icon

Čo by ste robili na mojom mieste? Prebrala som švagrinej robotu..

13. dec 2019

Zdravim žienky..som tu na MK uz dlhsi cas ale teraz musim takto anonymne..Ide o moju prácu a moju svagrinu resp. aj zvysok manezlovej rodiny..Stahovala som s muzom uz tehotna do ineho mesta ..v tom istom meste byva aj svagrovci, a svokrovci..ked mi koncila materska svagrina vtedy otehotnela a kedze som bola zufala ze kde pojdem pracovat svagrina mi navrhla aby som ju isla zastupit do jej prace ze vsak ona ide na matersku teraz a za tie tri roky si najdem nieco zatial mozem pracovat tam ze mi to vybavi u sefky..jej sefka vtedy zacala hladat na jej miesto tak jej to prislo vhod..ta praca je zhodou okolnosti taka ktoru som aj ja robila predtym takze som mala skusenosti co sefke len vyhovovalo..takze som to miesto dostala..svagrina nastupila na matersku porodila..a odvtedy uz ubehli pomaly tri roky..svagrina sa chysta vratit na svoje povodne miesto ..ja som tu stale v tejto praci pretoze za tie tri roky som sa tu neskutocne uchytila.(skusala som si hladat aj pracu inde ale nikde to nebolo ani zdaleka tak dobre ako tu).neilen ze ma ta praca bavi a viem si dobre zarobit ( čo nam velmi pomohlo nakolko mame hypoteku, a dovtedy sme zili len tak od vyplaty k vyplate) ale velmi som si sadla aj so sefkou a kolegynami. Az tak dobre ze sefka uz nechce svagrinu zobrat naspat ale chce si tam nechat mna..vraj je somnou velmi spokojna a ze svagrinu tam drzala len preto lebo nemala za nu nahradu..vraj pracu velmi flakala robila často kiksy a stale sa na nieco stazovala...Svagrina sa to dozvedela a teraz som samozrejme po celej rodine vykreslena ako svina ktora jej prebrala miesto..svokrovci zacali na mna naliehat ze mam dat laskavo vypoved a uvolnit svagrinej jej povodne miesto..ze toto sa nerobi ze ona mi pomohla sa zamestnat a ja jej spravim toto..sefka a kolegyne chcu aby som zostala a sefka sa vyjadrila ze aj ked dam vypoved tak zoberie svagrinu naspat len kym za nu nenajde zas nahradu..lebo uz dlhsi cas rozmyslala ze ju vyrazi..co by ste robili vy na mojom mieste?..mna ta praca fakt bavi ..sefka mi vychadza v ustrety aj co sa tyka času lebo vie ze mam dieta v skolke..aj dobre zarobim vdaka comu sa zlepsila aj situacia u nas v manzelstve kedze sme sa dost zvykli hadat pre peniaze..teraz si vieme aj odlozit aj si dopriat..len svagrina ma teraz nenavidi..neboli sme ani predtym nejake kamosky ale tolerovali sme sa...moj muz nechce ani pocut o tom ze by som dala vypoved..so sestrou sa nikdy nemuseli takze mu je fuk ci bude urazena..

evita2222
13. dec 2019

Trochu je ti divné. Také úžasné pracovné miesto a nikto neprejavil záujem. Ešteže ste jediný schopný človek práve vy.

darinkaninka
13. dec 2019

@mm2008 nemáš pravdu, nerozsiruj mylné informácie. Podľa paragrafu 157 ods.2 Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný zaradiť zamestnankyňu po návrate z RD na pôvodnú prácu a pracovisko.

darinkaninka
13. dec 2019

@kolecko11 pozri paragraf 157 ods.2 ZP. Zamestnávateľ je povinný zaradiť na to isté pracovné miesto ak existuje.

kvetinka75
13. dec 2019

Ty ty ty, keby mne toto spravil niekto v rodine napriek dohode, ako by som jej dalej mohla verit? Tuto dohodu si nedodrzala a co dalsie keby boli?

drahomirrra
13. dec 2019

Ale inak baby, nehnevajte sa... Nemate pocit, ze to v komentaroch prehanate? Dvojzmyselne narazky o tiptop zamestnancovi, neviem ake vysmesne tvrdenia. To ste sa v tom prispevku nasli, alebo sa citite ohrozene, lebo prevazna vacsina z vas je na MD/RD?
Uplne zachadzate do extremov, hrozne je z toho vidno, ze konstruktivnych rad je tu malo, ale zato moralistiek az-az. Co sa bojite o vlastne fleky?

Odbavovat sa na autorke zas nemusite. Kazda situacia ma riesenie. Tu je vcelku jednoduche. Pokial manzel zakladatelky stoji za nou, tak sa to utrasie.

drahomirrra
13. dec 2019

Inak autorka: Este jedna vec. Tvoju svokru je do toho velke, ale ze velke ho.no! Ta by bola posledna, s ktorou by som sa vybavovala. Ak ma svagrina nieco, nech ti to povie do tvare, ta jedina ma narok prskat. Svokra nech ide handry fajcit. Hnala by som ju, len by sa zaprasilo. Co sa stara?

evita2222
13. dec 2019

@drahomirrra ved autorka stále sa vychvaľuje ako ju chvália za jej perfektné výkony,

blumie
13. dec 2019

Podla mna zbytocne riesis dilemu. Ako uz bolo napisane sefka ma zo zakona povinnost prijat svagrinu spat na jej miesto po skonceni RD, kedze pracovna pozicia existuje. Tvoja zmluva na dobu urcitu pravdepodobne do konca roka platnu bude koncit, cize bud ti ju predlzi alebo poslednym dnom roka tvoj pracovny uvazok zanikne. Vobec to nie je rozhodnutie na tebe ale posledne slovo bude mat sefka. Drzim palce, aby toto neposkodilo rodinne vztahy. Ja by som zaujala neutralny postoj a pockala na sefku ako sa zachova.

drahomirrra
13. dec 2019

@evita2222 A preco by mala klamat? Mozno to tak naozaj je, nema dovod fabulovat.

bodkolienka81
13. dec 2019

Mas zmluvu na dobu urcitu, tak neviem preco chces davat vypoved. Proste k urcitemu datumu Ti skonci pracovny pomer, od toho datumu by si idealne mala mat najdenu novu robotu, kedze predpokladam, ze novu zmluvu na neurčito v povodnej robote nemas. Svagrina nastupi do prace k datumu, kedy jej skonci RD a ako sa dohodne so sefkou. Reci JBP by som ignorovala a uz vobec to dalej neriesila rodinne. Sefka sa musi drzat zakona a Ty v tom nemas rozhodovaciu pravomoc.

nika4495
13. dec 2019

máš zmluvu na dobu určitú ty vlastne nemáš čo riešiť šéfka ti je povinná buď pomer ukončiť, alebo predĺžiť, rovnako je povinná prijať naspäť tvoju švagrinú...podľa mňa bola blbosť že si to riešila s rodinou mala si sa tváriť že o ničom nevieš a čakť čo urobí šéfka lebo toto je v jej rukách ty nemáš prečo dávať výpoveď máš v zmluve jasne kedy ti pomer končí...a či výpoveď dáš, alebo nie ona je povinná zobrať späť tvoju švagrinú. Vlastne ty ani nemáš čo riešiť nie je to v tvojich rukách

katren
13. dec 2019

Neriesila by som....podstatna by pre mna bola podpora/nepodpora manzela, nie to, co povie svokra alebo niekto iny....

mimka91
13. dec 2019

Urcite ostan v praci a v ziadnom pripade nedavaj vypoved. Ako si napisala tak ci tak by svagrinu prepustili, pretoze s nou neboli spokojny, ale za to ty predsa nemozes...svagrina aj svokrovci su jesitni, ked to nevedia pochopit a zial asi to ani nepochopia....rodinu v prvom rade tvoris ty, tvoj manzel a vase dieta.

alzbetka71
13. dec 2019

Ako píšu baby hore máš zmluvu na dobu určitú uvidíš ako to bude riešiť šéfka.

dopolbokaodrata
13. dec 2019

@drahomirrra presne tak. Niekomu sa posmievať za to že je v práci dobrý a vie to o sebe je úbohé. Dámy asi chodia do prace so stiahnutým chvostom a s obavou, čo dnes zasa pokazia.

0kristina0
13. dec 2019

Som neskutocne zdesena z toho co to mas za sefku. Totalna neprofesionalita. Ako si ona dovoluje s tebou rozoberat ineho zamestnanca (aj ked ti to je rodina) o jeho vyhadzove. Za dalsie, ako je mozne ze o jej vyhadzove vedia aj dalsi zamestnanci? Co ste to za firmu? Taketo veci sa medzi zamestnancami nepreberaju. Velmi nekorektna firma a o nadriadenej pomlcim, riadna krava to je. Co sa tyka tvojej svagrinej si osobne myslim, ze tvojej veducej sa hodi, ze si "hotovy" pracovnik kdezto s tvojou svagrinou bude kopec roboty kym sa zabehne takze voli lahsiu cestu. Inak ja si myslim, ze ju nevyhodia a o robotu prides iba ty.

lujza123
13. dec 2019

Bola som v takej situácii že som robila ako zaskok za pracovníčku na MD a bolo mi to miesto ponúknuté s tým ze dotycnu vyhodia. Odmietla som to, prišlo mi tej ženy ľúto. Po materskej sa tazko hľadá nové miesto.... Neviem mne to príde totálne podle a nefer voči svagrinej. Ale rob ako myslis

montemotherone
13. dec 2019

Ostala by som v práci. Je to taký detinský postoj. Áno, vďaka nej máš prácu, ale nezobrala si jej ju. Šéfka ti to jasne povedala. Ak by tam nemala teba, bol by tam niekto iný a švagrinú by nezobrala naspäť. Svokrovcov sa čudujem. Veď si žena ich syna, naruší to rozpočet aj jemu. Je to nepríjemná situácia, ale ty nie si panáčik, s ktorým bude švagriná kývať ako sa jej zachce. Musela rátať aj s týmto rizikom. Koniec koncov, šéfka by jej to predsa nejako mala vysvetliť, ako to vlastne bude po právnej stránke?

maminkasisa
13. dec 2019

Keby zamestnavatel nebol s tebou spokojny, prepustil by Ta skor. Nie je dolezity nazor svagrinej, ona Ta len doporucila, ale vybral si Ta zamestnavatel. Vsetko je to o zamestnavatelovi. Skonci Ti pracovna zmluva, bud To ju predlzi, alebo nie. Ak si v praci dobra a so timovy hrac, budu Ta chciet aj nadalej. Svagrina, nema byt koli comu na Teba nahnevana, ak ju nebudu chciet, je proste niekto vhodnejsi ako ona. A zeby si jej mala Ty uvolnit miesto Ti pisu asi baby, ktore si roky na materskej a podla mnasa boja, aby sa mali kde vratit.... Je to na Tvojej sefke ako to vyriesi. A ak Ti Tvoja svokra povie, ze za ziadnu cenu nemozes pracovat na tom mieste by som ignorovala a hlavne ak Tvoj manzel je na Tvojej strane.

irusa
13. dec 2019

@maminkasisa neboj nie som na MD ani na RD....ja som sa mala kde vrátiť...dokázala som si to zariadiť...práve kvôli takýmto ľuďom ako je autorka....to,že neležala doma vďačí len a len švagrinej....ono tomu sa vraví mať chrbtovú kosť

autor
13. dec 2019

ja sa tu nechcem vychvalovat ze aky som ja pracant...ja nehovorim ze som zamestnanec desatročia alebo co..jednoducho len tie nedostatky ktore mala svagrina a tie chyby co robila ja nerobim..to je vsetko..vsak aj mne sa stane ze sa pomylim alebo co ale to je normalne..a nechapem jedno preco tu niektore pisete ze nemam chrbotu kost a neviem co ešte..alebo ze take ako ja..za cely cas co som zastupovala svagrinu som o nej nepovedala jedine krive slovo..neohovarala som ju..za to ze mi dohodila to miesto som jej bola vzdy vdacna jedine co som robila bolo ze som sa v tej robote snazila ale to aj preto aby som nespravila aj svagrine hanbu aby jej nerozpravali o mne ze koho to tam dohodila za neschopacku..tak som makala..ale stale s tym ze som si popritom hladala ine miesto..

sasa1310
13. dec 2019

Ale veď podľa zákona má nárok na svoju prácu a keďže sa vráti, tak tvoja šéfka ju musí prijať a ty musíš ísť. Takže nechápem o čo ti ide. Za 3 roky si si mala času nájsť novú prácu a keby bola švagrinka taká sviňa, tak ti svoju vlastnú prácu neponúka.

sasa1310
13. dec 2019

a tuto sa fakt hodí príslovie "na dobrotu, na žobrotu".

nevludna
13. dec 2019

A o co ti vlastne ide? Vsak skoncit musis tak ci tak a ona nastupit tiez.

gaja78
13. dec 2019

Ja osobne by som nebola schopna zostat v praci za týchto okolnosti. Ani by som to s nikym neriesila, ani s manzelom, jednoducho som raz na zaskok, doba vyprsala, nie je o com....

mondolina
13. dec 2019

Švagriná sa mohla za tri roky zmeniť, mala by dostať šancu si obhájiť svoju pracovnú pozíciu.

adrika25
13. dec 2019

Ty zrejme nechápeš stále, že toto sa proste nerobí a už vôbec nie rodine, to miesto je jej nie tvoje...ak šéfka chce po prijatí ju môže prepustiť s patričným odstupnim. To už ale teba nemusí zaujímať. Ak si taká dobrá čo verím, že si môžeš požiadať o inú pracovnú pozíciu v rámci firmy. Chápem, že nerozumieš čo zrejme robíš a verím, že to naozaj nerobíš so zlým úmyslom. Skratka sú veci čo sa nerobia nie ani tak kvôli rodine skôr z pocitu voči sebe, morálke a možných dopadov konania. Ty ale očividne hladas potľapkania po chrbte za výborne odvedenú prácu a ideš sa sem vyvinit.

sasa1310
13. dec 2019

ja nechápem jednému, to kvôli peniazom si fakt ochotná zničiť vzťahy v rodine? Kvôli prachom? To ste s manželom fakt takí zúfalci? Veď o takú šikulku sa inde musia trhať.

ceklis
13. dec 2019

Pozri 🙂 môj zamestnávateľ to spravil “ukážkovo”. Takze, stačí spravit zmenu v organizačnej štruktúre, zrušiť jej pracovne miesto a popri tom vytvoriť iné s nejakou “upravenou” pracovnou náplňou a môžeš tam ostat koľko len chceš a uznáš za vhodne. Švagriná tam príde a len prevezme výpoveď zo strany zamestnávateľa s prislúchajúcim odstupným a nič nezmôže 😳 takto to spravili mne.
Mala som v pláne sa ísť súdiť, len sa situácia trochu zmenila a ostala som tehotná a tak vlastne som stále vo výpovednej dobe. Čo bude potom, neviem. Len ti poviem, že tie pocity ako som sa pritom celom cítila, nič moc teda :( trvalo mi dlho prefiltrovať to, ale prežila som. Uvedomila som si, že pokial sa takto niekto za mojim chrbátom správa a nie som mu ani za úprimnosť hodná, tak sa tým nebudem zaoberať. Stalo sa mi to po 20rocnej praxi a mimochodom, pracovala som ešte dva roky na materskej, deň noc, kedy bolo treba, išla som vypľuť dušu pre prácu, lebo mi na nej záležalo. 😂😂 očividne zamestnávateľovi ani moc nie, tak mi treba 🤪

ivankalaco
13. dec 2019

Ja by som zostala, nikde nie je napísané, že ak jej dajú výpoveď, že sa potom naspäť na to miesto dostaneš..