icon

Chcem viac peňazí, manžel zase spoločný čas

16. okt 2023

Ahoj baby, trošku sa chcem vykecať. Som pracujúca, aj manžel, ale v poslednej dobe vnímam, že by som chcela nejakú občasnú brigádu kvôli peniazom. Nežije sa nám zle, ale nemôžeme ani vyskakovať. Máme hypo, desaťročné auto. Ja ešte diaľkovo študujem, dala som sa na "staré" kolená na štúdium.
Ja pracujem v sociálnej oblasti, zarobím 1100€. Mávame aj odmeny štvrťročné. Snažím sa šetriť, nemíňam na hlúposti. Teraz som potrebovala zimnú bundu, tak som si ju kúpila. Šetrím, ale nie som škrečok, že by som si nič nedopriala. Len ma hnevá, že tých peňazí nie je viac, lebo aj keď ušetrím, tak treba platiť, teraz napríklad STK, v decembri povinné ručenie a musíme vymeniť rozvody na aute. Takže tam pôjdu peniaze. Z každej výplaty ušetríme, ale ja chcem viac, preto aj tú brigádu by som chcela.
Ale tu je problém. Manžel nie je nadšený, pretože budeme málo spolu, podľa neho a tiež hovorí, že človek nežije preto, aby len pracoval. S čím súhlasím, ale hnevá ma, že chcem napríklad začať behať, tak potrebujem kúpiť bežecké topánky, ale je mi ľúto dať teraz toľko peňazí. Tak si poviem, že z ďalšej výplaty ich kúpim, proste je mi ľúto, teraz míňať, keď už som si kúpila bundu.
Dúfam, že som to nenapísala moc chaoticky a pochopili ste 🙂

autor
16. okt 2023

@sidicek My chodíme všade možne, milujeme túry, výlety atď, takže spoločný čas trávime aktívne, veľa prechádzok a tak. Kino atď. Ale občas kysneme doma pred tv 😁

jankalukasova
16. okt 2023

Píšeš, že si si kúpila bundu a máš aj na topánky. Na druhú stranu sama povieš, že Ti je ľúto "vyhodiť" za topánky. Prečo vyhodiť? To nie je vyhodiť! To je investícia do samej seba.
Za ďalšie, chceš ZAČAŤ behať. Choď do decathlonu a kúpi si topánky do 30€. Ale ak to berieš ako vyhadzovanie peňazí... Tento mesiac si to kúpiš, budúci ušetríš lebo nebudeš kupovať ani bundu, ani topánky. Aký je v tom rozdiel?

opica_skorica
16. okt 2023

Paráda. Spoločná aktivita.😃😃😃😃😃
My teraz tiež trávime veľa času pri spoločnom trhaní zeliny. 🤔😁

autor
16. okt 2023

@jankalukasova Asi len ten, že teraz tam budem vidieť viac peňazí 🤷 Jednoducho sa bojím niečo navyše kúpiť. Ale to asi už nie je ok.

autor
16. okt 2023

@opica_skorica Hlavne, že spolu aj pri trhaní 🙂😁

jankalukasova
16. okt 2023

No áno... Je to na hlavu. Poznám osobu, ktorá je doslova chorá z veľkých nákupov. "Preboha... 🙏🙏🙏 nakup potravín za 200€🙏🙏🙏". No a? Ale, že som kúpila mlieko v akcii pre 5 ľudí na tri mesiace, že som kúpila kartón ryže, kopec mäsa do mrazničky, múku, z ktorej sa chlieb pečie, cestoviny... A teraz tri mesiace budeme kupovať len veci, ktoré nie sú tak trvanlivé, takže v konečnom dôsledku som ušetrila, lebo všetko to bolo v akcii a keby som to kupovala priebežne, tak platím plnú cenu... Ale na bločkoch by to vyzeralo fajn, lebo by ich bolo veľa na nižšiu sumu....
Veď sa neupínaj na nejaký konkrétny obnos, keď tie peniaze máš a nikdy nehovor, že ich "vyhadzuješ". Áno, keď si kúpiš topánky na beh za 100€ a za týždeň si kúpiš ďalšie lebo sú krajšie...tak si vyhodila peniaze. Ale ak si kúpiš topánky, lebo chceš robiť niečo pre seba, budeš ich používať a budeš sa cítiť lepšie, tak si ich nevyhodila. A naozaj zváž aké Ti treba. Ak chceš proste behať, tak môžeš v akýchkoľvek... Ak Ťa to bude držať, môžeš si kúpiť bežecké a nie nemusia byť za neviem koľko €... V tom decathlone kúpiš tenisky za rôzne ceny.. na začiatok úplne stačia základné. Radosť Ti má robiť ten beh. Nie tie nové topánky.

emma022
16. okt 2023

Šetriť je fajn, ale ty ideš podľa mňa až do extrému, keď kúpu obyčajnej, nie luxusnej bundy alebo topánok považuješ za vyhadzovanie peňazí. Sú to spotrebáky, ktoré musíš kúpiť, keď treba.
Kúpu bežeckých topánok ber ako investíciu do seba, budeš športovať - budeš zdravšia - nebudeš PN - nemusís kupovať lieky.

A 1100 eur príjem mi pride celkom v pohode, keď ešte nemáte ani deti.
Ale ak chceš nejaký vedľajší príjem možno by si mohla skúsiť nejaký predaj. Teraz je kopec tych MLM spoločností LR, Herbalife, Avon, Oriflame, Nuskin. To by bol podľa mňa fajn kompromis

deedol
16. okt 2023

ad beh - ja beham v bezeckych z decathlonu, stali ma necelych 40e. mala som aj ascisy, ale vobec mi nevyhovovali. teda drahsie nemusi byt vzdy lepsie.
ad peniaze vs cas - priklanam sa na muzovu stranu.
ad peniaze ako take - ste dvaja. tych 1100e, co si uviedla, je v cistom? muz zarobi tiez tak nejako? ak mate v cistom dvaja cez 2000e a neviete usetrit, pozrela by som sa skor na vydavky, ci sa nedaju nejako okresat. (mozno sa nedaju, netvrdim, ze zle hospodarite alebo co, ale za pohlad by to stalo.)

luccija
16. okt 2023

Choď na brigádu veď tam asi nebudeš denne...nemusíte byť stále spolu ako siamské dvojčatá deti ešte nemáte....nie je dobre žiť od do.Mozno muž nemá potrebu mať niečo "navyše"a som prekvapená, že Ti píšu, že ty pôjdeš na brigádu a muž na zálety.To je choré myslenie koľko ľudí pracuje dlhšie či na smeny to by všetci podvádzali, lebo partner v praci.Ked pridu deti peniaze sa budú míňať závratnou rýchlosťou.
Je pekné, že si chces na svoje veci nad rámec, ktoré potrebuješ zarobiť.A vieš...ak by muž nejedol zbytočne vonku či nefajčil mohla si tie tenisky mat

autor
16. okt 2023

@deedol Príjmy som uviedla v čistom. Nemáme.uplne najhoršie, ale tiež to nie je žiadna sláva. Tak preto som chcela niečo bokom, manžel je zas taký, že kúpi čo chce, teraz kupoval divinu od poľovníka cez 30€ to je podľa mňa zbytočné. Ale nejedli sme to ani nepamätám. Ale aj tak, minieme dosť na jedlo.

janickacrazy
16. okt 2023

No príjem máte dobrý na 2 ľudí, veľa rodín má taký príjem plus dve- tri deti a vyziju v pohode. Prehodnotila by som celkovo výdavky, na brigádu by som nešla.

hanaxxx
16. okt 2023

Ja behavam roky (po asfalte) a nikdy som nemala tenisky drahsie ako 80 euro. Pozrela som teraz A3 sport, maju tam akcie, do 50 euro v pohode kupis bezecke tenisky. Ked ta tak nadchlo behanie, nesetri na kupe jednych tenisiek.

terry658
16. okt 2023

My máme pri vašom príjme 3 deti a hypoteku,takže niečo asi robíte zle. Lebo ja tiež odkladám a potom sa z toho platí PZP,drevo a pod.

autor
16. okt 2023

@terry658 Tri deti? 😳 Tak ja fakt neviem kde je chyba, nekupujem zbytočnosti, zaplatíme čo treba a zvyšok odložíme, kúpime keď niečo potrebujeme.

kvetinka75
16. okt 2023

autorka - my máme momentálne asi aký istý príjem, manžel tiež fajčí. Koľko minie tvoj na cigarety? Lebo keby som ešte neživila dcéru + nekupovala bezlepkovú a bezlaktozovú stravu, čo je brutal drahá, tak mám aj na dvojo bežeckých topánok. A to chodíme aj na kávičky, aj do reštík sa občas najesť . A dá sa mi ušetriť. Keby sme boli len my dvaja- paráda.

unicornlady
16. okt 2023

Skús si spísať, alebo sem napísať také najvyššie mesačné výdavky, lebo mne sa tiež zdá zvláštne, že neviete viac ušetriť, keď peňazí máte dosť na to, že ste len dvaja.

janickacrazy
16. okt 2023

Asi máte vysokú hypotéku alebo veľa platíte za energie, alebo veľa výletov, niečo tam bude. Ak plánujete deti, tak sa nauč šetriť. My sme mali podobný príjem, keď som bola na materskej plus 3 deti k tomu, tiež hypo a ešte aj nové auto sme splácali.

0kristina0
16. okt 2023

Autorka, neuraz sa, ale tebe dobre prepina z tych penazi. Ste 2, mate vyse 2000 eur kazdy mesiac a tebe je luto si kupit bundu a tenisky v jeden mesiac? Co by si ty robila keby mas co i len jedno decko? Zijes iba raz a aj ten raz sa chces nahanat za peniazmi. Aby manzel nezacal nahat milenky.

domkakvet
16. okt 2023

Ked chces a nie je to dlhodobo chod na brigadu.

deedol
16. okt 2023

autorka, este pripadne napis, kolko mesacne odkladate. mozno zistime, ze dajme tomu 500e, ale tebe sa to zda malo 🙂

autor
16. okt 2023

Máme hypo 440€, za jedlo dáme približne rovnako. Energie cca 190€, internet 15€, oba mobily 30€.

doriiis
16. okt 2023

Autorka...nevyrastala si náhodou v rodine,kde tých peňazí nebolo veľa,že?

autor
16. okt 2023

@doriiis Vyrastala. Nebolo peňazí ani na to, aby som si mohla kúpiť oblečenie alebo topánky navyše.

doriiis
16. okt 2023

Autorka.....myslela som si,podľa tvojich výčitiek,keď si niečo ideš kúpiť alebo kúpiš.Tymto ,,syndrómom" trpia často ľudia,ktorí vyrastali v chudobe.Sprosto povedané.
Investovať do seba nie sú vyhodené peniaze.Vyhodene peniaze sú alkohol,cigarety,automaty,stávkovanie,atd

autor
16. okt 2023

@doriiis Je to možné, ja som mala opačný problém, že som bola závislá od nakupovania, stále niečo nové som musela mať a teraz zas opak. Teda chcem nové, ale nechcem brat z výplaty, tak to čo chcem minút na seba chcem rýchlo doplniť, aby nechýbalo.

simca06022011
16. okt 2023

Podla mna ma manzel pravdu. A ty fakt prehanas. Ze 30EUR za divinu zbytocny vydavok. A co potom jete? presne sa to v poslednom prispevku ukazalo, ty velmi ratas, bojis sa nedostatku, akusi traumu z detstva mas. Ale to nie je tvoj pripad. Prijmov mas dost. PZPcko, STK raz za rok/dva nie je ziadna katastrofa :D Orpava auta, rozvody si pozrie v eshope, kupis o mnoho lacnejsie ako v servise a potom uz len pracu riesis....

Skor ak chces usetrit riesenie u teba je mysliet pri nakupe dopredu, mat vec na prilezitost kazdu doma. Tenisky su podla mna bezna sucast satnika, trekove topanky tiez, letna/zimna obuv a prechodna. To su zakladne kusky, kupit treba dobre veci. Nadcasove. Po pripade multifunkcne. Oblecenie? casual, slavnostne, sportove.. pre pripad svadby, krstim a pod mam 2 saty a obmienam, v klude ak nie som extra host z blizkej rodiny dam si aj nieco z office satnika, nohavice s topom a lodicky k tomu. A mam usetrene. CHlap ma dva obleky nadcasove, jeden uz ma pomaly 18rokov. Stal sice majland ale vyuzil ho na tolkych akciach ze neviem... TU usetries. Ale ak chces chodit behat a nemas tenisky, tak proste si ich kupis. Nemas pohodlne nohavice na beh, aj tie si ich kupis. Nepises ze mate deti.. proste mas dost vysoky prijem na to aby si si to mohla dovolit, neboj sa ;) Na jedle tiez nenasetris tym ze budes stale jest kuracinu zo sueprmarketu ;) AK budes nakupovat s rozumom, napr. kapsulovy satnik si vies nastudovat a zaviest doma, tak nebudes mat vycitky kupit si to co ti treba. POVEDZ, ked si kupis tenisky za 150EUR, na co konkretne ti bude chybat? z tvojej vyplaty v cistom predsa ti na topanky musi ostat aj ked nieco odlozis.

autor
16. okt 2023

@simca06022011 Ja som si teraz kupovala tu zimnú bundu, normálne stojí 150€, ja som ju kúpila v zľave za necelých 80€. Teraz ešte dajme tomu tenisky na beh, pozerala som od Nike a stoja 60€. Dajme tomu ešte legíny zateplené, to môže byť tak 20€. To už sme na 160€ a len za mňa. Mám jednu zimné topánky, zišli by sa mi ešte jednu, pozerala som kožené čierne, okolo 50€..ale mne je touto toľko dať na seba, pritom by som to potrebovala a chcela. Ale chcem ušetriť, zároveň si dopriať..neviem ako inak to vysvetliť. Preto tá brigáda, že čo miniem na seba aspoň doplním.

autor
16. okt 2023

Navyše idú Vianoce, takže peniaze na darčeky, to budú zas výdaje atď...takže to čo miniem chcem doplnky. Ale možno rozmýšľam fakt zle a pravdu má manžel.

katrinka8
16. okt 2023

Ja osobne si z toho, čo tu čítam myslím, že celý problém autorky je vo vzťahu ku peniazom. Nie bunda/tenisky/auto/beh. Vyzerá to tak, že máš zle nastavené vnímanie peňazí, ich hodnoty pre život a vyzerá to tak, že sa ti to vymyká spod kontroly.
Keď máte príjem cca 2300 (ty 1100, manžel 1200) a výdaje, ako si písala hore, tak vám mesačne ostane po odrátaní všetkých nákladov cca 1595 €.

simca06022011
16. okt 2023

dobre dala by si teraz 300EUR za nove oblecenie, povedz NA CO BY TI CHYBALO? co by si nemohla zaplatit? nemala by si na jedlo, na cestu do prace? mala by si? tak tie obavy su uplne zbytocne, ty si nekupujes nohavice a topanyk na rok. Ja si kupujem topanky iba urcite znacky, s kludom si kupim ecco za 120EUR (po zlave :DDD) ale nosim ich roky, posledne 4 sezonny drzali a muslei ist do kosa iba kovli nasej super ceste, totalne sa znicili na strku... trekove topanky mam prisaham 10rokov za asi 180EUR... to nie su investicie na mesiac. Vies ak by si chcela minut neviem v outletoch 500EUR na tricka a saticky, v akcii , lebo ti treba 10 tasiek oblecenia, aby ti stali v skrini, tak by som tvoje obavy chapala. Ale ak nakupujes sezonne s rozumom? vydrzi ti to nejaky ten cas. Nie je to teda kazdy mesiac. Na co vycitky? Detom od ust neodtrhas. Ucty mas zaplatene.