Chodíte vždy iba vy k rodičom?
Zaujimalo by ma ako je to v inych rodinach. Chodia rodicia k vam na navstevu alebo ocakavaju,ze vy pridete? Svokra je nazoru,ze deti maju chodit za rodicmi. Nasi aj svokrovci byvaju blizko. Jedny v tej istej mestskej casti a druhy v susednej,takze necestuju daleko a vedeli by aj peso prist,keby uz len v tom bol problem. Cele sviatky sme pendlovali medzi rodinou a dnes sme si povedali,ze ostaneme doma a je ohen na streche,ze sme neprisli osobne zavinsovat do noveho roka.
moja mama ma 70 a je podla mojej kolegyne hrdinka, lebo sadla do vlaku a prisla za vnucko 120 km, lenze zase prisla len na vecer a rano uz bezala na vlak, lebo dochodci sa najradsej citia doma, to som si stihla odpozorovat od zivota, ze vekom to je tak, ze nejak potrebuju ten klud doma. takze mama aj ked do roboty nechodi, ponahla sa od nas domov....no, aspon ze prisla...
@katkami123 tak ale to je uz iny pripad
Svokrovci sú taká mentalita , keď im človek nepríde pod nos tak radšej sa x rokov s nikým nestretnú , moji rodičia chodia raz týždenne celoročne k nám. Aj keď sme bývali 40km od seba aj teraz keď bývame v jednej dedine oni našťastie sú rozumný a sami dávno navrhli že načo máme my sa s deťmi vláčiť a hodinu ich na návštevu chystať keď oni ľahšie k nám prídu.
Svokra nepride, a ani svokor. A potom placu, co neprideme, ze dlho nevideli maleho. Ale ja tam idem ked my chceme, a nie ked ona si zmysli a vola muzovi ci pride vtedy ( mna ona nevola , aani syna, iba muza spomina) . Takze raz za cas tam pridem na par hodin a idem prec, a tiez ma to nebavi chystat deti, planovat a nahanat sa.
K nasim prideme, ale to ideme na vikend, to je uzpre nas jednoduchsie naplanovat a aj byt von s malym na dvore a tak. A nasi pridu aj k nam ak maju chut, a aj na vylet skocia s nami ak.mame daco v plane.
My tu byvame všetci na hromadne v malej dedine každý na inej ulici😃takze chodia ku nám aj rodičia aj svokrovci,detom je pohodlnejsie doma a hlavne takým malinkym,pripadne keď ideme s kočíkom na prechadzku tak dá zastavime u jedných u druhých a nejak to nemame rozratane ale povacsinou sa stretávame u nás a u nás sa aj oslavuje alebo podobne veci🤷♀️Napríklad teraz,v piatok dme boli na obed u našich,vecer boli všetci u nás a oslavovali sme,v sobotu ruskí všetci k obedu ku nám a dnes sme boli na obed u svokrovcov. A k veku,ocino má 60 a ostatní menej ale po 55… teda aktívni všetci,nepracuje len moja mamina,ostatní ešte ano
@zmrzlinka2021
Áno, ale často krát je to už manipulácia rodičov a ich pohodlnosť. Pokým nie sú záväzne zdravotne problémy, mala by sa aspoň 1-2x za rok posnažiť aj druha strana. Už len z ucty a slušnosti, nech to nevyzerá ako využívanie a komandovanie.
@diusqa761
Máš veľmi uvedomelých rodičov. Kiežby si toto každý rodič uvedomil. My sme mali niekoľkohodinové katastrofálne cesty s dcérkou. Do toho balenie, chystanie, teraz mám dcérky 3. Zarazila som to, pokým nepodrastu mi to za tie nervy nestojí. Do toho ešte problém im vydržať v autosedačke, teraz vysvetli malému dieťaťu, ze na diaľnici, kde ideme 140km/h ho nemôžem odopnut a mat na rukach. Čistá katastrofa.
@katkami123 ako obdivujem ta ze si cestovala taktov tolko. My sme ako deti cestovali este vlakom k babke, mamininej svokre , raz za rok na letne prazdniny na dva tyzdne. Oni k nam nikdy neprisli. Bolo to cca 130 km od nas
Nie, chodia aj oni k nám. Moji rodičia dokonca častejšie ako my k nimomentalne. Jednak máme doma viac miesta a druhak môžeme byť spolu dlhšie ako jeden a pol dňa cez víkend (školopovinné deti).
@katkami123 ono je to s malými deťmi naozaj problém. Kým sme bývali 40km od rodiny a k svokrovcom vtedy dochádzali tak to bolo naozaj na nič. Plánovať kedy dať dieťa spať aby sa stihlo ešte najesť a vychystať, pobaliť prebaľovaciu kabelu, náhradné oblečenie , mlieko , nás vychystať , kočík ...nám bez srandy hodinu vždy zabralo. Vtedy sme mali len staršiu ale ona bola odmalička umrndžaná , nenávidela ani krátke cesty autom tie celé prerevala a mala reflux , takže kopu krát sa behom tej 40-50 min cesty dovracala a rýchlo sme hľadali miesto kde zastaviť a celú ju prezliecť a utíšiť 😒.. keď aj potom človek prišiel k nim po hodine Max dvoch už plakala že je unavená a chcela byť v svojej postieľke (ona nezniesla spať nikde inde) ,tak potom ju šup šup baliť a vyobliekať domov (zasa minimum 20 min) do čoho nám svokrovci frflali že to čo je za návštevu na 2 hodiny 😒a zasa 40-50min cesta domov kedy bola dvojnásobne tak nevrlá lebo bola unavená a chcela byť doma + jej bolo vždy v aute zle 🤦moji rodičia aj švagriná to našťastie chápali a nemali problém prísť ani kopu iných z rodiny a priateľov úprimne len svokrovci mali vždy hlavu postavenú že to čo aby oni chodili 😒... Teraz bývame v jednej dedine cez cestu od mojich rodičov , máme už dve deti a sami sa mi naši vždy ponúknu že prídu oni k nám aj keď je treba strážiť že postrážia u nás doma. Svokrovci ostali rovnaký
@katkami123 my sme to utrhli aj vtedy aj s jedným dieťaťom a bývali sme omnoho bližšie ako ty. To čo máš ty by som nedala . Máš môj obdiv ❤️❤️❤️
@evica17 sprosta som bola…. Strašne. A každý mesiac, čo sme si my užili, dozvracala dieťa na diaľnici, nebolo kde prezliecť, vonku zima, vyvetrať sme nemohli, tak 2 hodiny sme zvratky voňali, cestovali sme už všelijak, aj žeby nám dcérka celu cestu prespala, aj v noci, to sme tam prišli o 1. ráno, kým sme ju preniesli zas dcérka celá čulá a od 1. do 7. rana už spat nechcela, my zúfalí, to by bolo na knihu. A svokrovci - najvyšší stupeň egoizmu a svokra mi ešte do toho vždy nejakú sprostosť povedala. S týmto rozumom teraz, no nikto by to nerozchodil, ani svokra a ani môj muž. Ale už mám pokoj a všetci dobre vedia, ze po tých všetkých skúsenostiach už so mnou nikto nehne. Človek chcel vyjsť v ústrety, aj tak bolo vždy ešte zle, tak nemajú svokrovci nič a je pokoj.
vobec nechapem ze toto riesis, je mama sama? nie je je so svojim muzom, a aj ty si so svojim, koniec zhasla fajka. Ak je sama nech dojde na sviatky, ak sa jej zle chodi zabezpecte dovoz a odvoz. Nevidim dovod aby mi ( dospelej zene s vlastnou rodinou) niekto rozkazoval, co a kedy mam robit.
Moji rodicia chodia pravidelne. Svokrovci nie, iba povinne 3x do roka. Vianoce a narodeniny. My k nim chodime casto. Byvame vsetci v jednej dedine. Zvykli sme si ako to je. Vychadzame dobre. Priznam sa ze sa nam tiez na novy rok nechcelo nikam. Ale premohli sme sa a zazelali vsetkym novy rok osobne 🤷🏼♀️
chodia oni, ked chcu, svokrovci nechodia (z nejakeho dovodu, ktory nepoznam, moji sem-tam)- nechodime tam odkedy sme v dome vobec, predtym sme sem-tam isli (popravde tlacit sa v panelakovej obyvacke netuzime, hladat pol hodinu parkovanie tiez... ). A mozu sa zduvat ked chcu - kolko chcu. Zavinsujeme si cez telefon.
Mna tieto hadky, vycitacky a urazacky velmi neberu, cize keby som sa rozhodla, ze dnes nikam nejdeme, nebudeme pendlovat hore dole, tak by sme nikam nesli a v klude by som rodicom povedala, ze sa nam proste nechce a chceme mat klud.
No ako to tu tak citam s cim vsetkym vedia mat ludia problem, tak som nekonecne vdacna za moju svokru. Zaujima sa, chodia k nam, miluje vnucata, kupuje im aj viac ako je rozumne ale co uz s nou...🙂 do nas sa nestara negativnym spôsobom, len ponukne pomoc ( ktoru chvalabohu vyuzivame len velmi zriedka, ked ma manzel nieco dolezite v praci a ja potrebujem zbehnut k lekarovi)…samozrejme aj my pomozeme co treba.
My k nim chodime malo, nie sme vyjedaci rodicov, skor ja ich hostim ked pridu.
Navarila mi po porode a poslala, nakolko som prisla z porodnice na Stedry den, ja jej zas ked bola v karantene a chora, kacicu som jej piekla, kapustnicu varila...a to sme aj byvali nejaky cas v jednom dome kym sme si kupili vlastne, ale zvlast sme mali domacnost, nevyuzivala som ju ako mnohe nevesty, vzdy sme si zavolali mobilom ci mozeme prist jedna k druhej, mali sme hranice a respektovali sme sa navzajom.
Takze ani spolocnym byvanim sme si vztahy nepokazili.
Je to uzasna zena a ja som za nu vdacna.
Keby nebola taka tazka, aj ju na rukach nosim 😃💕
@babulkomale moja svokra sa hneva hlavne za to,z nechodime k nej jest. Svagrina si ju tak naucila,ze avokra varieva aj pre nich a ked ja od nej nechcem tak je urazena a huci do muza,ze preco nechceme u nich jest a nikdy nic od nej nechceme. Svokra je typ cloveka,ktora je spokojna,ked sa ma o koho starat a ja som zase clovek,ktory si zvladne spravit vsetko sam a co nestihnem,pocka. Svagrinej chodi okopavat zahradu,varit,s domacnostou pomaha. Na mna sa hneva,ze nic od nej nechcem. Niekedy mi je to luto,ze nemame obaja normalnych vyrovnanych rodicov. Obaja nasi rodicia ziju len pre deti a vnucata,nemaju ziadne zaujmy a pre nas je to ubijajuce.
Rodičov už nemám.. mama zomrela dávno, otec bol posledný rok úplne ležiaci pacient, pokruteny, ze už ani sedieť nevedel, zomrel nedávno.. kým bol na tom lepšie chodil vždy k sestre (ona má o dosť väčší dom a viac bezbariérový ako my) a tam sme sa stretávali, na Vianoce bol oco zase u nas.. keď uz horšie, tak som chodila ja za ním keď sa konečne dalo.. svokra k nám takmer nechodí.. pred koronou to bolo iba keď sme robili oslavu deťom, inak sme chodili a chodíme len my k nej.. jedinu výnimku urobila že u nás aj pár krát spala keď mala problémy po operácii kĺbu a potrebovala pomoc,.tak šla k nám.. teraz u nás ani neviem či bola niekedy cez leto alebo tak.. myslím že nie, vždy sme šli iba my za ňou.. nebyvame od seba ďaleko, ale ona je v ba a my sme už mimo ba, takže ak kedysi prišla aj tak sme pre ňu šli autom.. busom za vnúčatami nikdy neprišla.. nie že by mi to vadilo, ja som rada tak ako to je..
My chodime aj aj, le je pravda ze viac my k nim...ale skor pretp popravde ze mi je to niekedy lahsie ako vyupratovat dom po 2.malych detoch a viac.si tam odychnem ako ked.sme u nas samozrejme 😂 ale svokra zvykne volat nas ...ale nemala problem ani ked im poviem aby prisli alebo ked sa deti narodili vzdy tie prve dva mesiace som radsej bola ked chodili ludia k nam uz len kvoli krmeniu tich drobcov
Chapem, moja svokra tiez nas volala napriklad na Stedry den ale moj muz nie je mamickar, tak sme s vdakou odmietli ze by nam maly zaspal keby sme sli od nich vecer.
Tiez tam malo chodime jest, ale snazim sa vzdy odmietnut laskavo, spomeniem ze ved si oddychnite, mate tiez dom, je co robit...
Teraz nam pomohlo, ze jej dcera ma nove dieta tak tam chodi a vyzije sa v obsluhovani a vareni, sama skonstatovala ze my sme samostatnejsi a nikdy sme nepotrebovali taky servis ( tak zaobalene to povedala ze my sme to mali " inac" 😃
Mojimi slovami: ja nevyuzivam ludi, viem prijat pomoc ale ked som chora alebo inak odstavena, co je velmi malicko.
Takze skus odmietnut tak laskavo, s apelom na ich oddych, my dost chodime po vyletoch tak aj to spomeniem ze uz mame plan a nebudeme doma a hned na revans ju pozvem na den kedy sa moze prist pohrat s vnucatami, aby to nemala pocit ze ju odmietam ked mame momentalne iny casovy plan.
@babulkomale Cloveku,ktory je nastaveny ako moja svokra mozes akokolvek milo argumentovat,ale nepochopi,bude sa citit odstrcena. Poviem priklad pred sviatkami si vzdy nakupim vsetko. A ona pride a donesie mi kapra,sunku,ovocie za plnu igelitku. A ja jej poviem naco si robite starosti,ja mam vsetko nakupene a ona sa urazi. Co caka,ze ja dva dni pred vianocami nemam este nic nakupene?
Tak potom ak teda hladas rady, tak neodmietaj, podakuj, vystiskaj ju a zazelaj pekne sviatky a ber to z tej lepsej stranky, ze sa stara, zaujima...aj mne svokra vzdy kupi nejake veci na sviatky, ale ja som asi uz starsia vyzretejsia a naucila som sa usmiat, podakovat, strcit do mrazaka a povedat si ze som vdacna za taku zlatu svokru.
Neprojektuj si to ze ta povazuje za neschopnu si nakupit, ale za sa podeli s tym co ma.
Napriklad moja mama nema ani zdravie ani mobilitu ani peniaze aby nam nakupovala a pomahala takze to beriem tak ze mi to zivot takto kompenzuje ( aj ked to realne nepotrebujem).
Moja svokra je presne taká istá.. keď mi pred vianocami po vnukovi poslala krabicu koláčikov a 2,5kg, údené mäso takmer ma porazilo.. akoby sme len na to čakali a nechodili na nakup...
nie že by som bola nevďačná, ale veď my toho máme plno a to, že nás je 5 neznamená že zjeme ako slony 😅 navyše sme boli celý december v karantenach a mali sme kovid, takže napečené sme mali toľko ako nikdy predtým, keďže to bol pre deti program.. no ja už som si za tie roky zvykla na to že to nijako nekomentujem, lebo jej sa vysvetliť neda.. to čo nespotrebujem, daruvavame.dalej.. ona má ale ešte dve dcéry, pri nich sa vyžije len chce byť za každu cenu spravodlivá a lásku prejavuje vecami.. nebyvame spolu často, my sme aktívni ľudia, ona zase radšej doma.. tak sme spolu tak raz za mesiac..
@jana_eyre_2 presne, podakovat, vystiskat a nebrat to ako ze si mysli ze nemam, ale ze chce proste dat. Byt vdacny - za pozornost a lasku, ktoru prejavuju takto.
Mne dokonca svokra povedala ze varim lepsie ako ona, takze urcite od nej neberiem veci s pocitom ze si mysli ze som neschopna...Ona velmi dobre vie ze nie sme mamickari a ze sme samostatni. Ale chce sa podelit a ako pise @jana_eyre_2 tak si aj myslim ze kompenzuje to, co dava inym detom, co su menej sikovne a viac ju potrebuju.
Svokra bola u nás raz v živote, sme spolu 10 rokov. Ale má to 400km a už svoj vek, takže dvakrát do roka ideme my za ňou. Moji rodičia sú od nás 50km a väčšinou chodíme s deťmi my za nimi. Na otočku v sobotu alebo v nedeľu. Oni k nám kávičkovať nechodia, ale zasa, keď synovia ochoreli alebo som mala dlhší deň v práci, že som nestíhala škôlku, tak mama sadla do vlaku a prišla, nikdy nepovedala nie.Ak by sme bývali v jednej dedine, určite by k nám chodili veľmi často...Zasa z tohto hľadiska je tých 50km a hodinka v aute super.

@zmrzlinka2021
Nechce sa mi to tu riešiť dopodrobna, ja som mala hlavne úplne iný problém. Svokra sa mi zakazdym navazala do dcérky a porovnávala ju s inými deťmi, samozrejme ja som si vždy vypočula ako všetko zle robím a ona aká je superstar, do toho citové vydieranie a plač do telefónu. Keď sme prestali chodiť, zrazu sa aj oni naučili cestovať.