Chcú mi zobrať dieťa

agapi
19. apr 2014

S priateľom som už desať rokov, prežili sme si toho už dosť, ale posledný polrok bol asi najťahší. dva roky sme žili v anglicku, kde som porodila v októbri krásneho chlapčeka, vtedy k nám prišla jeho mama, že mi bude pomáhať, keby som veela, čo z toho vznikne tak s tým nesúhlasím. po pôrode však nastali komplikácie, keďže pôrod musel byť na poslednú chvíľu spravený cisárskym rezom, a mne sa vytvorili zrazeniny, ktoré mi upchali cievy a ja som ochrnula na ľavú stranu. do januára som bola v lekárskej starostlivosti v nemocnici, potom ešte v jednom ústave, ale keďže tam so mnou moc necvičili a ja som bola stále na vozíku, vybavila som si kúpele doma a odišla som na slovensko s tým, že priate+ ostane aj s mamou do Veľkej noci ešte tam a potom prídu za mnou.prišli. ja som sa už ako tak pozbierala a môžem už chodiť sama a nepotrebujem už takú starostlivosť ako predtým, som vďačná za to, že môžem chodiť, hoci moja ľavá ruka nrpomáha. priateľ sA VšAK EšTE CHCE VRáTIť DO ANGLICKA Lebo tu si Nnemôže NááSť PRácu, súhlasila som, ale len keˇmalý ostane pri mne až kým sa nevráti, s tým súhlasil, ale teraz už aj s jeho mamkou do mňa hučia, že aby som malého nechala vjej opatere, že ho môžem chodiť navštevovsť. alw to také ľahké nie je, môžem síce chodiť, ale väčšie vzdialenosti ešte tak nezvládam, a oni žijú v susednej dedine, samozrejme že s tým nesúhlASíM, bývam so svojimi ropičmi, ktorí sú ochotní mi pomáhať, ale že malý nie je na nich navyknutí, veď ako by mohol, keď stale trčíu nich a jasi leva vyupem, aby prišiel k nám. Som z toho zúfala a neviem čo už mám robiť.

arabela283
19. apr 2014

Urcite si maleho nenechaj vziat. To, ze nemozes chodit na vacsie vzdialenosti, alebo ze mas zdravotny problem, ktory ta sice obmedzuje, ale maleho zvladas nie je dovod, aby ti ho svokra vzala. To si ako predstavuju, vziat dieta od matky? podla toho,co pises, si bojovnicka, tak bojuj 🙂 Porozpravaj sa s tvojim priatelom a na rovinu mu povedz, ze dieta si nedas. Ak to nechape, tak sa zamysi nad tym, aky ma vlastne rebricek hodnot a kto je u nho na prvom mieste..

lucinocka
19. apr 2014

@agapi mas vtipnu svokru 😀 dieta by som dala od seba jedine v pripade, ze som v kome..

svetluska82
19. apr 2014

@agapi dieta ti nemozu zobrat. Urcite sa nedaj týmto vydierat. Pokial nie si v kome, tak to zvladnes. Tieto ich reci ani nepocuvaj a ani si nepripustaj... Taketo citove vydieranie je hroza....

ritusuk
19. apr 2014

dieta Ti zobrat nemozu a hlavne nie bez rozhodnutia sudu,inak by to bol podla mna unos.takze na Tvojom mieste mam vzdy niekoho v blizkosti(mama,otec) a rozmyslam nad dobrym pravnikom.neskutocne co sa z ludi dokaze vyklut.

agapi
autor
19. apr 2014

To som uz hovorila, ze mu ho neam a ze ak s tym neprestane, ze sa nasrem, am to hoci aj na sud, ale aj teraz predchvilou som od nich podisla, lebo jeho mamka zas do mna hucala, ze ona mi chce len dobre a ze aby som o tom rozmyslala, a ja hned ako na topomyslim, len revem, mám obrovský strach. priateľ, síce hovorí, že mi ho nechce zobrať. ale keˇteda nechcú, prečo sa stále vracajú k tejto téme a jeho mamka, stále len, žeako to budú naši zvládať aj mňa aj jeho a vôbec neberie o úvahy aký pokrok som spravila od kedy som z anglicka odišla, tam som len ležala na posteli a aj na záchod som potrebovala doprovod a už to všetko zvládam sama. sú z anglicka doma týždeň a malý bol pri mne zatiaľ len jednu noc, že keď chcem, môžem byť s ním u nich, ale oni majú poschodový dom, viem chodiť po schodoch, ale zase stačí aby som trochu stratila rovnováhu a môžem zletieť zo schodov ani nebudem vedieť ako, keby mali aspon zabralie spravene, a este bude na moju mamu hovorit ze je general , a kazdy ju u nas musi pocuvat a pritom moja maminai s ocinom v posledných mesiacoch pomohli viac než ktokoľvek iný, veď otec ma zase postavil nanohy, mám obrovský strach a vnútri v sebe cítim niečo ako predtuchu, že sa stane niečo zlé 😢

janickacrazy
19. apr 2014

@agapi Nechaj si zverit malého do svojej starostlivosti súdne a potom ti ho fakt nemožu zobrat a do zahraničia už vobec nie. Malého si zober domov k rodičom a je vybavené. Svokra nech chodí ku vám na návštevu, ked chce malého vidiet. Čo to má vobec za nápady?

svetluska82
19. apr 2014

@agapi je ot len priatel, nie manzel. Nie si povinna navstevovat priatelovu mamu, tak isto ani ona nema narok si tvoje dieta privlastnovat. Si matka? Si. tak naco riesit sudy, mas rodicovske prava. A pokial nie si drogovo zavisla, nepijes, nefetujes, a mas strechu nad hlavou tak ti ho nemozu zobrat, zvlast ka sa jedna o taketo male dieta. K svokre by som vobec nechodila na navstevy, ak na Teba stale tlaci. Zariad si svoj zivot. A partner sa na to ako pozera?

stoke
19. apr 2014

@agapi urcite toto nesmies dopustit.nedovol aby s tebou takto zametali
Ja by som svokre nedala malu ani na vikend a to nie je uz uplne najmensia....
Skore uzdravenie

kveta
19. apr 2014

Daj si zverit sudom dieta do starostlivosti. Porad sa s pravnikom ako zabranit vycestovaniu dietata bez Tvojho suhlasu. Cim viac to budes natahovat, tym ldpsie, lebo podla medzinarodneho dohovoru ma dieta ostat v krajine, v ktorej prezilo vacsinu zivota. Cize treba dieta pozdrzat na Slovensku, aby sa tou krajinou stalo Slovensko.

Si jeho matka. Ty si nemas co pytat dieta. Ty ho mas mat u seba a rozhodovat o tom, ci moze ist na navstevuu k svokre. Takze rychlo pravnika, sud a decko si zober hned k sebe /k rodicom/.

kveta
19. apr 2014

@agapi Vezmi to decko k sebe nastalo, preboha!!! Teraz som sa docitala, ze si ho mala len jednu noc v tyzdni. Kriste!! Vezmi decko a nedaj ho uz z ruky!!!

tanapeta
19. apr 2014

@agapi v prvom rade dieťa pri sebe a sorry, ale 5 mesačné dieťa aby nebolo navyknuté na tvojich rodičov. Tomu je to úplne jedno. Nerozumiem prečo si si ho rovno nezobrala k sebe, keď ti mamina chce pomáhať. Ty si matka. Takto to ozaj môže vyzerať že sa nezaujímaš a ľahšie by ho priateľ aj dostal..
Takže rieš to, nech malý s tebou žije

tanapeta
19. apr 2014

@svetluska82 môžu zobrať, ak nežije s dieťaťom. Ak sa stará priateľ a jeho mama a dieťa nežije v jednej domácnosti s matkou,,,tak môžu

zeleny_cajik
19. apr 2014

@agapi Poďakovala by som svokre za pomoc v ťažkých týždňoch a mesiacoch, verím, že si k vnukovi vybudovala veľmi silný vzťah a je jej ťažko odovzdať ho, ale raz si matka a je nanajvýš dôležité pre teba aj tvoje dieťa, aby ste si vytvorili vzájomné puto a to pôjde ťažko, keď ho máš iba navštevovať.
Ty a tvoj muž by ste si mali sadnúť a nájsť také riešenie, ktoré bude najlepšie pre dieťa, ktoré potrebuje v prvom rade oboch rodičov. Ak stále potrebuješ pomoc a tvoji rodičia sú schopní a ochotní ti pomôcť, zariaď to tak, aby si bola aj s malým u svojich rodičov aj s otcom dieťaťa, pokiaľ je na Slovensku a dohodni sa so svokrou, ktoré dni sa o malého postará ona, aby si si mohla odddýchnuť a venovať sa svojmu zdraviu. Osobne som presvedčená, že nie je väčšia motivácia a lepší liek pre matku ako radosť z dieťaťa a materinská láska.
V krajnom prípade, ak by to naozaj smerovalo k tomu, že svokra odmieta dieťa odovzdať a išlo by to do extrémov, by som to riešila návrhom na súd na zverenie do starostlivosti, spolu s predbežným opatrením. Ale to by bolo naozaj posledné, tým by akékoľvek dobré rodinné vzťahy skončili a takmer určite aj váš partnerský vzťah.

vepaga
19. apr 2014

@tanapeta súhlasím s týmto tvrdením. Potom na úradoch povedia, že nie si schopná sa o neho plnohodnotné starať, ani pri tebe nebýva, tak čo chceš. Pekne si ho nechaj spať doma. Má priateľ problém, aby spal aj on u teba keď chce. Budúca svokra nech ťa navštevuje. Nie ty ju.

jalucija
19. apr 2014

@agapi je strasne co si musela prezit. Som normalne v soku, chudatko. Prajem ti nech si skoro fit a nech sa ti dari.
V otazke dietata musis byt nekompromisna, si mama, dieta je tvoje, neni o com diskutovat.

alice107
19. apr 2014

@agapi treba sa na vec pozriet realisticky. treba pozerat na zaujem dietata, nie na tvoju ambiciu za kazdych okolnosti mat dieta pri sebe. aj otec ,ak aj nie ste manzelia ma pravo na svoje dieta. hlavne, ak ty ako matka nie si zila schopna plnohodnotne sa starat o dieta zo zdravotnych dovodov.a sama si mu ho zverila dobrovolne.
takze nie svokra, ale otec dietata po pravnej stranke v prvom rade by mohol podat navrh na zverenie dietata do starostlivosti. aka sa o dieta vie postarat, tak moze byt uspesny na sude.hlavne ak si dieta dobrovolne zverila do jeho starostlivosti a ty si odisla sama na sk. a doposial nie si v stave uplne plnohodnotne sa o dieta postarat
o co ti ide? o to,aby sa tvoje dieta malo dobre , nech uz sa stara o neho aj otec a jeho babicka? kde mu je teraz lepsie?
o tom porozmyslaj a potom sa rozhoduj, ako budes postupovat.
v tvojom pripade zvaz, ,ake mas realne predpoklady sa o dieta sama starat. pretoze ak nie si zial schopna sa postarat on/a nepreukazes to na sude, ak poziadas o zverenie do tvojej starostlivosti/ tak nemusis uspiet.
takze s otcom dietata ako tu uz jedna pisatelka spravne napisala sa poradte, co je najvyhodnejsi variant pre dieta.
ty nemas svokru. ta pani je babicka tvojho dietata. a napriek tomu ti pomahala a pomohla starat sa synovi o dieta ,ked ty si odisla na sk sa liecit. a terz ju obvinujes, ze ti che vziat dieta?
preco si nevzala dieta/so suhlasom jeho otca/ so sebou na sk aby ti vasi s nim pomahali? alebo dieta chces, len ked to tebe vyhovuje?
takze ako som pisala, ty si matka, tvoj priatel je otec. a spolocne musite v zaujme dietata hladat riesenie vyhodne pre vas vsetkych.ale hlavne pre vase dieta. lebo jeho zaujem by mal stat v popredi pred vasimi osobnymi zaujmami. a tak by rozhodoval aj sud.

jolly84
19. apr 2014

@agapi svokre a mužovi daj po papuli, potom sa jej podajkuj za pomoc a potom sup k vaším. Dieťa má byt pri mame. Nedajte sa odradiť žiadnymi rečami, stoj si za svojim....držím palce.. 🙂

kkristin
19. apr 2014

@alice107 neprecitala si si dobre uvodny prispevok kde autorka hovori o tom ze priatel chce ist spat do anglicka!!!
Takze tvoja rada je uplne z cesty nakolko sa nebude starat otec dietata ale jeho mama...a v tom je zasadny rozdiel...autorka tiez vravi ze uz z casti o opateru schopna je a s pomocou rodicou je sanozrejme v zaujme dietata byt s mamou a nie s babkou.

jolly84
19. apr 2014

@alice107 nesúhlasím, aj ona má rodičov, píše že sa jej polepsilo, tak bude schopná sa starať, a že chce mať dieťa pri sebe, je normálny materinský pud

jolly84
19. apr 2014

@agapi dieťa svokre už nedajte, ak chce pomáhať, môže to robiť aj u vašich 🙂

mima4
19. apr 2014

@agapi

no v prvom rade, je to tvoje dieta, ty si mamina, a dieta potrebuje teba. neviem ci si priatela zapisala do rodneho listu, ideal by bolo neuvadzat ho tam. Treba mu jasne vysvetlit dovody, preco si myslis, ze je nevhodne aby dieta si vzal a bol u jeho maminy (nie tvojej svokry, kedze ty si stale slobodna zena a po pravnej stranke ani jeho mamina ani tvoj priatel nie su pre teba absolutne ziadna rodina). Vysvetli mu, ze take male dieta potrebuje mamimu, a ze tvoji rodicia su ochotni ti s dietatkom pomoct.
Nepanikar, nehysterci!! V klude sa s nim o tom porozpravaj, bez pritomnosti jeho maminy. Ved ked sa zotavis, mozte prist s malou za nim do anglicka a byt spolu 🙂

zeleny_cajik
19. apr 2014

@mima4 to myslíš vážne? Neuviesť otca do RL? 😕

mima4
19. apr 2014

@zeleny_cajik
no ked nie ste manzelia, nemusis uviest, ci sa mylim?

ada12345
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zeleny_cajik
19. apr 2014

@mima4 Nejde o to či musí, ale je to predsa jeho otec, pokiaľ má o dieťa záujem, ľúbi ho a chce sa oňho starať, prečo by mu to urobila? Jemu aj dieťaťu? To je rovnako násilné a vydieračské "riešenie" ako keby on využil jej zlý zdravotný stav a podal by návrh na súd s predbežkom na zverenie dieťaťa do svojej (do facto svokrinej) starostlivosti. Minimálne predbežko by bolo určite v jeho prospech...

Ak má tá rodina nejako normálne fungovať, takéto podpásovky by tam nemali byť ani z jednej strany. A keď je tam dieťa, je to rodina, či už sú manželia alebo nie, najmä z pohľadu toho dieťatka. Otec a matka musia normálne komunikovať, či už spolu žijú alebo nie, inak si to odnáša dieťa.

alice107
19. apr 2014

@kkristin ty si nepochopila pravnu situaciu. dieta sa narodilo v anglicku. matka dieta opustila /hoci aj zo zdravotnych dovodov/ a nechala ho v anglicku. dieta ma prevazne tazisko zivotnych zaujmov v anglicku.
takze aj otec dietata po navsteve znovu pojde sdietatom o ktore sa nepretrzite stara do anglicka.ide o to pravne, kolko casu sravil s dietatom na sk.
ak sa rozhodne poziadat sud o suhlas /pretoze matka dietata nesuhasi s vycestovanim/ vzhladom na okolnosti ktore tu boli popisane je predpoklad , ze suhlas dostane. ak a poziada o zverenie dietata do starostlivosti, je velka pravdepodobnos ,ze bude uspesny.
prepac mi,ale ako ty mozes posudzovat ci niekto pise k veci co sa tyka pravneho posudenia stavu veci,ak sama nemas ziadnu prax v rodinnom prave. ci mas?
pretoze keby si mala, tak situaciu by si vedela vyhodnotit a n plietla by si v jej zaujme zakladatelku laickymi nazormi. pretoze myslim,ze ona potrebuje skor pravny pohlad na vec. aby sa nedopustila chyby, ze vyvola spor, v ktorom by mohla by t svelkou pravdepodobnostou neuspesna.
jej priatel ak bude mat zazemie v anglicku, pracu, tak bude vo vyhode j. ona je chora, invalidna, zial momnetalne neschopna sa postarat o doieta po ziadnej stranke.
to ci jej priatel si vezme na opateru dietata nejaku silu, babicku ci jasnle nehra taku ulohu. pretoze je zdravy, schopny pracovat a po praci sa starat riadne o dieta.
takze by bol uspesny aj podla pr. systemu ska aj pravneho systemu anglicka.
ak mohla matka dietata cestovat z anglicka vtedy na sk ak bola v horsom stave, tak moze teraz v tom lepsom tiez cestovat za dietatom do anglicka. takymto smetrom bude uvazovat kazdy sud.
takze beriem tvoj pripspevok ako tvoje sukromny nazor . je to tvoje pravo sa vyjadrit.
je na zakladatelke, ako bude konat.

afrika
19. apr 2014

@agapi sadnúť s ocinom alebo s niekým do auta, prísť k priateľovi, zobrať dieťatko.. a môžu chodiť oni na návštevy ku vám... prajem veľa šťastia

kkristin
19. apr 2014

@alice107 mila alice sklamem ta ale som pravnicka ale ty si zabudla ako pravnicka na to za sa prace nachadzaju na slovensku a zatial sa o ziadnom navrhu na sud nepise aspon nie autorka...takze ako pravnicka hovoris z cesty hned z pohladu toho ze priatel suhlasil s tym ze dieta ostane na svk a neplanuje ho brat do anglucka a jedna sa o starostlivost o dieta na slovensku a tiez z hladiska toho ze ma rovnake pravo sa starat o dieta a nakolko o dieta by sa pocas dna starala jedna ci druha babka bie otec....ako pravbicka niesi moc dobra... snazis sa byt mudra ale hypotetizovat o tom je zbytocne nakolko si absolutne nezvazila momentalnu situaciu a ta sa odohrava na svk a ako uviedla autorka aj planuje odohravat

sarinka123
19. apr 2014

V zivote by som nedala svoje dieta nikomu. Dieta potrebuje matku.

opica89
19. apr 2014

no tak ja by som jej ho isto nenechala a nech by sa dialo hocico... ty si matka a ona ked sa nema o koho starat tak nech sa stara o seba! nedaj jej ho lebo o babo prides navzdy stopni to kym sa da aby nebolo neskoro