icon

Chcem počkať až do svadby

nikamonika
11. mar 2015

Ahojte, rozišla som sa s chlapcom,ktorý naliehal, hoci som nechcela. Bolo to z náboženských dôvodov, ale aj z vlastného presvedčenia. Chcem niečo také zažiť až po svadbe.Teraz mám kamaráta, ktorý so mnou súhlasí. Myslíte, že v dnešnej dobe je to bežné?

sardinka333
15. mar 2015

@horana cirkev neplatí dane len ,,zo zvončeka,, a z priestorov kde sa konaju bohoslužby - kostol, z ostatných budov musia platiť dane, zdanuje sa im mzda - knazom, platia odvody tak ako každý iný. Reholníčky normálne chodia do práce a odvádzaju dane štátu. Netvrdím že niekde si niektorí nežiju nadštandardne - to je už vec ich svedomia a vedomia, a hluposť farníkov že to toleruju a v podstate financuju - ale napr. mnohé farnosti spravuju kulturne pamiatky, opravuju ich taký Dom sv. Martina - nekonečný žrut penazí. Ja nemám problém s odlukou cirkvi od štátu, aspon by sa oddelilo zrno od pliev.

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
gretocka
15. mar 2015

len tak na okraj, prosim skuste nezjednodusovat pohlady.... nie kazdy veriaci je fanatik, nie kazde konanie cirkvi je zle. To ze sa aj v cirkvach deju zle veci je preto, ze aj cirkvi su tvorene aj ludmi, ktori sa len tvaria ako veriaci. Ale nie su vsetci taki. Ak je niekto uprimne veriaci a berie to vazne, urcite nebude robit zle, okradat a podobne. Prajem vam, aby ste stretli vo svojom zivote skutocne premenenych veriacich, ktori by vam vas skresleny obraz o krestanoch napravili. Prosim neutocte na veriacich ludi. Keby tu neboli uprimne veriaci ludia, tak by to s tymto svetom vyzeralo ovela horsie

mijo53
15. mar 2015

@mirka49 poznáš niekoho, čo sa modlí od rána do večera? ja nie

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
gretocka
15. mar 2015

ako tu uz x- krat bolo spomenute, neexistuje len katolicka cirkev, je kopec cirkvi, ktorych pastori maju svoje rodiny a teda maju dost velkeho tucha.....

mijo53
15. mar 2015

@celasapremenim len sa celá nepremeň, nevieš čo píšeš, v kostoloch nie sú iba farári, ale všetci sú kňazi, farár je správca fary a vôbec netárajú, greckokatolickí kňazi, pravoslavní kňazi, evanjelickí sú väčšinou ženatí, majú rodiny, deti aj viac ako je priemer na Slovensku a vedia o čom hovoria, Už to, ako sa vyjadruješ /dristy, v ženských šatách ap./ nesvedčí o vysokom IQ. Majú právo hovoriť v niektorých prípadoch svoj názor, čo sa týka nedodržiavania Desatoro Božích prikázaní ap. Praktizujúci kresťania sú iné ako kresťania a nie všetci neveriaci sú zlí

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
mircalla
15. mar 2015

Myslim, ze nedavno sme sa mohli presvedcit na referende, ako sa verejne ponizovala urcita skupina ludi za statne peniaze.....

elenka74
15. mar 2015

@maculo Prajem ti v partnerskom živote len to najlepšie, veľa lásky a porozumenia

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
maculo
15. mar 2015

@elenka74 ďakujem Ti, je to veľmi milé, som to nečakal. Taktiež aj Tebe ;)

lauritta124
15. mar 2015

@mirka49 a viete, že mi je to úplne jedno? Smejte sa, hádžte rukou.... mňa to nerozhádže a svoj postoj nezmením.

lenbea
15. mar 2015

@timea7 manželstvo je predovšetkým velká obeta. ovela väčšia zo strany nás žien. vtedy sa ludia nerozvádzali, lebo sa hanbili, lebo sa to proste nerobilo. lepšie čítaj, napísala som, že je to zárukou velkej pravdepodobnosti vernosti. jasné, že záruky nemáme nikdy na nič. ale ak sa dokáže zrdžať pred manželstvom, so ženou, ktorú miluje, tak kvôli nej aj v manželstve môže prinášať velké obete. aj oni určite po sebe velmi túžia, a je to fakt obrovska obeť, ale bude im potom mnohonasobne odmenená.

valy
16. mar 2015

@majdus trochu to zlahcujes, ze sex je vo vztahu ceresnicka na torte. je to velmi podstatna vec, bez ktorej nemas ani deti. preto aj cirkev anuluje manzelstvo, ktore nebolo dokonane.
a ja vôbec nikde netvrdim, ze clovek ma skusat na prvom rande a potom toho druheho zacat spoznavat aj inak. myslim si ale, ze bez fyzickej pritazlivosti manzelstvo nema sancu, nijaka dusevna suhra to nezachrani, a to mi hovorili starsie pary, ktore mali oba druhy skusenosti. neda sa to prekonat rozhovormi ani naucit sa to, aby Ta ten druhy zrazu zacal fyzicky pritahovat.
no a na zaver, respektujem ludi, co su az do manzelstva zdrzanlivi, myslim tym ale plnu definiciu, nie len nejake ucelove definicie, toto este ano a toto uz nie.

timea7
16. mar 2015

@lenbea manželstvo ako obeta - to je tvoj uhol pohľadu - ja som to tak nikdy nepociťovala, neviem prečo by malo byť pre mňa obetou spolužitie s človekom, ktorého milujem. Ak žena nerobí mužovi slúžku, ich práva aj povinnosti v manželstve sú vyvážené, nerozumiem, prečo by malo byť pre ňu obetou. Ak sú v manželstve dvaja rovnocenní partneri, ktorí sa podieľajú na chode domácnosti a výchove detí, tak ani jeden z nich nemôže cítiť, že sa pre druhého obetuje. Naopak, cítia,že ich vzťah obohacuje, že sa im žije ľahšie po boku partnera,ktorý im rozumie,pochopí ich, má ich rád aj s ich nedostatkami, na ktorého sa môžu vždy obrátiť.
Nehnevaj sa, ale bavím sa na tom, že ak sa muž dokáže zdržať pred manželstvom pre ženu , ktorú miluje, tak dokáže prinášať v manželstve veľké obete....odporujú tvojmu výroku desiatky tém tu na MK, aj život sám. Ale po prečítaní niektorých tvojich príspevkov ťa začínam chápať. Žena, ktorej velí v manželstve svokra a manžel len svojej mame pritakáva a ona to rieši modlením a dúfaním, že sa niečo zmení, musí mať zákonite pocit, že sa v manželstve obetuje. Je fajn, ak v modlitbe nachádza útechu, ale jej problém to nezmení. Žena, ktorá si hneď od začiatku manželstva vymedzí v ňom svoj priestor, nemá prečo pociťovať, že sa obetuje. To, čo pre manžela a deti robí,robí s láskou, nie preto, lebo má potrebu sa obetovať, alebo preto, lebo musí, ale preto, lebo chce. Tvoje výroky, ako sa v manželstve obetovať a ako bude človek za to odmenený,sú ako vystrihnuté z nedeľnej kázne. Život je ale o niečom inom. Často tie ženy, ktoré sa obetujú a veria v to, ako budú odmenené, sú manželom manželom psychicky alebo fyzicky týrané, podvádzané -je tu takých tém plno. Naopak, ženy ,ktoré svoju rolu v manželstve nebrali ako obetu, nedali za v ňom zahnať do kúta, ale snažili sa vytvoriť pekný, vyvážený vzťah, sú v ňom šťastné. Napriek tomu, že pred vstupom do manželstva intímne so svojím partnerom žili. Nepíšem teórie, veľmi zblízka som pozorovala a pozorujem krásne, šťastné manželstvá mojich rodičov, svokrovcov, krstných, tety, môjho brata....niektoré trvali vyše 50 rokov. A nevesty boli väčšinou tehotné 😉 . To, že manžel vydržal do svadby, je pre ženu veľmi malým prínosom, ak ju po sobáši berie len ako niekoho, kto zabezpečuje servis, stará sa o deti a do ničoho príliš nepindá.....Tým samozrejme nechcem tvrdiť, že neexistujú manželstvá, kde snúbenci čakali do svadby a po nej vytvorili krásny, plnohodnotný a harmonický vzťah. Ale čakanie do svadby nie je zárukou vytvorenia takéhoto vzťahu.

2veronka7
16. mar 2015

@mima4 Tak nejako, je to o tom sa raz rozhodnut a za tym rozhodnutim si potom kazdy den znova a znova stat. 🙂

mijo53
16. mar 2015

@celasapremenim Ty ich určite nedotuješ zo štátneho rozpočtu ako píšeš, kresťania tiež platia dane a z tých sa dotuje kde - čo, strany, ktoré ja nemusím a rôzne iné záležitosti

iniga77
16. mar 2015

Ja suhlasim s celasapremenim...........ale je to tvoja vec kedy to chces ja som tiez mala chlapcov a kazdy sa somnov rozisiel len kvoli tomu ze pekne povedane som nechceka dat ale tak som sa este na to necitila az raz prisiel jeden s ktorym som to ja sama chcela a o tri roky na to sme sa zosobasili a cakame spolu druhe babetko 😉,,,,, musis ty vediet ako sa citis mozno o par tyzdnov budes sama chciet 😉

mijo53
16. mar 2015

@celasapremenim vieš, bývam na ulici, kde oproti nám je kláštor, kde žijú rehoľné sestry /po Tvojom mníšky/ všetky majú vysoké školy , pracujú a platia dane. V našom malom meste sú 2 charitné domy, kde žijú ľudia bez domova a cirkev im pomáha. Keby tie deti mali rodičov, ktorí by boli žili podľa Božich zákonov, neboli by na ulici a v detských domovoch by boli iba deti, ktoré ďaleko-široko nemajú žiadnych príbuzných, hľadaj aj pozitíva v cirkvi, nie iba negatíva, áno aj kňazi majú slabosti, lebo sú iba ľudia z mäsa a kosti tak, ako je to aj v iných povolaniach napr. učiteľka ma dieťa so svojim žiakom na škole, lekár zanedbá starostlivosť o pacienta, ktorý zomrie, právnik poprekrúca paragrafy ap.

lubiduch
16. mar 2015

nie je to vadne ani zle ak su o tom obaja prsvedceni...ALE
1.ale myslim ze ludska tuzba je niekedy velmi silna a potom je clovek azda tlaceny do svadby skor? neviem, my sme sa brali po 5 rokoch chodenia, ak by sme so sexom cakali do svadby asi by sme sa brali ovela skor....Mne to s mojou volbou vyslo, ale co keby nie? natiahnem sa po 2 rokoch do celozivotneho zvazku lebo uz obaja ten sex proste chceme a potom zistime ze 2 roky na spoznanie sa je malo? a potom zase z nabozenskych dovodov by cely zivot vo zvazku s niekym s kym to neklape?
2. dalsia vec, ak pockas az posvadbe, niet cesty spat...a beries si tak macku vo vreci. Mozno si povies ze tak co je na tom, sex nie je najdolezitejsi vo vztahu, ale poviem ti mat dobry sex s manzelom je to najepsie vo vztahu co moze byt.
3. neviem si predstavit ze ten chlap ktory caka s tymto fakt az do svadby je uplne normalny. nevravim ze kazdy chlap musi "skocit" na prvu ktora povoli....Ista zdrzanlivost je urcite na mieste, ale nepride mi to uplne prirodzene ze chlap by dokazal vydrzat co ja viem do 26 rokov....ja osobne by som sa obavala tej "macky vo vreci" ci to s nim v tychto veciach bude uplne ok 🙂

mima4
16. mar 2015

@lubiduch
ak sa mozem vyjadrit:
1. my sme sa brali po 2 rokoch aj 2 mesiacoch chodenia (ziadny sex) a myslim si, ze nam to stacilo na spoznanie sa do takej miery, ze sme vedeli, ze sa chceme brat. Ja osobne nevidim zmysel v dlhodobych chodeniach...mna by to ani nebavilo... to je pre mna stagnujuci vztah... a na zaklade vlastnych skusenosti, a skusenosti a nazorov nam podobne rozmyslajucich znamych a priatelov, cloveku staci cca 1,5 - 2 roky aby vedel, ci ist do manzelstva s dotycnym alebo nie..a ak ma este pochybnosti...tak dat tomu rok navyse, a ak potom nebude citit urcitu istotu, ist od seba a byt len kamaratmi. Nevidim nic na tom zle. A podporim to este tym, ze dnes mlade rozvadzajuce pary su neraz pary..co sa brali po x rokoch chodenia (aj 7-8) a nevydrzalo to.
2. vzdy si beries macku vo vreci v urcitom slova zmysle. Mam kamaratku, ktora mala priatela 7 rokov.. posledny rok zly sex. zivot mali... rozisli sa... takze ako "dlho skusat"? vies kolko je ludi, ktorych spolocny sex omrzel po 10 rokoch sex. zivota?
3. poznam vela takych chlapov, co pockali, jeden z nich moj manzel - do 27 rokov. A kedze ty si to nevies ani predstavit, a ja to bezne vidim, kedze sa pohybujem aj v prostredi krestanov....mozem povedat, ze tie manzelstva aspon pre "pozorujucu" funguju a nie len tak pro forma.... 😉

A ked fakt si nevies uz konkretny par predstavit... na tesco robi reklamu rodina kralikovcov - miska a lukas = oni urcite pockali 😉 a zdaju sa ti nenormalny, teda Lukas?

lubiduch
16. mar 2015

@mima4 ja nezijem na SVK takze neviem z akeho obdobia je ta reklama (predtym som zila, ale TV sme nemali takze neviem nic o reklamach ake idu v TV 😎
my sme neskusali ci spolu chceme byt, aj ke dnie sme veriaci, mojmu vtedy priatelovi som povedala hned na zaciatku ze svadba je pre mna doezity krok a ze ked spolu budeme mat zit, musime sa vzat a tvorit rodinu. Nie je to pre mna ze si to neviem vobec vobec predstavit, ale pre mna osobne je sex niecim co nas vztah vzdy naplnalo, nevravim ze nemame pekny vztah aj "mimo postele"ale bez neho si to tych 5 rokov predstavit neviem....A nevzali sme sa po 2 rokoch, nakolko som po 2 rokoch chodenia mala 21 rokov 🙂)) a dalsie 3 roky v nedohladne ze sa priblizime k sebe na blizsie ako 1.000 km (mali sme vztah na dialku).

valy
16. mar 2015

@mima4 len podla mna s tou Tvojou kamaratkou je tam ten rozdiel, ze ked si s niekym po intimnej stranke rozumies a potom to zrazu po 10 rokoch prestane, tak mas na com stavat, na tej predchadzajucej vasni a mozes sa ju snazit ozivit (aj ked mozno sa to nie vzdy podari, to je jasne, potom uz asi zavisi od celkovej situacie, ako sa k tomu par postavi). no ale ked nikdy ziadna vasen nebola, tak nemas co ozivit a na com stavat.

mima4
16. mar 2015

@valy podla mna mas stavat na laske.

valy
16. mar 2015

@mima4 lenze co je laska? to je uz dost filozoficka debata

mima4
16. mar 2015

@valy Rozhodnutie.

janickacrazy
16. mar 2015

@valy Co je láska? Muška jenom zlatá. 😀

teada
16. mar 2015

@nikamonika tak mne sa to bezne nezda, skor teraz mladi hyria aj v tomto odvetvi, ale urcite si sa rozhodla spravne, len laska dokaze vydrzat..ja som s mojim, teraz uz manzelom, chodili 6 rokov a tiez az po svadbe....a?manzelia sme , tento rok to bude, tiez 6 rokov a mam pocit, ze sa lubime este viac..co ak to nebude klapat??ten , kto to neokusil, vlastne ani nevie ako to je neklapat a tam, kde je laska, tam to klape..a tam, kde mladi vydrzia a su zdrzanlivi do svadby, tam je pravdepodobnost lasky o 80 a viac% vyssia, nez tam, kde to nevydrzia...a zvlast v dnesnej dobe, kde skoro kazdy dosiahne to, co on sam chce..kde sa muz alebo zena dokazu zdrzat, hoci ich to taha, ako kazdeho normalneho cloveka, ten muz, zena o co mu ide?asi nemysli na seba, inak by si to vyzadoval nejakym sposobom, ale mysli skor na toho druheho a tam je laska..ved to je velmi krasne rozhodnutie..drzim ti palce a z vlastnej skusenosti ti mozem povedat, ze sa to da a ze ja svojho muza nezistne lubim a citim, ze aj on mna a nezunovali sme sa sebe navzajom..vela stastia

mima4
16. mar 2015

@janickacrazy nie je to nahodou o stasti ta muška? 😀