icon

Čo bude, keď sa podriadim?

29. aug 2021

Blizi sa skolsky rok a s nim krce v mojom zaludku. Minuly rok, chodievala babka 1x tyzdenne pre nasu dceru (7r.) do skoly a stravili spolu cas. Mala splnomocnenie na vyber dcery zo skoly. Proste to tak chcela, tak preco nie? Lenze stalo sa to, ze som raz prisla pre dceru do skoly, ako kazdy iny den okrem stredy a ona tam nebola a ucitelka mi povedala, ze prisla pre nu babka. Najprv som tam stala ako obarena, potom som jej samozrejme volala, ze co sa stalo, ze som sa aj zlakla, aj sme sa tak nedohodli a ze preco mi nezavolala, ved ja mam tiez nejake plany atd. A babka sa pochopitelne vyhovarala, vraj ze ona nevedela, ze je to problem, a ze ved sa nic nedeje a nemam z toho robit taku dramu a pod. No bolo zjavne, ze sa to pokusala otocit proti mne. Ked prisla vratit dceru domov, tak som s nou este hodila rec, ze proste nech len jednoducho zavola, ak bude mat v buducnosti take plany, ze sa dohodneme. Zjavne jej to nebolo po voli. Tak som vecer samozrejme poreferovala muzovi, ze co sa stalo a na moje prekvapenie aj on zareagoval, ze vsak sa nic nestalo. Hovorim, ok, dajme tomu, ale ze snad chape, ze to neni uplne v poriadku a ze jedine co chcem, nech babka da vediet. Nech s nou aj on hodi rec. No nebol spokojny, ze co on s nou bude hovorit, ze co sa mi take stalo, ked som prisla do skoly a zistila, ze dcera tam neni, ze som mala aspon volno. Neverila som vlastnym usiam, vravim mu, ze vyzeram pred ucitelkou ako debil. Vobec som nechapala jeho protireakciu. Na moje dalsie naliehanie mi s krikom povedal, ze on nebude nic riesit, preco by babka nemohla mat trochu radosti a ist si, ked ma prave naladu. Tak som povedala, ze asi budem nutena zrusit splnomocnenie. Lenze manzel sa ohradil, ze on ho zase ucitelke obnovi. Tak som to uz nechala tak, pretoze sli prazdniny a to sme nejako ukocirovali. Lenze ide zaciatok roka a nam sa tymto objavuje tento problem znova. Nechapem, ako nemozem byt schopna vysvletlit rodine, ze nejde o to, ze by nemohla, ale nie tak, ze si bude robit uplne co chce, ale ze by som bola rada informovana, ved do prcic, nieco sa stane a ja nebudem ani vediet kedy a co. Taktiez ma prekvapila manzelova reakcia, akokeby nejaka dlhodoba frustracia, na co som sa ho opytala, ale nic nepovedal. Mam podozrenie, ze tu je nejake dlhodobe masirovanie zo strany jeho mamky za mojim chrbtom. Ano, ja som clovek, ktory si rad zije svoj zivot po svojom, bez toho aby mi druhi diktovali ako, ale snad je dost zrejme, ze som ochotna sa dohodnut, ako som bola na tej strede a aj manzelovi vychadzam dost v ustrety. Ale nejake hranice mam. On je ale dost ovplyvnitelny a vzdy bol. Vzdy sa podrobil zelaniam jeho rodiny. No, aby som to skratila, ja vobec neviem, co mam robit, aby sa to neopakovalo, a ak sa to zopakuje, co potom. Rozmyslam, co bude, ked sa podriadim? Mam sa? Kam to az zajde? Moze sa to zhorsovat? Ma mi to vadit, ci sa mam prisposobit a hladat v tom nieco pozitivne?

pribinak
29. aug 2021

Dcéra nemôže chodiť zo školy domov sama? Prípade spolu so susedmi?

sissy27
29. aug 2021

Ak to nie je o tom, že potrebuješ aby ti svokra v určité dni vyzdvihla dcéru zo školy (napr nestíhaš z práce), tak zruš splnomocnenie a nech si babka príde pre dcéru k vám. To môže aj bez ohlásenia a možno bude tentokrát ona prekvapená, že nie ste doma alebo máte program a prišla zbytočne tak ako ty do školy.
Veď hádam keby ste dcéru vyzdvihovali s mužom, tak tiež si dáte vedieť “už som bol / bola ja, tak ty nemusíš”, takže je normálne, aby to dala vedieť aj svokra alebo hocikto iný.

ivkazba
29. aug 2021

Tak sa dohodniúl s mužom, že pre dcéru bude chodiť babka alebo on. Ty nie. A ak sa staráš o dieťa primárne ty, tak bude ako povieš. Príde mi logické oznámiť si takéto veci navzájom. Vobec by som nevyjednávala. Ak sa to mužovi nepáči, môže prevziať starostlivosti o deti sám. Na druhej strane, s babkou/svokrou by som si to vykomunikovala sama, nechcela by som niečo také od muža. Otázne je, či je potrebné aby dieťa musel niekto vyzdvihovať.

0silvia0
29. aug 2021

Jedna sa o skolu alebo druzinu? Ak o skolu, tak zahlas dceru do druziny s chodievaj po nu ty po praci alebo muz.

zun
29. aug 2021

Podľa mna prehnaná reakcia, keby si v klude povedala že nech Ti to povie dopredu úplne to ináč vyznie. Podľa podráždenej reakcie predpokladám že nerada robíš kompromisy a si menej flexibilná alebo si rada zariadis sama to je všetko v poriadku. Zo nie je zle. Len potom sa aj ostatným možno horšie komunikuje. Neber si to z ich strany osobne ako ohrozenie integrity tvojej. Myslím že to tak nemyslia.

kaktus87
29. aug 2021

Normalne sa s babkou dohodni, že ak by išla pre malú okrem dohodnutého dňa, nech ti dá vedieť. Splnomocnenie by som nerusila.

amelie2017
29. aug 2021

Aj mne by vadilo, ze mi nezavolala a neopytala sa, ci moze zobrat malu zo skoly. Presne preto, co pises- ak sa nieco stane, ani nevies, kde mas dieta. A aj preto, ze mozete mat ine plany. Napr. mozete mat termin u zubara, narodeninovu oslavu spoluziacky, slubujes jej 3 tyzdne kino,.. takto by som to vysvetlila aj svokre aj muzovi. Vsak ty jej nezakazujes v styku, len chces vediet, ked po nu chce ist ona.

pragmaticka
29. aug 2021

Jeeemine čoby som ja dala za takú babku!!! Riešiš totálne blbosti.
Inak mam kamošku kde sa im takéto nedorozumenia stávajú pravidelne s vlastným mužom!!! Ide po deti a nedá jej vedieť. 😂😂

nikyball
29. aug 2021

Povedz jej, nech ti dá vždy vedieť, nech tam nemusíš zbytočne chodiť. Ja neviem či sú pribrzdeni aj ona aj tvoj muž, ale čo je na tom dat tiinfo , že išla pre malu.

abbey1
29. aug 2021

Zbytočne prehnaná reakcie. Normálne s kľudom babke zopakuj logické argumenty. Povedz pre istotu aj dcére, nech babke povie, aby ti zavolala, ak pre ňu príde v iný deň .
Ale neprežívaj to tak.

andreakukelova
29. aug 2021

Ja by som dala babke splnomocnenie LEN na stredu a ak by som potrebovala, aby ju vyzdvihla aj iný deň, zavolala by som vychovávateľke.

cacianka
29. aug 2021

Aby mi niekto vláčil dieťa poza chrbát a ja netuším kto a kde, hoci aj skvelá babka, bez dohody a oznamu v dobe kedy sme zamoreni mobilmi, bol by oheň na streche. Najprv slušne, aj 3x ale potom 🐲.
Mam v pláne ist na nákup vetrovky, tenisky, leginy, hoci aj cukráreň, ci papiernictvo, a drb dieťa čudu !
Som mierna a kľudna, ale dekel dlho nevydrží.....
Aj muža by som zhukala a fest.

zuzpap
29. aug 2021

aj mne by to vadilo...ak sa nedá vysvetliť, urobila by som to isté...bez oznámenia babke by som v stredu vybrala dieťa zo školy a nechala ju tam ísť, nech si vyskúša aký je to pocit...sama som to zažila v škôlke, dodnes si pamätám tie zmätené výrazy učiteliek, nakoľko pri tom počte detí si nevedeli spomenúť kto mi malého vybral...našťastie som to rázne vysvetlila len raz, že si to viac neprajem

kikusha2212
29. aug 2021

Normalne sa dohodni s ucitelkou, ze jej vzdy posles spravu ked pride po dceru babka. Ak pride babka inokedy ucitelka ti moze zavolat predsa.

petulka124
29. aug 2021

Podla mna neprehanas, aj mne by to vadilo. A muzova reakcia by na sklamala. Opytaj sa ho ako by reagoval on, kebyze ma v plane dceru niekam zobrat a nenasiel by ju v skole.

euka210
29. aug 2021

Ked to bolo len raz, tak uvidis ako bude teraz. Ked sa to stane znova, tak pripomen ze chces o tom proste vediet, nech zavola. Ked sa to bude dalej opakovat, tak jej zrusis splnomocnenie.
Ja by som bola rada, kebyze mam volno, ale tiez potrebujem vediet kde su deti. Ak nechape logickym dovodom, tiez by som rozmyslala co je za tym. ...zatial nechaj tak a uvidis ako bude

autor
30. aug 2021

Dakujem dievcata za rady.

simca06022011
30. aug 2021

Ja som napr. ziadne splnomocnenie nikomu nedala, ked som potrebovala aby mi niekto nahodou zobral dieta zo skoly tak som napisala vychovavatelke, dala vediet ucitelke atd, podla toho o kolkej to bolo, ze po nu pride ten a ten. Od prvej triedy to tak mam, presne pre toto, aby sa mi taketo veci nestavali :D viem si predstavit, ze keby byvali svokrovci blizsie, urcite by to bol pravidelny cirkus.
Mna by to tiez velmi nahnevalo, jednak clovek sa tam trepe zbytocne, druha vec ze to je riadny stres prist pre dieta a ono tam nie je. Je uplne jedno ci mam s dietatom dalsi plan nejaky alebo nie. Je to najmenej zavolat/napisat, ze dnes si vyzdvihnem vnucku, lebo mam cas/chut...

Mozes to otocit, ak teda bude manzel proti a budu robit taketo veci. chod po dceru skor ako babka a ona nech sa prejde zbytocne. Alebo posli aj manzela a deita vyber skor, lebo si si spomenula, ze potrebujete kupit ponozky a na co mu mas dat vediet, ved aspon ma volno :D Bohuzial vela veci pre chlapov nie je problem, hlavne ked ide o ich mamy (bez urazky, mojmu nevadilo, ze nam svokra dala ostrihat dceru, nevadi mu ze hygiena ako zuby/ucesat sa je u nej nula bodov, ze o 22hej beha po vonku s nou este ani ze ju "uniesli" k znamym ako babatko, 10min pred jedlom, bez akehokolvek opytania sa... ale nedaj boze aby som to urobila ja alebo niekto iny :DDD )

uskrnica
30. aug 2021

Chapem ta, no stalo sa to zatial len raz a asi by som pockala na to, co bude teraz. Ci ti da vediet, alebo sa to bude este opakovat. Potom by som jej to osobne proste povedala, ze nie je problem, ze po nu ide, len nech ti to da vediet

matovicova
30. aug 2021

Daj jej ešte šancu. Ved si jej to uz vysvetlila, ak je rozumna uz to nespraví. Zober si to naopak, predstav si, že sa stane niečo nečakané a budeš nútená babku poprosiť aj mimo stredy, aby skočila pre malú. Potom ti bude dobrá. Skús sa trošku nad tým povzniesť. Nie je to podriadovanie. A to, ze muz sa do vašich veci nepletie, je podľa mňa tiež správne. Učiteľka ťa má na haku, takých aj horších situácii zažila milión 😉