Chceme sa sťahovať a mama nechce ísť s nami

wiki07
19. feb 2024

Prosím poraďte mi. Rozhodli sme sa s manželom, že sa presťahujeme do iného mesta aj s našimi dvoma deťmi (16,4). Teraz bývame pri mojej mame, dom je napísaný na mňa. Ale o to nejde. Chceme vziať moju mamu s nami aby nezostala na staré kolená sama. Nechce ísť. Lenže akonáhle zostane v dome sama, nasťahuje sa ku nej jej starší brat, ktorý už má svoj vek parkinsona ku tomu ( jeho manželka to už s ním nezvláda a už len čaká nato kedy sa môže ona odsťahovať ku svojmu bratovi, má tam všetko pripravené). Mamin brat by možno išiel aj so svojou ženou, ale stále sa akosi spolieha, že sme tu my, preto to všetko stojí na jednom mieste. Takže keby mama zostala sama, je pri nej ani nie do mesiaca. A ona by sa utrápila. Jeho opatera je náročná. Nechcem na mamu vôbec tlačiť, viem, že pre starých ľudí je sťahovanie ťažké a priam nemožné. Ale ani trápenie s vlastným bratom, len kôli tomu, že je tu zvyknutá nie je žiadna výhra. Navyše je moja mama na svoje vnučky veľmi naviazaná a neviem ako by znášala, že ich nemá pri sebe. Takže nevieme čo ďalej. Ďakujem za akékoľvek rady.

pribinak
19. feb 2024

Vek tvojej mamy?

wiki07
autor
19. feb 2024

@pribinak 70 rokov. Mamin brat 81

pribinak
19. feb 2024

Ty ako majiteľka domu môžeš uja z domu vykázať

wiki07
autor
19. feb 2024

@pribinak môžem to ja viem

januska12323
19. feb 2024

Z akého titulu sa tam brat chce nasťahovať? Je to tvoj dom a nikto nemôže prísť bez tvojho súhlasu.

wiki07
autor
19. feb 2024

@pribinak mama nikdy v živote nebývala sama. Najprv pri rodičoch potom so mnou. Nie je zvyknutá existovať sama. Týmto netvrdím, že by to nevedela, to je jasné, že áno. Ale dala by som tomu 2 roky a psychika by jej samotu neuniesla.

wiki07
autor
19. feb 2024

@januska12323 aby neostal sám. On je ochotný dávať aj celý dôchodok. Už nám to kolkokrat povedal, že keby sme mali niečo voľné, žeby sme ho doopatrovali len aby nemusel odísť z dediny alebo zostať vo svojom dome sám keď by mu žena odišla.

lucka_ke
19. feb 2024

najskôr treba vyriešiť opatrovateľku k ujovi, aby to jeho žena zvládala s jej pomocou, potom skúsiť prehovoriť mamku

deti95060810
19. feb 2024

@wiki07 prečo by mu mala žena odísť...ak má on 81 tak aj žena má asi už svoj vek...
ujo nemá vlastné deti?

pribinak
19. feb 2024

@wiki07 otázka je či tvojej mame by aj príchod jej brata neprospel

Za dôchodok by sa dala nájsť mizno opatrovateľka na pár dni v týždni

zafir01
19. feb 2024

@wiki07 ja sa snažím vžiť do kože tvojej mamy ,aj jej brata . Je mi ich ľúto . Oboch . Zároveň ty máš svoju rodinu ,deti . Logicky nie je možné ,aby sa 70 ročná žena starala o 81 ročného muža s parkinsonom . Tadiaľ cesta nevedie . Hoci sú súrodenci . Naša sociálna starostlivosť nie je domyslena , no zrejme nejaká opatrovateľka na Full time by to mohla poriešiť , tam však asi jeho dôchodok staviť nebude . Vy ani matka nemáte povinnosť sa o neho starať . Treba do toho zatiahnuť aj jeho ženu

wiki07
autor
19. feb 2024

@deti95060810 opatrovateľku nechcú. Ujo do domova nechce ísť. Nechce ísť ani so svojou ženou tam by sa starala o nich jej rodina lebo bývajú blizko. On buď zostane len vo svojom teraz kde býva a myslí si že sa asi mama bude oňho starať a dochádzať na kraj dediny ku nemu. Alebo keby sme tu mali voľné, že by sem prišiel. Mama na miliónpercent by sa oňho starať nechcela, lebo vie akú má povahu, je hluchý, pá parkinsona a je poriadne rozmaznaný a panovačny. Mamine slová.

wiki07
autor
19. feb 2024

@deti95060810 ujo má vlastné deti. Dcéru z prvého manželstva si nevidel od rozvodu asi 40 rokov . A syna z prvého manželstva má pod nosom vo svojom dome kde býval so svojou prvou ženou. To je ale alkoholik a otec ho vôbec nezaujíma. Len čom skôr dediť a obrať o peniaze to je záujem môjho bratranca . S terajšou ženou mojou tetou spoločne deti nikdy nemali

wiki07
autor
19. feb 2024

@zafir01 lenže ujo nechce nikam ísť ani so ženou ani opatrovateľka. Prosto buď zostane vo svojom alebo príde ku sestre teda ku mojej mame. Samozrejme že s anwbdue 70 rocná starať o 80 ročného. To nie je možné. Mne skôr ide o to ako mamu normálnym spôsobom presvedčiť aby išla s nami. Tým pádom ujo nebude mať na výber a bude musieť ísť so svojou ženou. Ja si myslím že on sa stále spolieha že sme tu my tak mu pomôžeme preto zatiaľ nechce ísť so ženou

deti95060810
19. feb 2024

@zafir01 presne si to vystihla...sociálna starostlivosť v tomto štáte je veľmi biedna.

zafir01
19. feb 2024

@wiki07 to je situácia potom , ktorá veľa riešení nemá .tvoj strýko chce vlastne len jedno . Ísť bývať do tvojho domu ( jeho rodičovský kedysi ? ) K tvojej mame.

A tvoja mama chce ostať doma ( tiež asi pôvodne jej dom či ? ) Teda chápem to pripnutie sa k domu ,ale odmieta sa starať o brata .

Tam už miesto na kompromisy nie je . Treba povedať strýkovi na rovinu , že musí ostať doma .

Ak by s vami mama ska , dom chcete predávať ,či prenajímať ? Keby áno , jednoducho im to povieš ,a inej cesty nebudú mať ,ako to jen akceptovať a zariadiť sa po svojom

nyusika
19. feb 2024

@wiki07 dobre rozumiem, ze vy byvate v tvojom dome a mama vo svojom vedla vas ? pises, ze mama je pri vas.
tak nerozumiem, preco by mal prist brat byvat do tvojho domu...

bebebi
19. feb 2024

@wiki07 a vy sa preco chcete odstahovat? vacsinou je dovodom osamostatnit sa od rodicov, ale ty chces mamu zobrat so sebou, tak vas pripad to nebude.

deti95060810
19. feb 2024

čo by som robila... matku asi nepresvedčíš - starý strom nepresadíš....
počkala kým zomrie mama - doopatrovala ju a potom dom predala. A ujo? ten si musí dať rady už ako vie - má svoje deti.

mimi3008
19. feb 2024

To je to nesamostatne byvanie...same problemy obnasa. Na co to je dobre?

wiki07
autor
19. feb 2024

@zafir01 presne ste to vystihli. Pripnutie ku dedine a ku domu. Dom chceme predávat.

wiki07
autor
19. feb 2024

@nyusika nie bývame v jednom dome. Toto je dom ktorý zdedila mama a teraz je napísaný na mňa. O to ale nejde. Na koho je napísaný či na ňu alebo nie. Nám ide o to aby na sklonku života neostala sama aby sme ju doopatrovali aby si videla vnúčatá. Sťahovať sa chceme kôli školám pre deti a hlavne pracou a podnikaní. Tu kde sme je to horšie ako tam kde chceme ísť je lepšie situácia.

zafir01
19. feb 2024

@wiki07 a mama vie ,že ho chcete predávať ? To je dôležitá časť " príbehu "
Mne je to prirodzené , no keď si predstavím môjho svokra ...a vidím ,ako lipne na svojom ,kde sa aj on narodil , tak rozumiem aj druhej strane .

wiki07
autor
19. feb 2024

@zafir01 áno samozrejme že vie, povedala nám že ona sa cudzieho prostredia bojí, že ona je tu doma a tam by sa cítila v cudzom

cimage
19. feb 2024

Ked mama nechce ist, tak nech ostane a casom si mozno uvedomi, ze jej chyba spolocnost. Ujovi narovinu povedat, ze zostava doma, alebo ide do domova. Nemoze sa tam nasackovat proti vasej voly. Ma zenu, tak nech sa ona stara o neho. Tvoja mama nie je povinna ho opatrovat.

wiki07
autor
19. feb 2024

@cimage presne toto sme jej povedali. Že nech si porozmýšľa nikto ju netlačí. Len som ju poprosila aby nezahadzovala svoje posledné roky do koša.

nyusika
19. feb 2024

@wiki07 aha, uz chapem ..."pri vas" znamena, ze byva u vas, akoze spolu zijete 🙂
no tak nech mama ostane zit v tom dome, zase az taka stara nie je, aby sa nedokazala o seba postarat.
a ty mozes zabezpecit zakaz, aby sa tam jej brat pristahoval.
neviem, akodaleko od miesta terajsieho bydliska sa stahujete - ale nozete to spravit tak, ze tento dom vam ostane akio vikendova chalupa.

a mozbon casom sa to cele vyvynie uplne inak, mama pride k vam a tento dom predate

ivangeline
19. feb 2024

?? ...chod prec a nestaraj sa.

januska12323
19. feb 2024

Takže mama chce ostať sama tak nech ostane. Brata nech ani nepustí do dvora keď sa bojí, že potom tam už bude natrvalo. Vám ostane ako víkendová chalupa kým si to mama inak nerozmyslí. Ako ďaleko od nej idete?

wiki07
autor
19. feb 2024

@januska12323 70 km. Keď nepôjde, nasilu ju určite strkať do auta nebudeme 🤣🤣🤣 ja si myslím že ona časom povolí alebo až vtedy keď si okúsi žiť sama a bude mať všade ticho a bude sama. Len som sa chcela tomu všetkému vyhnúť a nejak mame vysvetliť, že jej zle nechceme. Ale keď to nepôjde inak. Ďakujem všetkým za rady