Chcem počkať až do svadby
Ahojte, rozišla som sa s chlapcom,ktorý naliehal, hoci som nechcela. Bolo to z náboženských dôvodov, ale aj z vlastného presvedčenia. Chcem niečo také zažiť až po svadbe.Teraz mám kamaráta, ktorý so mnou súhlasí. Myslíte, že v dnešnej dobe je to bežné?
@timea7 nikto nikoho nepresviedca, ja som reagovala na tvoj príspevok, ze nechapes, takze som ti to chcela vysvetlit, ale vidim ze nepadlo na urodnu podu, lebo nechapes nadalej, my sme dvojica ja veriaca a manzel neveriaci, ja som ta posledna, co by niekoho nutila a presviedcala o tom, ze veriaci su najlepsi, ale to , ze je niekto veriaci neznamena, ze je zbaveny hriechu a nikdy nikomu neublizi, lebo tak sa zit neda, teraz mne zase pripada, ze ty napr pasujes seba za nejlepsiu, ze ty nikomu neublizujes , proste tvoje prejav tak vyznieva tiez, cize ja si mozem mysliet, ze aki su ti neveriaci nesebakriticki, pretoze viem, ze niekomu si v zivote urcite niekedy ublizila, kazdy jeden clovek
@zuzana76 ja som teba nemyslela, z tvojich slov dýcha tolerancia, nemáš potom problém ani vo vzťahu s neveriacim partnerom. Ja som do tejto témy prispievala od začiatku, lebo som sa na vlastnom živote presvedčila o tom, že pre mňa je môj názor, že treba sa spoznať aj po intímnej stránke, kým sa rozhodneme spolu žiť, správny. V každom, alebo takmer v každom príspevku som dodala, že ale rešpektujem ak sa niekto rozhodne inak, mladý ženám som písala, aby sa rozhodovali na základe vlastných pocitov a vlastného presvedčenia, nie na základe toho, čo si tu prečítajú, ale zo slov niektorých prispievateliek, ktoré sú opačného názoru ako ja, kričalo, že jediným správnym môže byť iba zdržanlivosť. Bez ohľadu na to, či to inému vyhovuje, alebo nie, Ja to nepovažujem za bludy, ja vieru neriešim. Bola som vo viere vychovávaná, ale pochybovala som vždy. Vydala som sa za veriaceho muža, ale pod vplyvom okolností som veriť prestala. Môj terajší partner je neveriaci, ale my otázku viery vôbec neriešime. U druhých - rodiny, priateľov to rešpektujeme, témam, ktoré sa týkajú viery sa vyhýbame a bez problémov vedľa seba existujeme, Ja to považujem za každého osobnú vec.
"Myslíte, že v dnešnej dobe je to bežné?"
Ahoj. Nie, bežné to moc nie je, a ani nikdy sa to asi nejako extra vzorne nezachovávalo, ale keď sa ti to tak páči a našla si si niekoho, čo to tiež tak chce, tak OK. Je mi len ľúto toho, s ktorým si predtým chodila, spôsobila si mu asi veľa smútku a duchovnej bolesti.
A ešte by som dodal k tým náboženským dôvodom, to, že máme mať sex až potom keď nám kňaz k tomu požehná, Boh nikdy neprikázal, to vyžaduje len Cirkev. Ja som tiež katolík a chodím aj do kostola, ale nemienim byť cirkvi slepo poslušný. Tiež vieme, že sa táto naša milovaná cirkev občas mýli a robí kruté chyby, a už dávnejšie si to vlastne aj sama priznáva.
A preto neviem, či si náhodou v Božích očiach nespravila väčší hriech tým, že si tomu svojmu predošlému priateľovi spôsobila to duchovné trápenie a bolesť svojou tvrdosťou, odmietaním a dávaním na prvšie miesto radšej túžbu cirkvi než jeho.
Prečítaj si (nie len Ty) aj tento malý príbeh dochovaný zo stredoveku:
http://krestanskakultura.czweb.org/dek-8.htm
(je to trochu iné, ale poučné v tom, aby sme nejakú falošnú alebo prehnanú mravnosť nekládli vyššie než lásku)
@zuzana76 prečo by si to zmenila? Mám kamarátku, čo hovorila, že po svadbe a skôr určite nie. Aj to dodržala, ale po dvoch rokoch sa rozvádzala, pretože začala manžela podvádzať. A potom začala striedať partnerov, v podstate akoby potom dobiehala všetko čo zameškala.. ☹
@nikamonika "Myslíte, že v dnešnej dobe je to bežné?"
Ahoj. Nie, bežné to moc nie je, a ani nikdy sa to asi nejako extra vzorne nezachovávalo, ale keď sa ti to tak páči a našla si si niekoho, čo to tiež tak chce, tak OK. Je mi len ľúto toho, s ktorým si predtým chodila, spôsobila si mu asi veľa smútku a duchovnej bolesti.
A ešte by som dodal k tým náboženským dôvodom, to, že máme mať sex až potom keď nám kňaz k tomu požehná, Boh nikdy neprikázal, to vyžaduje len Cirkev. Ja som tiež katolík a chodím aj do kostola, ale nemienim byť cirkvi slepo poslušný. Tiež vieme, že sa táto naša milovaná cirkev občas mýli a robí kruté chyby, a už dávnejšie si to vlastne aj sama priznáva.
A preto neviem, či si náhodou v Božích očiach nespravila väčší hriech tým, že si tomu svojmu predošlému priateľovi spôsobila to duchovné trápenie a bolesť svojou tvrdosťou, odmietaním a dávaním na prvšie miesto radšej túžbu cirkvi než jeho.
Prečítaj si (nie len Ty) aj tento malý príbeh dochovaný zo stredoveku:
http://krestanskakultura.czweb.org/dek-8.htm
(je to trochu iné, ale poučné v tom, aby sme nejakú falošnú alebo prehnanú mravnosť nekládli vyššie než lásku)
ups, ako vidím poslal som to dva krát a nedá sa mi ani jedno zmazať, takže sorry.
ahoj, bezne to rozhodne nie je, pretoze najma media prezentuju materialne hodnoty a vtlkaju do hlav, ze podstatne si je najprv uzit, mat sex a potom ist do manzelstva... zovsadial sa pretlacaju hodnoty, ktore maju na 1.mieste materialne zabezpecenie, potom sexualne uspokojenie a buduju tym falosny obraz praveho stastia... ja ti napisem z osobnej skusenosti a vobec sa za to nehanbim... sla som do manzelstva ako panna, aj moj manzel, obaja sme to takto chceli, pretoze sme vedeli, ze manzelstvo je dar, kde sa jeden daruje druhemu a tym sa naplni vztah - vobec to niesu podmienky cirkvi, Boh zehna tomu, kto zije podla jeho prikazani... ja som velmi stastna, ze sme to s manzelom vydrzali do svadby, hoc to casto nebolo vobec lahke, no vobec sme nemali problem s tym, zeby sme sa po sexual. stranke nepoznali, bolo krasne po manzelstve pomaly spoznavat aj tieto veci... dnes je trend najprv spolu byvat, sexovat, mat dobru pracu a potom mozno mat k tomu aj "papier" ... no z mojho pohladu si laska nedava podmienky... ak jeden druheho miluje, neboji sa vziat si ho so slubom na cely zivot... fandim ti, nehanbi sa za to, ide o tvoje vnutorne presvedcenie a stastie a ja ti za seba hovorim, ze ak vydrzis, urcite nebudes lutovat!
no každý má svoj názor,,,ja osobne si neviem predstavit,že by som mala sex až po niekolkých rokov čo milujem druhu stranu..... držím vám prsty,aby ste vydržali a aby ste boli spokojní,,,,mam kamaratku,krorá to podobne chcela ako vy,ale tesne pred svadbou to predsa len nezvladli a podlahli pokušeniu,,,,,,zrušili svadbu,koli nevyhovujucemu sexuálnemu nažívaniu......su kamarati,ale obaja slobodní 😀 ...teda držím prsty,ja by som to nezvládla,vela štastia...... 😉
@ludka140281 prepac, ale potom to nebola laska, pretoze po jednom sexe nemozu zistit, ze si nevyhovuju... ved samotny sex je o kompromisoch, kazdemu sa paci ine a vo vztahu to znamena, ze dvojica si povie, co sa kazdemu paci a snazia sa naplnit to pre dosiahnutie spolocneho stastia a spokojnosti a ak toho druheho milujem, tak pre takuto doslova prkotinu ho neopustim...
@lubaska21 nebola som tam s nimi 😀 ale viem,že sa obaja dohodli na zrušeni svadby a dodnes su kamarati 🙂
@ludka140281 ja osobneš by som nemohla zit s tym, ze som spala s niekym inym ako s tym, s kym som sla do manzelstva... panenstvo je velky dar a je smutne, kolke s nim nakladaju ako by bol bezcenny...
@krystofkal zazit ten pocit cistoty
@lubaska21 neviem, preco aj tu treba viniť média, konzumnu spoločnosť a pod. to akože kedysi ľudia čakali az do svadby? To urcite! Pre mna to bolo aktuálne pred vyše 20 rokmi a poznala som az 1 babu, ktorá chcela čakať na svadobnú noc, ci aj pockala to neviem... O dávnej minulosti ani nepíšem, kde sa rýchlo vydávalo, len aby sa dieta narodilo v manželstve.
Predpokladám, ze ste nečakali 10 rokov na svadbu a stavim sa, ze ste robili "všetko" okrem penetracie, načo je to dobre, o skutočnú abstinenciu tam v skutočnosti ani nejde... Mna osobne do takýchto náboženských fanatikov nič nie je, ale fakt neviem, co je horšie - začínať vzťah sexom, alebo čakať do svadby a "kúpiť mačku vo vreci" reči o tom, ako ked si niekto rozumie tak to musí klapať aj v posteli neberiem to je pekná blbosť .
@lubaska21 ja som mala tiež nepríjemnú skúsenosť a nie po jednom intímnom zblížení, ale vzťah trval dva roky, kým sme prestali sami seba presviedčať, že sa to zlepší, že to bude iné, nebolo. Som rada, že sme sa vrátili z kratšej cesty. A ešte ma napadlo, polovica manželstiev sa rozvádza, môže sa stať, že žena ovdovie, ak si nájde druhého manžela, ich manželstvo už nemá takú cenu ako prvé? Len preto, že ich životy nespojil Boh a nevstupovali doň bez sexuálnych skúseností?
@lubaska21 Ahoj, píšeš: "vobec to niesu podmienky cirkvi, Boh zehna tomu, kto zije podla jeho prikazani..."
Trochu sa mýliš, sú to podmienky cirkvi a nie je to žiadne Božie prikázanie. Veď ktoré by to bolo? Šieste? Vysvetlím ti to pekne ako katolík. Milenecký párik, čo žije v láske a sú si verní je fakticky tiež manželstvo, akurát tzv. manželstvo ktoré nebolo uzavreté pred tvárou cirkvi (také manželstvo podľa katechizmu Boh tiež uznáva). Také manželstvo teda nie je žiadne cudzoložstvo ani smilstvo. Teda 6. prikázanie neporušujú (je to tiež manželstvo)
Ale aby si ešte pochopila, čo je to manželstvo a ako vzniká, citujem:
Katechizmus Youcat:
"(261) Sviatosť manželstva si udeľujú muž a žena navzájom."
Sviatosť manželstva si udeľujú muž a žena navzájom – oni sami svojim vlastným rozhodnutím, že budú svoji, chápeš? Môžu si to medzi sebou povedať kedykoľvek a kdekoľvek a hneď tým pádom môžu mať aj sex, sú z nich manželia.
A u nekatolíkov je to pred Bohom tiež platné manželstvo (hovorí katechizmus), akurát pre katolíkov platí ešte to Cirkevné prikázanie – "Uzatvárať manželstvo pred tvárou cirkvi". Nebyť tohto cirkevného prikázania, môžeme si ho tiež uzatvárať len svojou vzájomnou dohodou kedykoľvek a kdekoľvek a okamžite ho aj spečatiť svojim telesným spojením (sexom).
Je ti to už jasné? ísť si to svoje ÁNO povedať do kostola Je len Cirkevné prikázanie, nie Božie. Boh však, ako hovorí katechizmus, uznáva aj tie ostatné manželstvá (ktoré si napr. dohodli tí dvaja len navzájom). Takže týmto sa prehrešujeme len proti Cirkevnému prikázaniu, nie Božiemu.
Inak ti zo srdca blahoželám, že sa ti podarilo splniť to cirkevné prikázanie, všetci vieme, že je ťažké.
existuje jav zvaný telegónia (mikrochimérizmus) - žena preberá pri pohlavnom styku DNA svojho partnera, takže aby sa zachovala čistota rodu a ducha, mal byť jej prvý sexuálny partner až manžel, resp. muž s ktorým mala potom deti. "Voľný sex nebol v žiadnom prípade tolerovaný, pretože pri prvom pohlavnom styku vôbec sa v zmysle prastarých krvných zákonov zvaných RITA na sexuálneho partnera navzájom prenáša „obraz krvi“ Predkov. Znamená to, že prvý pohlavný partner sa natrvalo „zapíše“ do genetického kódu druhého partnera. V ďalšom živote už nezáleží kto je ďalší sexuálny partner, deti vždy dostávajú genetickú informáciu prvého partnera."
@kaja_sola Niečo som o tom tiež čítal, ale je to pravda len čiastočne. Je fakt, že tvoj prvý sexuálny partner je v skutočnosti podľa Božej prírody vlastne tvoj muž, tvoj manžel.
To sú zákonitosti prírody, ktoré sa prenášajú aj do duchovnej roviny, ale je možné to Božou silou zrušiť, a pre zrušnie týchto duchovných prepojení je potom ideálne mať sobáš v kostole, lebo tam kňaz svojou modlitbou vykonáva zároveň aj rušenie tých predošlých vzťahov a prepojení.
Kvôli tomu, že nie ste v zväzku ktorý by bol formálne uznaný cirkvou/štýt. príslušníkom nemôžete mať sex z náb. dôvodov?
Ktoré náboženstvo to káže? Nekážu to náhodou ľudia, ktorí toto pravidlo vytvorili v minulosti, aby nebolo veľa mimomanželských detí a zachovali morálku v spoločnosti? Ak ide o stáleho priateľa treba tieto tradície zahodiť a ako normálne zmýšľajúci moderný človek sa posunúť ďalej
@pnm nie vzdy stačí len nejaky formalny obrad v kostole. Niekedy to nie je take jednoduche ,,zrušiť,, to duchovne posobenie a treba aj konkretnu modlitbu za oslobodenie. V duchovnej rovine to niekedy moze byt komplikovanejšie. Kazdopadne treba ,,rozviazat,, puta, ktore sa vytvorili v duchovnej rovine.
@pnm máš svojské argumenty o tom, čo manželstvo a čo nie, či v civilnom alebo v cirkevnom ponímaní sa manželstvo uzatvára pred nejakým svedkom, ktorý potvrdí jeho uzavretie a právoplatnosť. Nie je to tak, že my dvaja si povieme, že chceme byť manželmi, tak v tej chvíli nimi aj sme... Tieto argumenty neobstoja ani po právnej stránke, ani po duchovnej...
Ja som sa napriklad rozhodla z nabozenskych, ale aj logickych dovodov, ze nebudem praktizovat ziaden predmanzelsky sex aj napriek tomu, ze uz davno nie som panna, ze som co chvila rozvedena a mam tri deti. Vstupit do zvazku manzelskeho je velmi vazna vec, treba si dobre rozmysliet, s kym budeme spolunazivat v jednom pribytku (manzelstvo moze byt velmi nebezpecne, ked si pomyslime, kolko zien sa stava obetami domaceho nasilia). Ked vstupi do vztahu predcasne sex, prestanu sa dvaja ludia tak dobre spoznavat, ako by tomu bolo, keby sex nemali.
@maja22 myslím si ze to takto nemyslel...je možné ze to zle formuloval, ale proste v duchovnej rovine ,,sa verí,, ze prvy muz, s ktorým ma zena pohlavny styk zaroven nechava v zene aj ,,duchovnu pečať,, niektorý dokonca veria, ze sa takto ,,prenašaju,, aj rozne demonicke sily. Ved si len zober čo je ,,hlavnym pojitkom,, napr. v satanizme - pohlavny styk, ciže veri sa, ze takto sa v duchovnej rovine ,,prenaša,, energia, sila, ,,niečo duchovne,,. Takzo to vysvetlovat ak sa to človek nezaujima, ako myslím to v dobrom.
@nikamonika bežné to nie je. Tiež som kresťanka, kostol, modlitba, vedieme k tomu deti, tradície....no nedoporucujem kupovať mačku vo vreci.
@sardinka335 ja som reagovala na to, čo napísal 21.56 😉
@maja22 Po právnej z pohľadu štátneho zákona to síce neobstojí, ale po duchovnej stránke je to manželstvo, pred Bohom platné (Boh je svedok) tak to vlastne učí aj Katolícka Cirkev. Uvedom si napr, že koho mali za svedka Adam a Eva? Iba Boha. Tak to je, a tak tomu verí i Cirkev, ale rozhodla sa, že od nás, čo sme jej členmi, bude vyžadovať aby sme si to manželstvo uzatvárali pred tvárou cirkvi - Tak znie cirkevné prikázanie. A ak mi neveríš skopíruj tie moje príslušné texty a daj ich kňazovi, že či je to tak, určite ti potvrdí, že v podstate to tak je ako som popísal. Maj sa 😉
@maja22 aha, prepáč to som nečitala...mas pravdu.. - lebo aj ked si dvaja udeluju sviatost manzelstva navzajom tak potrebuju k tomu svedka...Manželstvo chape napr. krestanstvo ako zmluvny vztah. V stredoveku bolo ,,bezne,, ze sa dvaja rozhodovali pre manzelstvo tak ako to popisuje, čize len si vzajomne dali slub. Ale nebol v tom ,,poriadok,, lebo sa to začalo zneužívat a tak vznikla potreba dat nejake jednotne pravidla ako si manzelsto budu dvaja vysluhovat. ..to by potom kazdy mohol povedat ze je zenaty, potom sa s partnerkou rozide a začne zit s inou tak to je zase zenatý?

@timea7 ale tak to chodi a niekto ti nepovie ani prepac a este aj zdrhne dajme tomu