Chcem tretie dieťatko, ale muž nechce
Baby chcela by som velmi tretie dietatko.ale moj muz nechce.mam 6 a 4 rocne.uz neviem co robit,ta tuzba je neskutocna.muz je priliz setrny chce detom dopriat pekny zivot,zijeme normalne nic extra.ale uz mi je do placu ked vidim kamosky ktore su
tehotne.poradi niekto?vdaka
No presvedčiť sa da teoreticky vždy ale nutit nie, to by nebol dobrý nápad.. Ako tu už bolo písané na dieťa treba dvoch a môže to pekne nastrbit vzťah. My mame 2mesacneho a opačný problém, priateľ by chcel už teraz plodit bračeka.. Sám si to užíva ale väčšinou času som s malým sama keď je v praci aj v noci k nemu vstávam len ja takže je to ľahšie pre neho povedať že urobme si druhé, bude malý věkový rozdiel to bude super 🙂 ja by som sa nedala nahovoriť teda ešte na druhé až o tri štyri roky najskôr nech si vraví co chce.. Mozno je to trochu sobecké ale ešte chcem trochu cestovať, ísť naspäť do prace, nemáme ani bývanie vlastne tak toto by som chcela najskôr a potom možno druhé alebo aj tretie 🙂
skús deťom porozprávať aké by to bolo keby mali malého súrodenca a ak by sa sa im tá predstava zapáčila tak by ste boli na prehováranie traja 🙂
@charlinka111 tak to mi uz trosku pride ako vysperkovany vyssi level vydierania 😅
@margarita
@libka1 suhlasim...a u nas napriklad syn chce surodenca sam od seba..sam predsa vidi v skolke, na navstevach ze skoro kazdy ma surodenca a on nie..tak sa prirodzene sam zacal pytat ze preco on je sam...a ten a ten ma sestru ci brata a ze on tiez chce..a chodil s tym za tatkom, ale u nas to skoncilo potom prave tak, ze mus si myslel, ze som ho ja nahuckala...ze to iste nema z vlastnej hlavy...nechapal ako moze niekto chciet surodenca, ked on ho nikdy nechcel....a tak vlastne uz uplne siel proti tomu a zacal synovi hovorit, ze brat by mu robil len zle, ze by mu bral hracky a vsetko nicil, ze aj tak by sa s nim nemohol hrat lebo by bol babatko a len by plakal, kakal a cikal...a ze mamka by na neho nemala cas, lebo by musela byt s babatkom a podobne skvosty....a viacmenej on nakoniec ukecaval syna na to, ze surodenca nema chciet...a ze ked sa chce s niekym hrat tak mu kupi psa...ze s tym sa moze salit, behat s nim po dvore...a ze to bude lepsie ako brat...☹ Takze prehovarat na taketo deti urcite neodporucam...potom mozu byt same z toho sklamane..
@m.i.r.i Ahoj, sledujem jednym okom diskusiu, ale teraz uz mi neda. To co ten Tvoj chlap vypusta zo seba?! To ozaj nie je normalne, je horsi ako male decko. Podla mna musi mat v podvedomi nejaku tazku traumu, toto nie je bezne spravanie. Mas to s nim ozaj tazke, nezavidim Ti.
Citim s Vami baby ktore mate velku tuzbu po dietatku a takyto skvostni manzelia Vam nedaju naplnit ju. Mali by si uvedomit ze zijeme len raz a onedlho moze byt neskoro a potom uz darmo plakat 😖 Nic v zivote nema taku hodnotu ako deti, rodina. Len si to v tomto konzume nevieme uvedomit. Mne sa mnohe kolegyne divia ze som uz dlho na materskej a teraz cakam tretie a budem pokracovat, ze co kariera? Ci som ju zavesila na klinec... Ved ma pocka, nie? Do sedemdesiatky casu dost 🤐
no aj ja som tu pisala v decembi a teraz sa musim pochvalit, ze to asi klaplo, ale nemam to este potvrdene od doktora, tak sa len tisko tesim a aby sa nic nepokazilo. CMoj muz tiez nechcel, ale nakoniec som ho ukecala 🙂 zavazili moje argumenty a teraz sa velmi tesi
Vetu ze mat tri deti v dnesnej dobe je luxus-je mi nevolno.A este ze ,,zase sa trapit,,ako trapit,pre mna to bola aj je radost konecne mam pre koho zit/som jedinacik/,starat sa a tesit sa,a s detmi sa da pokracovat vo vsetkom ako doteraz ,a jedno by som nikdy nechcela nieje to dobre aspon ja som to tak vzdy citila-samota.A ja vidim ako je nam teraz veselsie a sme stastnejsi,a ak sa mama citi a rozhodne sa zodpovedne ze chcem tretie ,tak sa zvladne aj treti,samozrejme ak ma zazemie a podmienky. 😉
@monise pre tych, ktorí nemajú zázemie ani podmienky je tri deticky naozaj luxusom..je krasne mat velke srdce, vidiet, ze ta miluju..mam taku spoluziacku, vcera sme riesili obedy v skole, ma tri deti, je smutne, ona z tych troch vyberala jedno, ktore bude chodit na obedy, lebo pre troch nema..ja mam dve deti..a staci mi to po kazdej stranke..i ked chcem mat aj tretie, stvrte..nemam zazemie..nechcem byt akko ona, aby som v buducnosti vyberala niekoho z mojich 4 deti, ktoremu teraz kupim tenisky, kto ich najviac potrebuje, ktoremu zaplatim kruzok, ktoremu nie..ja toto nechcem a preto ostanem pri dvoch a doprajem im vsetko, to znamena, ze kupim oblecenie, knizky, zaplatim obedy, kruzky, dovolenky, lyziarsky..proste veci, ktore sú sucastou spokojneho detstva, nie veci najdolezitejsie, ale dost potrebne.
@mk22 veru...alebo ako sla tento tyzden ta zamena manzeliek rano -- 4 chlapci v katastrofalnych podmienkach..neskutocne luto mi bolo takych deti..
To su ale tie extremy naozaj, ked ludia nepoznaju planovane rodicovstvo, su to tie chudobne pripady ktore si nezrataju co deti stoja, ktori proste robia deti...ziadna antikoncepcia, ziadne rozmyslanie..Vtedy ked tie deti nemali ani kurenie ani vodu ani nic..-- to veru neviem ci ich ta laska jedneho k druhemu tak zahreje..aj ked sa mali zjavne radi
Kazda rodina by mala vediet na co moze vyskakovat..problem len ten, ze nikde nie je povedane KOLKO penazi je akurat a co komu umozni slusne zit..pretoze kazdy ma ine naroky to je normalne..ludske...ono uz komunisti chceli take zriadenie, kde kazdy si vezme len tolko co potrebuje a vsetci sa budeme mat dobre...ale tak to fungovat nebude nikdy...niekomu staci, ze detom zaplati tie obedy v skole, ze ich moze pustit na vylet a na Vianoce darcek...iny si to nevie ani predstavit a radsej ma menej deti ale idu na lyziarske, 2x v roku na dovolenku...stravuju sa kvalitnejsie a zdravsie...je to tazko, ale mnohi ludia u nas podla mna nie su uvedomeli dostatocne na to aby si zratali svoje prijmy, vydavky a priority a urcili co je ok na to aby mali rodinku taku velku, ze to zaplni ich tuzby ale zaroven zabezpeci dostojny zivot...ja nemam rada ani to, ked sa niekto ohana tym ako sa uskromni radsej ale ma vacsiu rodinu....zalezi velmi co je to uskromnit sa...pre niekoho to znamena, ze idu len na jednu dovolenku v roku miesto dvoch..pre ineho ze si nekupia ani auto ale budu chodit hromadnou dopravou..pre inych ze budu jest maso len raz v tyzdni a veru na vylet pojde len jedno dieta raz za rok..a pre niektorych asi aj to, ze netreba detom ani teplu vodu.....kazdy ma ine naroky a zas netreba odsudzovat ani tych, ktori ich maju vyssie..casto je to tym, ze bud sami zazili tazsie podmienky v detstve a svojim detom toto dopriat nechcu alebo aj tym, ze maju lepsie prijmy a zvykli si na isty standard a to je naozaj tazsie sa toho potom dobrovolne vzdat, ked uz je rodina nastavena na urcite vydavky, zazitky.....univerzalny navod neexistuje 🙂
@m.i.r.i ja neodcudzujem, mne sa pacia velke rodiny, poznam take, mam znamu, pride na kavu so 4 detmi, do pol hodiny to mam v byte ako po vojne..ale je to krasne, odbdivujem, aj zavidim..ja som rada, ze mam dve..horko tazko ale mam..vedela by som lubit aj desat deti, preco nie..ale tolkym detom by som urcite neposkytla to, co dokazem momentalne svojim dvom..a to nezijem v luxuse..sme stand rodina, more, lyze..vylety, proste nic extra..vsetko bezne veci..mna uspokojuje to, ze moje deti napr zazivajú to, co ja ako dieta nie..a to mi nasi dali maximum co mohli a za co im dakujem kazdy den. 🙂
my sme nikdy neboli s rodičmi na žiadnej dovolenke a aj tak mám na detstvo krásne spomienky, spoločné varenie s mamou, hranie futbalu s otcom, zbieranie fialiek so sestrou, ale keď má niekto veľa detí, tak im nemôže venovať toľko pozornosti a energie, koľko by si zaslúžili tie deti, nejde ani o to materiálne, ale o to, že deti potrebujú rodičov ktorí sú duchom prítomní a nestarajú sa o deti mechanicky...
@mk22 no toto zas ja nepochopím, ako moze niekto tvrdiť ze nemá peniaze na obedy v škole, alebo stravu v škôlke. V škôlke u nas platíme 1,12 eur na den. Neviem si predstaviť, ze by som za takú sumu spravila dieťaťu desiatu, obed aj olovrant. Ved len jogurt stojí okolo 30 centov, ovocie- ktore majú cca kazdy druhy den- pri prepočte na kus tiez vyjde okolo 15-20 centov, mäso na obed minimálne 3x do týždňa. Ani suroviny za 1,12 nekúpim a este k tomu prirátajte cenu za teplu vodu, plyn/elektrinu na varenie. Nemôžem si pomôct, ale som presvedcena, ze strava v škole/škôlke vyjde lacnejšie než doma a je aj pestrá a prispôsobená detom. No akurat je pravda, ze to treba zaplatiť raz mesačne a naraz, takze to zrejme robí problém niektorým rodinám. Ale keby si rozratali koľko ich vyjde doma strava na den, neverím zeby to bolo menej ako v škole. Navyse viem ze bola taká možnosť, ze kto bol v hmotnej núdzi, mal doložiť nejaké potvrdenie v škole a potom malo dieta obedy na cely mesiac za 1 euro. Neviem ci to este platí, ale nech sa kamoska skúsi popýtať
@adelusha veľakrát najviac šetria tí rodičia na deťoch, ktorí sami na seba šetria čo najmenej, na cigarety sa mnoho krát ujde peniaze pre oboch rodičov, ale na obed čí výlet pre dieťa neostane...
@salamistka ved toto, je to smutne. Jeden balík cigariet stojí skoro 3 eura, neviem si predstaviť ze dám mesačne cca 80 EUR na cigy a budem tvrdiť, ze nemôžem detom kúpiť jesť, lebo nemám peniaze 🙄
@adelusha no pre niekoho je obed v skole luxus..to mi mozes verit a to je len priklad..ak ma tri deti a na kazdeho vyjde obed 20eur tak 60eur suma naraz je pre niekoho dost a to nemusi byt ani v hm nudzi..a nemusi ani fajcit..vies kolko je takych rodin co ziju z ruky do huby a obaja pracuju a snazia sa..nie vzdy je to take ruzove..tato konkt nema svoje byvanie, je slusna, snazi sa..dokonca nefajci..tie obedy som uviedla ako priklad
By si sa cudovala na co vsetko nemajú niektore maminky 🙂 to co je pre teba bezna vec je pre niekoho nieco nepredstavitelne..uz to bole hore spomenute.
@mk22 ja viem ako žijú ľudia z ruky do úst, no v takom prípade by som teda isto nemala plánovane tretie dieta, keby som mala problém pokryť finančne základne potreby. Mame vedľa susedov so štyrmi detmi, uz tretie mali neplánovane, nehovorím o štvrtom. Veľakrát nieco nezaplatia, potom ich odpájajú- pevná linka, mobil, internet a take veci, potom musia zaplatiť pokutu a poplatok za znovuzapojenie. Vyjde ich to v konečnom dôsledku omnoho viac, ako keby normalne načas zaplatili, no ked nemajú z čoho tak nezaplatia a potom preplácaj ☹ . Obcas im požičiame peniaze, obcas pride suseda vymeniť stravné lístky, co dostane jej muž v práci, za hotovosť. Muž totiž robí na 3 smeny a nemajú v robote stravu, takze ona kazdy den vyvara, navyse on zje iba mäso, ked obcas urobí nieco mučne pre deti, tak on jej vynadá, ze to jesť nebude 😒 no ale jeden čas chodili jej deti na obedy do školy a viem, ze keby nemusela tak ci tak variť denne pre muža, tak by ich prihlásila na obed aj teraz. Proste mna nikto nepresvedčí ze doma to vyjde lacnejsie. Strava v štátnych školách a škôlkach je dotovaná.
Zajtra davam deticky na prázdniny babke az do pondelka.dufam ze bude cas na kludny rozhovor s mužom,aj ked je teraz unaveny lebo robi 6dni 12 stky tak neviem.mala som v plane romantiku a tak ale dost mam z toho aj strach.uz som sa mu o tom dlho nezmienila.tak snad najdem odvahu silu a všetko potrebné.
@carinita no, moje argumenty boli, ze nemame dlhy, ( mame dom 250m2) mame slusne byvanie, manzel celkom dobru pracu a dufam, ze niekdy aj ja 🙂 dlho som pracovala aj ja a slusne zarabala tiez ( v zivote by mal clovek po sebe nieco vidiet, zanechat) a ked ma niekto 2 deti nieje zaruka, ze bude vsetko len dobre a budu sa mat dobre. Takto sa naucia deli, tiez ze nemozu vsetko mat a musia sa sami v zivote snazit aby nieco dosiahli a nakoniec my sami sme z viacpocetných rodin. 😉 a dosiahli sme v zivote dost (aspon pre mna, a mne to aj staci)
@jaaadu super, ze to na tvojho muza zabralo..na mojho z tycho nezabera absolutne nic...on ma na vsetko svoj nazor a odpoved..tiez nemame dlhy, mame dobru pracu, vyhliadky tiez v pohode, byvanie vlastne bez dlhov, ziadne zdravotne ani financne problemy...(klop klop)...ale na toto mi povie, ze nikdy nevies co sa moze stat..ze ta praca nemusi byt vecne, ze moze prist kriza a ten prijem nebude stale..ze zdravotne tiez nikdy nevies co bude, moze to byt oboje..a potom co..
O tom deleni a snazeni -- moj muz je jedinacik a snazil sa maximalne a vsetko dosiahol sam..a nepotreboval na to snazenie surodencov....delit sa nauci aj pri kamaratoch a pri nas -- my sa snazime ho viest k tomu, ze ked sa nieco deli, tak na 3 casti..nie ze on vsetko lebo je dieta..aj tatko, aj mamka, aj on dostanu buchtu, cokoladu, hocico....a jasneze ked pozveme kamaratov, ked niekam chodime, tak ho k tomu vedieeme a manzel si mysli, ze sa to da aj bez surodenca..a k tomu ze sme aj my v zivote nieco dosiahli -- ja mam sestru napriklad -- tak to nie je kvoli surodencom..ja som ambiciozna bola vzdy, ci by som sestru mala ci nie..a ona napriklad nie...vzdy potebovala aby jej niekto pomahal, vzdy sa so vsetkym uspokojila....je uplne ina ako ja...a vztahy mame take neutralne, nie ze super dobre..aj ked ju samozrejme mam rada..ale..netravime spolu dovolenky ani si nehovorime dovernosti...a moj muz to tiez potom vytahuje, ze naco taky surodenec..a este u nas to je ako tak, ale co vidi okolo ako sa vacsina z nich v detstve bije, robia si zle..v dospelosti sa natahuju o majetky, o pozornost rodicov, zavidia si...tak ze naco synovi takto komplikovat zivot....takze ja mam hned milion protiargumemtov od neho, pretoze nikto mu nezaruci ze vsetko bude dobre, ze si surodenci budu rozumiet, milovat sa, ze nebudu ziarlit, ze sa budu ozaj delit z lasky a nie sa neznasat preto, ze kvoli tomu druhemu maju zniceny zivot, ze sa nam nieco nestane zdravotne, financne atd...
Pozerali sme tento tyzden opat Pianistu niekde na CT2 a tam ked videl tie tehotne zeny pocas vojny..ako ich tam nakladali do vagonov, potom aj tie obycajne Polky, co v 1943 roku ked zurila vojna, tak ona s bruchom, tak to mu zle bolo...ze ako moze byt niekto tak hlupy a v casoch ked vonku bombarduju mesta , robia geta a oni sa tam vecne niekde skryvali a nevedeli co bude zajtra, tak este si deti robili....ono to je zial vacsinou tak, ze v zlych casoch sa este viac deti rodilo..ale je to vrchol nezodpovednosti aj podla mna..lenze moj muz to vidi tak, ze aj ked tak zle nie, tak moze byt a on by si nikdy neodpustil ak by sme mali dalsie deti a potom ich nechali trapit....
Zavidim vam ( samozrejme ale doprajem!) vsetkym co sa vasi muzi nechaju presvedcit uplne normalnymi argumentami ako aj ty uvadzas...lebo to je presne to....ten moj kazdy jeden rozpitva na drobne a dojde k tomu, ze to nic neznamena a nemas zaruku...tak je aj pre nasho syna bezpecnejsie ak bude sam...
@m.i.r.i bože ten tvoj manžel je fakt katastrofa....vyťahovať nejaké tehotné ženy za vojny, ved vtedy ani antikoncepcia poriadna nebola, o plánovanom rodičovstve nikto ani nesníval....a keby každý takto rozmýšľal ako tvoj manžel, tak už dávno vyhynieme 😀
@m.i.r.i Obdivujem ta. Ja by som pri takomto pristupe manzela uz davno vybuchla. Vobec nechapem jeho tisic vyhovoriek. Boji sa zodpovednosti. Ale ako tu hovori janickacrazy, ludstvo by pri takomto pristupe davno vyhynulo. Suhlasim s tym, ze rodina ma byt do urcitej miery zabezpecena ak chce dve - tri deti. Len to s tym zivotom v bavlnke netreba prehanat 😊
@m.i.r.i natoto ti odpoviem ze tvoj muz je riadny pesimista, v zivote su dobre aj zle obdobia, horsie aj lepsie, ci uz zdravotne, financne atd........ A co ked si vase dieta najde partnera, co nebude mat nic a bude z viacdetnej rodiny, nebude chciet pracovat atd............., nadtym tvoj manzel asi neuvazoval, ci? komu potom necha majetok, ci mu neda nic?, nebude sa stretavat? a ver tomu ked sa clovek zmiluje vela veci ide bokom aj zdravy rozum castokrat. a co sa tyka vojny, pracovala som v medzinarodnom tíme ludi, ktorý zazili vojnu a genocidu a jedine co mi povedali, ze jedine co ma hodnotu je clovek a ich dieta, pretoze stratili vsetko a to jedine im zostalo a dalo zmysel zit dalej.

Mne sa zda napr. velmi zvlaste zmyslanie, aj ked kazdy, samozrejme, mame to svoje, ak ma niekto jedno dieta kvoli tomu, ze "bude mat vsetko", aj to tu niekto takto pisal... kvoli tejto veci by som to dieta urcite neokradala o mnozstvo vyhod, ktore by malo zo spoluzitia so surodencami. Ak by to dalsie dietatko rodiacia chceli, len im nie je dopriate, je to fakt, ktory musia prijat. Ja som tiez ta, ktora "ma ako jediny dedic vsetko", no sama by som nechcela zostat len pri jednom dietati. Tiez mam v sucasnosti dve a rozmyslam o dalsom. Tak, ako tu bolo pisane, je to krasny pocit dat zivot a byt naplneny tym, ako mozeme nieco detom dat, ako im pomoct, usmernit ich, nechat ich hram, slobode a laske, a to aj tej surodeneckej. Pokial to rodina financne zvlada, mozu mat aj surodenci z viacpocetnych rodin "viac (a to aj financne)" ako jedinacik, ktoreho chcu mat rodicia jedneho len kvoli nedeleniu majetku, a poznam takych mnohych. Nie je to dar len pre surodencov, je to dar pre rodicov.. Je nadherne mat deti a preto prajem vsetkym mamkam, aby ich mali tolko, kolko si praju. Ano, je mnozstvo pribehov, ktore sa narodenim dietata mozu zmenit, aj postihnutie dietatka (sama mam telesne postihnutu sestru - preto som tym jedinym dedicom (co je smiesne zaoberat sa pri rozmyslani o dietatko prave tymto, aj ked rodic si musi uvedomit, kolko deti zvladne aj financne) a nie je to "len nestastie", v takychto pribehoch je vela cohosi, co cloveka posuva inam a dava mu iny rozmer, ine videnie a iny zmysel. A ak sme uz pri tom, preco nemat viac deti a preco ich mat, aj ked to isto nie je dovod - poznam mnohych, ktory ostali pri jednom dietati a, zial, prisli on pri roznych situaciach. Samozrejme, ani dalsie dieta nevrati do zivota to stratene, no stale ostane na svete aj kus radosti (aj ked sa da nachadzat aj v inych veciach), ale tu detsku radost a radost byt matkou a otcom sa uz nikdy nemusi podarit naplnit. Tak vam este raz zelam, nech vam to vyjde!