nemám pri sebe nikoho kto by ma podporil pretože od rodiny som ďaleko a toto ma nakopáva ešte viac a dáva mi to silu riešiť to ...za čo Vám zo srdca ďakujem 🙂 som zvedavá čo sa dnes bude diať , či bude zase piť ked príde domov , momentálne som s dcérou zamknutá na poschodí nášho domu aby k nám nechodil robiť cirkusy a od piatku s ním nekomunikujem . Čo sa tíka tích dôkazov tak sa snažím ich zhromaždovať ( ako fotky a pod ...)
Necitala som ostatne prispevky,ale ak zahranicie,preco nie Cechy? Jazykova barieta takmer ziadna,pracu tam najdes a je to blizko.
@maximum Mas velku guraz! Klobuk dole, odist znamena pevne rozhodnutie, totalnu zmenu... Nebudete to mat lahke, ale tym, ze si odhodlana, zvladnete to! Akurat, najprv pories rozvod, cim skor, tym lepsie, aby bola dcerka len v tvojej opatere. Akurat sa predtym porad, lebo ak ma peniaze, moze vymyslat. Dcerku nechaj dokoncit rocnik a idu 2m prazdniny, to by som vyuzila. Ak bude treba skor, ukonci skolu v maji (vsetko sa da) a odidete uz v juni. A za 2m skusite, co a ako, pozistujes, ak tam mas kamaratku, super!!!! Priatelia su doleziti a potrebni, zvlast v takejto situacii... :(
A po mesiaci-dvoch uvidis, ako to pojde, prihlasis dcerku do skoly tama na SR pridete len na skusky.
Drzim palce, vela sily a energie!!!
@stanulienkat ahoj pretože v Rakúsku mám kamarátku a ešte pár známych ktorí mi podávajú pomocnú ruku , mala by som aj robotu aj bývanie, tak preto...
@maximum ahoj.Priklanam sa k nazoru ostatnym bude to len horsie a ked odidete mozno si aj on uvedomi o co prisiel ,da sa dokopy a bud najdete spolocnu rec o starostlivosti o malu alebo bude pit dalej a tym padom nebude mat ani ju. Mas sancu odist a zacat lepsi plnohodnotejsi zivot.A bude to aj pre dcerku plus v zivote ze sa nauci dobre cudzi jazyk.To ze vidi svojho otca v takomto stave ...no neviem brala by som nohy na plecia.Je nespocetne vela zien co to zaziva a ziju s tym a nic preto nerobia lebo sa boja.Ale ty mas sancu tak ju vyuzi ..mohla by si to raz lutovat..ale aj tak sa musis rozhodnut sama a spytat sa sama seba ci chces zit takyto zivot a hlavne dokedy
A ešte jedna vec , v lete minulý rok sme išli na nákup , ked som otvorila dvere auta a chcela som nastúpiť tak som videla niečo na podlahe auta blízko skoro pod sedačkou , zobrala som to do rúk a boli to dámske nohavičky čiernej farby veľ.asi tak L ,ja nosím S , scénka ako vystrihnutá z filmu , prisahal mi na dcéru že to nie je tak ako si myslím a vysvetlil to tým ,že si z neho deň pred tým asi chceli vystreliť chlapi na firme a že mu to tam hodili ked mal otvorené okno , vtedy som mala na mále aby som nevystúpila za jazdy z auta , potom ked odišiel do roboty tak mi volalo nejaké číslo a na druhej strane sa ozval chlap ktorý sa mi zrazu ospravedlnoval,že to tam on hodil a blabla bla ....som mu zložila telefon ..imbecil !!! ... takéto srandy !!!! to kde žijeme ? ...ale aj tak ma tá myšlienka nahlodávala a aj nahlodáva stále mám pochybnosti ,či sa nedohodol nech mu zachráni riť .. ☹
@maximum no to ma hneď napadlo, že okamžite volal dákemu " záchrancovi"...neverila by som mu ani to už ako volá..

@maximum ja by som to skusila,prinajhorsom sa vratite na Slovensko.Mas to tazke,ale podstatne je,ze to chces riesit,aspon kvoli dcerke.