Chcem počkať až do svadby
Ahojte, rozišla som sa s chlapcom,ktorý naliehal, hoci som nechcela. Bolo to z náboženských dôvodov, ale aj z vlastného presvedčenia. Chcem niečo také zažiť až po svadbe.Teraz mám kamaráta, ktorý so mnou súhlasí. Myslíte, že v dnešnej dobe je to bežné?
@purplelife prežitok po sexualnej stranke sa nepoznať a čo v pripade že po svadobnej noci si povedia že nebolo to dobre každy mal inu predstavu a bude fiasko a aj po vzťahu aj po sexe.
ked cakas do svadby, tak svadobna noc urcite nevyzera ako z romanu a prve co si povies je, ze nebolo to dobre...a takto isto ta mozu prekvapit aj ine oblasti zivota po svadbe...porozumiet navzajom svojim jazykom lasky, naucit sa viest domacnost, naozaj sa vela pocuvat a chapat, vsetko chce cas, vela komunikacie a ked maju uprimnu snahu a chcu pre toho druheho to najlepsie, tak sa navzajom zladia a vsetko funguje 🙂
@nikamonika Veď kľudne počkaj. Volakedy aj zasnubenie malo svoj vyznam. Ak to myslite obaja vazne, mozno stacilo by vydrzat dovtedy. To poznanie partnera - po kazdej stranke, aj zdravotnej, aj sexualnej... Ako tu niektore pisu, po svadbe moze byt neskoro zistit niektore veci a potom riesit anulaciu manzelstva, ci rozvod. Ak stretnes toho praveho, sama budes po nom tuzit a potom budes musiet rychlo chystat svadbu, aby si to dlho neodkladala. 🙂 Takze kým sú to len kamaratstva a priatelstvá, nemusite sa hned spoznavat az tak intimne.
@elika74 za to ze budu po sebe fyzicky tuzit, to neznamena, ze musi rychlo chystat svadbu, ludia predsa nie su zvierata 😀 (pudy mame, ale rozum je predsa len vyssie), to cakanie vobec nie je lahke, ale ma svoj vyznam
@nikamonika predstav si ako stojis v bielych satach pred oltarom a vies, ze ten muz, ktory stoji vedla teba sa rozhodol, ze si ta vezme za zenu bez toho aby si sa mu odovzdala fyzicky, on sa rozhodol pre teba, pre taku aka si 🙂, budes sa citit ako princezna 🙂 a vies, ze tvoj princ respektuje Boha a teba, to je najlepsi zaciatok pre vas spolocny zivot
inak je tu vela nazorov typu pockat do svadby je prezitok, si naivna, sex si treba vyskusat...to su podla mna pre teba nerelevantne nazory, skor by si sa mala pytat zien, ktore pockali do svadby, vacsina ti tu napise ze ked si nesadnete, treba predsa chlapa vymenit, ale co ak sa da aj v tejto oblasti pracovat, len ked niekto to neskusil, nemusi o tejto moznosti ani vediet, celkovo na vztahu v manzelstve treba pracovat, to nie je o tom ze si najdes idealneho chlapa (po vsetkych strankach) a potom zijete stastne az do smrti
@nikamonika Je to pekne a fandim vam. Poznam vela znovuzrodenych krestanov, co sa miluju po svadbe a su stastni. Boh vam zehnaj 🙂
mi to pride ako anketova otazka, co nechodi ten, co sa pyta, medzi ludi, ze nevie, co je bezne? 🙂)) vtipne
@purplelife ženský kolektív s tým nemá absolútne nič,iba mám asi lepší prehľad o tom, či je zdržanlivosť bežným javom alebo nie, ako niekto, kto pracuje napr. v banke pri prepážke,keď som roky pracovala v čisto ženských kolektívoch, kde mali mali ženy k sebe blízko, lebo to boli malé kolektívy. Nebudem tu prezentovať mužský pohľad na vec, lebo by to bol iba pohľad mojich najbližších a to je neporovnateľne menšia vzorka.
@purplelife myslim ze moj muz si ma bral pre to, ze som prenho jedinecna aj bez toho, aby sme nesexovali do svadby lol..praveze sme si tu sferu manzelskeho zivota vyskusali, zosuladili sa a nikoho necakalo po svadbe sklamanie...ako teraz sa jedna rozvadzala, lebo jej muz mal velkeho a sposobval jej pri styku bolest...keby to vedela pred svadbou ustetrili by si kopec papierovaciek a kazdy by siel na svoju stranu
Význam sexu sa v dnešnej spoločnosti velmi precenuje.Ludia si myslia, že život sa dá ,,skušať,,. Toto proste znovuzrodený kresťania neakceptuju. Ja som navštevovala svojho času dve dosť odlišné spoločenstvá, niekto možno pozná Spoločenstvo pri dome sv. Martina a Slovo života a nestretla som sa, že by sex pred manželstvom odobrovali. Myslím, že tam tie vzťahy su tvorené na uplne uných zakladoch a tie dokazu lahšie prekonať aj prípadné nesulady. Nehovorím, že iné páry su už automaticky zlé, na zlých základoch, lebo ludia su vzťahovační. 😀 Proste tá viera dava taky pokoj a pomaha si uvedomiť, že to či ono prekonáme a to dobré Boh je na našej strane nech sa deje čo sa deje. Ak maju obaja tento postoj tak každý problém je riešiteľný. Lebo ja naozaj teraz neviem kedy pride u nas na ,,sex,,...moj muž je po operácií kolena už tretej! a ja tehotná. Takže takéto situácie preveria vzťah a ukazu človeka takého aký je - ked príde kríza, choroba, problém. Vtedy je vám jedno či to klape v posteli to mi verte, ine veci su doležitejšie - či vás partner podrží, pomože, stojí pri vás, snaží sa pomahať ako može a rodina je pre neho viac ako kamarati a koničky. Ked toto všetko je priorita tak ten sex je prijemná čerešnička na torte.
@lucinocka tak ak to bol jediný problém v ich vztahhu tak je to skor smutné ako si z toho brať príklad, asi tam nebol problém len a vylučne so sexom a ine bolo 100% super, samozrejme to len špekulujem- po svadbe može prísť tolko zmien - partner ochorie, bude mať nehodu, niečo sa stane a čo potom? V dobrom a zlom už zrazu neplatí?
Kamaratkin manžel sa psychicky zrutil koli práci a čo teraz mala odísť ved tolko starostí by si ušetrila!
@sardinka333 tak to ja nikdy nepochopim, lebo podla mna vyhovarat sa na Boha pri vsetkych problemoch, alebo sa nanho spoliehat..to mi pride scestne🙂 Boh ti nepomoze, a nikto ti nepomoze, ak si nepomozes sam...ak si dodzubkas zivot v nenaplnenom a nespokojnom vztahu, Boh nepride a neurobi zazrak..myslim, ze na take zazraky sa spoleihaju napr. tyrane zeny a prd im je to platne, kym sami neurobia radikalny krok...
@sardinka333 ano ale nehoda a uraz su veci, ktore neovplyvnis...to ze ma partner velkeho, si kludne mohla vediet, keby si sa s nim napr. osprchovala, ked uz nic ine 😉
sex je prirodzeny, zdravy a normalny
je dobre zacat sexualne zit v sulade s prirodou, s vyvinom a samozrejme v harmonii s nasou psychikou a predstavami
vsetko, co je limitujuce v tomto smere je nezdrave, vymysleli to chori ludia, co nemali co robit a tito takto usmernuju svoje deti od malicka, takto umelo naprogramovany clovek na nejaky nazor je hotova pohroma pre svoje okolie a rodinu
lutujem ludi, co maju nejaky problem so sexom a az taky velky, ze ho potrebuju rozoberat na verejnych forach
@sardinka333 krásne napísané, ale nič to nemení na tom, že sú mladí ľudia, ktorí sa chcú spoznať po všetkých stránkach, považujú to za správne a prirodzené. Problémy, zdravotné a všelijaké prídu tak isto medzi partnerov, ktorí čakali do svadby ako aj medzi tých, ktorí nečakali. Zdržanlivosť pred sobášom nikomu nezaručuje, že raz možno lepšie zvládne mesiace a možno aj roky bez sexu. Je to vždy o kvalite človeka, nie o tom, či sa so svojou partnerkou pred svadbou miloval, alebo nie.
Vyhováranie sa na Boha by to bolo keby sme denne s natrčenou paprčou čakali kedy kto za nás vyrieši naše problémy. To neznamená že ten kto verí Bohu tak ten sedí doma na gauči a čaká na zazrak - prehnane povedané. Aj na hladám ludské riešenia, lekarov, pracujem a nečakám, že mi niekto niečo len tak dá. To vobec nie je o tom čakať so založenými rukami kto čo pre mna spraví. Ide o to čo považuješ za zazrak. Pre mna zázrak je ak idem niekde niečo vybaviť a priam zazračne sa mi otvaraju dvere, stretnem ludí, ktorí ma spravne naviguju, daju mi radu. Zázrak je pre mna že som si našla skvelu pracu ktorá splna všetky moje kriteria, zazrak je že moj muž sa bez komplikácií zotavuje a ja sa cítim tak dobre že možem robiť domacnosť a chodiť do roboty. Zázrak je že nemusím užívať lieky počas tehotenstva kedy mnohé iné ženy sa ani neopovažia otehotniet koli chorobe ktoru mám. Lekárka je s mojim stavom velmi spokojná. Takže otázka je čo je zázrak. V dnešnej dobe je už všetko samozrejmosť takže zázrak je potom velmi ťažké definovať.
@timea7 suhlasím....s tebou v realnom živote neveriacich ludí - dobrých ludí to tak je.
@nikamonika máš ničo čo nemá hocikto... 🙂 vydrýž bude to nádherné... kašli na všetkych čo ti povedia že si nemoderná a neviem aká...ty môžeš byť ako oni ale oni už panny nikdy nebudú..... 😉 ten pravý vie počkať a bude si ťa vážíť 😉 nemyslim si že som bola ukratena o niečo keď som počkala a ani môj manžel sa nikdy nesťažoval 😉 😉 bolo to ťažké (hlavne on to mal ťažke somnou ) ale povedal mi raz, že si ma važi a ľubi ma a prave preto počka 🙂
@sardinka333 dobrí a zlí sú aj medzi veriacimi, aj medzi neveriacimi, nemám už dvadsať život ma o tom veľa krát presvedčil....peknú tehuľkovanie až do konca a manželovi skoré uzdravenie 🙂
@timea7 suhlasím s tebou, žial aj medzi veriacimi sa najdu všelijakí a poviem ti že ani ja niesom neviniatko, robím chyby, zlyhavam, viem byť protivná a čo teraz so mnou horobia hormony! Takže sme ludia, snad to dobré dokažeme dať do popredia aj ked ,,nie každý den je nedela,,. Pekný den ti prajem!
Ďakujem, aj ja tebe 🙂 vlastne vám, veď ty si kinderko!!!! 🙂
@sardinka333 nie som veriaca ale suhlasim. Neveriaci mozunfungovat rovnako, namiesto boha si tam daju "matku prirodu", "prirodzenu rovnovahu" ci cokolvek ine co im tam sadne. Dnes su ale ludia sebecky, malokomu ide o partnerstvo, vacsina mysli len na seba a vsetko je "ja" "ja" "ja". Vacsina skusa vsetko pred svadbou a kolko % rozvodovost mame? Urcite to ake ma kto manzelstvo nezalezi na sexe pred svadbou.
@zeriempizzu vsak toto, ludia sa predmanzelskou zdrzanlivostou ucia byt trpezlivy, vnimat druheho cloveka ako osobnost, manzelstvo vnimaju ako vztah na cely zivot, cize vedia ze problemy treba riesit, nie pred nimi utiect (rozviest sa)
@nikamonika My sme pockali a to sme spolu chodili 10rokov (od mojej 15tky) a nelutujeme to vobec. Teraz sme uz par rokov manzelia a to cakanie nam vobec neuskodilo 🙂
Chodili sme spolu dva roky, dokonca sme byvali v tej istej budove. Obaja sme sa rozhodli, ze pockame do manzelstva. Nelutujeme. Splocne ucenie sa a zzivanie v intimnej oblasti bolo chvilami vtipne, niekedy nemotorne, ale nase sukromne. Ja osobne beriem ako vyhodu to, ze nemozme porovnavat. Sex v nasom vztahu je tou ceresnickou na torte. Vyjadrenim najhlbsieho citu, ale ovela dolezitejsie su tie chvile bezneho dna.
Pocas chodenia sme zazili aj romanticke prechadzky, ale aj upratovanie pivnice v teplakoch, veducovanie na detskom tabore ci dovolenku s rodinou. Odskusali sme si vsetko ostane, iba to jedno sme si nechali na neskor.
Teraz po osmych rokoch manzelstva mozme obaja povedat, ze nas vztah stoji na pevnych zakladoch - stoji na slube, ktory sme nedali len sebe navzajom, ale aj Bohu, ktory nas dvoch dal zazracne dokopy. Nie je to pre nas len nejaka zbozna fraza, Boh je kazdodennym obyvatelom nasej domacnosti. Spolocny cas travime v sluzbe v cirkevnom spolocenstve. A nech pride akakolvek kriza, "az kym nas smrt nerozdeli" je pre nas oboch zavazne, posvatne.
Ja som sa napr. stretla s viacerými mužmi, ktorí čakali do svadby, ale nie preto, že by sa tak dokázali ovládať a sú trpezliví, ale preto, že sex im veľmi nechýbal, čiže tohto by som sa ja osobne obávala, že stretnem nejakého asexuála alebo utajeného homosexuála a prídem na to po svadbe a čo potom? 🤐
@gretocka kraaasne 🙂, u nas to bolo velmi podobne 🙂
@janickacrazy neboj sa, muz aj zena pred svadbou po sebe neuveritelne tuzia, kto zazil, ten vie :D, myslim ze asexuala by si spoznala :D
@janickacrazy Vies ake tazke je vydrzat? Pre oboch? Ked napatie a iskrenie by sa dalo krajat? No o to krajsie to je potom, ked k tomu dojde v pravy cas. Asexual ci homosexual by sa za tie roky a roky prejavil 😀
@lolitka25 No ved práve, je ťažké vydržať, ked ťa niekto ozaj priťahuje. Lenže minule tu písala nejaká nešťastná žena, ktorá si našla priateľa, pri ktorom nebolo ťažké čakať, lebo ju až tak veľmi nepriťahoval, ale bol milý, dobrý, bla bla... a hlavne mal rovnaký názor, že sex až po svadbe. Jej to vyhovovalo, dokým musela čakať. Po svadbe zistila, že on proste na ten sex veľmi nie je a ani to poriadne nevie. Takže dopadla dosť blbo. Takmer žiadny sex a ked už nejaký je tak o ničom. Ja by som to proste neriskovala. 😀
@janickacrazy co? Tak sa rozvedies, ved polovica manzelstiev sa rozvadza - tak co? Taky problem?!

@dilino ked nepocka, tak za to nestoji, nech ide kade lahsie