Čo by ste poradili 56-ročnej žene, ktorej stroskotal vzťah?
Čo by ste poradili 56 ročnéj žene do budúcnosti? Po stroskotaní takmer 30 r. vzťahu, žije v prenajatéj garzonke.Nemá vlastný byt, s partnerom deti nemali.Doteraz má odpracovaných len 12 rokov na trvalý pracovný pomer.Plus viac rokov pracovala na živnosť ale mala velmi nízky príjem a neodvádzala odvody do socialnej poisťovne.Zvyšné roky nepracovala.Nárok na dôchodok nebude mať keď nemá odpracovaných 30 rokov.Teraz má prácu na trvalý pracovný pomer, plus cez víkendy dokladá tovar a pracuje na pokladni.Odkladá si peniaze.Ale sily jej ubújajú a ani zdravie už neni ideálne.Obáva sa budúcnosti, ľutuje minulosť.Ďalší vzťah už neplánuje, nechce si nájsť muža z bytom.Čo by ste tejto žene konkrétne poradili do budúcnosti? Prosím neriešte jej minulosť.Ďakujem.
@anonym_4122a8 Sila, svaly a tréningu seniorov
Po 60. roku života dochádza k úbytku rýchlych svalových vlákien (glykolytických vlákien (typ IIx)), ktoré sú kľúčové pre rýchlosť pohybu a prevenciu pádov. Štúdia (Grgic et al, 2020) ukázala, že aj ľudia vo veku 60+ dokážu aj po rokoch neaktivity budovať svaly podobne ako mladší jedinci, pokiaľ zaradia pravidelný odporový tréning (cviky s činkami, odporovými gumami alebo vlastnou váhou).
@anonym_cf04a9 môžu posilniť len to, čo vybudovali zamlada. Určite lepšie cvičiť ako nie, ale ak doteraz nikdy so sebou nikdy nič pani nerobila, môže si aj slušne ublížiť a už nejaké extra výsledky sa nedajú očakávať, len udržiavacie. Samozrejme, aj udržiavanie je niečo, ale netreba to zveličovať a tárať, že ak teraz zrazu začne cvičiť, hoc ma len 50, tak sa jej podaria divy. Určite by sa jej zlepšila psychika, ale energia a chorľavosť by jej mohla ísť rýchlo dole tam treba ozaj s citom a pod dohľadom.
@anonym_cf04a9 môžu posilniť len to, čo vybudovali zamlada. Určite lepšie cvičiť ako nie, ale ak doteraz nikdy so sebou nikdy nič pani nerobila, môže si aj slušne ublížiť a už nejaké extra výsledky sa nedajú očakávať, len udržiavacie. Samozrejme, aj udržiavanie je niečo, ale netreba to zveličovať a tárať, že ak teraz zrazu začne cvičiť, hoc ma len 50, tak sa jej podaria divy. Určite by sa jej zlepšila psychika, ale energia a chorľavosť by jej mohla ísť rýchlo dole tam treba ozaj s citom a pod dohľadom.
@anonym_4122a8 ty si fyzioterapeut? Máš zdravotnícke vzdelanie? Ak nie, tiež môžeme považovať tvoje príspevky za táranie.
@anonym_4122a8 ty si fyzioterapeut? Máš zdravotnícke vzdelanie? Ak nie, tiež môžeme považovať tvoje príspevky za táranie.
@anonym_cf04a9 Všetko sú to dookola odborníkmi omieľané fakty, tak neviem o čom tu píšu niektoré. Ty si hovoríš v množnom čísle? Tie čo sa vyznajú, vedia o čom píšem a tebe vysvetľovať nebudem.
@anonym_cf04a9 Všetko sú to dookola odborníkmi omieľané fakty, tak neviem o čom tu píšu niektoré. Ty si hovoríš v množnom čísle? Tie čo sa vyznajú, vedia o čom píšem a tebe vysvetľovať nebudem.
@anonym_4122a8 takže vzdelanie nemáš. Tak ja ti sem postnem jedneho odborníka, ktorý sa venuje cvičeniu so seniormi, aby si si opravila tie omieľané fakty.
Znamená to, že ak človek v živote nešportoval a začne až ako senior, má to význam?
Áno. To, že nemá zmysel začínať s cvičením vo vyššom veku je len ďalší mýtus. Telo zareaguje v každom veku, len musí mať adekvátny podnet. Porovnávali sme napríklad študentov Vysokej školy múzických umení, konkrétne režisérov, ktorí podpísali čestné vyhlásenie, že v živote nešportovali (smiech). Proti nim stáli naši sedemdesiatroční kolegovia, v ktorých živote neprešiel týždeň bez cvičenia. Porovnali sme im svaly a vysvitlo, že títo naši kolegovia mali štruktúru svalu na rovnakej úrovni ako neaktívni 25-roční chlapci
@anonym_4122a8 takže vzdelanie nemáš. Tak ja ti sem postnem jedneho odborníka, ktorý sa venuje cvičeniu so seniormi, aby si si opravila tie omieľané fakty.
Znamená to, že ak človek v živote nešportoval a začne až ako senior, má to význam?
Áno. To, že nemá zmysel začínať s cvičením vo vyššom veku je len ďalší mýtus. Telo zareaguje v každom veku, len musí mať adekvátny podnet. Porovnávali sme napríklad študentov Vysokej školy múzických umení, konkrétne režisérov, ktorí podpísali čestné vyhlásenie, že v živote nešportovali (smiech). Proti nim stáli naši sedemdesiatroční kolegovia, v ktorých živote neprešiel týždeň bez cvičenia. Porovnali sme im svaly a vysvitlo, že títo naši kolegovia mali štruktúru svalu na rovnakej úrovni ako neaktívni 25-roční chlapci
@anonym_cf04a9 tí, čo vedia o čom píšem, im netreba vysvetľovať a ty si píš svoje.
@anonym_cf04a9 tí, čo vedia o čom píšem, im netreba vysvetľovať a ty si píš svoje.
@anonym_4122a8 tak tak, ty si ver svojim odbornikom, ja si budem verit tym svojim😉
@anonym_4122a8 z vlastnej skusenosti ti mozem napisat, ze sa mylis v tom cviceni vo veku nad 50. Mam nad 50 a zacala som cvicit, posilovat (silove cvicenia) a ver , svaly sa vytvorili tam, kde som ich do vtedy nevidela 🙂
@anonym_4122a8 z vlastnej skusenosti ti mozem napisat, ze sa mylis v tom cviceni vo veku nad 50. Mam nad 50 a zacala som cvicit, posilovat (silove cvicenia) a ver , svaly sa vytvorili tam, kde som ich do vtedy nevidela 🙂
@jennky13 cvičila si ako dieťa, tínedžerka, v mladosti?
@anonym_4122a8 tak tak, ty si ver svojim odbornikom, ja si budem verit tym svojim😉
@anonym_cf04a9 dnes si pozri Trochu inak s Adelou, hoci z archivu, ma tam hosta, ktory tam riesi celkom zaujimave veci, tvrdi, aj seniori ktori cely zivot necvicili, mozu rast svalov dobehnut: Milan Sedlák, známy pod prezývkou "Docent", je pedagógom na Fakulte telesnej výchovy a športu UK. Špecializuje sa na nervovo-svalové a hormonálne adaptácie, výživu a doplnky stravy.
@anonym_autor
Ako byvanie by jej stacil aj mobilny dom a odvody za roky do poistovne sa daju aj doplatit ak by teda po troche nasetrila.A mozno skonci na invalidnom skor ako na starobnom.
Jasne, ze rast svalov sa vie dobehnut aj vo vyssom veku, rozdiel spojeny s dlhodobou adaptaciou v porovnani s tymi, co cvicili cely zivot, tam sice bude, ale stale sa da a prekvapivo celkom aj vyrazne, zalezi od nasadenia a konzistencie (konzistencia byva najvacsi problem). Trenujem starsich ludi, 50+, mam aj dost 70tnikov a jednu 83rocnu pani - mnohi su zaciatocnici. Specializujem sa na nich ako fitness trenerka, chodim po skoleniach hore dole po svete a to, ze sa neda, je uz davno vyvrateny nezmysel, ktory propaguju ludia, ktorym sa proste nechce 🙂.
@anonym_d1a6e5 nemas k tomu nejaky relevantny odborny zdroj, aby biba ci anonym
@anonym_4122a8 konecne uverila? Lebo sa tu hada na 2 strany uz s kazdym.

Ako vždy najviac mudrujú tie, čo ešte nie su v menopauze.Potom uvidíte ako rapídne ide zdravotný stav dole, sila, energia aj u trénovanej zeny, nieto ešte u pasívneho človeka.40 a 50 a 60 rokov je teda poriadny rozdiel .Az raz budete v tom veku, spomeňte si na túto diskusiu
@anonym_95efd2 tak co ine jej radis? jedine sa znova vydat za muza s bytom.