Cítim obrovskú krivdu a nepochopenie od muža a matky
Cítim obrovskú krivdu a nepochopenie od tých najbližších ľudí a to od muža a mojej matky.
Je normalne ze sa občas vytocim pri 1,5r dieťati, nie? Väčšinou mame skvele dní, ale obcas sa cítim strasne vyčerpaná, nervozna, frustrovaná a neviem, ci je to tým, ze ma zlosti moje dieťa, alebo ja mam problém sama so sebou a na dcére sa to potom odrazí.
Dostanem nervy, vybuchnem, mam pocit ze všetko mi robi naschvál- vylieva vodu, kreslí po gauči, rozhadzuje hracky, ...
A môj muž ci moja mama začnú na mna útočiť, ze ,,ved prestaň, ved je ešte mala, ved neprichádza na nu, ved co sa zlostis"
Potom presný opak ,,prečo jej toto dovolíš?!" (Jasne dovolím!!!! Nech sa páči slečna, poklesli nám gauč aj steny.... do riti, normálne ja si sedím, pijem kávu a pozerám sa ako nám ničí byt.....!)
Potom už sama neviem odhadnut, čo jej môžem dovoliť a co nie.
Mozno
@zuvelyn Áno, priznávam, sformulovala som to dosť nepresne. 😅
Jeeemninku...take 1,5rocne diete si urcite nic nezasluzi v tom zmysle ako pisete. Len ona podla mna citi tu vasu frustraciu, nervozitu a hlavne neistotu a takto potom reaguje ze robi akoby viac veci naschval a zlych ktore vas vytacaju. Vy si musite byt sama sebou ista. Vzdy zachovat chladnu hlavu aj ked nieco rozleje, hodi, popise, vzdy s pokojom reagovat nie vypenit a nervacit. Ja chapem ze je to tazke niekedy. Ale nervacenie je vyslovene kontraproduktivne. Ale ona je naozaj malinka, take dietko vobec nerobi veci naschval ze vas chce vytocit. Len ono naozaj, tie deti su zrkadielka nas samych nasich pocitov a vsetko to sa deje na podvedomej urovni.
@stevvvka ďakujem veľmi pekne
Ano, musím sa ovládať. Neprezivat to tak
A... mile dámy
Niekedy Farbičky spadne a ja si to nevšimnem
Ked ju nájde, vtedy robi umelecké diela
Nie je to tak, ze si píše po gauči hodinu a ja to nevidím
Zaujímavé, že trafená hus zagagala
V každej diskusii ktorú pozriem je zapojená, tak neviem kto je na soc sieťach
Ja nemám ani fb, ani instagram a pod
Stihnem si pozrieť whp , viber keď dieťa spi
S mobilom v ruke ma vidi jedine keď ju fotím, alebo natáčam
Takéto vylomeniny stihla keď popri nej varim
Variť musim, keďže dbam na pravidelnej strave
A dcera robi čiary a cmaranice asi od 11mes
Teraz sa už tvári ze kreslí, guli guli robi aj keď to má od kruhu ďaleko...ale robi
Dnes cmarala a ukázala na to a hovorí,,mamka"
Mame pastelky so zaoblenym hrotom, krátke a hrubé, umývateľné
Neriešim tu to, či je vhodné dat kresliť 1,5 r dieťaťu ale to, ze niekedy mám nervy z toho ze dookola robi zlobu
Som presvedčená, že od roka má dieta začínať s kresbou
@silvike dakujem
Ked pride zas taky náročný deň, musim ho skratka prežiť 😆
Budu písať super matky samozrejme ze 5o nie je normlane. Ale ano je... Podľa mňa je nenormálne sa tváriť ze sa nič nedeje. Nie je normálne cmarat po stenách a gaucoch atď atď., čiže samozrejme primerane vyhresim dieťa. Ak nehodou vyleje dačo, neriešim, ak naschvál riešim 😂Ako inak sa naučí, čo sa môže a co nie? Na kreslenie som malej dala na stenu tie veľké trhacie papiere na flip chart, zrušila som všetky fixy, farby, oera v dosahu, aby bez dozoru ich nepoužíval.. a dostala iba ceruzky (to platilo pre staršiu tiež, lebo ja som do nejakých 4r musela všetko schovať 😂) ... Jedlo a pilo sa v kuchyni. Vybavene. A jasne ze aj tak sa dačo pritrafí, keď je toho menej, človek je menej výbušný 😂takéto malé deti proste treba strážiť, zamestnávať novými aktivitami, skúšať.. Chce maľovať, maluj s nou.. Za stolom. Atď.
@lenkakravcova úplne súhlasím, keď dieťa nemá poriadok a rešpekt z domu tak ho už nikdy nenadobudne.. A preto nám tu vyrastá taká generácia aká je.. ľudia čo robia s deťmi vedia o čom hovorím.
@ivangeline och moja mam je dodnes strašný nervak, viem ze su to gény. No ja v porovnaní s mamou vybuchnem 1:10
Ja sa ani nemusím ovladat, väčšinou si tie dni uzivame, sme spokojne a šťastné len včera bol taky deň, kedy cítim tu frustraciu
autorka: ty máš problém predovšetkým s manželom a vlastnou matkou. a toto ťa absolútne serie. možno by bola vhodná návšteva psychológa. alebo, ako teraz píšeš, že ak si s dcérou sama, tak ste spokojné a šťastné, tak si to zriadiť tak, aby ste ostali samy. jednoducho sa oddeľ od ostatných a rieš si svoju výchovu sama. budete obe spokojné a nikto ťa nebude štvať.
@andreatytler ďakujem
Presne tak. Predchádzať problém je ta najlepšia možnosť. Aj keď si stále vymysli nieco nové.
Mnohé si to tu vyložili tak, ze som klbko nervov vrieskajuce po malom dieťati.
No cely príspevok je o tom, ze sa mi to stane raz za čas... možno 2x v mesiaci ...
A nie ze vrieskam, len ja sa cítim zúfalo.
Ahoj, odporucam knihu Respektovat a byt respektovan. A ak by sa dalo, tak chod i na kurz. Ona v tomto veku Ti nerobi "naschvaly" - ma potrebu nieco trenovat, ucit sa, ale samozrejme, nejake hranice je dobre tomu nastavit. Napr, chce kreslit po stene (vo zvyslej polohe) - nalep jej tam velky papier al kupte tabulu. Chce nieco rozlievat/prelievat? Mozete vo vani/v bazene/ al aspon tacku dat a spolu - ci uz vodu al ryzu/fazulu. Deti sa ucia najma pozorovanim. Ako teraz reagujes Ty, tak bude i ina v takychto situaciach - ked jej bude nieco vadit. Na druhej strane je spravanie matky a manzela. Tam sa niekedy oplati "prenechat" im riesenie situacie - nech sa paci, vysvetli jej to al sa s nou pohraj (nie v zlom, pomoc sa niekedy zide). Vzdy sa lahsie kritizuje ako aktivne nieco robi 🙂 drzim palce
Väčšina z vás sa tu chytila jednej veci - farbičky
Uplne unikla pointa celého, ale nevadí
Ďakujem za príspevky, z ktorých si môžem niečo vziať, aj za odporúčanú literatúru
Muza poslať na materskú nech si to vyskúša sam!!!! Alebo aspoň na celý víkend nech je sam s malou a uvidí!!!! Ty kokos, to zbožňujem!!! Aj môj občas nieco poznamenal a potom prisla korona,ostal doma na home office a uz presne vie, ake to je byt stale a dieťaťom!!! Lebo je uz vyse roka s nami 🏡!!! Teraz si uz nedovoli co i len pipnut😇Ale moj muz je maximálne chápavý, takze jemu stacil aj prvy mesiac aby pochopil😉 A svokre pekne povedať, nech sa stará o seba,!!!!
@matkamirko och to ma mrzí, našťastie sa s tou chorou dá žiť, a neskôr sa môžu príznaky uplne vytratit. Držím prsty a nech vám naďalej robi veľkú radosť.
Moja pekne posedi, zahrá sa. Ako ked prídu iné deti k nám, alebo vidím niekde mimo približne v jej veku, ďakujem Bohu za anjelika. Moja je obrovský poklad, šikovná, preskocila 3r bratranca aj s rečou, aj so slovnou zásobou....
Ale poradím sa aj s odborníkmi.
Ja som ju asi naucila na to, ze sa jej nonstop venujem a zrazu keď už nespi aj doobedu, potrebujem tej obed navariť aj pri nej. A potom sa snažím aj navariť, aj byt aspoň 2 hod von s nou, zároveň upratať a medzi tým sa s nou hrať a potom keď do toho za zapoja tie buzeracie z okolia, keď mi medzi tým stihne niečo rozliat ci podariť a nestihnem to umyť...skratka chcem tým povedať, že za to si môžem ja sama a musím si vtedy len povedať, že poriadok mi môže byť ukradnutý, aj muzova buzeracia aj mamine pripomienky. Tiež keď sa jej opäť podari niečo pokreslit, vyliať, vysypat, rozhadzat a ja budem mat ten blbý deň, tak si sa skratka preto nezblaznim.
A nie nedokážem udrieť a zbit moje vlastné dieťa. Ja som bita bola a aj tak so mnou mala mama v puberte poriadne problémy. K ničomu to nebolo, len som mala z toho otrasne spomienky. Nedokážem udrieť dieta, ktoré vo mne vidi oporu, ochrancu, milujúci náruč a ruky ktoré ju majú hladiť ju nikdy neudru.
@seva22 no môj s nou nebol doma dlhšie ako 2hod. Najvyšší čas. Nech si to veruže skúsi. Pochybujem, že si pripusti, ze v niečom sa mohol mýliť. Na druhej strane na pravidlách sa vieme dohodnúť, len si k tomu musíme sadnúť. Je taky, ze dá si povedať
Ahoj, určite odporúčam stránku Nevychova 🙂 veľa mamám zachránila nervy, držím palce
ako ti môže 1,5 ročné dieťa robiť všetko naschvál?
Vieš čo podľa mňa 1,5 roka je ten úplne najhorší vek dieťaťa. Aj puberta, aj hádzanie o zem 3 ročných je lepšie ako toto. Moja bola naozaj neznesiteľná, navyše so samovražednými sklonmi (čím vyššie vyleziem tým lepšie, hádzať sa z ničoho nič pod auta naj zábava....)
Ona tej vode veľmi dobre chápe, aj tým farbickam. Len ta provokuje, púta pozornosť. Nič sa nestane keď jej ich 2 týždne nedáš, vodu tak isto, len vo flaske. Neboj ona z toho zachviľu vyrastie, už v 2 bude rozumnejsia
Moja v tom veku s obľubou rozhadzovala hlinu z kvetinacov. Keď mala nervy trhala veci.. CD, knihy, čo jej prišlo pod ruky. Krmila sa spakmi vonku... Bordel doma nehorazny.
V tej dobe som myslela ze sa na tej materskej naozaj zblaznim a bola som hrozne podráždená..
Tebe nevadi,co robi dcera,ale to,ze ta kritizuju s tym musis popracovat. Kasli na to,co povie mama. Matky vzdy buzeruju,komentuju,kazdy je mudry,proti tomu sa musis obrnit a razne jej vysvetlit,nech si svoje komentare pomysli a nevyslovi nahlas. Moja mama je taka ista a ide ma z nej porazit,lebo je to presne ten typ cloveka,co vie vsetko najlepsie. A ked zadrie vnucatam hlasku ..ja by som vas inak vychovala,tak sa uz len pousmejem. S muzom sa musite porozpravat. Ak sa jemu nepaci tvoja vychova,nemoze to vyhucat pred dcerou. To si musite povedat medzi sebou,lebo tym si podryvate autoritu. A hlavne nekricat,vsetko sa da riesit s kludom. Obcas kazdy vybuchne to je normalne.
@lujza123 no asi tak nejak aj keď si napriek tomu materskú veľmi užívam a sú to tie najkrajšie chvíle. Tiez nie som Presvedčená, ze ti nerobi naschvál... skor skusa a pozoruje aká bude reakcia. Inak je veľmi zvedavá a vsetko musi chytiť, vyskúšať, ... práve dnes bola u nás krstná a vravela, že ja som bola presne taká istá. 😇
Tak teda budem sa naďalej snažiť robiť všetko najlepšie ako viem, a verím ze z nej bude rásť mudra dobrá a vychovana slečna. Zdravit sa uz vie 👍, ďakovať tiež, aj povedat pardon (padón)
Dnes som jej napríklad dovolila hrať sa s maslom a mam video, kde tým nožom sa snaží namazat si chlebík. Jasne ze polku masla pritom pucila medzi prstami. Niekto si povie ze som trafená. ona tým bola taka fascinovana a ako sledovala tie svoje mastne prsteky asi 5min, uchvatne to bolo. Nemyslím si, že KVOLI takým nasim uleton z nej vyrastie maslovy terminator 🙃
Viem, ze každý vek so sebou prináša svoje krajšie aj menej krasne chvíľky, situácie,...
@marca12 ďakujem
Srdiečko mám 3 detí ďalšie na ceste, keby si vedela alebo skôr videla čo všetko vystroja, tiež som bola taká, všetko museli byť tip top detí upravené, dnes?nič nestíham všade bordel , neriešim keď vyrastú bude poriadok
Mila autorka, necitala som vsetky komentare, ani rady a tipy triky...ale jedno viem urcite...v tvojom pristupe a style vychovy NIE JE nic zle, divne, zvlastne alebo potrebne kritizovat❣ Sama si si odpovedala na otazku....stres prameni z tvojho.muza a matky. Mam.pocit, ze z nich necitis oporu, povzbudenie a len sa upinas na to, co asi povedia a uz vopred sa bojis reakcie. Vies co......notmalne sa na nich vykasli. Matke stanov hranice, rozumne, slusne, ale dorazne...ze vychova tvojho dietata je tvojou ulohou, ty si osobou, ktora ju bude sprevadzat zivotom a drzat ochrannu ruku, ona sa moze pridat. S muzom.je to horsie...sadnite si spolu a pozhovarajte sa, povedz mu, ze ta kvari stres, co by ti pomohlo a co vobec nema robit. Drzim.ti palce. Viem, co to je zit v takejto neistote a strese.
@emma323 si zlata, haha
Ano tiez to stale hovorím muzovi. Ani nie dospelé. Stačí keď nastúpi do škôlky a ja budem mat kopu času na poriadky, pečenie, varenie...až mu s tým pôjdem na nervy
Ved na co budeme spomínať?
4 deticky? To je krásne, nebudeš sa nudiť 🥰
Všetko dobré prajem
Ja som svojim detom dala bublifuk bez dezoru az po 3 rokoch. Kebyze ho ma taky maly ako je tvoja, tak by neskoncil na gauci ale by ho vypil. Po druhe tiez som mu nedala len tak farbicky bez dozoru. Mohol s nimi iba pri mne a za stolikom kreslit. A inak boli vysoko schovane. O vode sa ani nevyjadrujem... To by ju taky maly stale rozlieval a taku srandu by zvtoho mal... Podla mna taketo veci co pisete chapu deti od 2.5 roka...aspon dosledky co moze sposobit rozluata voda a podibne.... Cize ak nechcete mat doma vybuch a zaroven chcete, aby sa vasa dcera hrala s takymito vecami, musite ju mat stale na ociach, byt pri nej a ukazovat jej na co to sluti.. Nehresit ju, ale chvalit ak to dobre pouzije.
Ono nechapem ako mozete chciet, aby sa 1.5 rocne dieta chovalo ako 3 rocne.. A este ma napadlo, ze ked kreslite s farbami na ruky po vani a podobne, tak to dieta ma v tom velky gulas a same nechape PRECO raz moze a raz nie...
@kikk ano ďakujem, naozaj to uz takto budem robiť, minimálne sa o to snažiť
Musim si to v hlave zmeniť a vykašľať sa na to, čo bude, čo povedia. To video s maslom som mamke naschvál poslala s komentárom,,ak budeš mat nízky tlak, tak niečo na vyrovnanie " 😅 poznam ju, viem ze to vezme zo srandy. Ona sa nad tým aj zasmeje, len potom lamentuje keď to nečakám.
Naozaj, vykašlem sa uz na to. Napríklad dnes všetko klapalo- navarila som- ona si navkiekala koralky, potom sme išli von, pekne si poslala, poobede návšteva, stihla som upratať, povysavat, umyť vsetky fleky z kobercov a sedaciek, proste DNES TO ŠLO
A ked to nabudúce nepôjde, poviem si, že aj take dní su

@panelacikova Hej no. 😅😅
Tak som to vlastne aj myslela. Nie žeby teraz dieťa nesmelo skôr do ruky chytiť pastelky, ale v tom veku som svoje s pastelkami nenechávala určite samé hrať sa. Pod dohľadom je to iné.