Chcem sa vrátiť na Slovensko
Ahojte,
neviem kam uz napisat tak skusim sem. Mam manzela Slovaka. Spoznali sme sa v Nemecku, kde doteraz zijeme, spolu sme tu uz 7 rokov. On je z Puchova, ja od Levic. Problemom je, ze ja by som sa velmi chcela vratit na Slovensko a chcem, aby sme mali domcek. Ale neviem presvedcit manzela. On by sa aj chcel vratit, ale stale mi dokola argumentuje tym, ze nenajde si robotu a neuzivime sa.. Nemame ani kde stavat, nevieme sa totiz ani dohodnut, ze kam konkretne sa vratit. Ja nechcem ist ku nim, lebo jeho rodicia nemaju absolutne o nas zaujem, on zas nechce ist ku nam, ze nenajde si robotu. Peniaze nasetrene mame tak max. na ten pozemok. Aj ked on pozemok v Puchove ma, ale zatial sa tam stavat neda. Od zaciatku som mu hovorila, ze sa vratit domov chcem a teraz je to na bode mrazu. A ja uz neviem co robit. Ako sa vratit?? Ako si splnit sen o dome??
@denisalv a preco sa chces vratit ?? nevies po nemecky ? nemas kamaratky .. nepaci sa ti kde zijes ?? dojdes na sk a po 2 mesiacoch opadne euforia a budes chcet opat nieco nove skusit .. niekam odist .ZA NIECIM LEPSIM . Aj ja som sa vel akrat prekonavala .. ale je mi jasne ze v nemecku mame realnu sancu zit ako ludia a hlavne lepsiu buducnost pre nase deti . Najst si poriadnu pracu a lietat domov aj kazdy mesiac.. letenky su uz lacne ..Skus ist sama na cas domov a uvidis ..
máš ťažké rozhodnutie a hlavne tažké rozhodnutie pre muža. Niekto ti radí zostať, ale všetko záleží od osobnosti človeka, či je ochotný obetovať blízku rodinu, kvôli zázemiu ktoré máš. Nie každý dokáže zostať v cudzine navždy. Poznám viac ľudí čo žili v cudzine, niekto tam zostane navždy a niekto sa vráti. To že je manžel kuchár a ty čašníčka podľa mňa nieje zlé. Pokiaľ máte dobrú prax z cudziny (neviem v akom podniku presne robíte) ale kuchári z vedomosťami o gastronómii čo sa naučili v cudzine vedia dobre využiť aj na SK. Poznám prípady že si napr. aj otvoria vlastnú reštauráciu, alebo so začiatku sa uchytia v lepšíš reštauráciach a viem že nezarábali zle. Ale všetko je o tom či niekomu stačí zarobiť 700-1000,- Eur v čistom alebo sa mu to zdá málo. Jedno nechápem a nehnevaj sa, nato že ste 7 rokov v nemecku obidvaja tam robíte nemáte v podstate nič našetrené. Čo sú kuchári v mojom okolí robili muž v rakúsku kuchára a žena občas čašníčku, a niečo ušetril, teraz má dom a otvoril si svoju reštiku. Taktiež muž robil kuchára v nemecku a jeho žena čašníčku v tom istom podniku. Našetrili si na dom, stavali ešte keď boli v nemecku, potom prišli sem na SK našli si robotu a mal dobre zaplatené a jeho žena mala výhodu že vedela nemecky spravila si šťátnice. Po čase si otvorili u nás na dedine reštauráciu a darí sa im.
Ja som sa za dobu ked som nemala pracu naucila nemecky a taliansky jazyk.Teraz sa chystam ucit anglicky.Medzitym som si v Cechach urobila rozne rekvalifikacne kurzy maserske a kozmeticke.Dokonca som bola aj na go-go kurze tanca a medzitym so sa naucila lepsie ovladat tecniky na pocitaci teda vypoctovu tecniku a venujem sa grafickemu dizajnu.Vsetky tieto veci sa mi teraz pozitivne vracaju naspat a ludia v mojom okoli ma obdivuju a chvalia koli mojej vsestrannosti.A to len preto lebo nezabijam svoj cas lutostou nad samou sebou ale vyuzivam cas co najuzitocnejsie.
@prasiatko30
@laskavocka
@miriam11
@guinevre
@tova
@oslo1
@katarinamarkova
@zeriempizzu
@koala7
@puffu
@welpen
@adelakk
@sisaha
@mamulienka30
@mima4
@doty1
@ajana1
@laskavocka
@mirinecka
@dossy
@janickacrazy
Dakujem vam vsetkym za rady a nazory.. Aby bolo vsetkym jasne, nie som ani taka naivna ani hlupa, aby som nevedela, ako to na Slovenku je, urcite by som sa nechcela vratit tak, ze by sme robili casnicku a kuchara ako tu. Tu je to zatial jedina moznost zarobku. na Slovensku by sme to urcite nerobili. Viem, ze s tym nasim vzdelanim to nie je ziadna vyhra. A s tym sa bude musiet nieco robit. Minimalne anglictinu by som rada sa naucila. Dost som o tom premyslala a prisla som na to, ze ked sa budeme chciet vratit, este budeme musiet pre to vela urobit.. Za dalsie tym co pisali, ze na Slovensku nebudem mat to co tu. Uprimne nestojim o to, aby sme chodili na drahe dovolenky, mali drahe auta a ine vymozenosti, to mi ku stastiu nechyba.. Nechcem, aby moje deti vyrastali v krajine, kde sa ludia o seba nezaujimaju, kde ta na ulici sice pozdravia, no to je tak maximalne vsetko. Ke dvidim ako tu stari ludia zomieraju sami a opusteni, lebo nevedia prejavit o nich njablizsi dostatocny zaujem, proste tu su chladne vztahy. V praci, kde pracujem uz 5 rokov, pomaly ani nevedia o mne nic, taky je tu zaujem o cloveka. Ja blahobyt nepotrebujem, staci mi ked budem mat okolo seba ludi, ktori ma maju radi a uprimne sa o mna zaujimaju, aby sme mali kde byvat, co jest, viac mi ku stastiu netreba. To, ze sme tu tak dlho a nemame nasetrene svety je nieco, co ma samozrejme stve, ale nebol to vzdy med lizat ani tu.. Najprv nam bolo treba vyplatit dlhy, ktore mal manzel este zo Slovenska, ked sa nechal obabrat jednym kamaratom, s ktorym spolu podnikal. Tak najrpv nam bolo treba to riesit, preto to islo tak pomaly, ale uz to mame chvalabohu za sebou..
Aj tak ma vsetky vase nazory nakopli dalej..
@denisalv Ja len tolko, ze mam pocit, ze si Slovensko strasne idealizujes.
"Uprimne nestojim o to, aby sme chodili na drahe dovolenky, mali drahe auta a ine vymozenosti, to mi ku stastiu nechyba.. Nechcem, aby moje deti vyrastali v krajine, kde sa ludia o seba nezaujimaju, kde ta na ulici sice pozdravia, no to je tak maximalne vsetko. Ke dvidim ako tu stari ludia zomieraju sami a opusteni, lebo nevedia prejavit o nich njablizsi dostatocny zaujem, proste tu su chladne vztahy. "
Ako keby na Slovensku ludia neumierali sami, bez penazi, hocikde na ulici,... V zahranici ta ludia na ulici, v obchode a vsade inde aspon pozdravia, a pridaju k tomu usmev a par konverzacnych fraz. Na Slovensku som to nezazila uz dobre davno. Je to na tebe, ako sa rozhodnes, len sa neunahli a nechod za vidinou, ktora nemusi byt pravdiva. Mozno ratas s tym, ze ked sa vratis na Slovensko, vsetci z toho padnu na zadok, ale ver mi, ze to tak nebude, kazdy ma svoj zivot a nebude vam vyplnat cas. Mam pocit, ze na teba skor dolieha tehotenstvo a preto sa chces vratit, ale osobne neverim, ze budes spokojna s tym, co na teba bude cakat po navrate na Slovensko.
@denisalv a po nemecky hovoris? lebo po anglicky vie dnes kazdy, s tym dieru do sveta neurobis, ale ked sa vratis z nemecka s pracovnymi skusenostami, perfektnou nemcinou, nejakym rekvalifikacnym certifikatom, tak budes mat sance na zamestnanie vacsie. lebo na slovensku nie je nemecko, tam su nezamestnani aj ludia s vysokymi skolami, takze samotna anglictina ta nezachrani. chce to nieco naviac, a tym ze si zila/ budes v nemecku dajme tomu 10 rokov, mozes este vela sa naucit, skusit inu pracu, aby si mala pripraveny dobry zivotopis, ked sa raz vratis
@denisalv nuz realita je na SVK taka ze tu s vasimi skolami a s pracou by ste neusetrili nic, nespaltili ziaden dlh a na zivobytie si poziciavali od rodicov...
tiez mam pocit ze si to tu prilis idealizujes
@denisalv zameraj sa hlavne na to po com je na Svk dopyt. Resp v tej lokalite kde by ste chceli byvat. Je tam nejaka fabrika? Je tam domov dochodcov? Je tam vela skol ktore potrebuju ucitela nemciny? Urob si prieskum, aby si nestudovala za zdravotnu sestru, ked sa vo vasom regione sestry prepustaju...
@sisaha @denisalv je to pravda ze v praci si priatelov nenajdes, sukromie si strazia a domace veci v praci neriesia. Zamerala by som sa inde, mas susedky s detmi? alebo najdi nejaku aktivitu s detmi vo vasom koli, Little gym, Montessori hodiny, ked budes na materskej zistis ze vela zien co je doma zrazu nema s kym co kde zajst. Hladaj si kamosky medzi mamickami na miestach na to urcenych alebo si daj inzerat, mozno aj na modrom konovi najdes niekoho, nie je tu tema mamicky v Nemecku? Mala by si aj sama vysielat zaujem, pozitivnu energiu do okolia, nech si nemyslia ze ta divna ticha Slovenka je asocialka ;) vyjdi z ulity, zo svojej bezpecnej zony a skus si najst kamosky, hned bude vsetko pozitivnejsie. Fakt, viem o com hovorim, nasla som Slovenky aj Cesky na nete, zeny od Venezualy, cez Finsko az po Singapur u nas v meste ktore hladali kamosky, takych je vela, len sa treba ozvat.
@denisalv neviem prečo ťa tu všetky odhovárajú od návratu, väčšinou sa pozerá nato len z jednej strany, veľa ľudí sa vrátilo s cudziny aj keď tam zarábali pekné peniaze a mali sa ako v bavlnke, ale bolo to tam presne ako píšeš, žiadne vzťahy, furt ťa považujú za cudzinca a nikdy ťa ani neohodnotia ako rovnocenného (myslím finančne v práci), a pokiaľ ja viem tak síce sa tam ľahšie žije, ale zasa služby, lekári atď. je tam drahšie. Neni všetko v zahraničí ružové ako sa zdá, ale je to vec pohľadu každému vyhovuje niečo iné. Ja ťa chápem že tam nechceš zostať. Rodina je viac ako nejaká dobrá robota v cudzine, všetko záleží ako máš nastavené svoje priority. Ja mám dve deti, šla som len do vedľajšej dediny cca 15km od našich, a som rada že takpovediac ich mám na blízku a taktiež svokrovci bývajú 10min. peši od nás, je to veľká pomoc keď sú deti sú napr. choré nemusím brať OČR aj k lekárom čo sa dá chodia oni, a tým pádom nemusím toľko meškať s roboty lebo to by mi asi neprešlo aj keď dosť mi tolerujú meškania 😀. Keď vieš nemecky tiež neni na zahodenie, spravíš si tu nejaký rekvalifikačný kurz a zahraničných firiem čo vyžadujú nemčinu je dosť. Nemusíš robiť čašníčku, keď si šikovná niečo si nájdeš aj keď to je teraz ťažké. Po tvojom príspevku som pochopila prečo vaša finančná situácia taká aká je 😉. Budú ti tu písať dve strany , ale to máš ako matky žijúce tu na Slovensku niektoré sú spokojné aká je materská a druhé nadávajú že RP je malý. Ale vždy je na výber buď budeš doma s dieťatom alebo si nejak privyrobíš popri materskej alebo keď sa inak nedá pôjdeš do roboty. Ale to väčšina žien nevidí, že v cudzine neni materká 3 roky ako tu že pomaly po pôrode sa musí do práce, že jasle sú tam neni že si musíš niekoho nájsť a zaplatiť mu aby ti strážil dieťa kím si v robote, lebo je tam len škôlka. Každý štát má niečo pre a proti, a je to na vás čo si vyberiete.
@denisalv Ahoj, myslím, že ak by som ja pred piatimi rokmi napísala na MK tému s rovnakým názvom ako máš Ty a nechala si poradiť, nemusela som byť teraz tam kde som...
Aj my s mm sme boli v Nemecku, tiež sme sa tam spoznali 😉 ale bolo to počas štúdií, naozaj sme sa dali dohromady neskôr. Ja som tam bola spokojná, áno, tie veci, ktoré spomínaš štvali aj mňa... Keď sme mali mať prvé dieťa, rozhodli sme sa presťahovať na SVK. Ja som bola hlavne tá, čo to chcela. Chcela som byť blízko rodiny, nikdy som si nepredstavovala ostať žiť v zahraničí. Slovensko bol môj sen - zem zasľúbená. Nevedeli sme sa zhodnúť kam máme prísť, ja som nechcela ísť k rodičom mm, lebo veď vieš 😉 On zase k nám z rovnakého dôvodu 😀 BA u muža neprichádzala do úvahy /pre mňa, žiaľ/. Tak sme zapli rácio a bývame v malom meste, tak na polceste medzi rodičmi mm a krajským mestom s množstvom príležitostí. MM si našiel prácu, po MD aj ja. Keď je to akútne svokra príde, chodievame k nim, a tak majú deti kontakt s bratrancami. K našim menej často, ale isto častejšie akoby sme žili v DE... Vzťahy? hm. Kamošov tu nemám a rodina... Každý má svoj život. Áno, vídame sa, pomôžeme si, ale to čo som si predstavovala (naivne ja viem) to nie je. To by možno bolo, ak by som bývala so svokrovcami v jednom dome, či aspoň dvore.. Ale to nedokážem, priveľa rokov som si budovala svoj samostatný život.
No ja osobne, aj keď mám čo som chcela, nie som spokojná 😔 Nevedela som si na SVK zvyknúť, vôbec.. Ťažko si človek uvedomí, že to čo je inde samozrejmosť, v mnohých miestach SVK neexistuje.. (chodníky napr., kvalita zdravotnej starostlivosti, cez tovar v obchodoch.. ) Bola som v šoku, keď som zistila, že na potraviny dávam na SVK viac ako v DE. Že detská strava a plienky sú na SVK drahšie. Že elektrina nás vyjde na rovnako. Platby do fondu sú ale nižšie.. Aj strava v reštaurácii, jazda taxíkom, návšteva kina či alkohol - veci dennej spotreby to teda nie sú, že áno. Trvalo mi niekoľko rokov, kým som si pripustila, že som nemala zahodiť to, čo sme si vybudovali v zahraničí 😔 A to nemáme finančné problémy, máme veľký byt, auto..bez hypo..
Tak moja rada, hm... 😔 Ak sa chcete vrátiť, tak si dobre premyslite kam.. Nielen kvôli pracovným príležitostiam, ale aj vašim sociálnym kontaktom.
@mirinecka Nemyslim si, ze sluzby a celkovo zivot su vonku drahsie. My mame teraz omnoho nizsie naklady ako na Slovensku, lacnejsia strava, lacnejsia nafta, lacnejsia skolka a to nehovorim o plate, aky by sme na Slovensku nemali nikdy. A co sa MD a RD tyka, to je taky mytus, ktory pretrvava, ze nehodne matky zo zapadnej Europy hodia novorodenca au-pairke a idu do roboty. Aj tu je kopa zien s detmi doma, aj do ich troch rokov, dostavaju na ne pridavky, ktore su omnoho vyssie nez na Slovensku, jasli je tu dost a statne skolky su bezplatne. Rodina je pekna vec a myslim, ze je to priorita kazdeho cloveka, len ked bude @denisalv sediet doma bez roboty a muz zarobi 400 €, este budu s laskou spominat na casy v Nemecku, ked si bude od rodiny chodit akurat tak poziciavat peniaze na lieky. To je slovenska realita, tak si nezakryvajme oci.
@denisalv velmi si situaciu na sk idealizujes - tym, ze si zila v zahranici si sa chtiac- nechtiac rodine aj znamym odcuzila. Tiez som mala predstavu ako sa budeme stretavat a "bude lepsie " po citovej stranke - ano, prvy rok boli nadseni, ked ma videli.... A teraz po 10 r. Stravenych v de je vysledok, ze rodina sa zaujimat kolko zarobime a ake je to v porovnani z sk 🙄 🙄 🙄 a kamosky ziadne ( plati 100% pravidlo "zide z oci,zide z mysle ")
Takze aj ked je zivot tazky v de, zostavame tu...
Bdw. Nasi susedia si nas vsimli az po 8 rokoch,a teraz vedia aj mena nasich deti.... Ale stale je to len "dobry a.dovidenia "- presne ako na svk... 😎
@denisalv Krásne premýšľaš. Aj ja by som tak. Chladné vzťahy ani mňa neberú. A napr. v niektorej inej časti krajiny nie sú iní ľudia? Priateľskejší. Že zvoliť menšie zlo 😕 😝
Moji známi bývajú v UK. Naivne som si myslela, že im tam padajú pečené holuby do huby. Figu borovú. Aj tam (z nejakého dôvodu 😀 ) musí žena ísť najprv do Tesca, nakúpiť, navariť, deti odviezť do školy a pod. Jasné, že tam je (bol) lepší soc. systém, ale...
Navrhujem vrátiť sa na SK, urobiť si zázemie (lepšie povedané svoje milé malé teplé hniezdočko) , určite neuvažovať o angličtine, lebo tu ju ovládajú už pomaly malé deti a preto nevidím v tom nejaký super benefit, ktorý ťa vytiahne k výšinám. Treba si premyslieť čo chceš robiť a na akej úrovni. Možno by sa vám stačilo zašiť niekde do hornej dolnej a chovať sliepočky a mať záhradku 🙂 obrazne, a možno aj reálne povedané 😉
ja osobne som sice v zahranici nezila ale mam svagrinu a dalsieho brata a sestru v zahranici...hoci vsetci dobre zarabaju, vsetkých to taha domov. Ano, logicky je lepsie mimo svk, ale doma je doma. kto to nezazil, asi ten pocit nepochopi. Ale....vzdy treba uvazovat aj rozumne. na slovensku je problem zohnat pracu a o to viac dobre platenu. vy dvaja mate relativne male moznosti sa zamestnat, co ale nezanmena ze pracu si nenajdete. skus aj ty rozmyslat dlhodobejsie...minimalne kym vase dieta nepojde do skoly, mate cas na zabezpecenie sa. Skuste viac odkladat, ako viaceri povedali - doplnit vzdelanie. Jedna vec je ten manzelov pozemok a naroky jeho rodicov....tak na co mu ho dali, ak si s nim nemoze pmoct? na co bude vasim detom, ak vy nebudete mat kde byvat? riesenim by bolo ten pozemok predat (mozete skusit aj niekde v ramci rodiny, znamych nech ostane v pribuzenstve🙂 hned mate vacsiu sumu a tym padom mozno aj maly montovany domcek, alebo starsi domcek....ale lokalitu by som vyberala skor podla moznosti prace....ja som z blizkeho okolia levic, viem ako je to tam s pracou...sice teraz zijem na orave, ale ani tu to nie je lepsie....dochadzam 40km do prace co martina....co tak okolie nitry, alebo z opacnej strany okolie puchova? trebars dubnica/trencin...? ved u rodicov beztak nebudete kazdy vecer, ale raz za mesiac sa dostanete,..nie??
dalsia vec je pocit samoty....skus byt aktivnejsia, urcite niekde v okoli su aj slovaci, cesi, mat s kym prehodit slovo je super. Alebo si vytvaraj nove znamosti, nemusia to byt len slovaci...svagrina zla 7 rokv v belgicku, nasli si tam super priatelov, s jednou rodinou su nadalej v uzkom kontakte aj po navrate na slovensko, minimalne raz rocne chodia k nim na dovolenku a oni na slvoensko, deti sa maju radi, rozvijaju jazyk....drzim palce, nech sa spolu rozhodnte ;)
Viem presne o com hovoris a po com tuzis...ja som tiez isty cas zila v Nemecku aj v UK takze viem ake je to ked ti chybaju rodicia, priatelia, jedlo, ludia, zvyky, priroda, mentalita a pod...Ja mam praveze uplne opacny nazor aj skusenost ako vacsina co ti tu pise...vsetci kamosi sa po case vratili na SK a su statstni a par co ostalo to taha domov...napriklad kamoska v UK tym neskutocne trpi a to povodne na SK naspat nechcela, lenze je to uz osem rokov co tam zije, manzel je cudzinec, stale ten isty kolotoc, cesta do prace, praca, cesta z prace, nakupit, ozehlit, navarit, den volna alebo dva a znova...ziadne vylety do prirody, posedenie s kamoskou na kave co len tak stretnes na ulici, navsteva rodicov, hadky zo sestrov, vikdend na chalupe a pod...tak chodieva domov kazde tri mesiace na co v podstate minie takmer celu dovolenku a polovicu nasetrenych penazi...a tie naozaj niesu vsetko! co z toho, ze si moze nakupit kazdy mesiac milion handier, 100eurovy parfum, a kopec dalsich blbosti...aj tak je nestastnaaa...len tak zo srandy sme to prepocitali ako by sa mali tu na Sk v porovnani z UK a vyslo nam ze SK vychadza lepsie...pocitali sme s tym ze ak by si chceli kupit 2-izb. byt v Londyne v 2.zone oproti 2-izb tu na ZS...museli by nan driet dvojnasobne dlhsie ako TU! (spolu maju cca 3000libier mesacne, 2-iz.byt co sa im pacil stal nieco cez 300tis.libier, na SK mala ona pracu za 700 eur , co by mal minimalne aj on a 2-iz. vychadza cca 55tis.eur, nebudem rozpisovat naklady na byvanie, mesacne vydavky, stravu, cestovanie a pod..)
Ja by som sa na tvojom mieste riadila vlastnym srdcom a manzelovym rozumom zaroven🙂 teda urcite by som sa vratila, pretoze podla tvojich prispevkov je jasne ze inde ako na SK ty stastna nebudes, ale zaroven by som dala aj na rady manzela a vydrzala rok, dva ked si co najviac nasetrite aby ste sa mohli pomalicky prepracovat k vasmu snu o domceku...moc vam drzim palce!
@denisalv A ty si rozmyslala co tu budete robit? Na zle sa tazko zvyka...moj manzel robi v rakusku a zaraba nad pomery a stahovali sme sa z PP za nim do BA (on teraz dochadza kazdy den) hoci by chcel ostat v PP, velmi..Ale zarobi 5x menej..z toho by sme nevyzili..Takze chapem tvojho manzela..Je mi jasne, ze tam nikoho nemas, ale ked si tam uz tak dlho, tak uz urcite mas okruh priatelov..Niekedy lepsie ako otravna rodina ktorej nevies povedat nie
@tova no ja som to pochopila, ale to je jedno. Tam, kde som zila ja, tak ano tam sa sused so susedom porozpraval, ked bol otreba pomohol. Nehovorim, ze to boli svety a nasli sa aj skodoradostni a neprajni a ludia, co ta ohovarali, ale to, ze o mne padne par klebiet, mi zily netrha.. Ale no na tom nezalezi.
Su ludia, co tu pochopili, ako sa citim, ale aj opacne. Dva tabory, jedni mi radia to a druhi to a je len na mne ako si tie rady vezmem k srdcu. Ja chapem, ze to doma nie je med lizat, ale ludia, co v zahranici nezili, tak zas nepochopia tu druhu stranku pohladu.. Bude to este potrebovat urcite dalsi rozhovor s manzelom a vela premyslania, ako dosiahnut vo svojom zivote rovnovahu..
@zuska88 Ak si bola von, tak si urcite mala znamych aj tam. mam brata, ktory zije v UK 10rokov. ma rodinu, deti. Ked pride domov, uz sa tu neciti ako doma. On stretava znamych ludi na ulici tam. Chodi na chaty atd...vobec nesuhlasim s tym co si napisala. Priatelov si najdes vsade, ak chces. Rodina je ina vec. A priroda je vsade krasna, nie len na SR. Zena mojho brata je Filipinka, viem si predstavit magorov na SK ako by na nu pozerali len preto, ze ma inu farbu pokozky. A to ze kamoska chodi do roboty, z roboty varit, zehlit atd...A tu mas? Ja mam taky isty zivot, do roboty, z roboty, varit zehlit a stetnem sa pritom aj spriatelmi..takze to co pises je podla mna (prepac za vyraz) blud
@denisalv ja zijem v zahranici 20r. ja som to az velmi dobre pochopila. Poznam ludi co zdupkali zo zahranicia po 2-3r.lebo nemohli vydrzat byt odluceni od rodiny, slovenska. vacsina sa chceli vratit po roku, dvoch a niektory sa vratili. Su ludia co sa vratili na sk a su tam spokojnesi hlavne ti, co si nieco usetrili a tam si pomohli s byvanim, s otvorenim firmy. Su ludia ktory su roku tu v zahranici a nadavaju ze si donicili zivot lebo mohli byt radsej s rodinou mas vseliake osudy, Ani v zahranici nic zadarmo nedostanes, ani ti nezaruci nikto pracu, poznam slovakov, co boli financne na dne v zahranici ale najde sa praca, ide to hore. Je na tebe sa rozhodnut a porovnat svoju situaciu, podla mojej statistiky pre tych co na sk taha rodina je najlepsie ostat par rokov v zahranici kym deti maju pod 5r, doma ich ucit slovensky a potom ist na sk do skolky a skoly. zatial setrit peniaze aby bolo na auto, byvanie na sk potom klasicka praca aby vas vyzivila z mesiaca na mesiac pokial sa nedate na podnikanie.
@something ja som tiez v zahranici 20r. a doma sa davno citim tu, a cudzinka na sk. Nie nezanevrela som na sk, len je vsetko ine od budov, infrastruktury co bola pred 20r. aj ludia ostarli, prestahovali sa, umreli, citim sa ako v inej krajine mozno preto ze som tam pravidelne nechodila, ludia co idu raz dvakrat rocne na sk tak su v lepsiom obraze. Ja tiez tu stratavam v uliciach znamych, v obchode
@zuska88 tak ja mam zase uplne opacnu skusenost ako ty. Zijem v kanade uz vyse 10 rokov, poznala som len 3 rodiny, ktore si mysleli, ze im bude na SK lepsie a vratili sa, vsetky 3 su nazad v Kanade, dve spokojne a ta tretia pinda na Kanadu dalej (ale ziju tu) Vsetkych, co poznam vratane mojej rodiny sme radi, ze sme kde sme a na Slovensko by sme sa nevratili.
To som nevedela, ze na Sk zeny nechodia do prace, z prace domov, nakupit, navarit, postarat sa o deti a na druhy den viac menej to iste .... to je predsa uplne jedno, kde zijes, ak nie si milionar, tak do roboty sa chodi rovnako vsade, takisto treba jest a takisto starat sa o deti, Kto chce najde si kamaratov kdekolvek na svete, s ktorymi moze chodit na vikendy na chatu, jazero, ci sediet v krcme pri pive, ci doma na zahrade grilovat...
A co sa tyka penazi, no my s manzelom tu zarabame neporovnatelne lepsie a mame taky zivotny standard, o ktorom sme na SLovensku ani len nesnivali nie to este dufali, ze tak raz budeme zit. Nech by som to preratavala ako chcem, tak na to, co mam tu by som nezarobila na Sk ani za cely zivot keby so si hned cele vyplaty odkladala a to uz nehovorim o moznostiach cestovania, lepsieho zivota a moznosti uplatnenia pre deti .... Ale chapem, ked niekto sa nevie udomacnit v cudzej krajine, vykonava tam len nejake pomocne prace, ledva preziva tak ho to taha domov ...
@something nemyslim si, ano mas pravdu, priatelov si najdes vsade, to je jasne, rodinu nie! Neviem, mne teda zivot vonku absolutne nevyhovuje aj ked som toho pochodila uz dost, nevedela by som zit niekde, kde by som bola dlhodobejsie bez rodiny, sorry, ta je pre mna vsetkym, takze sa riadim podla toho...a to ze mam povinnosti tu je samozrejme ako to ze som ich mala aj v UK aj v DE ale tam som bola na vsetko sama...kamosky mi teda urcite nepostrazia malu kedykolvek potrebujem, nezavolaju v nedelu k obedu a pod!!! Co sa tyka kvality zivota, tu na SK je U MNA neporovnatelne vyssia ako v zahranici...tam som makala dvanastky, den a pol volna...tu ked som pracovala dvanastky tak som mala kratky dlhy tyzden, v pohode som si pocas prace na plny uvazok spravila vysku...skus to v Londyne!

@denisalv My sme tiež boli v zahraničí a vrátili sme sa na Slovensko a postavili sme si tu domček, ale v zahraničí sme boli na to, aby sme na ten domček našetrili, vy ste tam 7 rokov a ešte máte našetrené len na pozemok? No teda nič moc. My sme našetrili za 2 roky, ale tak ozaj sme šetrili ako diví. Potom sme si brali ešte požičku, ale ozaj na malú sumu, čiže skoro všetko sme mali. Moj manžel má tiež len učnák, ale je šikovný a našiel si na Slovensku dobre platenú prácu, zarába rovnako ako ked sme boli v zahraničí, takže dá sa všetko, ked sa chce. Ak si sa tam nezabývala po 7 rokoch, tak asi už si nezvykneš, neviem, nás to tahalo domov, tak sme šli a nelutujeme vobec.