icon

Cítim sa právom ukrivdená a nahnevaná kvôli dedičstvu?

Dnes o 09:12

Ahojte. Otázka znie,či sa cítim právom ukrivdená,či som právom nahnevaná. Myslela som, že sa to v hlave časom upokojí,ale nestalo sa. Je nás 5 súrodencov. Keď nám zomrel otec tak ja s bratom sem boli najmladší,on 17 a ja 18. Neviem ako načo prečo,ale matka po nás deťoch chcela,aby sme sa na dedičskom vzdali nášho podielu na dome po otcovi v prospech jej- našej mamy. Lenže my sme ani nevedeli čo sme popodpisovali. Toto bol podiel na dome ktorý zdedil náš otec. Otec zomrel,tak zo zákona to malo prejsť na jeho manželku a deti rovným dielom.
My sme akurát zdedili druhý dom - nás deciek rodný dom,kde sme zdedili po otcovi podiel všetci súrodenci a polovicu mama. Je to dom v ktorom mama býva s ktorý je založený prevysokou hypotékou ktorú matka navyšovala o pár rokov neskôr ako vdova, a nevieme kam peniaze išli, my sme jej to do banky išli podpísať že súhlasíme že založí aj naše podieli na dome,s tým že jej tým pomáhame.
Teraz sme všetci dospelí, máme rodiny a až teraz napríklad ja so sestrou sme sa dozvedeli,že sme niečo také podpísali, resp. že vôbec toto po nás vlastná matka chcela. A my teraz bojujeme s otázkou prečo to chcela ? Prečo nám to spravila ?
Totižto teraz kupec ide kupovať ten dom,tak sme si súrodenci mysleli,že po predaji sa to vyplatí tak ako sa patrí. A ono nie, matka povedala, že my s tým nemáme nič,že to je jej podiel. Tým pádom sme sa potom dozvedeli už nám to trklo čo sme to vlastne podpísali.
Cítim sa dotknutá a momentálne s ňou neviem existovať v jednej miestnosti. Dištancovala som sa, to isté aj sestra. Matka je tým pádom na nás nahnevaná a rozhorčená to volala nášmu bratovi čo som si dovolila ako jediná do toho rýpať. Teraz som čierna ovca

anonym_d2a8a5
Dnes o 10:19
@anonym_autor

@anonym_d2a8a5 predať dom a kúpiť menší byt sme jej všetci radili,ale nechce. Potom jej príde nedoplatok na plyne cez 500€ a budeme sa jej zase skladať. Aj zuby má na úver

@anonym_autor pokiaľ to zdedila všetko mama, tak by som nebola nahnevaná ani nič. Ona ma morálne právo na to najviac lebo ona nadobúdala s otcom majetok. Iné je, keby dala niečo jednému súrodencovi a iným nič. Vtedy by si mohla byť nahnevaná. A že je nezodpovedná? No jedine jej dohovárať

autor
Dnes o 10:22
@anonym_d2a8a5

@anonym_autor pokiaľ to zdedila všetko mama, tak by som nebola nahnevaná ani nič. Ona ma morálne právo na to najviac lebo ona nadobúdala s otcom majetok. Iné je, keby dala niečo jednému súrodencovi a iným nič. Vtedy by si mohla byť nahnevaná. A že je nezodpovedná? No jedine jej dohovárať

@anonym_d2a8a5 veď to nezdedila všetko mama. Zo zákona aj my. Ja som ten zákon nevymyslela

anonym_d2a8a5
Dnes o 10:25
@anonym_autor

@anonym_d2a8a5 veď to nezdedila všetko mama. Zo zákona aj my. Ja som ten zákon nevymyslela

@anonym_autor tak prečo si podpisovala záložne právo v banke?

sovica
Autor odpoveď zmazal
autor
Dnes o 10:26
@anonym_3363a5

@anonym_autor na dom, ktory ti nepatri, prispievať nebudeš, lebo ťa obabre druhy krat a ty je ručiš podielom, čiže ked to nebude splacať, prijdeš ešte aj o ten otcov podiel? radosť mať taku mamku...a keby si jej prispievala,a ešte to prepiše minutu pred smrťou na milenca, z jej spravania je zrejme, žeby toho bola schopna, čo potom? potom už ani hazať sa o zem nepomôže

@anonym_3363a5 len potom takýto rodič na staré kolená bude nariekať, že o neho žiadne z detí nezavadí.

autor
Dnes o 10:31
@anonym_d2a8a5

@anonym_autor tak prečo si podpisovala záložne právo v banke?

@anonym_d2a8a5 aby si to mohla refinancovať ,len už potrebovala súhlas všetkých vlastníkov. Vravela,že jej znížia splátku. Teraz by som na nič nepristúpila. Ale človek nemá vešteckú gulu

januska12323
Dnes o 10:32

Nájdi tie dokumenty, 17 ročný človek nemôže podpisovať úradné dokumenty a teda aspoň v tom prípade by to bolo neplatné. Ty si už bola dospelá a nebola si oklamaná, vedela si čo podpisuješ len ti to úplne nedošlo. Musí existovať doklad na vklad do katastra, od notára pri dedení aj to čo si podpísala v banke. Bude to u matky aj v tých inštitúciách.

autor
Dnes o 10:35
@januska12323

Nájdi tie dokumenty, 17 ročný človek nemôže podpisovať úradné dokumenty a teda aspoň v tom prípade by to bolo neplatné. Ty si už bola dospelá a nebola si oklamaná, vedela si čo podpisuješ len ti to úplne nedošlo. Musí existovať doklad na vklad do katastra, od notára pri dedení aj to čo si podpísala v banke. Bude to u matky aj v tých inštitúciách.

@januska12323 ja nemám žiadne dokumenty. Hej, neplnolety nemôže ale nikto si nepamätáme či tam bol niekto zo sociálky kolízny opatrovník alebo to išlo cez súd. Bolo to svinstvo od vastnej matky už len to vôbec vyžadovať

anonym_63529d
Dnes o 10:37

@anonym_autor Z mojho pohladu sa nemas co rozculovat a nadobudnut si vlastne majetky.

anonym_5918c1
@anonym_autor

@anonym_3363a5 len potom takýto rodič na staré kolená bude nariekať, že o neho žiadne z detí nezavadí.

@anonym_autor pozri sa na to očami svojej matky. Ona si s tvojim otcom zabezpečila ten dom, ona musela naň dať peniaze. Vy ste sa len narodili a nárokuje si na podiel, čo vám ho ma vyplatiť? Asi nemá z čoho. Na dom má morálne právo. Ako to spravila síce nie je kóšer. Ale ved vy aj tak budete dediť, keď mama zomrie. A asi to nemá ľahké utiahnuť všetko sama. Ak vám ide o peniaze, stále som toho názoru, že pokiaľ jeden rodič žije, má mat morálne právo žiť v dome, nedajbože bez vyplácania deti. Vy si svoj život a peniaze musíte zabezpečiť inak. Keď matka zomrie, dom predáte, resp sa dohodnete ako súrodenci ( ak niekto bude chcieť dom, vyplatí vas). Takže potom budete mať peniaze z dedičstva.
Nás je tiež viac súrodencov a ani mi nenapadlo v prípade úmrtia jedného z rodičov, robiť si nárok na podiel na rodičovskom dome. Akože zato, že som sa tam nerodila, mám chcieť aby ma pozostaly rodič vyplatil?. Delenie majetkov bude až po smrti oboch rodičov.

autor
@sovica
Odpoveď bola zmazaná

@sovica všetky deti

autor
Dnes o 10:39
@anonym_5918c1

@anonym_autor pozri sa na to očami svojej matky. Ona si s tvojim otcom zabezpečila ten dom, ona musela naň dať peniaze. Vy ste sa len narodili a nárokuje si na podiel, čo vám ho ma vyplatiť? Asi nemá z čoho. Na dom má morálne právo. Ako to spravila síce nie je kóšer. Ale ved vy aj tak budete dediť, keď mama zomrie. A asi to nemá ľahké utiahnuť všetko sama. Ak vám ide o peniaze, stále som toho názoru, že pokiaľ jeden rodič žije, má mat morálne právo žiť v dome, nedajbože bez vyplácania deti. Vy si svoj život a peniaze musíte zabezpečiť inak. Keď matka zomrie, dom predáte, resp sa dohodnete ako súrodenci ( ak niekto bude chcieť dom, vyplatí vas). Takže potom budete mať peniaze z dedičstva.
Nás je tiež viac súrodencov a ani mi nenapadlo v prípade úmrtia jedného z rodičov, robiť si nárok na podiel na rodičovskom dome. Akože zato, že som sa tam nerodila, mám chcieť aby ma pozostaly rodič vyplatil?. Delenie majetkov bude až po smrti oboch rodičov.

@anonym_5918c1 Ale tu sa primárne nejedná o náš rodičovský dom

anonym_d2a8a5
Dnes o 10:43
@anonym_autor

@anonym_d2a8a5 aby si to mohla refinancovať ,len už potrebovala súhlas všetkých vlastníkov. Vravela,že jej znížia splátku. Teraz by som na nič nepristúpila. Ale človek nemá vešteckú gulu

@anonym_autor na hypotéku musí mať príjem, tak evidentne ho má, keď jej banka dala hypo. A naozaj nerieš.

anonym_a452f6
Dnes o 10:48

Mama vas podviedla, obrala o vase dedicstvo. Bohuzial uz s tym nic neurobis. Mozes skusit pravnika, ale ako uzitocnejsie by som videla investovat skor do psychologa, ktory by ti pomohol vyrovnat sa s tym. Mame by som sa neskladala uz na nic, prerusila s nou kontakt a zmierila sa aj s tym, ze mozno banka skusi dom vydrazit, ak nebude splacat a nebudete mat z neho nic.

anonym_37fc70
Dnes o 10:48

@anonym_autor čo sa stalo s tým prvým domom?kde sú peniaze?mama býva v druhom dome rodnom...a ešte navysovala hypo čo robí cely život s peniazmi?

anonym_a452f6
Dnes o 10:49

Ja teda len dufam, ze nikto z vas jej na ten uver este aj nerucil. Treba zistit, co ste to podpisovali.

anonym_5918c1
Dnes o 10:51
@anonym_autor

@anonym_autor aha, až teraz som to pochopila. Tak to vyzerá tak, že vaša matka potrebuje peniaze, aby dokázala splácať hypo na dom, kde býva. No nepríjemná situácia. Dedenie je takmer vždy problém. Každopádne, ja som sa zabezpečila sama a keď niečo zdedim, len ma to poteší. Spoliehať sa na dedičstvo je cesta do pekla. Tiež u nás v rodine jeden zdedil na úkor nás ostatných, boli by to pekne peniaze a jemu sa výrazne navýšil životný štandard a ostatní sme nedostali nič. Nič s tým nespravím, vypustila som to z hlavy. I keď chápem, že sa nad to ťažko povzniesť, keď ide o vlastnú matku.

maialeo
Dnes o 10:52
@anonym_a452f6

Ja teda len dufam, ze nikto z vas jej na ten uver este aj nerucil. Treba zistit, co ste to podpisovali.

@anonym_a452f6 ked podpisali zalozne pravo k hypoteke, nic rusit nemozu.

sovica
Autor odpoveď zmazal
anonym_151601
Dnes o 11:02
@anonym_autor

@anonym_autor ak vám mama nie je ochotná odpovedať na otázky a vysvetliť okolo domu ktorí ste mali dediť po otcovi prečo to tak spravila, hypotéky na dom v ktorom žije a postavili ho s otcom, tak nič nerieš nemá to význam, ona si zabezpečila určité veci a spláca hypotéku, je otázne či budete po nej vôbec dediť, keďže sa takto chová a nie je ochotná o tom prehovoriť, výlohy ktoré má nech platí sama, do budúcna uvidíte ako to všetko bude, spoliehať sa na dedičstvo je cesta do pekla to už bolo napísané, rieš si radšej svoje veci a spoliehaj sa na seba, či s ňou budeš v kontakte je na tebe

anonym_bd21a6
Dnes o 11:04

@anonym_autor prepáč, ale ja po otcovej smrti a aj moja sestra sme dobrovolne prenechali podiel po otcovi našej mamke, ved to bol ich byt. My deti sme sa zariadili sami. Potom po mamke sa dedilo az.

anonym_37fc70
Dnes o 11:16

@anonym_autor dobre pri prvom dome ste spravili chybu mladí atd, ale potom ste išli ešte druhy x kvôli hypo zistite si kto figuruje na hypo.

autor
Dnes o 11:18
@anonym_37fc70

@anonym_autor dobre pri prvom dome ste spravili chybu mladí atd, ale potom ste išli ešte druhy x kvôli hypo zistite si kto figuruje na hypo.

@anonym_37fc70 na hypotéke figuruje najmladší brat ako ručiteľ.

autor
Dnes o 11:19
@anonym_bd21a6

@anonym_autor prepáč, ale ja po otcovej smrti a aj moja sestra sme dobrovolne prenechali podiel po otcovi našej mamke, ved to bol ich byt. My deti sme sa zariadili sami. Potom po mamke sa dedilo az.

@anonym_bd21a6 tu sa jedná o niečo úplne iné ako ty spomínaš

tiezjedna
Dnes o 11:22
@anonym_autor

@anonym_9195ee no ona povedala, že to bol podiel po otcových rodičoch že to my decka s tym nič a že platí to čo je na katastri. A tam my nie sme.
Ja naozaj netuším aký na to mala dôvod, možno preto že nás bolo vela?
Akurát teraz dostane za ten podiel peniaze a nemusí sa s nimi deliť, neviem čo si myslieť

@anonym_autor vravela si, že je na ňom hypotéka, ktorú navyšovala, nie? Takže ona z toho podielu musí aj tak vyplatiť banku...

autor
Dnes o 11:23
@tiezjedna

@anonym_autor vravela si, že je na ňom hypotéka, ktorú navyšovala, nie? Takže ona z toho podielu musí aj tak vyplatiť banku...

@tiezjedna tu ide ale o dva domy

tiezjedna
Dnes o 11:25
@anonym_autor

@tiezjedna tu ide ale o dva domy

@anonym_autor a ktorý dom sa teda predáva? Ten po otcovi alebo ten, v ktorom býva vaša mama teraz?

autor
Dnes o 11:28
@tiezjedna

@anonym_autor a ktorý dom sa teda predáva? Ten po otcovi alebo ten, v ktorom býva vaša mama teraz?

@tiezjedna ten po otcových rodičoch

tiezjedna
Dnes o 11:35
@anonym_autor

@tiezjedna ten po otcových rodičoch

@anonym_autor ja byť tebou (vami), oslovím právnika. Dieťa je neopomenuteľný dedič. Ak ste sa vzdali dedičstva manipuláciou zo strany matky a on by to dokázal (nejde to len tak, musí byť niekde notársky zápis alebo niečo podobné), tak by to reálne mohlo byť neplatné. Vaša mama má určite svoje paré tých dokumentov a pravdepodobne aj tie vaše. Ak tvrdí, že nie, tak s najväčšou pravdepodobnosťou klame. Notár/právnik/súd musí mať tiež.

autor
Dnes o 11:46
@tiezjedna

@anonym_autor ja byť tebou (vami), oslovím právnika. Dieťa je neopomenuteľný dedič. Ak ste sa vzdali dedičstva manipuláciou zo strany matky a on by to dokázal (nejde to len tak, musí byť niekde notársky zápis alebo niečo podobné), tak by to reálne mohlo byť neplatné. Vaša mama má určite svoje paré tých dokumentov a pravdepodobne aj tie vaše. Ak tvrdí, že nie, tak s najväčšou pravdepodobnosťou klame. Notár/právnik/súd musí mať tiež.

@tiezjedna no matka má určite dokumenty,ale určite mi nedá nahliadnuť nakoľko sa teraz jeduje, že do toho rýpem.
Ona to tak hlúpo povedala. Že to je podiel po otcových rodičoch a my decka s tým nič,len jej to patrí a platí to čo je na katastri.
No už mi je jasné prečo nie sme aj my na katastri. Pretože keď som sa jej pýtala prečo,tak ona nevie