Chcem sa vrátiť na Slovensko
Ahojte,
neviem kam uz napisat tak skusim sem. Mam manzela Slovaka. Spoznali sme sa v Nemecku, kde doteraz zijeme, spolu sme tu uz 7 rokov. On je z Puchova, ja od Levic. Problemom je, ze ja by som sa velmi chcela vratit na Slovensko a chcem, aby sme mali domcek. Ale neviem presvedcit manzela. On by sa aj chcel vratit, ale stale mi dokola argumentuje tym, ze nenajde si robotu a neuzivime sa.. Nemame ani kde stavat, nevieme sa totiz ani dohodnut, ze kam konkretne sa vratit. Ja nechcem ist ku nim, lebo jeho rodicia nemaju absolutne o nas zaujem, on zas nechce ist ku nam, ze nenajde si robotu. Peniaze nasetrene mame tak max. na ten pozemok. Aj ked on pozemok v Puchove ma, ale zatial sa tam stavat neda. Od zaciatku som mu hovorila, ze sa vratit domov chcem a teraz je to na bode mrazu. A ja uz neviem co robit. Ako sa vratit?? Ako si splnit sen o dome??
@sisaka ja ti rozumiem, ale hovorim vlastnu skusenost, vsetci moji znami co sa vratili sa tu maju dobre a financne su na tom podobne alebo lepsie ako boli v zahranici...ale rozdiel bude asi v tom, ze sme vacsinou vsetci odisli do zahranicia studovat (ako ja v uk, v nemecku som pracovala), alebo aj zarobit po vyske nejake peniaze alebo aj minut, uzit si, spoznat krajinu atd...a mali sme to stastie na dobry job tu na SK, lebo mne fakt pripada ze tu vsetci akoby zarabali minimalnu mzdu, zivorili, mali uvery do sto rokov a pod...ja neviem, zije sa tu vsetkym naozaj az tak zle? Tak potom je to fakt smutne...
Necitam diskusiu , ale odpoved na otazku, vsetci , co sa vratili na SK sa maximalne do dvoch rokov vratili spat do zahranicia, ja som tu tri tyzdne (na SK) a popravde taha ma sem iba rodina, neviem si tu uz predstavit zit natrvalo
@zuska88 ludi co si v LDN spravili pocas full time prace VS Poznam kopec! 😉
@zeriempizzu su sikovni🙂
@zuska88 Vsetko sa da. Len si netreba Sam / sama stavat neexistujuce bariery ci hladat vyhovorky.
Inak, pekna tema 🙂
ja som presne v tvojej situacii. stale tlacim na muza aby sme sa vratili na sk. ale to kvoli mojej rodine, ktora mi velmi chyba. a ja mam jasno ze by som sa vratila iba tam odkial pochadzam. a poviem ti, ze ak sa ti narodi dieta, bude to este silnejsie - myslim ten pocit ist domov. my sme aj isli na sk, ked bola mala este malicka. a ...mne za cely pol rok nikto a nic z toho co mame tu nechybalo. horsie je to s mojim muzom, ktory bol naopak na sk uplne nespokojny. nemal tam svoj okruh znamych a bol z toho hotovy. takze pre nasu rodinu to nebolo velmi ok. este ti poviem aj to, ze sa snazim rozbiehat si tu svoje projekty, ale stale to nerobim na 100 pro, lebo tuzim ist domov. a pritom, ked si spomeniem ako som zila na sk pred odchodom, tak viem, ze financne tam mozes byt ok iba ked obaja dobre zarabate. taketo stavy - tuzba po navrate, u mna nastali ked sa mi narodila dcera. odrazu zistis aka je rodina dolezita. neradim ti nic, iba ma zaujima ako to vyriesite. 😉 ja to vidim teraz tak, ze ak sa mame vratit, tak s peniazmi na dom a pracou v dohlade - a to teraz nemame.
@dannaniella
Ja sa musim priznat,ze ked uz musim pricestovat na Slovensko,nemozem si pomoct ale mam dost zmiesane pocity a tato krajina mi pride neskutocne zubozena a menejcenna.Bohuzial take mam pocity a nedokazem to zmiernit.Vzdy odtial utekam akoby ma odtial certi vyhanali. 😵
@denisalv ja som žila 6 rokov v čr a musím povedaťmže lutujem,že som sa vrátila na sk a usadila sa tu....keby sa dal čas vrátiť späť,tak to neurobím....áno som šťastná,že mám deti a manžela,ale je to tak,ked má robotu,je to v pohode,žijeme si na úrovni,síce žiadna dovolenka ešte nebola,máme síce dom,ale je svokrovcov,na samotné bývanie sme peniaze nemali,úver nám nedali,robíme od rána do večera,ja síce len doma,ale na dome a okolo domu tiež stále roboty....tu som zarábala 6500 korún,ked som sa vrátila z čr a bola som za tú robotu vdačná,lebo som nič nemohla nájsť,robila som káblové zväzky na smeny a v čr som zarábala maximum 18000 českých....no a teraz porovnaj,nebolo mi tam lepšie? a tosom sa nenarobila tolko čo tu....proste slovensko by som si dobrovolne nevybrala aj ked tu mám ordinu,ale ver,že pri tej pracovnej vyťaženosti sa pomaly ako je rok dlhý vidíme tak 5x.....
@laskavocka nikdy som nezila v zahranici ale ludia na sk mi pridu hrooozne uhundrani. Sedi to v audine a madava na zivot na sk. Tetka s plnym kosikom v kaufe hundre, ze nema na sunku. (?????????) Toto mi vadi.
Poliak hundrat nebude. Zavrie sa do stodoly, nieco tam vyrobi a potom preda. Proste nieco robi.
Ludia na sk len mindzuju a h..o robia. Alebo aj robia a poyom nadavaju, ze je aj tak vsetko zle 😠 😕
my sme v zahranici skoro 8 rokov, konkretne v irsku, tak hej pecene holuby z neba nepadaju, stale sme zarabali minimalku tj 1300e na mesiac na osobu, ale boli casy kedy menej a casy kedy viacej. No uz nie je to co byvalo, uz tu nezarobis tak dobre, vsetko sa zvysilo, od kedy som tu, zvysilo sa cestovne, ceny potravin, byvanie a plat ten isty a vlastne este horsie, lebo predtym bol pracovny boom, teraz sa snazia zamestnavatelia dat cim menej penazi ludom. Ako hej, musis mat stastie a byt priebojny, inak sa to neda. Usetrit nejake peniaze- utopia :D no ano, prve 3 roky maximalne sa dalo, teraz uznie, ale zase zalezi ci pracujete obaja a kde byvate, teda kolko platite za najom, lebo ten je najdrahsi. Apropo ti co ziju v zahranici asi vedia kolko sa tak mina na dovolenke na slovensku, letenka, cestovne, lekari a peniaze na dovolenku, takze ani ustrit sa nema z coho. Usetrit sa da len vtedy, ked fakt setrite, teda zijete tak, ze sa strasne obmedzujete, byvate s viacerymi ludmi, inak neusetrite. Zijeme si tu celkom dobre, mame vyssi standard ako na sk, ale aj tak musime pozerat na peniaze a usetrime akurat na dovolenku :D :D kedze ja nepracujem, sedim s malym doma a z jedneho platu sa tu tiez tazsie zije podobne ako na sk, kedze tu materska je len pol roka a rodicovsky tu nie je, takze asi tak. Kedze byvame v hlavnom meste, skolka nas stoji polovicu platu minimalne ked nie cely a operka tiez neni lacna zalezitost. Lebo tu nemame starych rodicov, apropo moji su uz na dochodku a fakt je pravda, ze ked pridu deti, taha to domov, lebo ked mas deti, chces zeby sa stretavali s rodinovu a tak. No a v poslednom rade tu fakt vidim male deticky cudzincov, ktore casto nemaju kamaratov, ani my nemame velmi, nieco sa rysuje, tak snad. Tym ze matky tu pracuju takl skoro po narodeni, a malo z nich zostava doma, tak to je hlavne tym. A hlavne mesto je velke, tak je jasne, ze aj byvanie rozhoduje, lebo nebudeme cestovat s detmi 2 hodiny, zeby sme sa stretli. No isto planujeme druhe, je dobre tu trocha byt s detmi, zeby pochytili jazyk. No ja by som sa tiez rada vratila, ale na vychodnom sk s takym mizernym platom, no neviem, to ma brzdi akurat, poctala som, ze by sa nam zilo celkom pekne, keby sme mali takych 1000e na mesiac myslim na slovensku, ale realita je asi takych 700 max, z coho sa neda vyzit. este ma odradza aj fakt, ze na sk je vsetko drahe co sa tyka deti, v irsku je lacnejsie mlieko, plienky dokonca az o polovicu, oblecenie, cumliky, no vsetko, katastrofa. No na druhej strane, tu v irsku v hlavno meste ani nemas kde s detmi vyjst, len shoping a shoping, ihriska slabota, jedine ak tak park, interierove ihriska tiez slabota, to nie ako na sk, ze skoro kazdy blok ma ihrisko.. a tie irske deti su cisty chuligani, tu vladne volna vychova a robia si co chcu, no nepaci sa mi to
a co mni este vadi na sk okrem cien je to, ze kazdy len sa pozera ako vyzeras, co mas oblecene, kazdy vie, ze som pribrala 5 kil 🙂))), v irsku nikto sa nestara a oblecena mozes vyjst aj v pizame :D a hej ludia su vseobecne mili tu, ale napr nechodim tu ani velmi na kavicky, na slovensku je lepsie prostredie na posedienie, napr aj o ceny ide, v irskok pube das 5-6 eura za pivo, v PO euro ci kolko 🙂) a ano nemsiem zabudnut na pocasie, kapitola sama o sebe, v irsku nie su bazeny ako na sk, myslim vonku, len vo vnutri, ked je 18st a svieti slnko, to je super, priroda je strasne pekna, ale casto tu prsi, takze nikam velmi nechodis a ked je pekne v meste a sa vyberies k moru, tak sa musis zababusit, lebo tam velmi fuka a je zima, no vsetko ma svoje plusy aj minusy, ale stale obdivujem ludi, co vedia vyzit zo slovenskeho paltu, no na druhej strane si myslim, ze moje slobodne kamosky a kamosi na sk sa maju lepsie ako my tu v zahranici, chodia si kazdy den skoro vypit, posediet, na bowling, do sauny, no sveta zit 🙂))
a este jedna vec, v zahranici nie je trend brania hypoteky, teda trend vlastneho byvania, byva sa jednoducho po podnajmoch, to len na sk a pribuznych krajinach, ako cechy, polsko.. ludia potrebuju mat svoj vlastny byt
Je to fakt 50:50..Sama netusim ako sa dohodneme, pretoze to je tema, o ktorej sa bavime uz roky a nie je to ani tym, ze by som bola precitlivena, lebo som tehotna. Neviem akym smerom sa mam rozvijat, ci tym stylom, ze to co budem potrebovat zuzitkujem na SK alebo sa radsej rozvijat z hladiska toho, ze zostavame tu.. Minimalne kym sa malicke narodi, tak este jeden rok tu utcite ostaneme. A uvidim ako to bude pocas materskej. Jedna vec mi nejde do hlavy uz dost dlho. Ludia stale nariekaju ako je na Slovensku zle. ALe co ja vidim je, ze mladi si stavaju domy, prerabaju domy, kupuju byty. Nasi susedia napr. mladi su, ona nemala robotu vobec, on nejaku slabu pracu, napriek tomu si prerabaju teraz dom, skadial dostali hypoteku netusim. Dalsi su na tom tiez podobne, pracuje len on a tiez uz pracuju na vlastnom dome. Manzelovi kamarati v Puchove tiez tak, kupili byt a stale maju aj co jest, aj na oblecenie a ine zivotne potreby. A mnohi z nich veru aj na dovolenku idu. Tak ako im je strasne zle?? Tu keby sme si my chceli zabezpecit byvanie, tiez musime brat hypoteku na x rokov a maximum co mozme kupit je 3 izbovy byt. My s muzom teraz fungujeme asi takym stylom, ze chodime do prace obaja, cely den sa nevidime a sme radi, ak sa nam podari vybavit 2 dni volna spolu.. Manzel robi od rana, pride vecer o siestej, niekedy neskor, malokedy skor. A zakazdym dobre vystaveny.. Keby sme tu mali zit takto dalej, ako rodina by sme velmi nefungovali, kedze ani vikendy by volno nemal, iba cez tyzden, co z toho ked deti by boli v skole.. Tak neviem ci je toto lepsi zivot ako by sme mali mozno to iste aj na Slovensku.. A aspon by som nebola na SK stale sama Ano, mame aj tu kamaratov, znamych a vselikoho, ale nie je to ono..
@denisalv Na SK sa ludia velmi radi stažujú na všetko. Druhá vec je, že na SK mnohým mladým ludom pomáhajú rodičia s bývaním, bud im požičajú peniaze alebo rovno dajú peniaze na byt či dom, alebo zdedia niečo po babke, atd. V zahraničí je to iné. Neboj sa, na SK tiež budete musiet chodit do práce a takisto prídete vyštavení, takže velký rozdiel v tomto nevidím. Moj muž chodí do práce o 5:15 z domu a prichádza domov o 19:00 hod každý den okrem víkendu, ale zase zarobí nadpriemerne na SK pomery, takže ja sa nestažujem. Ale poznám aj takých, čo chodia domov z práce o 15:00hod a zarobia 400 eur, tak to je ešte horšie podla mna.
@kluska
ked sme pri tom Irsku,viem ,ze irky nosia dost velke konfekcne velkosti od 42 hore ,vraj sa v lepsich obchodoch ani 36-38 kupit neda,no a to mas pravdu,na Slovensku kazdy na teba cumi co mas oblecene,ci si nahodou nepribrala atd...
@denisalv tiež sme boli v podobnej situácii, ale teda my sme vždy plánovali, že sa domov vrátime, práve pre to, že ako rodina by sme v zahraničí fungovali ťažko, bez detí to bolo o inom, ale práve pre prácu, ktorú sme mali, mm barman v reštike a ja recepčná, sme boli rozhodnutí, že by sa tak fungovať nedalo pri deťoch. 6 dní v práci a jeden deň voľno, aj to cez pracovný týždeň a tiež nie vždy, v lete sme mali dovolenku spolu 2 týždne ale to bolo tiež viac menej o mojich šéfovcoch, že mi mi ju povolili v čase keď ju mal aj mm, keďže jemu sa s tým hýbať nedalo. Keď sa narodila prvá dcéra, tak sme sa vrátili, ale začiatky boli veľmi ťažké, nevravím prvé mesiace, to bola pohoda, ale úspory sa ľahko mínajú pri dieťati 😉 A samozrejme boli sme naučení na určitý štandard, s ktorého sa len veľmi ťažko upúšťa. MM síce našiel aj prácu, ale plat katastrofa, ale keďže nerobili celý život čašníka, len tých 8 rokov čo sme boli v zahraničí, tak sa vrátil k tomu čo ho bavilo predtým a našťastie sa mu začalo aj dariť, ale trvalo to dobrú chvíľu, to som aj ja musela mať pevné nervy, lebo nie každá žena si nájde prácu ľahko, aj keď niektoré ženy ti tu veľmi radi vysvetlia, že to len ty si neschopná a podobné rečičky 😀 Ale boli aj chvíle, keď sme uvažovali, či sa nezbalíme a nevrátime do zahraničia. Všetko je to o tom, ako si predstavujete fungovanie rodiny. Pre nás bolo kľúčové, že sme nechceli, aby nás deti videli len na striedačku a väčšinu času trávili s opatrovateľkami. Samozrejme netvrdím, že tak žijú všetky rodiny slovákov v zahraničí, ale vzhľadom na našu vtedajšiu prácu a krajinu v ktorej sme žili, by sme museli tak fungovať.
no jaj ti poviem za seba....som vonku asi 10rokov a poviem ti na Slovensko sa vraciam uz len na dovolenku, a nemam v plane sa vratit a ano som daleko od rodiny ano som na dieta len s parterom nemame tu ziadnu rodinu, ale ....ked sa vratime budeme mat co? nic a rodinu, kt. za nas ucty platit nebude, a pracu s mojim vzdelanim a jazykovymi schopnostami by som mozno nasla ale nie za taky plat aby osm mala aspon tu zivotnu uroven co tu, nevravim ze si vyskakujeme, ale nemusim rozmyslat pred koncom mesiaca ci kupim dietatu na chlieb sunku, alebo radsej jogurt, aleci bude vobec aspon na ten chlieb s maslom....
a poviem ti tiez som zacinala, ako au pair, potom casnicka, a potom som si robila aj inu skolu , jazyky, certifikaty....takze ani vas nikto nedrzi v gastronomii za mizerne platy a podmienky, ale mozete na sebe popracovat a neuspokojit sa s tym co vas nerobi stastnymi....a kym som robila skolu som sa stretala s chlapom stylom ze kym on prisiel z prace (kuchar) som uz davno spala a ked som sla do prace (popri skole) vstavala som o 3.00rano, a ked som prisla z prace alebo skoly bolo 17.00 co on uz bol opat v praci....kolkokrat sme na seba narazili len v posteli...
To je všetko veľmi pekné, že túžiš po vlastnom dome a byť častejšie s rodinou. ALE... nemáte nato podmienky a manžel to vie. Ak budete mať našetrené toľko, aby ste si z toho mohli dovoliť postaviť (alebo kúpiť) dom, až potom bude mať zmysel začať uvažovať nad návratom. Dovtedy sú to len zbytočné hádky, kde vždy obaja točíte dookola to isté a k žiadnej dohode sa nedopracujete. Čo tak porozprávať sa o tom, čo reálne môžete v nasledujúcich rokoch urobiť preto, aby ste sa mali lepšie? Vymyslieť, aká práca by vás bavila, akú školu alebo kurz si spraviť a nájsť si prácu na vyššej úrovni. Pracuješ ako čašníčka už dlhé roky, vieš ako to chodí. Prečo by si nemohla robiť manažérku kaviarne/reštaurácie? Ak je manžel kuchár, prečo by nemohol byť šéfkuchárom? Alebo ak ťa/vás láka iná pracovná oblasť, tak si naplánovať, ako to zrealizovať.
A potom, keď ste sa už vypracovali, nadobudli relevantné skúsenosti a našetrili si, budete mať možnosť splniť si sen o vlastnom dome a budete mať reálnu šancu nájsť si prácu na Slovensku, ktorá vás uživí.
@kluska ako si opisala zivot v Irsku, tak to je fakt o nicom, ste presne ten pripad, ktory si vobec nepomohli, nevypracovali ste sa na dobre platene pozicie, neprisposobili ste sa, zijete viac menej v izolacii od domorodcov.... neviem, ja by som sa v takomto pripade radsej vratila na Slovensko, myslim si, ze by ste mali plnohodnotnejsi zivot.
Co sa tyka toho, ze pises, ze v zahranici nie je trend brania si hypotek a ludia skor rentuju, tak mozno to plati v Irsku - to fakt nemozem posudit, ale neda sa to zovseobecnit na zahranicie
Za Kanadu mozem povedat, ze drviva vacsina ludi si berie hypoteku a rentuju fakt len ti najchudobnejsi, alebo novopristahovalci a nie je to len podla mojho pozorovania, nasla som si aj statistiky len 1/3 obyvatelov rentuje, zvysok byva "vo vlastnom")
@sisaka ano mas pravdu, to je normalny zivot radovych pracovnikov, ktory zije vacsina pristahovalcov, no ano nevypracovali sme sa, nemali sme stastie, a ano su taki stastlivci ako ty co sa im dari, ci uz vlastnym pricinenim alebo boli na spravnom mieste v spravnom case, nepohybujem sa v tych kruhoch, ale v kruhoch radovych obcanov 🙂 rentovanie plati pre irsko, anglicko tiez co ja viem, ale diky za zhodnotenie nasej situacie :D
@laskavocka no mnie velksoti vyhovuju, lebo nie som chuida vobec :D skor na slovensku ma irituje, ze akokeby tam zili len same modelky a ze podpiru ci plavky si musim kupovat v predrazenych znackovych obchodoch a tie menej obdarene zozenu vsade za babku 🙂
@kluska
@fidka79 ved preto pisem, ze to mozno plati v Irsku, nemozno to ale zovseobecnit, ze v zahranici ludia viac rentuju, to len Slovaci, poliaci chcu vlastnit....
BTW ja som tiez radovy pracovnim s priemernym platom, ziaden milionar, ti co robia za minimalne mzdy, su aspon tu v Kanade chudobni a normalne zit z toho nemozu, len nejak prezivat
Ahojte, tak rozpravala som sa s manzelom, ale on to vidi s navratom dost pesimisticky. Skusala som mu navrhnut vselico, ale nic ho nenadchlo.. Ako pisem, ze tu su dve strany nazorov o navrate, tak jednu zastavam ja a jednu on. Ale aspon sme sa posunuli dalej, povedal mi aku ma predstavu o zivote tu a ak sa nam ju podari naplnit, tak budem rada aj tu.. A mozno niekedy v buducnosti sa predsa len vratime, nic nie je iste.. Dakujem vam vsetkym za rady a nazory..
@denisalv skus sa poobzerat po niecom kde by si si mohla zvysit kvalifikaciu aby si si po materskej mohla najst robotu s normalnou pracovnou dobou - nefixuj sa len na anglictinu - anglictina je sice pekny ciel ale mozno by ti pomohlo nejaky rekvalifikacny kurz alebo pod. poobzeraj sa v tvojom okoli ake mas moznosti vzdelavania pre dospelych a pracuj na sebe.

@denisalv no, ono ak si nema manzel alebo ty najst dobre platenu pracu na Slovensku,tak veru by ste nemali z coho kupovat☹ V Nemecku ste neskusali hypoteku?