icon

Chlap a nízky zárobok. Ako ho motivovať?

18. nov 2022

Ako by ste motivovali chlapa k tomu aby mal vyššie ciele? Zarobí 800,- hovorí, že on je s tým spokojný. Má to vôbec zmysel? Neviem sa zmieriť s tým, že sa vôbec nechce mať lepšie.

zobaka
18. nov 2022

ostava ti len jedie, ze zarobis ty viac, jeho nenamotivujes, rokmi uz vobec nie, jedine zmierit sa a ak ma kvality, ze je verny, dobry, mily, venuje sa ti, prijat to, alebo ist do risku, ze najdes sikovneho, ale nebude mat mozno take dobre vlastnosti. Zivot v chudobe je plny depresii

simca06022011
18. nov 2022

Tak ono nejde len o to aby "zarobil viac", ked chces chlapa ktory ma "vyssie ciele", treba pozerat skor na vzdelanie, moznosti kariery, rastu v nej, schopnosti adaptovat sa na profesie kde sa zarobi viac. ak je niekto spokojny ako skladnik, bude spokojny tam a nebude sa tahat na managera ani obchdoneho zastupcu. Stres v praci nie je pre kazdeho. Ak zase nema na to vzdelanie nebude z neho ani ziadny lekar, pravnik, ... blizime sa k dome, ked naozja aj uctovnici zarabaju minimalnu mzdu :D ano smejeme sa na tom par rokov, je to proste tu, minimalka ide hore, ale firmy na tie mzdy velakrat nemaju a proste davaju minimalku prisluchajucu narocnosti prace, ak vobec... citam tu casto, ze tento parameter sa veeelmi casto uplne ignoruje.
Ak je to docastne, moze ho to prejst rokmi, ze zacne robit nieco ine... zalezi ako zle/dobre ste na tom ako par/rodina.

katka700
18. nov 2022

Šanca že sa človek bez ambícií zmení je veľmi nízka. Ľudia sú rôzny, niekomu stačí málo a žije skromne a niekomu nikdy nebude dosť. Záleží čo od vzťahu obaja očakávate, aké zázemie máte vytvorené a ako si predstavujete spoločný život. Ono je iné mať 800 a bývať v nízko energetickom dome nezaťaženom hypotékou so záhradou kde sa dá čo to dopestovať, dochovat. A iné je pri tom istom príjme platiť 500 za podnájom.
Predstav si ako bude vyzerať tvoj život pri mužovi ktorému stačí 800 eur:
Možnosť 1: ostaneš s 1-2 deťmi na rodičaku, budeš sledovať akcie, pozerať skupinky kde veci dávajú zadarmo (čo je super z hľadiska ekológie ale asi na tom nechceš byť závislá), modliť sa aby sa náhodou nepokazila práčka/auto/doplň si. Je to na zváženie.
Možnosť 2: Od ročného dieťaťa pôjdeš do práce a budeš hlavným "živitelom" rodiny. Vyšší príjem ide väčšinou (ak sa nejedná o protekcne miestečko na vyššom poste v štátnej správe) ruka v ruke s väčšou zodpovednosťou a dlhšou pracovnou dobou. Ak muž zvláda a nemá problém s vykonávaním domácich prác a starostlivosťou o deti a je ok s tým že viac než 50 percent domácich prác obstará on, môže to fungovať.
Možnosť 3: chlap je nielenže bez štipky ambícii ale navyše je zástancom "macovsko-komancovskeho" rodinného modelu. Do práce musia chodiť obaja, lebo muž z výplaty rodinu neuzivi. Muž si po práci musí oddýchnuť a čokoľvek v domácnosti okrem výmeny žiarovky raz za rok je pod jeho úroveň. Žena chodí do práce a zaobstarava celý chod domácnosti a 90 percent starostlivosti o deti (muž sa občas s deťmi zahrá). Ak nechceš aby z teba v 40-tke bolo večne unavená troska, utekaj kade ľahšie.

mandzula
18. nov 2022

Chlap, ktory by nemal rovnake ambicie ako ja (v comkolvek), by ma nebavil, takze by som nemala potrebu motivovovat ho, ale hladala by som si rovnocenneho.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
lucinka1988
18. nov 2022

@timing Plat chlapa vo výške 800€ je v každom prípade v dnešnej dobe a pri dnešnej inflácii a cenách nič iné ako živorenie, kdw všetko ide na úkor kvality života všetkých zúčastnených, ak majú deti, tie na to doplatia najviac. A tu nejde o materializmus, jednoducho to nie je život ale živorenie a skôr či neskôr sa prejaví na fyzickom aj psychickom zdraví tej ktorej rodiny. Nemyslím, že život by mal byť o tom, že človek drie ako kôň za minimálnu mzdu, spláca dlhy, žije od výplaty k výplate, deti nepoznajú nič iné len trávnik pred domom a o kvalitnej strave, zdravotnej starostlivosti a boze chráň o nejaký j zážitkoch môžu iba snívať. A to nehocorim o prehnaným luxuse alebo dovolenke na maledivach 3x ročne. Ale netvárme sa, že je to úplne v poriadku a vlastne ešte aj za tých 800€ máme byť vďační..No ja asi zijem v inej realite potom..Takýto štýl života sa v drvivej väčšine zvykne veľmi nepriaznivo premietnuť do ďalšieho života danej osoby. Na druhej strane, u partneroch je to vacsibou tak, že rovný rovného si hľadá a je veľmi malá pravdepodobnosť, že úspešná biznis žena niekde natrafí na potenciálneho partnera, čo zarába 800€, opačne ešte možno, ale takto isto nie..Takže🤷‍♀️

drzaopica
18. nov 2022

Nijako...nema ambicie, staci mu, je lenivy, bojazlivy.

jurajpb
18. nov 2022

@melanta koľko by ostalo Vám keby ste od neho odišli?
Koľko ste odložili a našetrili pre vaše dieťa skôr ako ste išli na materskú??? Dúfam,že ste zarábali viac ako 800€,bo potom by som mu ja radil sa vrátiť z kratsej cestu,keď už teraz máte taký názor a prístup 😁

monika12323
18. nov 2022

@mergimar u nás tež ..chlap ani 800€v čistom nemá

dadka128
18. nov 2022

Aké má výdavky? Co vlastní? Máte deti ? Koľko zarábaš ty ? Trošku viac by chcelo opísať vašu situáciu lebo sú to len dohady..
Ak je hypo alebo nejaký úver, dieťa, domácnosť tak je to dosť málo a nepomôže ani materská..

lenkaaa25
18. nov 2022

A čo je vyučený? Aj môj tatino zarába tak - je vedúci skladu. No, on už je asi vo veku kedy si nemôže vyberať 😟

hypenotic
18. nov 2022

Nerozumiem tým komentárom, ak chce od chlapa, aby sa neuspokojil s príjmom 800€, je to úplne v poriadku. Toľko som zarobila v svojej prvej práci a nebola som spokojná

jurajpb
18. nov 2022

@dadka128 Nie dohody,koľko zarábam a vlastním je moja vec Vzťah je o dvoch ľuďoch nie ojjednom.Maju sa podieľať dvaja nie jeden.Vy čo máte?Koľko zarábate?Čo ponúkate??? Deti mám svoje dve a priateľka ma tiež dve.
Či chlap daj strechu,daj auto,postaraj sa o mňa,o deti,mukluj,atď atď???Dokedy?Na pol roka a pôjdete do práce,na 3 lebo môžte na 5 lebo bude zrazu choré????Či potom ešte jedno,dve???To dieťa sa nepýta na svet.Ani nepríde samo ale treba k tomu dvoch.Netvarme sa že bežný plat na SVK je 1500€ ,kde sú ešte nároky lebo chcem.Ano môže ísť do sveta a potom čo??? Nájdeme druhého čo bude spĺňať nároky???Potom čo príde ďalej???To vieme všetci.Och milujem tieto reči.Potom tak tie vzťahy aj vyzerajú a končia.Apropo,keby hneď zarábal vaše predstavy,plnil túžby a teraz keď stratí prácu???Alebo zdravie,či úraz čo potom???Potom ho opustite????Asi áno,že?Ale inak v dobrom i zlom,v starobe i chorobe..............

berginkan
18. nov 2022

nie je vsetko o peniazoch preboha…a toto zauzivane, ze chlap ma zarabat viac, to je hrozne.

ciapockacervena
18. nov 2022

@apolka77 asi zalezi od regionu, u nas je to bezny priemer ak clovek nedrie 12tky na smeny..

lucinka1988
18. nov 2022

@hypenotic veď toto, ja toľko pred 10 rokmi ako čerstvá absolventka, bolo mi to už vtedy veľmi málo

euka210
18. nov 2022

...lebo nie kazdy muz ma taku potrebu zarabat vela a hnat sa za peniazmi, ked vam to vystaci.

slavomira236
18. nov 2022

U nás v meste toľko na 3 smenu zarábajú chlapi aj menej toľko možno s bonusom a lístkami stravnymi..tu je problém sa dostať do roboty aj do takej

skizuzka
18. nov 2022

@hypenotic presne, môj donesie domov 2 tisicky každý mesiac a teraz vsetci rypaci čítajte - hlada si novu robotu, pretože to podla jeho uváženia nestačí na dnešnú dobu. Moj plat je skoro ako jeho. Tak ale je muž,mal by zarobiť viac ako ja🤭. Vyzistil, ze ho platovo dohanam, tak hneď pozerá inzeraty...

dadka128
18. nov 2022

@jurajpb asi si trošku mýlite dojmy z pojmamy...
Vôbec to nebolo brané že zena ma sedieť doma na zadku a muž zarábať... Ale situacia pri hypotéke s vlastným bývaním pri 800€ plate pričom zena na polroka pobera matersku a potom smiešny rodičovský je bieda.. preto som napísala ze sú to len dohady.. ak ona nepracuje a zda sa byť mužov plat nízky ma na vyber bud ho nechá a ako naivná odide preč, alebo sa postavy a najde si prácu..
Ale pravda na rodinu sú vždy dvaja, cize snad to potom platí aj pri domácich prácach a zaobstaravaní detí .. Ako si zaseješ tak je ...

elizita
18. nov 2022

Zarob viac a hneď ho spokojnosť prejde 😀

timing
18. nov 2022

@lucinka1988 pozri sa, uz tu boli spomenute profesie kde sa tolko zaraba. Otvor si profesiu pozri kraje urobis si prehlad, ktore pozicie co ponukaju. Stale je to plat, ktory ma povacsina obyvatelstva a niektori ani tych 800€ nemaju.
Ak chces priklad poviem, ze moj otec ako policaj tol tabulkovo dlho na tom istom. Nech sa isiel roztrhat od roboty, makal na sebe ,hlasil sa na volne pozicie, ktore mimochod v radoch policie boli drzane pre niekoho kto mal kontakty. Platovo sa nepohol. To mu moja mama mala vycitat,ze malo zarabas,malo sa snazis, odid z policie lebo to je bieda? Ano mali sme menej ale na druhej strane sa o nas staral,kvoli jeho pracovnemu casu. Robil maximum co mohol. Roky driny, cakat na spravnu chvilu ked ti na dobrych flekoch odidu na dochodok a uvolni sa miesto. A teraz? Je v dochodu a pochvaluje si,ze vytrval,ze to nevzdal, ale makal na sebe.
Moja mamka? Vyucena kucharka, myslis si ze zarabala 800€? Ani zdaleka. Pracovna sila v kuchyni este menej. Ako mala na sebe pracovat aby dostala viac, v tomto odvetvi sa to nedalo. To asi poniektore nepochopite. Mohla striedat zamestnavatelov, mozno by zarobila o cosi viac,ale bolo by to na ukor dlhsieho uvazku, a pracivat v kuchyni 12 tky dakujem pekne. Koncila 14.30 a toto bolo pre nu viac ako mat trosku vyssiu vyplatu. V podstate chodili rodicia domov spolu a vsetci sme mali este poobede pre seba. Nechybalo nam nic doma.

Su profesie,kde sa jednoducho neda karierne rast. Nevieme aku profesiu vykonava autorkyn muz.
Su ludia,ktori nemaju nato vzdelanie splhat po rebricku vyssie a vyssie.
Su ludia, co nevedia a nie su vobec schopni byt leadrom v time, viest ludi, mat vacsiu zodpovednost, rozhodovat, byt k dispozicii vzdy ked to vyssi management potrebuje atd atd.

zoeeoz
18. nov 2022

V rychlosti mi napada: Normalne brala by som jeho 800, mojich 380 na rodicaku a ked by sa minuli, deti by mu srali po zemi lebo by nebolo na plienky, vrestali by od hladu lebo by nebolo na jedlo, on by nedostal jedlo lebo prazdna chladnicka, jemu by som veci neprala lebo by bola draha voda,elektrina, tabletka..ak by ho kamosi dakam zavolali pred nimi by som povedala ze na to nemame, ze prachy co zarobil sa minuli uz pred tyzdnom, ak by to nepochopil na 1x zbalila by som mu kufre a poslala mamke

Alebo, ak je potencial ze v mojej praci zarobim viac tak pojdem ja robit a on doma...ak robite obaja a nemate nudzu cez mesiac o prachy, neriesila by som

lucinka1988
18. nov 2022

@timing mne to vysvetľovať nemusíš, ja v tom mám jasno, nič to nemení na tom, že jednoducho v dnešnej dobe je zárobok 800€ pre chlapa živiteľa rodiny na živorenie..Áno viem, že takých rodín, ktoré majú tento príjem je x, a tiež veľmi dobr viem, že vždy je niečo na úkor niečoho a že nie každý môže zarábať veľa a robiť kariéru- tiež otázne, keďže sami si vyberáme životnú cestu. Ale!!. Pointa môjho príspevku bola úplne iná- a to, že na dnešnú dobu je 800€ plat na živorenie a nie na dôstojný život- aj napriek okolnostiam, x dôvodom, prečo mnohí toľko majú, jednoducho je to extrémna skromnosť a ja byť na autorkinom mieste v pozícii, že plánujem rodinu by som to ale že veľmi prehodnotila. Svet je ale rôznorodý, každý má iný názor a očakávania od života, je to tak v poriadku. Poukazovala som len na to, že z takého príjmu sa nedá žiť dlhodobo tak, aby človek neutrpel na fyzickom a psychickom zdraví. A tiež sa vzájomne nevylučuje to, že chlap, ktorý solídne zarobí sa nevenuje rodine- veľmi závisí. Jedného takého mám doma už 14 rokov a veruže venuje viac než dosť..Svet nie je čiernobiely

afrrodita
18. nov 2022

@apolka77 malo? 800e?
Moj manzel nezarobi ani 800e.

alanko20
18. nov 2022

@skizuzka a prečo by mal zarobiť viac, ako ty? Veľmi tomu nerozumiem. Ja som jeden čas (dosť dlho) zarábala viac ako môj partner, vôbec mu to nevadilo. Stále sme spolu.

timing
18. nov 2022

@lucinka1988 vratim sa spat k autorke. Detaily sa asi uz nedozvieme. No v principe musela vediet predtym nez s tymto muzom vstupovala do vztahu, ci ma perspektivu jeho job k vyssiemu zarobku. Musela vediet, poznat dotycneho, ci sa vo svojom volnom case dalej vzdelava,kvalifikuje aby mal co ponuknut a mat tym padom moznost pytat si vyssiu vyplatu. Musela ho poznat v tom, ci je tak rodinne zalozeny, ze na ukor seba sa cez vikend ochotne zamestna v dalsej robote, aby pre rodinu zarobil viac €. Lebo ju chce zabezpecit, aj ken on nebude mat ziadne volno, musela vediet ci je taky obetavi, usilovny, cielavedomy. Ved toto ma kazdy v sebe, tieto crty vidis a pokial s nim nie je vo vztahu tyzden tak nepochopim, preco zrazu chce od neho nieco co nikdy v sebe nemal, alebo mu to vzdelanie, tabulky nedovoluju.
nepochopim, ze toto si zena v hlave neprejde, ak zacina vztah. Ak viem,ze dotycny mi nevyhovuje tak sa s nim nedavam dokopy.
Je uplne naivne mysliet si, ze daako bolo daako bude, mat nazor :" ty si zivitel rodiny a pre mna zmenis karieru zo skladnika na konatela formy,ci ITckara, lebo ved musis zabezpecit rodinu"

janka12345678
19. nov 2022

Citam tu komentare a potom ze ste same ……malicherne svine ..zober sa a zarabaj viac chceli sme mat rovnopravnost kde je napisane ze nemozes zarabat viac a byt zivitel ty vies koho si si brala…niektore co pisete zamyslite sa nad sebou su na tom horsie kde ich biju a nedavaju im nic

mooonika1975
19. nov 2022

@apolka77 skoro vo všetkých prácach toľko zarobia, vyššie nad západom Slovenska 😳

kristiii
19. nov 2022

@lucinka1988 tak vďaka tebe som sa dnes zas dozvedela niečo nové..a to, že so synom živorím. Síce máme byt, auto, chodíme na dovolenku aj na výlety, máme všetko čo potrebujeme aj čo nepotrebujeme, ale živoríme, lebo zarábam cca tých 800 (keď je lepší mesiac 😁) 🤦 akože sorry, ale lepší zárobok nerovná sa lepšia finančná gramotnosť