icon

Cítim obrovskú krivdu a nepochopenie od muža a matky

1. júl 2021

Cítim obrovskú krivdu a nepochopenie od tých najbližších ľudí a to od muža a mojej matky.
Je normalne ze sa občas vytocim pri 1,5r dieťati, nie? Väčšinou mame skvele dní, ale obcas sa cítim strasne vyčerpaná, nervozna, frustrovaná a neviem, ci je to tým, ze ma zlosti moje dieťa, alebo ja mam problém sama so sebou a na dcére sa to potom odrazí.
Dostanem nervy, vybuchnem, mam pocit ze všetko mi robi naschvál- vylieva vodu, kreslí po gauči, rozhadzuje hracky, ...
A môj muž ci moja mama začnú na mna útočiť, ze ,,ved prestaň, ved je ešte mala, ved neprichádza na nu, ved co sa zlostis"
Potom presný opak ,,prečo jej toto dovolíš?!" (Jasne dovolím!!!! Nech sa páči slečna, poklesli nám gauč aj steny.... do riti, normálne ja si sedím, pijem kávu a pozerám sa ako nám ničí byt.....!)
Potom už sama neviem odhadnut, čo jej môžem dovoliť a co nie.
Mozno

autor
2. júl 2021

@brrrrrciatko o bublifuku som ja nic nepísala
Ale uz ked , tak tiež vez dozoru jej nedovolím

autor
2. júl 2021

@brrrrrciatko nie nakreslili sme po vani, ale VO vani
Ako ktoré chape, moja chape
A nenechavam ju tieto veci robiť bez dozoru
Diskusiu som napísala presnw tak, aby to pochopil každý, no nestačilo to
Ešte raz
NENECHAVAM ju kresliť a vylieva vodu BEZ DOZORU
ked musim nieco robiť dám jej kocky, koralky , bábiku,... ale dieta si vie nájsť, dosiahnuť, využiť situáciu, vystihnúť moment.

brrrrrciatko
2. júl 2021

Tak prepacte som zle precitala... Potom som uz necitala diskusiu... Kazdopadne je to este male dieta a neuvedomuje si nasledky svojich cinov.. A takemuto malemu dietatu nic nevysvetlite... Ono si ide svoje.. Cize iba sa ukludnit a fakt to poviem, ze vykaslat sa na poriadok... Aj ked niekedy to na vas dolahne.. Ja mam teraz 3 dieta a absolutne nic nestiham. Nikdy som si nepomyslela,ze takyto bordel budem mat.. No uz to neriesim. Pockam kym nevyrastie a potom uz mozno budem stihat. Fakt este si uzivajte kym mate len jedno.. Potom uz je to brutus 🙂
A babka sa vzdy na situacie inak pozera. Moja je uplne zo vsetkeho vystresovana, vsetko mu berie z ruk.. No ja uz to kaslem. Som rada ked mi ho poszrazi a mozem si aspon riady popratat. Cize z vasej mami si nerobte hlavu. Oni sa na to inak pozeraju. Treba vypocut a niekedy aj posluchnut. Aspon pre dobre vztahy.

rubinka
2. júl 2021

Celkom jednoducha rada, dať mimo dosahu všetko nevhodné, ako sa len tak dostalo k farbičkam či inym veciam s ktorými ti akurát niečo poniči? Ved 1,5 ročne dieťa sotva niekde dotiahne len tak ak mu to nedám vyslovene na dosah. Nech má prístup len k veciam s ktorými dieťaťu dovolíš sa hrať aby sa nestalo že niečo vyvedie keď sa nedivas. Tak nič nerozbije, nerozleje, nepotrhá, nepočarbe lebo nebude čo a s čím. Jediné čo môže vyviesť je že ti vyhadze veci zo suflikov alebo vysype hlinu z kvetináča, to deti radi robia ale ostatné veci sa nemajú ako stať keď máš také veci odložené tak aby na ne dieťa nedočiahlo.

tinkerbell
2. júl 2021

Si najlepšia mama pre svoje dieťa. Toto obdobie je veľmi náročné a každá matka občas stratí nervy a vybuchne. Ale je to len fáza života, ktorá čoskoro pominie. Pozri si toto a budeš sa cítiť oveľa lepšie: https://katarinaruna.sk/zlanadeti/

rubinka
2. júl 2021

Korálky či bublifuk pri takom malom dieťati je dosť veľké riziko. Sú aj vhodnejšie zábavky

autor
2. júl 2021

* nakreslili - NEkreslili,
A vo vani preto, lebo som počítala s tým ze 12 mes dieta si bude chcieť farby užiť na plno
Mna by vlastne zaujímalo, čo robia vaše deti ktorým nič nedovoľte, až po 3 r? Vlastne ani po 3r, to už nastúpia do MS a tam nech ich naučia, tam.nech im dajú...
Moja dcéra nepozna tablet, mobil, pustím jej krtka mozno 1-2x za tyzden, aj to nie ked sa jej potrebujem zbaviť, ale keď si ideme spolu pozrieť rozpravku- komentujem to co vidi, sledujeme to spolu
Nikdy som nemala ohradku, nikdy som si ju nezavesila na krk do šatky,
Ano , mame doma temperky, stetce, prstové farby, plastelínu, pastelky, omalovanky s vodou, kocky, puzzle , pexesa, stavebnice, kocik, bábiky, lopty, obruče, 10000x kníh a s každou vymenovanou hračkou sa s nou hrám primerane veku. Nechcem od nej aby mi kreslila ako 3 ročná a ani aby mastila pexeso 40 obrázkové.
To isté som ppcuvala moju mamu ... to nedavas nejak skoro? Nie nedávam. Jej hra sa vyvíja tak, ako jej mozog. Nesedim pri nej a nenudím ju poskladať puzzle. Vsetko som robila pri nej, ona pozorovala, neskôr sa zapajala a teraz si sama vyberie knihu , ci pexeso a uz to ide.
Neviem si predstaviť ze ju do 3r nechám len hádzať kockami a blbnut v gulickovom bazéne. 1,5r diera je yz hotovy človiečik. Rozumný a schopný toho dokázať naozaj veľa. Nepodcenujem ju. Ja jej len dávam priestor realizovať sa. Usmerňujem ju

tinkerbell
2. júl 2021

@emma323 presne moje slová ❤️ ja mám tiež 3 deti a teda bordel všade hoci celý deň sa nezastavím 🤦‍♀️ raz to určite pominie a aj u nás bude upratané

autor
2. júl 2021

@rubinka Korálky sú pre deti výborná hračka. Keď deti  navliekajú korálky, učia sa trpezlivosti, presnosti, rozvíjajú jemnú motoriku, koordináciu pohybu a fantáziu. Jemná motorika je pre deti veľmi dôležitá, pretože znamená šikovnosť rúk a je základom pre správne písanie.
To je skopírovanie
Výrobcovia napíšu 3+ na väčšinu hracie, aby boli chránený
Jediný dôvod je riziko udusenia
Nevidela by som v tom zmysel, keby ju to nebavilo, ale baví ju to a mame veľké drevené korále
Udusit sa môže syrom, jablkom, chlebom, kamienkom vonku, granulou pre psa, gumičkou do vlasov, ........

autor
2. júl 2021

@brrrrrciatko ďakujem, som vďačná za každé povzbudivé slová 😀 a ste pre mňa hrdinka! 3 deti

@rubinka ano toto si musím viac ustrážiť
Snažím sa to vždy tak ale aj dnes sa mi stalo, ze sme sa hrali s plastelinou, v tom prišla návšteva, utekali sme otvoriť a uz som obsluhovala, mala nalepena na mne, tak zbehli 2 hod a odišli, ja som chystala večeru a olalaaa, mala s plastelinou v ruke.
No zabudli sme odložiť. Takže toto si pripúšťam, toto je moja chyba. Viac byt dôsledná, odložiť veci bezodkladne tao, aby nedosiahla

autor
2. júl 2021

Boli chránení 🙄🙊🙈 omg

emma323
2. júl 2021

@tinkerbell určite, raz budeme mať cistucko, neboj 👍😀 vyložíme nôžky a oddýchneme si

autor
2. júl 2021

@emma323 😂😉
Ja sa neviem dočkať kedy sa konečne vyspim
Ze večer ľahnem a rano vstanem
Hoc od pol noci do 6 ráno. Aspoň tých 6 hod vkuse, prosím prosim

tatisna
2. júl 2021

Myslím ze toto zažíva veľa mamiciek. Problém je v tom, že asi ocino ani babka nemali babo dlhší čas sami. Potom by inac hovorili. Keď som mojej mame dalla maleho prvýkrát na a dlhšie, trochu zmenila rétoriku. Ale mala ho sama. Takisto muzovi treba nechať, ak je to možné. Ale zo skúsenosti viem, že sa bude tomu brániť všemožne.
Ale skus. No jeden deň je malo, minimálne nás pár noci nech si to skúsia...

srferreira
2. júl 2021

Ked sme pri tych pastelkach, fixkach a voskovkach a tolke hadky o nich. Ze nechat dieta bez dozoru s nimi. Mojmu bratovi ani pastelky, fixky a ani voskovky netrebalo aby znicil steny doma. Naplul si na ruku rozmazal to po stene a nachtami zoskrabal celu farbu (kedze nemali sme biele vtedy) a hovori mame. Mami robim hadov, pacu sa ti? Lebo mne sa pacu 😂😂 Otca skoro vystrelo 😂😂 ale potom hovori no este ze sme naplnovali malovanie az ked podrastie. Tak sme mali hadov na stene v kazdej izbe.
Teraz chceli malovat, ale ze az ked moj maly vyrastie lebo prideme a urcite cosi vyparati 😂😂😂 ze pockaju.

brrrrrciatko
2. júl 2021

@srferreira presne tak 😃 tiez mojej kamosky brat nepotreboval pastelky.. Raz prisla jej mama, ze preco maly tak dlho spi a ze je podozrive ticho.. A on cele h.... Rozoztel po postielke, stene, perinke... No doteraz sa na tom smejeme 😃 a tie nehody so sudocremom 😃

elizabet173
2. júl 2021

si vyčerpaná, z toho aj pramenia tvoje pocity. Veď nechaj dieťa mužovi a choď spať do obývačky a nech sa ťa neopovážia zobudiť, jedine keby horelo.

mabenn
2. júl 2021

Nepotrebuješ psychológa, ale kľud od mamy a muža. Veď to musí byť na nervy to neustále spochybňovanie, keď reaguješ na dcéru. Je to normálne, aj to že ona "vystrája" aj to, že teba to štve. Veď to je ľudské. Nikto nie je osvietený 24hod/7. Každá mama malého dieťaťa vie o čom hovoríš.

dominikac321
2. júl 2021

@erikaa09 nemyslim si ze je normalne dovolit dietatu toto a pristupovat takto ze ved sa opravi, ano, ak nechtiac a raz ale nie niekolkokrat bez trestu.,...

srferreira
2. júl 2021

@brrrrrciatko 😂😂😂 aspon je naco spominat.

elizabet173
2. júl 2021

@rubinka korálky sú super, veľké, drevené, navliekané na šnúrky podobné tým do topánok. Treba mať ale dieťa pod dozorom.

marca12
2. júl 2021

Podla toho co pises si skvela mama a dcera ma obohacujuci zivot. Deti sa maju odmalicka ucit a rozvijat a prave tym,ze nieco pocarbu,zamazu,vyleju sa ucia,ze toto sa nesmie. Ja nie som zastanca toho,ze budem vsetko pred dietatom skryvat. Deti sa maju ucit,co mozu a nemozu a naucia sa to len tak,ze obcas nieco vyvedu. Skryvat pred detmi veci asi nie je cesta. Si super.

twwlf
Autor odpoveď zmazal
sono2
2. júl 2021

To na farbičky ma čas.
Moja druhá tiež kadečo skúšala ale len preto, že máme aj staršiu ta ma farieb kvantum, tak jasné, že sa k nim dostane.
Ale, už som ich dala dávno mimo dosah, aj jej dáme občas, akože ale to nemá zmysel. Moja ma dva roky.
Fakt také, čo ti tým robí zle, nevie načo je momentálne a treba jej to definitívne zobrať. Nemá to zmysel
Buďte veľa vonku, veď je pekne a ja teda trestam tiež a moja veľmi dobre vie čo nemôže a čo áno.
Keď je takáto neni ti hladná alebo unavená? Vtedy sú deti také neposlušné.
Ináč, to ma každý tak. A nenechaj sa od iných deptať. Tak, vychovavaš ju.
Deti sú náročné.
Nie každé si nechá vysvetliť, rebeluje atd.poznám to mám dve 2 a 4,5 roka
Už sa aj kváču bijú sa.. obe sú veľmi energické ale vedia, keď začnem kričať že také rodeo, že hneď vedia, čo majú robiť😀

ouwecka
2. júl 2021

Neviem kto by nebol nervózny keby nemas.podprou.. namoesto jednoty este lrotir tebe bojuju 🤦 Matka a muz nula bodov.. tebe vela sil teda a snad sa uvedomia,si dobra mama,ver si

kulumulu123
2. júl 2021

Úf uplne akoby si písala o mne a mojich 2 deťoch.... Takže kľud si úplne normálna a predpokladám ze to co robíš vieš prečo robíš... Hod s mužom reč a mae povedz nech nechá tvoje dieťa na teba. Moc ti ✊✊✊✊

krekerce
2. júl 2021

Velmi ma tesi ked vidim kolko je tu uvedomelych matiek, ktore rozumejú svojim detom.
Ja osobne velmi tazko si nachadzam cas citat knihy, ale velmi mi pomohli videa na youtube, ktore si mozem zapnut vecer ked deti zaspia a upratovat pri tom. Ak vies po anglicky o to lepsie lebo mas rozhovori a najlepsimi psychologmi, profesormi z Harvardu a neviem kym este. Nevychova, ako odporucali vyssie tiez ma vela clankov ktore si vies vypocut...aj ked mna osobne irituje sposob ako to robi ta pani, ale myslenka je dobra 😊 Určite odporucam vypocut/precitat si o "contious parenting" a "emocionalnej inteligencii" , ktoru ked nie uz, tak urcite coskoro budes potrebovat pri pochopení roznich emocii dietata.
Ja by som ponala trosku z ineho uhla, aby som neopakovala to co sa uz popisalo. Nieco co mne pomohlo bolo uvedomenie si toho ze kazdy jeden krik a vylev hnevu, kazde zatvaranie dietata do izby nech sa ukludni a kazdy trest dieta traumatizuje, lebo sa citi ze jeho mama ho nelubi, ze nie je dostatocne dobre pre nu. O bytkach ani nehovorim... Velmi dobre si nacrtla temu, ked si pisala o svojom detstve a podstatne pre teba je aby si to neprenasala dalej na svoju dceru. Deti nas potrebuju aby sme pri nich boli nie len ked su stastne ale aj ked maju hnev aj ked su smutne aj ked objavuju nove veci a pri tom znicia, vyleju, vysypu atd. A tiez ako pisali mamicky vyssie oni velmi dobre vedia vycitit tvoje emocie a ked ty nie si v pohode, oni nebudu tiez.
Takze kasli na poriadok, priorita je rozvoj tvojej dcery a to aby ste si udržali milujuci vztah.

adkalu
2. júl 2021

Rozumiem ti, myslím, že nič nenormálne neprežívas.Deti sú našim odrazom, či sa nám to páči alebo nie, je to tak, my ich formujeme a to cez zákaz, príkaz, to je usmernenie, výchova atď. Skratka dieťa potrebuje nielen bezhranicnu lásku, ale aj hranice. Každý ich mame inde. To co dovolím ja, iný neakceptuje. Vidíš to na odpovediach mamiciek, takže aj pohľad tvojej rodiny môže byť odlišný. Jednoznačne by som trvala na určitých pravidlách, rázne by som sa ohradila voči svokre a manželovym výčitky a pekne ich poprosila o podporu a spoluprácu, hlavne manžela a otca dieťaťa. Ono sa ten efekt ukáže až neskôr, ale vychovávať treba... Kde zasejes, tam sa urodi. Nepochybuj o sebe, ver si, trvaj na pravidlách, bud dôsledná a hlavne pokojná. Deti kopírujú nálady rodičov, odsleduj si to, držím palce

basska_b
3. júl 2021

Si asi taky vybusny typ, ja ked mam dostat svoje dni, tak som taka nervava ze dovidenia, kedze kojim, nemozem ani alkohol pit :D ale pomaha caj nervy a stres! ono, tie deti su hromozvod, na ktorych si zvedieme vlastne nervy, ja ked aj niekedy vynimocne udriem dieta, tak to je vzdy len ventil mojich nervov... hanbim sa za to, dieta mi vykrici ze "mamicka, co si to urobila??" chodte vela von, na cerstvy vzduch, pusti si hudbu, ktoru mas rada... teraz 1.5 rocna to je naljepsi vek. Si pre nu stredobod vesmiru, robi, co ti na ociach vidi .Pockaj, ked pride vzdor 2-3 roky, to potom vyletis aj na plafon... pri detoch sa neustale ucime trpezlivost, sebaovladanie. Nemozeme od deti chciet dobre spravanie, ked im sami nejdeme prikladom. Pozri si na facebooku profil nasrana mama, akoze najprv mi to aj vtipne prislo, ale potom som prisla na to, ze to dieta zrkadli jej nervozitu a hnev: napriklad tento prispevok - ja sa nedivim, ze to jej dieta je take, hoci niekedy tazko povedat, ci bola prva sliepka alebo vajce. Mozno je narocny...
https://www.facebook.com/Nasranamama/posts/7721...

brigelka
3. júl 2021

Na jednej strane dcére všetko dovolíš a potom ťa štve, keď ťa neposlúcha. Keď 100 razy vyleje vodu na zem a vadí ti to,tak jej tú vodu nedaj. Keď kreslí po gauči alebo stene pastelkami alebo fixkami a vadí ti to, tak jej ich vezmi a nedaj. Veď kresliť môže aj ako 3 ročná. Ak je rukami a tebe nevadí,ale mame to vadí,tak načo sa jej chváliš? Keď skáče po kaluziach v gumakoch a tebe to nevadí a ostatným áno,tak im to nevrav. Jednoducho v podvedomí čakáš, že tvoja rodina zareaguje inak ako ty a to ťa znervózňuje. Načo mame vravíš ako vychovavaš dieťa? Či ona s vami býva? Dieťaťu musíš dať určité hranice, inak si bude robiť čo chce. Aby si o 2 roky nezakladala tému, že dieťa neposlúcha,kde som spravila chybu?