Chytá chlapov po 40tke druhá puberta?
Ahojte, len mi takto na večer vŕta hlavou otázka, čo sa to deje s chlapmi okolo 40-tky. Doma máme serióznu krízu s manželom, pritom nemáme žiaden skutočne vážny problém, ktorý by nebolo možné jednoducho vyriešiť. Ale on doslova vyrýva pre hlúposti. Odrazu si začal pozerať samé luxusné dovolenky, drahé autá a vkuse hovorí iba o tom, čo všetko by mohol mať a kam všade by mohol ísť, keby nemal nás (mňa a deti). Po príchode z práce robí iba to, čo uzná za vhodné on, chodí športovať, doma mi s ničím nepomáha, nemá záujem ísť s nami na žiaden výlet, ani len obyčajnú prechádzku, stále hovorí iba o tom, ako sa chce konečne venovať sám sebe. Dokáže tu pol dňa preležať na gauči a potom sa presunúť na pol dňa na terasu a vôbec ho neštve, že deti majú posledné dni prázdnin a kvôli nemu sedia doma, rovnako ako to, že ja tu od rána do večera behám, varím, upratujem, venujem sa deťom, nemám čas si ani na minútu sadnúť. Pretože ON má dovolenku na regeneráciu svojich síl a ja sa nemám starať do toho, ako ju strávi. Je doma druhý týždeň a neboli sme ani na krok, pritom ešte pred dovolenkou deťom nasľuboval aquaparky, dinoparky, lanové dráhy, zoo a neviemčo ešte. Včera som sa trošku posťažovala kamarátke a ona mi vraví, že doma má úplne to isté. Muž vkuse len fitko, plaváreň, masáž, nulový záujem o spoločné aktivity, dookola hovorí iba o tom, ako sa už bude venovať iba sebe, ide na pivo, celý večer ho niet, potom sa zvalí k telke a nechce sa ani rozprávať so ženou, to, ako strávili deň deti, ho nezaujíma. Je toto normálne a bežné aj v iných domácnostiach? Však hádam, keď som raz otec rodiny, tak mám voči deťom a žene nejakú zodpovednosť. Je v poriadku mať čas pre seba a svoje záujmy, ale tak nejako v norme, aby ostal čas aj na deti, aj chod domácnosti, ale nie, že JA (muž) a Vy (žena a deti).
Ja sa ti divim ze od rana okoll neho behas, by mal neuoratane, nenavarene, aquapark by dostal prikazom 😂 ak by som nesla sama s detmi preč, tak by som mu ich asi nechala nech sa stara, ze aj ty si urobíš teda dovolenku. Je to taky klasicky postup😂 pre takychto robim si ck chcem a kedy chcem. Hlavne ze vsetko je urobene, lebo ved zena urobí.
Moj to po 40tke tiez prezil, lutujem ze nedostal tradične valcekom na cesto, aby ho osvietilo skor, ale som ho proste nechala. Ten cas nikto nevráti.
Moj mal kamaratov, vinko, a somariny okolo domu navymyslal, jednu vec cez druhu, ako keby bol v tranze a nic nedokoncil 😂 a pritom 4h cez obed spal na gauci a sekyroval, ze nema co jest doma a pod.
@dusankomoj 😅😁🤪👌👌👌
Odznelo tu A, tak sa opytam autorky B, preco cely den beha okolo deti a domacnosti? Pise, ze deti su školopovinné, ale do prace zrejme nechodi. To potom vela vysvetluje. Ten chlap je chudak, uvedomil si, ze ma doma 3 krky, ktore musi zivit a zenu do prace nejde vyhnat, lebo ved on ich uživí a ona sa stale vyhovara, ze ju nechcu nikde zamestnat. Tak nejako som to pochopila, ze autorka nepracuje, lebo jej jedina starosť su deti, prazdniny, výlety, prechadzky, upratovanie. On ma chudak dovolenku, chce si oddýchnuť tak sa necudujem. Keby aj autorka chodila denne z prace s hlavou plnou starosti, problemov, tlaciacich termínov, tak by take veci nepisala…vidim to tu denne, zena na materskej rodicovskej aj 7 rokov, potom este vyuzit davky, co sa da a do prace nie. Lebo naco, ved manzel ich uživí a ona predsa nema ako davat deti do skolky a do skoly, ked jej nikto neda pracovnu dobu 9-14 a plat aspon 1500, nie? No tak mu preplo, ze ked zarobi on mesacne povedzme 2500 a doma by neživil 3 osoby tak by mu minimalne polovica ostala a takto nezostane nic. Aj to moze byt dovod, netreba vsetko zvaľovať na toho muza.
@natalienka12 wau, ty si si teda podomyslala veci😂
To není o veku ale o povahe cloveka
ja neviiem ale mne sa pacia typy ludi a rodin ze com chcem to si splnim hned. Chcu ist deti do dinaparku? Tak necham oddychovat manzela doma ked nechce ist s nami a idem s detmi. Kopec rodin z okolia tak funguje, co chcu to si splnia. Chce ist manzel na drahu dovolenku, tak ok, dame plan ci s detmi ci bez a setrime aby sme o rok, dva mohli ist......neviem mozno len vykrocit zo stereotypu a zauzivanych vzorcov. Mne niektore zeny pridu dost nesamostatne. Cakaju kedy manzel ich vezme a on nechce tak sedia vsetci doma, lebo vsak patri sa chodit vzdy spolu
Všetci tu píšete, že to majú len chlapi, ale asi to mám aj ja. Korona, vojna, recesia ekonomiky... všetko dokopy to aj vo mne prebúdza rovnaké myšlienky, ako opisuje autorka. Plány na budúcnosť sa nám trošku pomiešali. Normálne toho chlapa chápem. Tiež v posledných mesiacoch premýšľam, že kde som mohla teraz byť, keby nie deti a starostlivosť o rodinu. A že rodina ma v mnohom brzdí a musím sa prispôsobovať. Onedlho budem mať 45, mladosť je nenávratne preč, aj mnohé sny a vždy bola rodina viac na mojich pleciach. Síce neležím na gauči, ale práve v tieto dni špekulujem nad jedným projektom v podnikaní, chcem to aspoň skúsiť, láka ma to riziko, možnosť spoznať nových ľudí, niečo sa naučiť a možno aj zarobiť 😂, možno nie, sú tu aj riziká ale verím svojim inštinktom. Amuž aj matka sú z toho na nervy. Oni chcú mať konečne pokoj. Manžel je starší a chce v kľude a bez stresov dožiť dôchodku a ja sa chcem niečo dokazovať, viac sa hýbať - fyzicky a duševne a dostať sa do formy ako pred deťmi. Keď som doma povedala, že mám pocit, akoby som skoro 15 rokov hybernovala - celý náš vzťah, ide do vývrtky. Vraj všetko je v poriadku, mám sa venovať deťom, začína škola...
@heleninamama ja som nastastie typ matka karieristka a vedela som sklbit oboje. Teraz planujem robit doktorat
Aj mňa chytila druhá puberta, síce nekupujem motorku ani sa nenechávam testovať a nevymetam bary,... Ale užívam si keď je dcéra dva dni u otca a ja mam zodpovednosť len sama za seba a keď pre ležím deň na gauči tak pre ležím a keď si zmyslom sa ísť šplhať do hôr tak idem.
Ale tak na výlety by som šla aj sama keď sa chlapovi nechce a teda rozhodne by som ho neobskakovala. Aj teraz umýva chladničku, pretože vie ze Samo Sato ma dovolenku. A ja nie som sluha
Ja len tak z okolia musím povedať, že áno .začne im hrabať ,
Moj muz ma 40, 3 deti, tiez ma niekedy pocit, ze nema cas na seba, vela sportuje, venuje sa vsak aj detom a aj mne, vymysla vela rodinnych akcii
Aj u nás to tak bolo. Jedna kríza po 30-ke, druhá po 40- ke. Som sa pri prvej napočúvala ako si nič neužil. Lebo ja asi áno pri malom dieťati. To sa ešte vrátil do normálu, ale po druhej kríze sme sa rozviedli. Tým ťa nechcem strašiť. Veľa párov to ustojí a fungujú ďalej. Môjmu ex drblo úplne. Tiež mal problém chodiť s nami niekam. Všade som chodila s dcérou sama, až sme sa úplne odcudzili. A potom si našiel inú, aby si dokázala, že na to ešte má. To je ten dôvod. Zrazu si všimnú, že starnú a zľaknú sa toho a chcú si užiť kým ešte vládzu. Žena na to pri deťoch väčšinou nemá čas. Držím palce, aby to toho tvojho prešlo. Tiež mi to vždy boli ľúto hlavne kvôli deťom.
@bosorka2302 Doktorát som stihla už dávno, hoci reálne mi je na nič, aj vyskúšať pár prác, podnikať... Všetko ešte pred deťmi alebo aj s nimi. Teraz mám pocit, že som v slepej uličke a o celom mojom živote je už navždy rozhodnuté, že už nič nové, pekné, nepríde. A to ma vnútorne ničí, chýba mi adrenalín, málo spánku, stres, rozbehnuté veci na všetky strany, očakávania, mladosť. Posledné roky je každý deň rovnaký, veľa sa prispôsobujeme deťom, ktoré majú svoj svet a mňa to nebaví. Nebavia ma stereotypné rodinné víkendy, ani celé leto. Nikdy som nebola extra rodinný typ a dobehli ma to. So ženami okolo si nemám čo povedať, tie žijú len pre deti a nič iné ich neláka.
Môj muž mal 40tento rok.. neviem či je to ešte skoro 😅 konštatovať, ale poznám viac od neho starších a slušných mužov v okolí a zatiaľ sa na nich ich polovičky výrazne nesťažovali.. ako áno, podľa mňa sa každý muž v určitych veciach zmení, možno je to vek keď má väčšie sebavedomie ukázať čo by chcel ktovie.. poznám aj mužov čo nie sú zrovna svätí, u nich je však úplne jedno či majú 33 alebo 45 - tym proste nezapina že sa správajú zle..
Môj muž je dobrý človek, vždy bol kludas a rodinné založený.. ale v poslednom čase vie byť nervóznejší, vie dokonca občas aj vybuchnúť (teda to je také mierne že človek čo ho nepozná by si to ani nevšimol, ja ho však poznám 20rokov) proste kedysi ho nenasralo.ze fakt nič a nikto.. teraz občas oponuje a vie sa uraziť, našťastie ho to rýchlo prejde ako aj mňa.. potom jediné čo som si všimla že ešte výraznejšie ako predtým rieši zdravú stravu.. on dlhé roky žil nezdravo, potom mu vyšla mierna steatoza pečene a HIT, čo ho naštartovalo a odvtedy sa stravuje ukazkovo.. teraz však už začína čítať zloženia, komentovať cukor a tak 😅 čo zase ale nie je zle a rodinu to neovplyvňuje..
@natalienka12 No 😀 Tak na doplnenie. Máme tri deti, dve na prvom stupni a tretie bábätko. Prvé dve som stihla v rámci jednej materskej, boli po sebe, potom som bola pár rokov v práci a tak prišlo tretie. Od najmladšieho 2 týždňov pár hodín týždenne pracujem z domu, manžel mi však na prácu nevytvára podmienky, práve naopak. Keď vie, že mám termínovanú úlohu a napríklad do polnoci musím odovzdať nejaký projekt, schválne za mnou posiela deti s požiadavkami, ktoré by poľahky mohol vybaviť on, len nechce (napríklad urobiť im kakao). Takže prácu vybavujem väčšinou v noci, keď už všetci spia a do postele nejdem pred jednou v noci. A pri bábätku je to vieš aké - uspávanie, kojenie, varenie príkrmov, neustále oči na stopkách - tam sa nedá sadnúť a povedať, že neurobím. Sčasti chápem, že muži nie sú na starostlivosť o malé deti tak stavaní ako ženy a malé dieťa vníma ako "guľu na nohe". On však mal takéto stavy už pred tretím dieťaťom, staršie boli už dosť veľké, aby sme niekam mohli ísť iba sami dvaja, ale on nechcel, nemal potrebu tráviť so mnou čas. Za tri roky bol so mnou raz na túre a raz na bicykloch, aj to celý čas hundral, takže mi pokazil celý deň. Neskôr potom už radšej sedel pol dňa na gauči, ako keby šiel so mnou na cyklotúru. prípadne na ten bicykel doslova ušiel sám, bezo mňa. Ešte minulé leto brával deti na kúpalisko, na malé výlety do okolia, tento rok už nemá záujem, doslova ho deti obťažujú a uteká pred nimi/nami. V júli sme boli spolu na jednej dovolenke, ale bolo to peklo, mohlo sa robiť iba to, čo on uznal za vhodné. Vyzeralo to väčšinou tak, že ja som šla s tromi deťmi niekam a on ležal pri telke na izbe, prípadne si vzal jedno z detí a schválne šiel na pláž v čase, kedy mi najmladšie spalo, takže vedel, že s ním nepôjdeme. Aj to sa deti sťažovali, že na pláži im všetko zakazoval a hučal po nich, prípadne ich nútil ležať s ním na lehátku, lebo ON chce teraz oddychovať. A predstava, že mi napríklad hodinu postráži deti a ja idem niekam sama, to je úplné sci-fi, to neurobil nikdy, lebo podľa neho to sú MOJE deti a JA sa mám starať. Takže ja nemám šancu si ísť ani zacvičiť, mám nulový voľný čas, ak idem hoci len do obchodu, tak vždy s 1-3 deťmi, hlavne, že pánko si robí, čo chce, kedy chce a koľko chce. Včera tresol dvermi a odišiel na hodinu preč, ani nepovedal, kam (podľa súčiastok už viem, že bol v obchode). Keď sa ho deti pýtali, kam ide, odpovedal, že nás do toho nič, kam on chodí. Keď sme doma, ujde na záhradu, keď vyjdeme von za ním, vráti sa dnu, celý deň dookola. Doslova mám pocit, akoby mu odrazu preplo a nadobudol pocit, že rodina ho brzdí a obťažuje a lepšie sa cíti sám. Mám chuť ovaliť ho panvicou, aby sa prebral. Deti sme chceli obaja, ak si chcel užívať život osamote, nemal sa ženiť. Nemám problém vziať deti niekam na výlet, aj to často robím, ale s malým bábätkom v aute si na dlhšiu cestu netrúfam, už sa mi raz v aute začal dusiť a bol to stres. A, žiaľ, všetky väčšie atrakcie ako zoo a aquapark máme na dlhšiu cestu autom od nás. Mrzí ma, že deťom to všetko nasľuboval, prázdniny končia a ostali sklamaní, lebo ich nevzal ani na krok ☹
Aha, a kvôli čomu ste si urobili to tretie dieťa? Mňa do toho nič, ale evidentne nie ste manželia, ale spolubývajúci.
No tak toto je chlap na grc
No,neverím,že to bude o veku a druhej puberte.
Toto muselo byť aj predtým.
Ja v nejaké druhé a tretie puberty u žien a mužov neverím. Resp.urcite sú isté medzniky v živote,atď,ale človek sa radikálne nezmení,len sa možno zvýraznia vlastnosti,kto.sme si buď kvôli ružovým okuliarom,či dennodennych problémoch nevnímali.
Prip.clveka zmení vážna choroba,či silný otras v živote.
Ale žeby sa zo dňa na deň zmenil kvôli veku...
@natalienka12 Tak také 2-3 roky dozadu mu ešte takto nehrabalo, poslednú predcovidovú dovolenku sme mali skvelú, venoval sa deťom, robili sme si spoločné výlety. Takto extrémne sa chová posledný rok. Vtedy bol pár mesiacov služobne odcestovaný a odkedy sa vrátil domov, akoby bol na nás alergický. Možno sa mýlim, ale pripadá mi to, akoby počas tých týždňov samoty prišiel na to, že je mu dobre, lebo si robí, čo chce, kedy chce, na izbe mal ticho a kľud, nikto od neho nič nechcel. Po návrate prestal mať záujem o mňa, o deti, všetko je len JA, JA, JA. Aj som si myslela, či ma nepodvádza a preto táto zmena, ale pri jeho štýle života by inú ženu nestíhal, to by som zistila.
Okamžite by som skončila s tou pracou po nociach.nech vás živí on.hadam pri výrobe tých detí sa vyskytoval tiež.Oznam mu.ze berieš bábätko a ideš k rodičom a on nech sa postará o staršie.aspon cez víkend...toto nie je otec.to je chumaj...ono sa mu to raz vráti.deti k nemu nebudú mať vzťah a už teraz nech si porieši starobu.lebo ostane sám.kludne mu to povedz.
@janinah Však som mu aj povedala, ale s ním to ani nepohlo. Podľa mňa, keby sme ráno niekam odišli, ani by to nezbadal, možno až na poludnie, kedy by našiel prázdny hrniec ☹
@heleninamama Asi by ste si s mojím mužom rozumeli...
Ale tie väčšie deti mu nechaj..myslíš.ze by sa nepostaral keby musel? Určite ano
a nezalubil sa tam na tej sluzobke do niekoho?
@janinah On by sa "postaral" v zmysle základných životných potrieb - dal by im jedlo na stôl, pustil telku a starajte sa, hlavne odo mňa nič nechcite, jeho by som nevytrestala, ale deti ☹ Inak, už mu aj jeho vlastný otec dohováral, ako sa takto môže správať k vlastným deťom. Ale on dookola točí len to svoje, ako ON by chcel nové auto (nie rodinné, ale športové, drahé, rýchle, pre seba), ON by chcel cestovať do exotiky (kým sme deti nemali, ani raz to nespomenul, to skôr ja som chcela, aby sme si šetrili na nejaký spoznávací trip), ON by chcel mať viac peňazí, aby si mohol kúpiť kvalitné veci, značkové (jasné, som na RD, tak príjem nám poklesol, ale dlho už doma nebudem, to nie je situácia do konca života. A ani teraz nám nič nechýba, nikdy sme nemali nadštandardný spôsob života, takže na bežný život a aspoň malé šetrenie nám príjem postačuje).
@bosorka2302 To, žiaľ, nemám ako zistiť. Ale žiadne dlhé telefonáty nemáva.
Nevypisuje stále na mobile? Môj ex sa takto radikálne znenil keď si našiel frajerku. Stále sedel s mobilom v ruke.
Ouuu… tak toto mi je luto. Tvojho chlapa ste evidentne prestali zaujimat a zacali ste mu vsetci liezť na nervy. Neviem ako si na tom financne, no asi bude treba razne zakrocit.
Skus ho poslat prec, normalne nech si vezme nejaky byt do prenajmu kdesi v okoli a navrhni mu striedavku po tyzdni. Aspon teda tie starsie dve deti.
Vysvetlila by som mu, ze okrem toho, ze som matka, som aj zena-clovek, ktora ma tiez svoje potreby a zaujmy a nie som ochotna premrhat svoj zivot tym, ze budem naplnat potreby vsetkych okolo, inak sa lahko moze stat, ze mi ,,prepne”, zbalim si svoje tri igelitky a odidem ja.
Deti mu necham a nech si poradi ako vie.
Ale to som ja, a chapem, ze nie kazda by to dokazala…

@zoro9836 to by som spravila ja....zakladateľka to robiť nemusí....ja by som sa sústredila na deti a na seba....kebyže vidím že s nami nechce tráviť čas vyhýba sa a dáva mi najavo že bez nás by mu asi bolo lepšie....tak čo by mi ostávalo?....nech si ide....keď nevie oceniť to čo má....každý z času na čas môže mať zlý deň ale vždy sa treba vrátiť do reality....