icon

Čo by ste poradili 56-ročnej žene, ktorej stroskotal vzťah?

23. okt 2025

Čo by ste poradili 56 ročnéj žene do budúcnosti? Po stroskotaní takmer 30 r. vzťahu, žije v prenajatéj garzonke.Nemá vlastný byt, s partnerom deti nemali.Doteraz má odpracovaných len 12 rokov na trvalý pracovný pomer.Plus viac rokov pracovala na živnosť ale mala velmi nízky príjem a neodvádzala odvody do socialnej poisťovne.Zvyšné roky nepracovala.Nárok na dôchodok nebude mať keď nemá odpracovaných 30 rokov.Teraz má prácu na trvalý pracovný pomer, plus cez víkendy dokladá tovar a pracuje na pokladni.Odkladá si peniaze.Ale sily jej ubújajú a ani zdravie už neni ideálne.Obáva sa budúcnosti, ľutuje minulosť.Ďalší vzťah už neplánuje, nechce si nájsť muža z bytom.Čo by ste tejto žene konkrétne poradili do budúcnosti? Prosím neriešte jej minulosť.Ďakujem.

Strana
z5
anonym_c4edec
24. okt 2025
@anonym_95efd2

Ako vždy najviac mudrujú tie, čo ešte nie su v menopauze.Potom uvidíte ako rapídne ide zdravotný stav dole, sila, energia aj u trénovanej zeny, nieto ešte u pasívneho človeka.40 a 50 a 60 rokov je teda poriadny rozdiel .Az raz budete v tom veku, spomeňte si na túto diskusiu

@anonym_95efd2 tak co ine jej radis? jedine sa znova vydat za muza s bytom.

anonym_4122a8
24. okt 2025
@anonym_cf04a9

@anonym_4122a8 Sila, svaly a tréningu seniorov

Po 60. roku života dochádza k úbytku rýchlych svalových vlákien (glykolytických vlákien (typ IIx)), ktoré sú kľúčové pre rýchlosť pohybu a prevenciu pádov. Štúdia (Grgic et al, 2020) ukázala, že aj ľudia vo veku 60+ dokážu aj po rokoch neaktivity budovať svaly podobne ako mladší jedinci, pokiaľ zaradia pravidelný odporový tréning (cviky s činkami, odporovými gumami alebo vlastnou váhou).

https://www.puravia.sk/blog/tajomstvom-dlhoveko...

@anonym_cf04a9 môžu posilniť len to, čo vybudovali zamlada. Určite lepšie cvičiť ako nie, ale ak doteraz nikdy so sebou nikdy nič pani nerobila, môže si aj slušne ublížiť a už nejaké extra výsledky sa nedajú očakávať, len udržiavacie. Samozrejme, aj udržiavanie je niečo, ale netreba to zveličovať a tárať, že ak teraz zrazu začne cvičiť, hoc ma len 50, tak sa jej podaria divy. Určite by sa jej zlepšila psychika, ale energia a chorľavosť by jej mohla ísť rýchlo dole tam treba ozaj s citom a pod dohľadom.

anonym_cf04a9
24. okt 2025
@anonym_4122a8

@anonym_cf04a9 môžu posilniť len to, čo vybudovali zamlada. Určite lepšie cvičiť ako nie, ale ak doteraz nikdy so sebou nikdy nič pani nerobila, môže si aj slušne ublížiť a už nejaké extra výsledky sa nedajú očakávať, len udržiavacie. Samozrejme, aj udržiavanie je niečo, ale netreba to zveličovať a tárať, že ak teraz zrazu začne cvičiť, hoc ma len 50, tak sa jej podaria divy. Určite by sa jej zlepšila psychika, ale energia a chorľavosť by jej mohla ísť rýchlo dole tam treba ozaj s citom a pod dohľadom.

@anonym_4122a8 ty si fyzioterapeut? Máš zdravotnícke vzdelanie? Ak nie, tiež môžeme považovať tvoje príspevky za táranie.

anonym_4122a8
24. okt 2025
@anonym_cf04a9

@anonym_4122a8 ty si fyzioterapeut? Máš zdravotnícke vzdelanie? Ak nie, tiež môžeme považovať tvoje príspevky za táranie.

@anonym_cf04a9 Všetko sú to dookola odborníkmi omieľané fakty, tak neviem o čom tu píšu niektoré. Ty si hovoríš v množnom čísle? Tie čo sa vyznajú, vedia o čom píšem a tebe vysvetľovať nebudem.

anonym_cf04a9
24. okt 2025
@anonym_4122a8

@anonym_cf04a9 Všetko sú to dookola odborníkmi omieľané fakty, tak neviem o čom tu píšu niektoré. Ty si hovoríš v množnom čísle? Tie čo sa vyznajú, vedia o čom píšem a tebe vysvetľovať nebudem.

@anonym_4122a8 takže vzdelanie nemáš. Tak ja ti sem postnem jedneho odborníka, ktorý sa venuje cvičeniu so seniormi, aby si si opravila tie omieľané fakty.

Znamená to, že ak človek v živote nešportoval a začne až ako senior, má to význam?

Áno. To, že nemá zmysel začínať s cvičením vo vyššom veku je len ďalší mýtus. Telo zareaguje v každom veku, len musí mať adekvátny podnet. Porovnávali sme napríklad študentov Vysokej školy múzických umení, konkrétne režisérov, ktorí podpísali čestné vyhlásenie, že v živote nešportovali (smiech). Proti nim stáli naši sedemdesiatroční kolegovia, v ktorých živote neprešiel týždeň bez cvičenia. Porovnali sme im svaly a vysvitlo, že títo naši kolegovia mali štruktúru svalu na rovnakej úrovni ako neaktívni 25-roční chlapci

https://www.preventivne.sk/rozhovor/trenuje-doc...

anonym_4122a8
24. okt 2025
@anonym_cf04a9

@anonym_4122a8 takže vzdelanie nemáš. Tak ja ti sem postnem jedneho odborníka, ktorý sa venuje cvičeniu so seniormi, aby si si opravila tie omieľané fakty.

Znamená to, že ak človek v živote nešportoval a začne až ako senior, má to význam?

Áno. To, že nemá zmysel začínať s cvičením vo vyššom veku je len ďalší mýtus. Telo zareaguje v každom veku, len musí mať adekvátny podnet. Porovnávali sme napríklad študentov Vysokej školy múzických umení, konkrétne režisérov, ktorí podpísali čestné vyhlásenie, že v živote nešportovali (smiech). Proti nim stáli naši sedemdesiatroční kolegovia, v ktorých živote neprešiel týždeň bez cvičenia. Porovnali sme im svaly a vysvitlo, že títo naši kolegovia mali štruktúru svalu na rovnakej úrovni ako neaktívni 25-roční chlapci

https://www.preventivne.sk/rozhovor/trenuje-doc...

@anonym_cf04a9 tí, čo vedia o čom píšem, im netreba vysvetľovať a ty si píš svoje.

anonym_cf04a9
24. okt 2025
@anonym_4122a8

@anonym_cf04a9 tí, čo vedia o čom píšem, im netreba vysvetľovať a ty si píš svoje.

@anonym_4122a8 tak tak, ty si ver svojim odbornikom, ja si budem verit tym svojim😉

jennky13
24. okt 2025
@anonym_4122a8

@anonym_4122a8 z vlastnej skusenosti ti mozem napisat, ze sa mylis v tom cviceni vo veku nad 50. Mam nad 50 a zacala som cvicit, posilovat (silove cvicenia) a ver , svaly sa vytvorili tam, kde som ich do vtedy nevidela 🙂

anonym_4122a8
24. okt 2025
@jennky13

@anonym_4122a8 z vlastnej skusenosti ti mozem napisat, ze sa mylis v tom cviceni vo veku nad 50. Mam nad 50 a zacala som cvicit, posilovat (silove cvicenia) a ver , svaly sa vytvorili tam, kde som ich do vtedy nevidela 🙂

@jennky13 cvičila si ako dieťa, tínedžerka, v mladosti?

anonym_cf04a9
24. okt 2025
@anonym_cf04a9

@anonym_4122a8 tak tak, ty si ver svojim odbornikom, ja si budem verit tym svojim😉

@anonym_cf04a9 dnes si pozri Trochu inak s Adelou, hoci z archivu, ma tam hosta, ktory tam riesi celkom zaujimave veci, tvrdi, aj seniori ktori cely zivot necvicili, mozu rast svalov dobehnut: Milan Sedlák, známy pod prezývkou "Docent", je pedagógom na Fakulte telesnej výchovy a športu UK. Špecializuje sa na nervovo-svalové a hormonálne adaptácie, výživu a doplnky stravy.

ketrin1984
24. okt 2025

@anonym_autor
Ako byvanie by jej stacil aj mobilny dom a odvody za roky do poistovne sa daju aj doplatit ak by teda po troche nasetrila.A mozno skonci na invalidnom skor ako na starobnom.

anonym_d1a6e5
25. okt 2025

Jasne, ze rast svalov sa vie dobehnut aj vo vyssom veku, rozdiel spojeny s dlhodobou adaptaciou v porovnani s tymi, co cvicili cely zivot, tam sice bude, ale stale sa da a prekvapivo celkom aj vyrazne, zalezi od nasadenia a konzistencie (konzistencia byva najvacsi problem). Trenujem starsich ludi, 50+, mam aj dost 70tnikov a jednu 83rocnu pani - mnohi su zaciatocnici. Specializujem sa na nich ako fitness trenerka, chodim po skoleniach hore dole po svete a to, ze sa neda, je uz davno vyvrateny nezmysel, ktory propaguju ludia, ktorym sa proste nechce 🙂.

anonym_cf04a9
25. okt 2025
@anonym_4122a8

@anonym_d1a6e5 nemas k tomu nejaky relevantny odborny zdroj, aby biba ci anonym
@anonym_4122a8 konecne uverila? Lebo sa tu hada na 2 strany uz s kazdym.

jennky13
25. okt 2025
@anonym_4122a8

@jennky13 cvičila si ako dieťa, tínedžerka, v mladosti?

@anonym_4122a8 nie

Strana
z5