icon

Chcem počkať až do svadby

nikamonika
11. mar 2015

Ahojte, rozišla som sa s chlapcom,ktorý naliehal, hoci som nechcela. Bolo to z náboženských dôvodov, ale aj z vlastného presvedčenia. Chcem niečo také zažiť až po svadbe.Teraz mám kamaráta, ktorý so mnou súhlasí. Myslíte, že v dnešnej dobe je to bežné?

timea7
8. apr 2015

@natalym pokiaľ sa ja na to necítim, je jedno, či vzťah trvá mesiac, alebo pol roka, tak by to mal partner rešpektovať.

timea7
8. apr 2015

@natalym to nevadí, rada ťa čítam 🙂

natalym
8. apr 2015

@timea7 Aj ja Teba.

mircalla
8. apr 2015

@timea7 to si ja myslim odjakziva🙂)

tomasko27
8. apr 2015

@natalym Deti mam z predosleho vztahu,a dcera ide na 1sv. prijimanie a tak no 🙂

mircalla
8. apr 2015

@timea7 @natalyn aj ja vas dve

timea7
9. apr 2015

@tomasko27 som asi pribrzdená, ale nechápem aj tak, čomu prospeje, keď nebudete spolu do svadby intímne žiť, keď máš už dve deti a s priateľom ste spolu tri roky.....teraz ste sa zrazu rozhodli pre prestávku v intímnom živote.....nechápem, čo s tým má prvé sväté prijímanie tvojej dcéry....to beriete, ako obetu? Nestačím sa diviť.....

natalym
9. apr 2015

@timea7 Ja to tiež veľmi nechápem, ale však nemusím chápať všetko, nie? Ono keď sa trochu vydrí, tak to potom lepšie chutí, asi.........

timea7
9. apr 2015

@natalym prečo by sme si odopierali niečo, čo náš vzťah obohacuje, čo nás zbližuje? Komu je to na čo? Ale hej, nemusím chápať všetko....veď keď to tak chcú....je to ich vec

natalym
9. apr 2015

@timea7 Veď vravím, že nechápem.

naolina
12. apr 2015

@nikamonika som jedna z tych , co si pockala az po svadbe 🙂 🙂 🙂 ked mas nejake otazky- napis do IP.

majdus
14. júl 2016

@maculo presne,tazko sa to niekomu vysvetluje,ked nema tu skusenost.je to proste naplnujuce. 🙂
Inak nadherne svedectvo,dakujem zan a velmi vam drzim palce!!! Ten pokoj,ktori citite,ten naozaj stoji zato. Citit ho z tvojich slov!

bale1rinka
14. júl 2016

@nikamonika mám také 2 kamarátky čo z náboženských dôvodov "čakali" nehovorím, že sa majú zle, ale ich očakávania sa nesplnili. Keď si kupuješ topánky tiež ich vyskúšaš, že či ťa netlačia, nie? A prečo vlastne má byť z tých náboženských dôvodov sex až po svadbe? O čo ide?Ja veriaca niesom, vysvetli mi to.

cobhan
14. júl 2016

@nikamonika no poznam jeden par, kde chalan nadsene suhlasil...akurat sa rozvadali asi 6 mesiacov po svadbe, lebo z chalana sa vyklul gay, ktory sa snazil mat normalnu rodinu a vsetko, ale az po svadbe zistil, ze sa to neda.
Ja ti to poviem inak, sex je sucastou vztahu a ked ten nefunguje, tak je dost velka sanca, ze sa vztah rozpadne. A je dobre vediet koho si beries, aby si po svadbe nezistila, ze ma rad nejake praktiky, ktore ty nedokazes tolerovat

terezka1947
14. júl 2016

tak ja ked si skusam topanky....snazim sa po konecnom vybere vybrat krabicu,s co najmenej skusanym parom....prip.vobec neskusanym....ved preco by som mala brat kadekym ponatahovane a vyskusane kto vie akou nohou 😀
to len mi tak napadlo pri citani tejto temy....ked uz riesime to skusanie a macky vo vreci,atd,atd
kazdy sme iny a kazdy vyberame podla seba
mozno to,co sme si odzili my,by sme nedovoli vlastnym detom=bud aby robili alebo im bolo urobene

zuzana76
14. júl 2016

@timea7 vysvetlim za tomasko, asi preto, ze s partnerom nie je zosobasena, deti ma z predchadzajuceho vztahu, cize nechce pachat hriech smilstva a dcera ma svate prijimanie, takze chce ist zrejme na prijimanie a asi bola na spovedi, ja zase nechapem, co je na tomto nepochopitelne, na druhej strane, neviem ako to mala predtým ci bola zosobansena len uradne a teraz planuju mat cirkevnu svadbu, pretoze ak mala tu prvu svadbu cirkevnu, tak potom je to jedno

timea7
14. júl 2016

@zuzana76 téma je síce stará, trochu som sa v nej musela zorientovať 🙂 , ja chápem mladých ľudí, ktorí spolu intímne nežijú pred svadbou, nechávajú si intímne zblíženie až na čas po svadbe. Neschvaľujem to, prečo som písala vyššie, ale beriem to ako ich rozhodnutie, ktoré rešpektujem. Ale ak s niekým určitú dobu spávam a potom prestanem preto, lebo moje dieťa má prvé sväté prijímanie, tak to mi pripadá pokrytecké. Asi také, ako kupovanie odpustkov....Ak už spolu s týmto partnerom intímne žili, aký zmysel má pred svadbou prestať, veď je to postavené na hlavu...

mima4
14. júl 2016

@bale1rinka ide o to, ze taketo zblizenie chce dat jeden druhému iba v manzelstve, cloveku, s ktorym je uz na cely zivot a uz ho "neskusa", uz niet cesty spat zo vztahu a dobrovolne sa rozhodol, ze na cely zivot ide do toho, v dobrom aj zlom. Je to prejavom toho, teraz hovorim ako zena, ze to zavrsenie vztahu som dala iba manzelovi, nie inému muzovi, on mne to iste.
Za seba mozem povedat, ze nelutujem, bolo to mudre a velmi dobre rozhodnutie a vidim v nom velmi vela pozitiv, o nic sme neprisli, mozme sa tesit zo sexu v manzelstve, tam kde podla nas patri.

bale1rinka
14. júl 2016

@mima4 no ale tym padom sa ani nechranite pred otehotnenim a si myslim, ze ak otehotnie takto baba cca po pol roku tak si toho sexu moc neuziju, potom to ide o velku ale velku toleranciu zo strany muza lebo muzi su nastaveni od prirody mat sex pomaly kazdy druhy den a moze to brat tak ze to ze nemozes ty neznamena ze nemoze on...

zuzana76
14. júl 2016

@timea7 no asi take, ze zena isla na spoved, kde hriech smilstva olutovala a predsavzala si , ze do svadby vydrzia, to ze zlyhali sa moze stat kazdemu, to nie je pokrytectvo, mozno predtým ani nezila az takym prikladnym krestanskym zivotom, ale spominala , ze chodili na nauky, cize sa s knazom rozpravali, aj vtedy sa mohlo v nej nieco zmenit, jednoducho zmenila nazor, ved to sa stava kazdemu, to vôbec nie je pokrytectvo, ze zrazu si zacala uvedomovat, ze cistota je velky dar,takisto ich dcera sa pripravovala na svate prijimanie a ona chcela ist prijat eucharistiu

bielavila
14. júl 2016

bezne to asi nie je, ale je to pekne a hlavne je to kazdeho vec, ale nesie to aj urcite rizika, ze si v posteli nesadnete, ale kiez by to tak nebolo 🙂

timea7
14. júl 2016

@zuzana76 to je v poriadku, ak niečo na sebe zmenila, to je chvályhodné, ale to predsa robia aj ľudia neveriaci, niektorí na to, aby sa zmenili k lepšiemu potrebujú vieru, iní nie. Za pokrytectvo považujem práve to, že aktom spovede a oľutovaním hriechov sa tie hriechy akoby "vymažú" a ona je zrazu čistá, ako ľalia, napriek deťom a intímnemu životu pár týždňov pred tým. To je to isté, ako keď mi niekto veľmi ublíži a beží sa vyspovedať .Neviem, čo je to mne platné...Hriech smilstva oľutuje aj kňaz, ktorý zneužíva dieťa, no tomu dieťaťu je to na dve veci, jeho život už nikdy nebude taký, ako predtým. Nechcem tým povedať, že sa to nedeje aj u iných ľudí, pedofilov žiaľ nachádzame aj medzi veriacimi, aj neveriacimi, aj kňazmi, nechcem, aby to vyzeralo ako útok na duchovných, uviedla som to ako príklad. Mala som možnosť poznať dvoch, ktorí môj život veľmi obohatili.

zuzana76
14. júl 2016

@timea7 ale ja neporovnavam vôbec veriacoch ci neveriacich, ty si napisala,ze nechapes, preco abstinuju, tak som ti to vysvetlila, ze ako to asi mohlo byt

zuzana76
14. júl 2016

@timea7 a kolko ludi neveriacich ti ublizi, ani sa nevyspoveda, ani to neolutuje, sucastou spovede je aj hlboka lutost a pokanie, teda veriaci by sa uz nemal vracat k rovnakemu hriechu, ako sorry, ale aj veriaci je len clovek, nevidim na tom nic pokrytecke

timea7
14. júl 2016

@zuzana76 taj či tak mi to zmysel v tomto prípade nedáva. Opakiujem, chápem dvoch ľudí, ktorí intímne nikdy nežili, že chcú počkať do svadby, neschvaľujem to, ale chápem, ale v prípade ľudí, ktorí spolu intímne žijú a povedia si, že si teraz dajú mesiac dva pauzu, opodstatnenie ich rozhodnutia skutočne nevidím.

zuzana76
14. júl 2016

@timea7 neviem kolko knazov zneuzilo deti, nikdy som po tom nepatrala, vies kolko uciteliek napr. zneuzilo deti, a pod? kolko lekarov zneuzilo svoj statut, kolko predavaciek sa obohatilo na ukor druhého atd.... ja teda poznam vacsinovo len celkom fajn kazov, samzorejme ze maju chyby a rozne povahove crty ako kazdy clovek

zuzana76
14. júl 2016

@timea7 a co taky post? aj to je pauza, su veriaci, ktori cez post napr neziju intimne a co? je to ich vec, tebe to zmysel nemusi davat, hlavne ze dava im, nie? preco , ked nieco urobi veriaci, ludia maju hned tendenciu to analyzovat

timea7
14. júl 2016

@zuzana76 ja áno, mne to pripadá ako medzi deťmi v škôlke - jeden drobec druhému dá facku a keď zbadá môj pohľad, tak rýchlo povie prepáč. Keď sa ho spýtam, prečo to urobil, veď to toho druhého bolí, ubližuje mu to, tak povie, že veď mu povedal prepáč. Lenže toho druhého to bolí napriek ospravedlneniu.

timea7
14. júl 2016

@zuzana76 prečo majú tendenciu analyzovať? Možno z rovnakého dôvodu, ako sa veriaci snažia presvedčiť neveriacich o tom, že jedine život vo viere je tou správnou cestou, inú možnosť nepripúšťajú. A ak neuspejú, prejdú do útoku, čo ma udivuje najviac. Písala som, že som zneužívanie detí kňazom uviedla ako príklad.