icon

Chcem tretie dieťatko, ale muž nechce

carinita
5. jan 2016

Baby chcela by som velmi tretie dietatko.ale moj muz nechce.mam 6 a 4 rocne.uz neviem co robit,ta tuzba je neskutocna.muz je priliz setrny chce detom dopriat pekny zivot,zijeme normalne nic extra.ale uz mi je do placu ked vidim kamosky ktore su
tehotne.poradi niekto?vdaka

margarita
7. jan 2016

@natalym
palec hore, ze sa niekto aj vrati k teme 😉

ja nikomu nezavidim, ale nerobte zo mna prosim socku, rozky nepocitame, aj pri mori sme toho roku boli, jest mame co, oblecenie aj znackove sa najde, deti maju obedy, kruzky aj vylety, neviem o co ich ochudobnujem...

jajka257
7. jan 2016

@libka1 vies, za nieco sa clovek skryt musi, tie reci su niekedy len tak naoko. Inac, je pravda, ze ani mu sme sa velmi do viac deti nehrnuli. Ja som mala zly priklad v rodine, co som pisala o majetkoch a ked mi rodicia umreli, to si mala vidiet to peklo, co nastalo......a manzel, ten bol jedinacik a nejak nebol nsdyaveny na viac a sam hovoril, ze kamarati, co mali surodencov to mali blbe....a priroda nam to sama zariadila....

lanugo
7. jan 2016

@fidka79 nie je pravda.Zavist sa neodvija od poctu deti.Je to ludska vlastnost. My cakame tretie a zahranicne dovolenky su mi viac ako blizke( rok 2015 Milano, Moskva,Amsterdam, cambrils),ale to mi pride velmi prizemne porovnavat alebo akokolvek spajat deti a dovolenku.Poznam xy parov" socky" s jednym dietatom a samozrejme aj bohatsich s jednym dietatom.Neda sa ,aby sme miesali jablka s hruskami

deninka233
7. jan 2016

@carinita my sme boli dve sestry. Naši tiež už viac detí nemali, kvôli veku (narodila som sa, keď mala mama 44 rokov). Sestra pred mesiacom zomrela. A ja som ostala sama. Kebyže nemám muža a deti, tak som skutočne ako taký prst. Je to hrozný pocit. Ja veru pri dvoch deťoch nezostanem, ani keby som mala kôrky hryzať. Rodičia často vidia len seba, pohodlie, zodpovednosť, či existencionálny strach... Ale mať súrodencov, to je skôr dar od rodičov pre tie deti. Tak ako ich chcú zabezpečiť existenčne, aby mali pekný život, tak by mali myslieť aj na emočné, či psychické zabezpečenie a zadovážiť súrodencov (plus ich dobre vychovať, aby držali spolu).

zuzana76
7. jan 2016

@deninka233 úprimnú sústrasť

deninka233
7. jan 2016

@zuzana76 ďakujem 🙂

libka1
7. jan 2016

@jajka257 ja mam napriklad znamych co su obaja z vela deti (4 a viac) a maju len jedno presne s tym ze oni odisli z domu obaja s holou ritou a ze to nechcu spravit svojim detom. takze asi tie priklady z rodiny tiez vela spravia. ja som teda z 2 deti a manzel z 3, takze on nemal nic proti 3 detom, prislo mu to normalne. aj mal dobre zazemie, napriek tomu ze boli 3 nikdy financne nestradali, tak asi aj to vela spravi. a on je dost proti jedinacikom, kedze ma ovela mladsie sestry, stale hovori ze ako to neznasal ked bol sam, proste na to nespomina v dobrom, skor ospevuje to ked uz mal male sestry a robili blbosti, aka to bola sranda, on uz bol pubertak a take sprndy 2-3 rocne sa mu hodili do kramu aby si mal z koho robit srandu 😀 😀

jajka257
7. jan 2016

@libka1 hmmmm, tak ano, kazdy je inac nastaveny....ja som len reagovala na to, ze jedinacikovia su na nic.....a my sme proste tak ako sme a kedze ucim, vidim vselijake rodiny, podla poctu deti sa sudit neda, len mrzi ma, ze ked poviem, ze my len jedno, hned od vsadial, ze bude taka, onaka a nebude hentaka....ona nejak nepotrebuje spolocnost, je po mne, knihy, enncyklopedie, chemicke pokusy(aj teraz vyrabam krystal soli v pohsriku) sme ludia, ktori maju radi aj spolocnost, ale milujeme nase sukromie a uzky okruh ludi....

libka1
7. jan 2016

@jajka257 no vidis a ja ked poviem ze mam 3 tak vzdy vidim ze ludia co nas nepoznaju zapinaju kontrolky a zacinaju rozmyslat ci som nejaka socka 😀 😀 kaslem na nich 😀

jajka257
7. jan 2016

@libka1 no kazdy inac 🙂 🙂 🙂 ludom nevyhovies 🙂 🙂 my sme stastni ako sme, vy ste stastni po svojom. Mas pravdu, kaslat na nich. Oni nechodia v mojich topankach a ja v ich.

alla24
7. jan 2016

dievcata mne sa tak paci ako tu riesite jedinacikov a pritom nik nim ani nie je.... ja som jedinacik a uprimne surodenec mi nechyba kedze mam vela dobrych priatelov okolo seba. preto sa mi nevidi ani nic nenormalne mat iba jedno dieta. skor sa zamyslam ze keby som mala viac deti mozno by som sa o to jedno tak nebala ako sa bojim.... uz chapem moju mamu ze doteraz sa stale musim hlasit kde som a tak. este aj ked vie ze pridem domov neskoro v noci musim jej pisat ze som ok....
ale aj ked som jedinacik a otec vedel zarobit nikdy som nic nedostala len tak. ked som chcela hru tetris musela som ako 14-rocna vykopat tri jamy na maliny 😀 a ja napriklad viem aj nezistne pomoct. no mala som "kamosku" ktora bola z troch deti kazdy sviatok v kostole a co ta robila ako zavidela asi aj chripku... vsetko je o vychove a nie pocte deti

emilia25
7. jan 2016

Baby ak sa vas to dotklo tak prepáčte len ked clovek vidi co sa deje tak mu je az zlé.nikomu to neprajem a nikomu nič nezsvidim.LEBo ste si to zobrali osobne ale tak som to nemyslela.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
lenocka123
7. jan 2016

@fidka79 tak strasne by si chcela byt vtipna,ale nejde ti to 🙂

lanugo
7. jan 2016

@alla24 presne, vsetko je o vychove a nie pocte deti.Pekne si to vystihla

jajka257
7. jan 2016

@alla24 ja som a vlastne vsetci doma sme a sme stastni

lanugo
7. jan 2016

@deninka233 napisala so to krasne a citlivo.Ano surodenec je od rodica ten najvacsi dar.Ja som dostala od nasich brata.Lubime sa drzime spolu a i jed sme uz dospeli, stale si radi sepkame a s nikym sa tak nezasmejem ako prave s nim. Pozreme sa na seba a vieme! Velmi dufam, ze aj moje deti budu mat takyto vztah.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
carinita
autor
7. jan 2016

Kde sme to vlastne skončili?nejako nestiham už 🙂

libka1
7. jan 2016

@carinita ze nenutit nasilu muza co nechce dieta aby ho predsa len mal 😉 nemuselo by to robit dobrotu... a mali ste uz nejaky vazny rozhovor na toto tema preco ho nechce?

carinita
autor
7. jan 2016

@libka1 praveze ani nie.asi chce skor zabezpečiť dve ale on sam je z troch surodencov aj jeho mama tak stale dufam,ze by to mohol zmenit.vzdy ked som len zasrandovala o tretom odisiel radsej prec.

margarita
7. jan 2016

@carinita
nahodou si tu podla mna ziskala kopec cennych rad a vystrah, aby si do toho nesla, lebo nebudu dovolenky v 5 hviezdickovych hoteloch, uz aj dve deti su udajne vela kvoli dedeniu po Tvojej smrti plus sa aj tak dohadaju o dedicstvo ked ich je viac nez jedno.

mne z toho pre Teba vychadza, ze radsej sa vazne porozpravaj s manzelom, co konkretne mu vadi, mozno to nie je ani tak o peniazoch ako uz o pohodlnosti, mate podla veku uz stadium Homo sapiens 😀 a to sa potom vracat k plienkam a prebdenym nociam je tazke, mam z okolia par prikladov, ze aj by chceli ale uz su radi, ze deti su samostatne, tak co si zase kazit naladu kojencom 😎

lebo Tvoj manzel Ti isto, na rozdiel od nas tu, da nejake vazne a relevantne argumenty podla vasej konkretnej zivotno rodinno financnej situacie-

no ja Ti vazne uprimne dakujem za tuto Tvoju diskusiu, zdvihla mi moje uz i tak slusne ego asi o 50 percent 😉

sardinka335
7. jan 2016

Trošku mi pridu ,,mimo misu,, komenty typu ,,zvrhlo sa to tu na financie,, ako aj otazka financii je dolezitá pri planovaní velkosti rodiny nie? Ak ledva zijeme, ledva platime učty tak je podla mna na zamyslenie či pri 2 deťoch mať tretie a tak podobne...
Pre kazdeho je ten štandard niekde inde...ale väčšinu ludí čo poznám v okolí by to jedno dieťa ešte kludne zvladlo a v 99% pripadov sami povedia ze uz sa im nechce, uz su deti velké, a uz spia same, a uz netreba to a hento - je to o sebectve. Ale ja to nehovorím ako vyčitku - pretoze ja nikomu tie deti chovat nebudem takze to len konštatujem.

carinita
autor
7. jan 2016

@margarita si zlata a ako krasne si to cele zhrnula.uz som sa stracala b tomto crlom.no pohodlny nie sme.Všetko by sa dalo zvládnuť preto to ešte nevzdavam.zvlášť ked vazny rozhovor o tomto všetkom vlastne ani poriadne nebol.Ďakujem

katka0123
7. jan 2016

@carinita citala som krasny clanok od polskej novinarky, matky piatich deti. Pamatam si z neho hlavne nieco v tomto zmysle : ludia v Europe sa neboja aidsu, vojny, hladu....ale deti. To nepotrebuje ani velku rozpravu. Detom chcu dat niektori rodicia vsetko. Tablety, smartphony, znackove handry...ale nedaju im surodenca do zivota. Predchadzajuce generacie zdaleka nemali tolko materialnych statkov ako my, no este v 60tych rokoch bola natalita v priemere tri deti na rodinu. My mame pracky, susicky, umyvacky, plienky, a podobne, ale tisic vyhovoriek. Ak mam vlastne byvanie, financne zabezpeky, zdravie...preco sa bat tretieho dietatka? Lebo sa nevyspim? Mozno sa tvoj muz len niecoho boji. A chlapi obavy nevyslovia. Skus zistit pricinu jeho obav a mozno sa pohnete dalej. Alebo aspon zistis, preco ho tretie dieta nelaka. Drzim palec detektiv oriesok! 😊

carinita
autor
7. jan 2016

@katka0123 pekne napísané!ďakujem mooc!

m.i.r.i
7. jan 2016

@katka0123 nejaky link na ten clanok? podsuniem muzovi 🙂

Moj muz napriklad sa boji...v prvom rade sa boji toho, ci by sme mali zdrave dietatko..samozrejme tento strach je aj pri prvom dietatku, ale s tym, ze keby bolo prve take co by si nas vyzadovalo ovela viac, tak mu proste vsetok cas venujeme, ale keby to bolo uz druhe, tak bude ukrateny aj prvy surodenec..a my sa nebudeme vediet rozkrajat a vysvetlit mu to..a hlavne manzel nezanasa utrpenie deti a ako hovori, nechce priviest na svet dietatko co by sa tu mohlo trapit.....po dalsie sa boji toho ako som uz spominala, ze by z nejakeho dovodu to byvanie, praca, zazemie, financie a zdravie pominuli....a dvom detom bude tazsie ako jednemu..dve deti tazsie niekto zaopatri ako jedno...o jedno sa uz postara mozno ktokolvek...vzdy to je poctom deti tazsie.....nejde o to moct tomu jednemu dat vsetko, vela penazi a ze vsetko zdedi..je tam samozrejme aj to, vidina toho nech sa ma dieta v zivote dobre...ale hlavne je tu strach z toho, ze nieco nevyjde ako ma a nase deti sa budu trapit....co sa nas tyka, tak ano, je to aj o tom, ze nam nema kto pomoct, ze rodicov nemame velmi ochotnych... a tym padom by to bolo aj tak vsetko na nas...ale nie preto, ze by clovek nechcel a len videl pohodlie..ale aj preto, aby prvy nebol ukrateny a aby to nenarusilo nas rodinny a partnersky zivot, lebo okolo seba vidime vela parov, ktorych deti skor rozdelili ako spojili....moj muz ma z takychto veci strach a neviem mu to vytlct z hlavy.....a zas tiez nemam rada reci o sebectve a pohodlnosti tych co maju jedinacikov dobrovolne...uz som to aj niekde pisala, ale mne sebeckejsie pripadaju reci o tom, ze mam viac deti aby ma nejake z nich doopatrovalo, ze mam viac deti, lebo ak sa nahodou jednemu nieco stane tak nebudem mat ziadne a ani ziadne vnucata..ze mam viac deti aby sa spolu hrali a ja sa nemusela venovat...atd....podla mna toto su dost sebecke dovody a horsie ako ked rodicia jedinacika mu venuju vsetok cas a daju mu vsetku pozornost...nehovorim teraz zas o materialnom zabezpeceni aj ked tiez nerozumiem tomu preco si kazdy hned spoji to, ze tie deti co maju viac materialneho automaticky postradaju lasku....Ja nemam deti preto aby ma niekto opatroval, ani preto aby som sa ich zbavila nech sa nemusim venovat, ani preto aby mi nejake ostali ak by sa niektore nedajboze pominulo, ani preto aby som sa mohla chvalit vnucatami v buducnosti....
Kazdopadne ale samozrejme najdolezitejsie je to, aby sa zhodli parteri a zosuladili rozum a tuzby a boli stastni s takym poctom deti ake si praju....Takze tak ako u mna, aj u zakladatelky ostava len pripominat, komunikovat, skusat, mozno prehovarat, mozno motivovat..a ...dufat....

snopkulka
7. jan 2016

@carinita My máme takisto dve deti - dvoch divochov (apropo volajú sa rovnako ako tvoji drobci 😵 ). Občas mi napadne myšlienka na tretie dieťa, ale..... som realista. Už tu bolo spomenuté na začiatku "maľovanie čerta na stenu", ibaže veci sa dejú... ja osobne si neviem predstaviť, že by som ostala sama s 3-mi deťmi.... jedno je málo, dve akurát, tri a viac nad moje sily 😀 😉 Ono je to krásne, keď to vidíš, stretávaš rodinky, pozeráš fotky, ale iné žiť každodenný život. Som v tomto obozretná a už dávno nedávam na svoje pocity (čo sa týka počtu detí). Sama vidím, aké je to občas náročné - aj finančne, hlavne ak ťarchu rodinného rozpočtu nosí na pleciach jeden člen rodiny. Vidím to aj na svojom manželovi, ten už sa teší, keď konečne rozhýbem biznis a prispejem do rozpočtu viac ako zopár eurami ako doteraz 😀 Moja rada: teš sa zo svojich detí, teš sa z detí svojich kamarátok, susediek, známych, príbuzných, buď prvá v rade na kočíkovanie, užívaj si ich na malú chvíľu, ale nesil to. Hlavne, ak muž je zásadne proti, nestojí to za to 😉

m.i.r.i
7. jan 2016

@katka0123 este len na margo predchadzajucich generacii -- take uplne uplne najstarsie generacie mali vela deti..aj 8 ci 10..ale tam po prve niektore deti nedozili..a po druhe..zilo sa skromnejsie, nebola vzdelanost, nebola antikoncepcia ani planovane rodicovstvo a deti sa robili na to aby pomahali doma..aby mal kto robit...starali sa od najstarsich surodencov o najmladise..rodiny cele zili v jednom dome, pripadne pokope a o deti sa okrem starsich surodencov starali tetky, babky, susedy....teraz je to casto vsetko na samej zene..aj ked ma pracku a pampersky
V sociku a spominanych 60tych ci 70 tych rokov za Husakovych deti -- sice neboli este pampersky a mudry ujo google, ale boli byty zdarma, ista robota, vsetko lacne, skolstvo, zdravotnictvo zdarma a zaistene, kriminalita minimalna...sice vacsina nevyskakovala, ale v pohode mohli mat viac deti, boli istoty....mne tiez moja mama sama povie, ze sice prala plienky rucne a nechodila na nobl dovolenky ale mali to ovela lahsie a byt mnou teraz tiez by nemala viac ako jedno dieta....takze ono zas porovnavat sa to neda....je uplne ina doba a ine podmienky...a nemyslim, ze su to vyhovorky....

carinita
autor
7. jan 2016

@snopkulka praveze neviem ci je zásadne proti alebo co mu vadi.preto tam nadej je.