icon

Chcem sa vrátiť domov zo zahraničia, ale môj muž to nechce

enni9
6. mar 2023

Ahojte mám 29 rokov, 9 ročný vzťah, s mužom už skoro 2 roky žijem v zahraničí. Predtým som pracovala na Slovensku a svoju prácu som mala veľmi rada, žila som s rodičmi. Môj muž ma volal do zahraničia kde už bol dlhšie a keďže som nechcela prísť o vzťah nechala som všetko a išla som za ním. Dohodli sme sa že niečo zarobime a vrátime sa domov, vybudujeme a časom chceme deti.
Za ten čas čo žijem v zahraničí som vystriedala 3 práce, vždy bol nejaký problém či uz s mojim skúsenosťami, šéfom. V poslednej práci som zatiaľ najdlhšie
Môj najväčší problém je že ma život v zahraničí ubíja, práca vôbec nenapĺňa a chcem sa vrátiť domov. Nepáči sa mi táto krajina, chyba mi moja rodina, priatelia, Slovensko.
Chcela by som sa uz zasnubit mat svadbu a deti ale tu je to nereálne aj kvoli 3 mes. Materskej, žiadna pomoc rodiny a museli by sme ísť do väčšieho bytu.
Jedine čo ma tu drží je moj muž o ktorého nechcem prísť a spoločne bývanie ktoré na Slovensku nemáme.
Pred časom sme začali riešiť že by sme sa posunuli ďalej a začneme sa budovať na Slovensku. Môj muž s tým súhlasil no pred nedávnom zmenil názor že sa domov momentálne vôbec nechce vratit lebo tam podľa neho nemá žiadnu istotu aj kvôli súčasnej situácii. Moj muz ma na to taky názor že ešte niesme dostatočne zabezpečeni.
Povedal mi že sa mám vrátiť domov ak chcem, ak tam budem šťastná. To by zrejme znamenalo koniec vzťahu a k rodicom sa naspäť vrátit nechcem.
Neviem ako ďalej, máte podobne skúsenosti ?

tiezjedna
6. mar 2023

@54tinka54 tak hlavne, že sa sa vypravila za mužom do zahraničia zjavne s vidinou, ktorú on nenaplnil 😎milujem tieto uvážené a racionálne rozhodnutia. Riešenie je rovnako jednoduché - rozísť sa a ísť každý svojou cestou.
@autorka nebrzdi ho, vráť sa domov a buď konečne spokojná.

ljzozv
7. mar 2023

Hmm... Baby, ktoré ju až hejtujete. Prevažne ste všetky odišli a naspäť na Slovensko sa nechcete vrátiť z rôznych dôvodov. Nie ... Aj v zahraničí je korupcia, aj tam zdražujú potraviny, aj tam sa nájdu nenávistni ľudia... Či tam je všetko ružové a tráva zelená a obloha modrá a holuby padajú do huby ako sa hovorí?
Pochopte, že nie každý je typ, čo chce ísť odtiaľto navždy preč a už sa nevrátiť. Sú aj ľudia, ktorí Slovensko majú radi aj pre viac ako trojročnú materskú, sú ľudia, ktorým nestačí byť s rodinou raz dva razy do roka na týždeň alebo dva naživo.
To, že autorka sa v zahraničí nikam neposunula je tým, že tam neplánovala zostať. Jej partner o Tom vedel. Vyzerá, že ju ani do toho viac netlačil.
Je nefér, že on teraz zmenil plány, ale to je tak všetko, má na to právo. Ale je už na autorke ako sa rozhodne ďalej. Takisto má právo sa teda zdvihnúť a ísť na Slovensko. Ale nechce ísť naspäť k rodičom, tak neviem čo teda plánuje.
A v konečnom dôsledku ktovie ako to teda je, keď sa s partnerom bavia na odpovediach. Skutočný výsledok a aj pravdu sa asi nedozvieme.

matkahelka
7. mar 2023

@enni9 mna by zaujimalo, v com je situacia na SR taka hrozna oproti zahraniciu. v UK je to stabilnejsie? ci kdekolvek v zapadnej europe? nie je inflacia? neexistuje korupcia? socialny system je skvely? to su take dristy. ja zijem 40 rokov na SR a mam sa vyborne, neodisla by som odtial ani parom volov. a rovnako ludia, ktorych poznam. nie kazdy je nastaveny odist do zahranicia a zit tam ako podradny cudzinec bez rodiny, priatelov. nie kazda zena je nastavena odist od partyzdnoveho dietata do prace. aj na SR sa da dobre zarobit. tiez poznam ludi, co su roky v zahranici a robia podradne prace kopu hodin denne, len aby vykryli naklady na zivot a chvalia sa ako im je v zahranici super. a tiez poznam ludi, co sa trebars z UK po dlhych rokoch zivota tam vratili na SR, lebo im to tam prestalo vyhovovat. u vas je hlavny problem, ze kazdy chce nieco ine- ty navrat na SR, tvoj chlap zostat v zahranici. tu sa nepohodnete a podla mna je zbytocne predlzovat to. ty si nestastna tam, on bude nestastny tu.zbytocne s nim zabijas roky, on ich zbytocne zabija s tebou a ani jeden z vas nie je spokojny.

rol76
7. mar 2023

@enni9 To že sa žije,a lepšie sa zarába v zahraničí,je pravda.Ale tam nikdy sa cítiť nebudeš ako doma,medzi svojími.Viem,poznám to,aj ja som išiel von na rok do Rakúska s bývalou manželkou,bola zdravotná sestra,ja vodár.Zarábala tri krát viacej,ako ja.Bola doma skorej ako ja,a bola uznávaná,šikovná.Ale mňa tam brali ako cudzinca,kedže mi trvalo pár mesiacov,kým som sa naučil ako tak rozprávať po nemecky.Potom ja som sa vráťil na SVK,kúpil r.dom,ale ona ostala tam,a chodila len na víkendy domov,a dlho naše manželstvo nevydržalo,kvôli tomu,že vlastňe som žil sám.Dalšia vec,máš 29 rokov,a chceš dieťa.Dokedy s tým chceš čakať?Cítám veľa o ženách,že najprv kariéra,zabezpečiť seba,rodinu,potom až dieťa,a rodia po 40-ke,alebo aj viac.Ano,treba mať rezervu,finančnú,strechu nad hlavou,ale ked makáš 20 rokov,potom chceš dieťa,už tvoje ťelo a psychika je na úrovňi 50-ročného človeka...No,a potom sa rodia choré deťičky...Rodiť je normálné si myslím(nemusím mať pravdu),do tej 30-ky.A dokonca nie ste aňi manželia.Radiť ti neviem,len toľko,že pre mňa bola moja rodina a priaťelia tu na SVK predňejší,ako ostať vonku,a tam len z práce domov,a naopak.Nikoho okrem svojej ženy som tam nemal.A ja to neľutujem,že som sa vráťil.Veľa šťastia,nech sa rozhodňeš akokoľvek.

juliet86
7. mar 2023

mate s priatelom ine priority. ja byt tebou zariadim si zivot bez neho v krajine kde chcem zit. o 3roky mozes byt zamestmama stastna tehotna poberat matersku a rodicovsku. preco si si vybrala sucasneho proatela ako otca svojich buducich deti?

zmrzlinka2021
7. mar 2023

Pozri, nie si za neho vydatá, nemáte deti, tak sa s ním slušne rozluc. Máte odlišnú predstavu o živote a chodiť spolu 9 rokov tiež o niečom svedci

katka700
7. mar 2023

@enni9 Ahoj, nečítala som všetky príspevky, chápem ze sa cítiš partnerom zradená lebo ste sa dohodli ze zahraničie bude dočasné len aby ste zarobili. Ty si si život zariadila podľa toho napríklad si makala od rána do večera, nechodila do jazykovky. On teraz zmenil názor. Tipujem správne že jeho práca nie je tak vyčerpavajuca ako tvoja?
Vždy sa môžeš vrátiť sama, len najprv skus prísť na 2 týždne aby si zistila či si Slovensko neidealizujes. Nehovorím že je tu apokalypsa ale rozhodne sa žije ťažšie ako pred kovidom.
Čo sa týka toho, že vraj nevieš jazyk. B1 nie je nevedieť nič. Po 2 rokoch sa určite bez problémov dohovoris. Test na C1 si nespravila lebo neovládas gramatiku a možno nemáš tak širokú slovnú zásobu. Na zlepšenie týchto 2 vecí netreba žiaden predražený kurz. Na YouTube je kopec kanálov zameraných na výučbu cudzích jazykov, buď sú úplne zadarmo alebo sa platí poplatok oveľa menší než by stál kurz. Tam sa naučíš gramatiku. Slovnú zásobu rozšíris čítaním kníh a časopisov alebo pozeraním videí a filmov Ak sa tomu budeš denne venovať hodinu, za rok alebo aj skôr budeš na C1. V zahraničí sa cudzí jazyk učí ľahšie lebo si s ním každý deň v kontakte.
Nech sa rozhodnes akokoľvek držím palce 🍀

petedea
7. mar 2023

@enni9 Ak ti mozem poradit, tak velmi rychlo spamataj.
Sak slovenska dzamahiria sa ponara do cim dalej tym hlbsej riti a onedlho sa v nej nebude dat zit a ty sa do nej chces vratit.
Akoze nic v zlom, ale ty si nedovidis, ani len po koniec svojho nosa?
Bud rada, ze ta tvoj muz z tej dzanahirie vytiahol a ze sa do nej nechce vratit.

sisaka
7. mar 2023

@enni9 som rada, že ste váš dlhoročný problém vyriešili vďaka MK za pár hodín 🤦‍♀️
Smiať sa na radách, ktoré tu ženy napísali, aby ti poradili najlepšie ako vedia? Nevšimla som si, že by tu boli nejaké rady na zasmiatie, skôr na zamyslenie… ale to je tu normálne, miesto ďakujem, si tu autorky rady vybijú svoju frustráciu so samých seba a ich neschopnosti konať na prispievajúcich, ktorí im nastavia zrkadlo, či trafia “klinec po hlavičke”

whatever1
7. mar 2023

Ty mas svoj ciel, vies co chces. Ostat na Sk, mat deti, 3 roky materska, mat nablizku svoju rodinu, pracovat ako Ucitelka…Mala si v tom vzdy jasno. S muzom ste boli dohodnuti a dohodu porusil, 2 roky si stravila niekde kde ta to nebavi, a vsetko co ta bavilo si obetovala kvoli muzovi lebo ti slubil, ze je to len docasne. Dohodu porusil ako nic s tym, ze ak sa ti nepaci nevadi, mozes ist. Ozaj chces premrhat dalsie roky svojho zivota s niekym kto ma uplne ine ambicie ako ty? S niekym s kym nemas istotu a nevies co od neho v budoucnosti ocakavat? S niekym komu je jedno ze odides?

danieladugard
Autor odpoveď zmazal
danieladugard
8. mar 2023

@enni9 ucim hudbu v Anglicku.. ale moja uroven anglictiny je 🥂 lebo som makala ako fretka. ak ta to naplnalo na SR, tak len nerozumiem, preco si neriesis jazyk.. ved len to ti v tom stoji..
potrebujes tam zazemie.. hudba ti ho da.. stretnes vela ludi, ktory hraju, zahras si s nimi.. ale “dorozumiet” sa, nestaci..

maryetta
8. mar 2023

Neviem si predstaviť byť niekde na silu. Je ine ist do zahranicia s tym ze tam budem zit a ine ak si tam idem pre zarobok a buducnost planovat niekde inde.
2roky je dlha doba nato aby si toto v sebe dokazala zmenit. Ak to teda nejde tak… je na tebe. Iba na tebe ci ostanes tam (menej stastna) ale s frajerom alebo sa vratis tu a budes stastnejsia no….

kalifka
8. mar 2023

@enni9 mne to príde celé, že chceš rodinu, ale byť doma 3 roky a nie par mesiacov ako je vo Švajčiarsku.
Naozaj sa čudujem, že za dva roky si sa nikam neposunula. Za ten čas si už mohla robiť niečo iné a lepšie, ale to je tvoja chyba....

zarin
8. mar 2023

@enni9 ja mam kamosku ktorej manzel robi vo svajciarsku,ich dcera chodi do triedy s mojou,su kamosky.Ona je ucitelka,v susednej dedine maju dom.Funguju takto cez 10 rokov,je to bezne ze otcovia robia v zahranici.Vztah funguje,je to o dohode .Cez vianoce bol doma 2 mesiace....ja som bola s mojim vtedy uz mazelom v anglicku,on chcel domov,mne sa darilo viac,nechcela som az tak ist,dali sme dokopy pre a proti,ja som sa prisposonbila,no trochu sim s odstupom casu videla ze ma mohla napadnut aj moznost ze zostanem este pol roka az rok aj sama,ze by sa nic take nebolo stalo,kedze mi ponukali novu poziciu aj s ubytkom....a som si po prichode hladala v mojom obore pracu dlhsie,takze ten navrat bol pre mna tazsi.

mamelka
8. mar 2023

@enni9 ti ale nakladajú. Najlepšie je,ked niekto radi kto neopustí ani okres,nie ešte prejsť hranice. Choď, nemusíš sa obetovať. Keď nechce ísť a neviete nájsť spolu kompromis prečo to ďalej ťahať. To,ze je n spokojný,miluje to tam nemôže očakávať od teba to isté. Tiež sme v DE 10r a ideme naspäť. A,že je X rodín co takto idú. U nas bude tak,ze manžel ešte zostane. Hold pečene holuby nám tu do huby napadaju ako to ma väčšina v hlave. A poznám aj manželské páry bez deti ktoré sa chcú vrátiť. Každý nech žije ako chce. A ze nevieš jazyk? Také hejty🙈 by ma zaujímalo koľko ich poniektoré vedia. Všade musíš makať, nikde nemáš nič zadarmo a je jedno kde vo svete si. Tebe Švajčiarsko nesedí, tak proste smer domov-Slovensko. Rozhodneš sa určite správne a podla mňa miesto kona by si mala lepšie keby rozhovor riešiš s priatelom/manželom ... riešite vašu budúcnosť nie Hanky, Zuzky, Jožka...

michbel
8. mar 2023

Manzel a ja zijeme na SK, financne sme super kedze sme obidvaja ziadani odbornici. A mame 10 rokov viac ako vy, dve vacsie deti…
No, aj ked tu zijeme daleko nadpriemerne, ak sa Fico vrati naspat, obavam sa ze kazdy normalny clovek odtial musi utekat. Takze, vas manzel ma pravdu, verte mi ze to pochopite aj sama ked dostanete deti.

morgane1975
8. mar 2023

@enni9 samé fnukanie… 3 mesačná materská by mala byt aj na Slovensku aspoň by toľko sliepočiek nevyplakavalo že nevedia vyžiť z rodicaku 🫣

fauko
Odpoveď bola odstránená
toscania
8. mar 2023
fauko
Odpoveď bola odstránená
limoncino
8. mar 2023

@mamelka nemyslím si, že je ešte niekto tak naivný a myslí si, že v zahraničí netreba makať. A sorry, ale byť niekto niekoľko rokov a nevedieť jazyk, autorka sama napísala, že ani nemá záujem sa ho naučiť, takže možno preto toľko hejtov ohladom jazyka. A áno s kľudným svedomím ju zhejtujem aj ja, pretože tomu nerozumiem. A neboj, ja sa dohovorim viacerými jazykmi

maruska2269
8. mar 2023

Nečítala som všetky komentáre. Predpokladám že ste vo Švajčiarsku. Podľa popisu. Tiež som mala priateľa teraz už manžela. Ktorý tam pracoval 5 rokov. Mali sme vzťah na diaľku vydržali sme to vyhovovalo nám to. Tiež mi nacrtol, Že by bol rád keby som prišla za ním, aspoň kym nemáme deti. Ja som si po dlhom hľadaní našla veľmi dobrú prácu tu na Slovensku. A tak sme ešte chvíľu žili na diaľku, a potom sa on rozhodol vrátiť na Slovensko. Plánoval to tak od začiatku. Už keď odchádzal. Vedel že sa vráti naspäť. Zvykalo sa mu tu veľmi ťažko aj tomu verím. Ale vedel že si tam neviem predstaviť dlhodobo žiť a mať rodinu. Teraz máme malú dcéru. Ponuky za prácou do Švajčiarska mu chodia stále avšak necháva si to ako poslednú možnosť ak by si na Slovensku prácu dlhsie nenasiel. Avšak vôbec to nebol problém keď sa vrátil. S tým že ma Remeslo, a ovláda 3 jazyky, ktoré sa naučil tam, s tým nebol až taký problém. Musel si však samozrejme zvyknúť na nieco nižší príjem ako vo Švajčiarsku. Nič nám nechýba. Príjem máme primeraný, taký aby sme si mohli dovoliť čo nám treba. Samozrejme sme mali aj niečo našetrené. Môj názor je že keby veľmi chcel tak sa to dá aj na Slovensku. Mala som tú výhodu že môj manžel si stál za tým čo sa raz chcel vrátiť. Poznám však aj páry ktoré sa presne pre toto rozišli. Že ona chcela ostať na Slovensku a on chcel ostať u Švajčiarsku.

mamelka
8. mar 2023

@limoncino nie každý je na jazyky, to by si mala každá uvedomiť. A autorka tam išla s tym,že len na chvíľu.
Už by sme sa mali naučiť neskatulkovat a hlavne ,,ja viem 3 jazyky tak musi kazdy aspoň jeden vediet,,. Zatiaľ čo niekomu idu jazyky tak mu nemusí ísť matematika, možno ma aj ľavé ruky a nedokáže ani blbé cestoviny uvarit. A ze poznám ľudí bez jazyka žijúcich v Mnichove, ale charakter a ľudskosť majú, ale to je ťažšie sa naučiť.
Naivný 😂 nejeden X sme počuli ako je to v zahraničí úžasné, že sa super zarába, že je to tu iné. Ale taký pozná max mesto vo svojom okolí. Ja som písala, o skúsenosti 😉

maryetta
8. mar 2023

@mamelka veru. Niekedy nie je clovek nuteny naucit sa jazyk. Mam vela kamaratov co isli do zahranicia. Dostali sa do polskej komunity a tak sa priucili par slov po polsky a dost.
Kamaratka si tak nasla v londyne muza poliaka-teraz prisli na slovensko zit.
Ja som bola v nemecku sice kratko ale tiez sa mi dostal do cesty poliak 😂 tak to je ako moja rodna reč 😂

mamelka
8. mar 2023

@maryetta takže keď budem potrebovať polsky viem komu píšem 😂 nehovorím,že nepotrebujú, ale proste im to do tej hlavy človek nenatlaci, ale vyniknú inde. Tiež sme mali takú madarku v práci, ale nikdy ma nenapadlo z nej robiť niečo menej alebo sa z nej vysmievat a hejtovat ju. Mala väčší charakter a ľudskosť v sebe ako originál Nemci

any_soj
8. mar 2023

@enni9 tiež som učiteľka hudby, do upratovacej firmy by som robiť nešla, ak by som nemusela. Nie kvôli upratovaniu, ale preto, že hudba ma baví a napĺňa. A k tvojmu priateľovi - myslím, že s takýmto jeho postojom to nie je muž, na ktorého sa spoliehať. Skús si pustiť tento podcast Ako si nezobrat tela, prvá časť 10 spôsobov ako vstúpiť do zlého vzťahu. O tom, či je ten druhý schopný vzťahu, lásky, čo si všímať... Môj manžel by ma nikdy nevymenil za peniaze. https://skpodcasty.sk/podcasty/ako-si-nezobrat-...

bessie12
8. mar 2023

@maryetta poľština nie je ťažký jazyk. Síce písať veľmi neviem, ale hovoriť po poľsky viem. Naučila som sa to neplánovane. Ani neviem kedy a ako som zacala hovorit s nimi ich jazykom. Žila a pracovala som s Poliakmi niekoľko rokov 😀

maryetta
8. mar 2023

@mamelka
@bessie12 ja som mala na zakladne nemcinu.
Potom na strednej aj francuzsky jazyk. A ten mi isiel velmi tazko. Na vyske som mala 1semester anglinu a to mi ozaj islo tazko do hlavy ☹ tak ze sa zacnem ucit spolu so synom. Nooo nieco som pochytila. Ozaj len zaklady. Ale aby som sa dohovorila to vobec. Ale absolutne. Proste nemcinu som fakt mala rada. Bavila ma. Aj som si myslela ze okej mozno budem mat rada aj ine jazyky. Ale tieto mi fakt nesadli.
Po polsky sa dorozumiem. Aj s ukrajincami proste tie slovanske jazyky je to uz ovela lahsie.

morgane1975
8. mar 2023

@fauko nie nefnukam prestav si. Sú aj take matky čo nefňukajú ale pracujú. Aby tie čo sa valaju doma mali aspoň na socialku 😂😂😂