icon

Chlap a nízky zárobok. Ako ho motivovať?

18. nov 2022

Ako by ste motivovali chlapa k tomu aby mal vyššie ciele? Zarobí 800,- hovorí, že on je s tým spokojný. Má to vôbec zmysel? Neviem sa zmieriť s tým, že sa vôbec nechce mať lepšie.

Strana
z4
zobaka
19. nov 2022

@lucinka1988 ďakujem 💚

luk25
19. nov 2022

@slniecko5 fuuu tak pri dvojnásobnom prijme mám zachvilu hypo splatenu 🙈. Popravde ani neviem sama ako to dokážeme ale keď to tak rátam tak na výdavky (hypo 200€, telefóny 40€, internet 10€, poistky a sporenia 100€, elektrina 60€, nafta 150€, ja chodím busom tak tam max.50€, deti chodia do malých škôl kde v podstate neplatíte nič,akurát v škôlke obedy 20€, syn sa stravuje doma.Drogeria priebežne, oblečenie cca do 50€ aj to nie vždy, a akurát teraz topánky tak tam som investovala 100€ na zimu pre deti. Keď to tak zratam tak to máš cca 700€ a cca 100-200 odložím v závislosti od mesiaca, samozrejme stane sa že niekedy neodlozim, a zvyšok na stravu,výhodou je bývanie v dome, keďže máme vlastné ovocie, zeleninu, sliepky...Takže ešte aj na výlety ostane,chodíme prevažne do prírody, zoo, hrady,zámky. Napr.danovy bonus si dal manžel vyplácať ročne čiže tam prídu pekné peniaze ,polovica ide na pelety keďže kurime v zime kotlom,a zvyšok ide na dovolenku

zoeeoz
19. nov 2022

@luk25 ak ste postavili dom (+ zaobstarali pozemok) iba z 800eur prijmu a rodicovskej a nepouzili ziadne ine peniaze (ani ste nic k tomu nedostali zadarmo/nezdedili) a do toho ste zvladali nakrmit a obliect seba, deti (ako sama pises este aj ztp syn s vyssnymi nakladmi) a byvali v danom momente vo vlastnom/prenajme tak ste bud postavili novy dom o velkosti zapalkovej krabicky alebo tu s niecim klames 🙂

A to ze ty mas nejake naklady ma akoze co s tym co som ja pisala? Snad kazdy pise podla dvojich nakladov.. U nas len byvanie stoji 600 eur

luk25
19. nov 2022

@zoeeoz no nemám prečo klamať kľudne tá môžem pozvať k nám nech vidíš😁 ale áno v jednej veci sme to mali uľahčene že sme pozemok dostali od starých rodičov. Boli sme cca 5 rokov bez deti,za ten čas sme šetrili ako sa dalo, stavebné sporenia,poistky atď.nadledne pri stavbe domu sme to všetko zrušili a dostali pekné peniaze, plus hypo,ako som písala dom postavil v podstate manžel sám za pomoci rodiny,akurát čo sme platili bola elektrina voda a kúrenie,takže tam sme ušetrili obrovské peniaze, počas stavby domu sa narodil syn zdravý , ja som bola na materskej, keď sme sa nasťahovali narodila sa dcéra,áno nemám linku za 5000€ lebo to bola fakt posledná vec do domu na ktorú neostali peniaze😁,ale len vyskladanu z eshopu. A nemáme v dome urobenú druhú kúpeľňu na poschodí,lebo zatiaľ stačí jedna dole....Rok sme bývali bez dverí,len na dolnom poschodí, podkrovie postupne manžel dokončoval,ale boli to krásne chvíle. Keď mala dcéra dva roky šla som do práce, refinancovali sme hypo. Tam sme tiež ušetrili peniaze. Syn nám bohužiaľ ochorel v 2020 😔,takže asi tak....

slniecko5
19. nov 2022

@luk25 aha chápem, máš to super zorganizované 👍🏼.

malacibulka
19. nov 2022

Najlepsie je ist prikladom. Takisto je potrebne zvazit, co by musel pre vyssi zarobok obetovat. Nie kazdy ma nadanie a dusevnu odolnost na vyssie, narocnejsie pozicie. Radsej by som mala stastneho muza a tahala domacnost, ako sa vracat domov k troske ktora si to moze od stresu hodit.

zoeeoz
19. nov 2022

@luk25 vidis a to je ten rozdiel, ja som v mojom prvom prispevku neriesila nasporene peniaze ale cisto prijem bez zasahovania do sporenia 🙂 lebo ja osobne fungujem tak, do sporenia sa snazim nezasahovat v pripade obycajneho mesiaca a o tom som brala, ze je tento prispevok..jednoducho u nas by to bolo tak keby muz nosil 800 eur a neriesil, ze by som to proste netolerovala a to hlavne v obdobi ked ja som na rodicaku/materskej (600 byt (hypo+mesiacne poplatky v panelakoch), 100 mobily,telka,internet, 30 elektrina a uz sme pomaly na 800 a este sa nic nekupilo 🙂... to co ty opisujes, nie je nemozne, ja doslova zboznujem taketo uvedomele spravanie ako opisujes a postupne pracovanie na svojom domceku/byte/hocicom 😊..absolutne fandim kazdemu komu nepadaju prachy z od rodicov a maka na svojom zivote a pohodli ci uz s mensimi alebo vacsimi prekazkami 😊..v mojom idealnom svete sa kazdy takto snazi.. ale jednoducho 800eur ja povazujem za nedostatocny prijem na zivot obycajnej rodiny s hypotekou v BA s 2mi detmi..a choroba syna ma mrzi, naozaj, bodaj by tie nase poklady boli len a len zdrave

luk25
19. nov 2022

@zoeeoz áno to chápem , sú obrovské rozdiely v tom kde kto býva,možno keby autorka napísala že sa jedná o západ,nerozprudila by sa tu taká diskusia😁🙈 plus aj tie byty ja nechápem a nikdy nepochopím že je to "tvoje ale aj tak tam platíš ešte milión poplatkov..... a je to proste aj o "nárokoch" plus že služby sú drahšie na západe ako stred,východ Slovenska píšeš že telka , mobily internet, ja mám polovicu z toho, telku neplatim vôbec lebo máme len základné programy cez anténu😁,proste nám telka nechýba , a nedala by som 100€ za internet telku a telefóny😁,ale to som ja🙂

kristiii
19. nov 2022

@zoeeoz ale autorka nikde vo svojom príspevku nespomínala Bratislavu. Existuje aj ďalších 99% miest a obcí na Slovensku, kde nie sú náklady na život také vysoké. Myslím, že ak by chcela autorka riešiť život v BA, tak by ju spomenula. Ale ona má zrejme problém s niečím iným..

slniecko5
Autor odpoveď zmazal
luk25
19. nov 2022

@slniecko5 ale ano pozerám aj akcie😁 napr.sviatky Vianoce už mám vybavené,postupne pomaly som kupovala, a v podstate za lacnejšie ako keď si obchodníci teraz nahodia vianočné ceny, dcéra má v jari narodeniny a darček už mám vybraný , kúpim ho v januári vo výpredajoch😁. A potom také drobnosti kde sa dá "ušetriť" napr.niekto má každý rok vianočný stromček inej farby, my každý rok ten istý😁, penazenka zdravia,poisťovne aj keď nie veľa predsa sa vráti časť peňazí za zubára napr.a veľa veľa takýchto drobnosti, ktoré si človek ani neuvedomuje a vďaka tomu sa dá vyžiť aj "z mála"

zoeeoz
19. nov 2022

@kristiii nehovorim, ze ona spominala bratislavu ale kazda z nas sa vyjadruje za svoj kraj/mesto/dedinu 🙂 ale ano suhlasim, ze u nej neslo podla mna tiez o prezitie/vyzitie

zoeeoz
19. nov 2022

@luk25 ano byty to maju inak nastavene alr vacsina poplatkov ma opodstatnenie..urcite v niektorych pripadoch by sa nasli aj totalne debiliny, ale je pravda, ze prave takto vdaka bytom si vie sikovna spravcovska spolocnost narizovat a aj ine firmy.. ale napr mne to az tak nevadi, ja som bytovy typ a viem, ze to k tomu patri, vobec niesom na dom (mozno v dalekeeeeej buducnosti mala chalupka na vikendy :D) 🙂.. ano 100 eur je teraz vela za to vsetko ale je to ciastocne dosledok dvoch zdrazovani po sebe co sa tyka sluzieb operatorov len to nemam moznost zmenit momentalne..ale teda telku musim mat, nebudem klamať🤣🤣🤣 ale ja zas som nebola 5 rokov u kadernicky, na kozmetike, nechodim do baru atd..tak si doprajem aspon kanalmi v tv🤣 neni to nic extra co sa tyka odmeny samej sebe ale na teraz mi to vyhovuje🤣

mateson
19. nov 2022

@luk25 tv tých poplatkoch máš elektrinu 60€. To máš aj na kúrenie? Za vodu neplatíte?

luk25
19. nov 2022

@mateson vodu máme vlastnú zo studne, a áno v tých 60€ je aj ohrev vody. V zime kurime kotlom na pelety a drevo, zatiaľ sme mali vždy preplatky,nie veľa pár eur ale aspoň to nebol nedoplatok.

berginkan
20. nov 2022

@kristiii autorka zrejme neexistuje 😅

jurajpb
28. dec 2022

@kvietocek87 to je pravda aj mňa by hanba fackovala nevedieť sa postarať o rodinu a teraz mi definuj co je postarať sa.Kedy je dosť?Ten co ma starú 120 a zarobí 800€?Ten co ma audi a zarobí 800€?Ten co ma hypotéku lebo chce dať rodine s trochou nad hlavou a zarobí 800€,či ten co ide do sveta a zarobí 1200 a viac ale je od rodiny kde sa potom vyplakava ako ste na všetko samé,čo poväčšine vedie k hľadaniu si druhého, ci k podvadzaniu,či ten ktorý zarobí 2500€,je preč a máte v podstate všetko a aj tak všetko nemáte?Ci tie co sa chcú mať dobre ,nič nerobiť, chlap ma byt bez hypo,pomáhať v domácnosti a keď pride na lámanie chleba je vlastne debil co nič nerobí?Lebo nestačia za mesiac 3 balíki pampersiek ale 7-8 balíkov je akurát. Takto by som vedel pokračovať donekonečna, tak kde je ta hranica dosť či postarať sa?Niesom jediný co robil to co píšete a predsa si baby našli druhých a nie jedného. Tak čím to je????Určite nie chlapom a jeho neschopnosťou ale vašimi nárokmi ktoré sa menia podľa potreby, detí a kamarátok.Ano sú aj chlapi ktorý sú ako opisujete,ale nieje ich tak veľa ako sa tvárite. Zarabal som vonku a nie málo,platil som všetko,varil,upratoval,nechával som peniaze,zo srobami v nohách a o barlách som chodil s deťmi von,na ihrisko,zakopat si či som vymienal plienky nech zlatko pospinka a viem ako a za co som skončil a garantujem Vám že niesom jediný taky ako som ja,ale skončili sme rovnako.Hlavne pri rozvode človek príde na to s kým v skutočnosti žil.....Dnes sa prosikame aby sme mohli byť vôbec z vlastnymi deťmi,okrem iného.A jednu vec poviem narovinu dnes už to niesu muži ale nejaký babochlapi bo varia,upravujú,kocikuju,sú z deťmi na ihriskách a podobne a tam už tiež málo krát veru vidno ženu,matku ale chlapov. Ja som za rovnoprávnosť ale vo všetko a nie len v tom co pasuje.Preco dvíhať menej,prečo nerobiť od rána do večera,od pondelka do nedele, sviatok piatok,prečo by ste mali ísť skôr do dôchodku atď atď a dal by som vám ešte o stovku viac ako hocijakému chlapovi. Viete prečo?Bo viem ze ako chlapske telo nieje stavané na pôrod tak to ženské nieje stavané na chlapske veci.
Je smutné, ze dnes sa muž a žena preteká, podľa mňa by sa mali dopĺňať. Tam kde končí jeden by mal nastúpiť druhý a naopak. Toto je môj názor na všetko.

kvietocek87
28. dec 2022

@jurajpb v prvom rade neporovnavajte ženy s chlapmi, nemáme absolútne seberovne podmienky.Spolocnost ešte nato nedozrela a myslím, že chlapi by plakali od rána do večera.Keby mali prísť z nočnej smeny ako ženy a lietať okolo detí a ľahnúť si možno poobede medzi varením a úlohami.A večer utekať do ďalšej nočnej.Chvalabohu mám chlapa, ktorý sa snaží a zarobí toľko, že som nikdy v živote nemusela utekať z materských od malých detí do práce.A pritom nezarobí zas až nejaký majland.A sám je tiež rád, že sa nemuseli riešiť ocr a kadečo, keď boli deti malé a chorlavejsie.Mohol vklude chodiť do práce.Teraz pracujem a on ani nevie, koľko zarobím.Celu výplatu mi necháva.V živote odomna nepýtal,na druhej strane oblečenie,veci do domácnosti kúpim z môjho, lebo viem čo treba.Ja si ho vážim, už som mu to povedala veľmi veľa krát.A tiež sám povedal, že by ho hanba fackovala, keby si nevedel zabezpečiť svoju vlastnú rodinu.A dobre, že ste napísali, aspoň mu poviem, že ho veľmi milujem

jurajpb
1. jan 2023

@kvietocek87 to máte pravdu. Nebudem porovnávať a uz vôbec nie to o com očividne nemáte ani šajnu a ani ste to nezažili.Dufam,ze ani nezazijete. To mu bežte povedať, urcite si min.to zaslúži.

kvietocek87
1. jan 2023

@jurajpb o čom nemám mať akože šajnu.Ako upresnite pointu

0silvia0
2. jan 2023

@jurajpb nemozes teraz svoj zly vyber partnerky hadzat na vsetky zeny, ktorym sa akoze zvysuju naroky. Naroky sa zvysovali tej tvojej a jej podobnym. Je vela dobrych, kvalitnych zien ako je stale vela dobrych, kvalitnych muzov do partnerstiev.

jurajpb
2. jan 2023

@0silvia0 moj zly vyber partneky a na vsetky zeny???😀🤣
Páčia sa mi tieto ženské pohľady na veci🙂
Určite nehadzem na všetky ženy!!!ale medzi 80 a 20 nikdy nedám rovnása. Viem,že sú aj dobré ženy ale je ich príliš málo. Ak sa máme rozprávať o mojom zlom vybere, tak potom neviem prečo sa tak všade vyplakava aky sme my muži hrozný a presne ako vy ste mi napríklad písala my to nedokážeme a chceli by ste to vidieť. Pri ženskom zlom vybere sa to už nazýva je hentaky a onaky. Klasicky pohľad na tu istú vec.Dalej prečo by to muž nezvládol???Akože na jednej strane rovnoprávnosť a druhej sme somarikovia???
Poznám nejedného chlapa,čo to zvláda.Ci to už musí či nie,záleží od okolností. Ci ma dve či štyri deti,ba poznám aj takých co ráno o 5h odchádza do prace a verte že nerobil salónky, prišiel dom,upratal, uvaril aby mali na druhý deň a keď sa už dostal do postele tak bol budeny aby vedel co to je vstávať k dieťaťu keď ho treba nakŕmiť a presvedčenie keď je ona musel byť aj on.😀Také výstižné,rovnopravne,rovnocenné na dnešnú modernú dobu. Je akosi príliš veľa mužov co si zle vyberá a co nič nedokáže😀😉

jurajpb
2. jan 2023

@0silvia0 nehadzema ani by som si to nedovolil.Ak sa mam baviť o mojom zlom vybere,tak prečo pri zenach sa to uz nenazyva zly vyber, ale on bol taky ,onaky mnohokrátsa ešte dobre prikresli a výprava sa co ani pravda nieje???Na toto odpoveď poznám, ale treba si uvedomiťze nezdvihaju sa náklady len vam,ci kamarátkami,ale aj mužom a všetkým. Rodina nieje len matka.Rodina je matka, otec,dieťa. Nakoniec ktorý človek sa nechce mať lepšie???Dovolím si tvrdiť, že všetci. A som rád,že moja mama vychovala 3 detí bez pampersiek,mikrovlnky,sušičky,automatickej prackya otca "milionára " kde ako počúvam mnohe zeny nemajú čas a nestíhajú. Niektoré tvrdia,že 3h peru ja tvrdím, že perie práčka a kým doperie stíham iné veci,ale pravdou je že nemám iPhone, tiktok, insta a nákupná maniacka ma vôbec nezaujíma 😀😉😜

0silvia0
2. jan 2023

@jurajpb to iste pisu takto zranene zeny ako ty, ze dobrych muzov je prilis malo. Ale evidentne by si si mal nejakou vhodnou terapiou spracovat minulost a zmenit optiku.
Neboj, kazdej zene, ktora ma doma chruna, je napisane, ze co si vybrala to ma.

jurajpb
2. jan 2023

@0silvia0 Neboj mam ju zmenenu a som rad,ze mam pri sebe tu ojedinelu a som veľmi vďačný ze je somnou, pri mňe a ze ju mám. 😊

0silvia0
2. jan 2023

@jurajpb tak super, ze si nasiel tu pravu na druhy pokus. Nech vam to vydrzi.

kvietocek87
2. jan 2023

@jurajpb no ďalší filozof.To isté môžu ženy povedať.Namakaju sa v robote, mnohé robia v trojsmennej alebo stvorsmennej prevádzke, prídu domov a chlapi nemajú ani toľko,aby aspoň riady po sebe umyli . Prídu z nočnej ako vygrcane rezance a nastupuje im ďalšia sichta okolo detí a že oddych.Nato treba myslieť, keď sa deti robia a tie deti majú potreby aj keď bol ťažký den v práci a atď.A tu sa niekto čuduje, že ženy majú na chlapov nejaké požiadavky.Cest chlapom, ktorí sa starajú o deti,neuprednostnia svoje pohodlie, nie sú sebci.A taktiež chlapom,ktorým bohužiaľ umrú manželky, priateľky a postavia sa zodpovedne k starostlivosti o deti.Viete pán Juraj,komentujuca vám to napísala presne.Kvoli jednej máme byť vsetky ženy zlé???A na druhej strane, nemáme tu pohľad tej danej priateľky alebo manželky na vás.Teda ako videla ona situáciu.

hypenotic
3. jan 2023

@jurajpb neviem, v akom stredoveku žijete pan Juraj, ale tie vase porovnávacky su strasne smiešne 😁 na margo komentára, ze ktorý zarobí 800, ktorý ide do sveta 1200 a ktorého nevidiet, tak 2500 - poviem Vam tolko, mame tu na Slovensku možnosti pracovať v IT aj pre zahraničné firmy. To, ze o takých veciach nemáte prehľad neznamená, ze sa to nedeje. Moj manzel sedi so mnou doma na home office a zarobí cez 2500€ v čistom. A vidim ho, mam ho doma, pomaha mi a zároveň nas krasne zabezpečí, kym som na materskej. Vy mate take storočné klapky na ociach, lebo vobec neplatí, ze ten, kto chce zarobiť, musi utekať za hranice. To je mozno Vas prípad. Ale tu, na Slovensku, su aj ľudia s technickým vzdelaním (napr. programátori), ktorý zarábajú hlboko cez 5000€ mesačne 😁 ale tu sa na každého s peniazmi ukazuje prstom ako na zlodeja, len kvoli takym nevedomým ako vy. To, ze vy nedokážete zarobiť, neznamená, ze iný tiež.

jurajpb
3. jan 2023

@hypenotic paci sa mi ako to tu krutite, tak normálne povasom😃 to potom asi aj ta pani zije v stredoveku a ked zarabate toľké peniaze a daju sa tak krasne a jednoducho zarobiť,tak nechápem v čom je teda problém a preco sa stále vyplakava ako mate málo a podobne. Ale chápem kocka ma 6 strán a pretoci sa ako pasuje.Aka nálada take pravidlá. 😃😉
Ďakujem prajem pekný deň. 🙂

Strana
z4