icon

Čo by ste si mysleli o správaní manžela?

bbeellaa
13. jún 2016

Ahojte,
nechcela som zakladat otazku, aby ste mohli pridavat viac prispevkov. No skor to sedi na otazku. Co si myslite o spravani sa, mojho manzela? Sme spolu vyse 13 rokov, mame spolu aj deti. Spolocne radosti, ale aj starosti. No mna by zaujimal Vas nazor na to, ako sa on voci mne sprava. Ja som doma, a robim vsetko co sa tyka domacich prac a deti. Manzel pracuje, pomoc velmi staba, sem tam je kvoli tomu hadka. Ale ok, som doma, takze porobim co treba. Obskakujem od rana celu rodinu. No v tom nevidim problem.
Problem, alebo skor otazka na Vas je, ci je normalne, ze moj muz pre mna nic neurobi. Cez vikend si pospi, rada by som aj ja, poviem mu to, ale on proste nevstane, ze zabudol, nezobudil sa... Povie, ze pojde s mnou k lekarovi, no nejde, lebo zaspal. Opyta sa, ci nieco nepotrebujem z obchodu, poviem co by som chcela, a on prve co vkroci do dveri, krici, prepac, zabudol som Ti to kupit. Poviem, ze travime spolu malo casu, tocime sa len kolo deti, tak prislubi, ze ked bude mat volno, tak mi venuje cas. No ale nevenuje, robi si svoje veci 🙄 . Ked som bola chora, vzdy sa naslo nieco, preco si nemoze zobrat volno a postarat sa o deti, ale ked je chory on, volno si vzdy vybavi. No a kopec inych malickosti, ako to on vola. Lenze pre mna ako zenu to nie su malickosti, su to pre mna dolezite veci, a ked mi raz nieco slubi, tak by mohol aspon nieco dodrzat. No statistika je u mna taka, ze neurobil ani jednu jedinu vec, o ktoru som ho ziadala. Ja si uvedomujem, ze su niekedy dni, ze clovek zabudne, ale vzdy a za kazdym? A este mi drzo povie, ked uz nevladzem, vsetko mu poviem, ze takym spravanim sa mu vzdialujem. Ako by ste reagovali vy? Zda sa Vam to, ze je to ok, len ja riesim malickosti?

puklica13
13. jún 2016

@bbeellaa prepac nechcem ani rypat ani nic...len ked tak citam tvoje prispevky..ako tu pises a komunikujes s dievcatami..ja sa ani tvojmu muzovi necudujem..mna by tiez nebavilo vychadzat v ustrety niekomu kto ma pocit ze laska je podmienecna, lebo sama si viackrat tu pisala ze ty robis to a ono a ocakavas to iste...nuz ocakavania su podla mna hrob kazdeho vztahu...
Pripominas mi svojimi vyjadreniami ..zena nevie co chce ale neda pokoj kym to nedostane...

cajca
13. jún 2016

@mojkamojka
fiha, odkial mas tento nick? Ved ten som si vymyslela pred rokmi ja a aj ho pouzivam v niektorych diskusiach. Je pravda, ze som si ho nenechala patentovat, ináč by som ta musela vyzvat o jeho stiahnutie.

fuska
13. jún 2016

@cajca 😀 😀 😀 Pobavilo. Skus napisat adminovi. 😀

katarinamarkova
13. jún 2016

@bbeellaa
skôr ako niečo konkrétne poviem, idem sa radšej pýtať....
- akú presne diagnózu to majú tvoje detičky, že nie je možné ani na pár hodín ísť do práce?
- prečo tvrdíš, že ti variť, prať, upratovať, robiť full servis vôbec nevadí a robíš to rada, a na druhej strane tvrdíš, že: nie si predsa slúžka a jednoducho jedného pekného dňa prestaneš jednému členovi domácnosti, ktorý vás mimochodom všetkých živí - ten full servis poskytovať.
- s tým budíkom......prečo si manžela jednoducho nezobudila??? veď ked chcem aby so mnou išiel a vidím, že budík mu nezvoní a manžel nevstáva - tak: mojko, vstávaj, ideme, za 10 min. odchod!
- nákup - tebe sa fakt nikdy nestalo, že by si niečo zabudla?
- fakt ma moc zaujíma čo okrem toho nešťastného budíka a toho jedného nákupu sľúbil a nesplnil.......aaa trošku spomínam, že si písala niečo o raňajkách.....a okrem toho? ešte niečo? či len toto?
- prečo, keď deťom tie raňajky nespravil si ich utekala spraviť ty?

ja mám z celého taký tichý pocit, že vy dvaja ste sa jednoducho hľadali
on: som happy, že mám doma full servis zadara
ona: som happy, že nemusím pri chorých deťoch pracovať a peniaze chodia samé domov.
on: viem presne ako na ňu, vždy na ňu platí to isté
ona: vždy ma akosi okašle a ja stále nechtiac-chtiac? robím zas a stále všetko rovnako :(

oldman50plus
13. jún 2016

Ja som zabudol tiež kadečo raz dokonca deti.
Vybral som sa autom po deti k babke (asi 40km) po ceste som vybavil 2-3 pracovné záležitosti. Jedna sa vyvinula vo veľmi neprijemný prúser ktorý hrozil prerásť v katastrofu, nejako som to dohodol a zamyslený som to otočil domov rozmýšľajúc čo s tým urobím. Až pred bránou som si uvedomil že deti som nevzal od babky - musel som to absolvovať ešte raz.
Takže ten tvoj s tým zabúdaním nemusí to byť také strašné. To ale že ti nepomôže a nerobí radosť je iná vec, možno je to ale typ že potrebuje inštrukciu so všetkýmí údajmi a len jednu, viac si nezapamätá. Mám takého zamestnanca, strašne šikovný, ale musím mu dať konkrétnú úlohu a len jednu - ak dám dve kým robí tú prvú tú druhú určite zabudne.

mircalla
14. jún 2016

@oldman50plus no muzom sa to stava pomerne casto.obcas z nich nejaky zabudne aj dieta v aute.9 z 10 poslednych umrti zabudnutia deti v aute maju na svedomi muzi.

mojkamojka
14. jún 2016

@cajca ty si kompletna? 😀 😀 😀

natalym
14. jún 2016

@oldman50plus V pohode, my sme dcéru zabudli obaja v škôlke. Prišli sme domov bez nej. Každý si myslel, že ten druhý ju berie. 😉

lubiss
14. jún 2016

sak uvar sebe a detom a povedz mu jezis prepac tebe som zabudla :O ked mu to spravis 10 xx jak on tebe potom sa zbada ..aj ked pri takýchto exemplároch je to zbadanie sa niekedy nemozne..

laila22
14. jún 2016

@maminuska realne mi je lepsie. nehovorim, ze je to lahke, ale da sa to. Dom som predala a postavila som si mensi. Cize sa staram sama o dom, domacnost a dieta. Myslim, ze to zvladam v pohode. 🙂 On zije v rovnakejdedine.. O dieta sa zaujima tak ako mu nariadil sud. Obcas nejaka dohoda medzi nami, ale o dieta sa extra netrha. Ma rad svoje pohodlie..

ajkava
14. jún 2016

@bbeellaa no možno to skúsim takto jednoducho. Začni mať rada samú seba a svoj život ži a nie prežívaj. A ako tu už viaceré spomínali - nastav mu zrkadlo. Hlavne buď trpezlivá a neustupuj. Inak si prepáč "stratený prípad" a buď sa zmieriš so stavom, ktorý ti vadí, alebo..... Rozhodne držím palce.

maria1989
14. jún 2016

@oldman50plus
@natalym
ále, na mňa raz otec s ujom zabudli pri jazere, a skoro som sa utopila 😀

worker_falcon
14. jún 2016

@mircalla na margo zabudnutia v aute... Keby boli na materskej chlapi a zeny by ich zivili, tak by boli statistiky opacne. Zabuda ten, kto ma v hlave aj ine starosti, ako iba starostlivost o dieta ci domacnost, ktorej neoddelitelnou sucastou je dieta. S jednym rodicom je dieta nonstop, niekedy aj na zachode. Tento rodic ho nezabudne, lebo ho ma ako chvost. Vacsinou.

alaguema
14. jún 2016

@bbeellaa ty máš asi najväčší problém sama so sebou. Sú to v podstate detaily. Ako sama píšeš - na pomoc v domácnosti si si ho "nevychovala" a ak si doma, tak je sú to vlastne tvoje povinnosti, okrem nich iné nemáš. To nepíšem so žiadnym puncom degradácie, pre mňa je žena v domácnosti rovnocenná ženám, ktoré chodia do práce. Je to vaša voľba a ak sa naplno venuješ deťom a domácnosti, tak je tvoja práca rovnako záslužná, ako ktorákoľvek iná. Len je potom smiešne chcieť, aby muž ešte aj vykladal umývačku. Na margo toho jeho zabúdania a nepozornosti voči tebe - mne to také extrémne nepríde. Mám dojem, že sa staviaš do pozície obete. Už tu padla otázka, prečo si ho nezobudila, keď s tebou mal ísť na to vyšetrenie. Napísala si, že veď si nastavil budík. Ale tebe muselo byť jasné, že nevstal. Napriek tomu si ho nezobudila (asi urazená) a mala si ďalší dôvod, prečo sa pasovať do role trpiteľa. Detto v prípade, keď ste sa dohodli, že cez víkend vstane k deťom. Nevstal. Ja by som ho zobudila s tým, že máme dohodu a spala by som ďalej. Zabúdanie nákupov...musím sa zasmiať. Môj muž zabudol už x-krát. Má toho v hlave veľa. Ak mu nenapíšem zoznam do správy, zabudne polovicu. Riešim to tým, že nakupovať chodím ja, prípadne dostane zoznam do ruky, alebo do sms. V skratke - buď chceš byť obeť a budeš, alebo s tým prestaneš a jeho správanie by sa mohlo zmeniť tiež. Nepíšeš, či bol taký stále, alebo len odkedy si doma. Každopádne, mne to nepripadá, že by to robil naschvál, ani mi to nepripadá, ako nejaký dramatický problém vo vzťahu.

silaviat
14. jún 2016

sorry ale dohodli ste sa ze ty budes doma s detmi a manzel do prace.. a zrazu ti to vadi? on ti dava snad len cast penazi vyrata ti kolko ty potrebujes kolko deti a zvysok si necha? preco ty ides varit teda sebe a detoma jemu nie???? tak najdi k detom opatrovatelku chod do prace a delte si potom domace prace a vsetky vydavky samozrejme.... neviem co ma muz za pracu ale mozno je proste unaveny...starat sa o deti zas az tak narcne nieje.. a zrejme si vies cas zorganizovat kedze pises ze mas aj cas na seba... ty sa len nudis a sama nevies co chces... tak sa rozid ak si myslis ze si nenahraditelna a muza nemas k nicomu-nieje nic jednoduhsie..ale aby si nebola sklamana ze muz nieje az take nemehlo a nebude mu bez teba lepsie.....

mysga
14. jún 2016

Mňa raz oco zaniesol do inej škôlky,nechal ma v šatni a šiel do roboty. :D a keď som bola prváčka,tak ma nechal na martinských holiach samu lyžovať a som spadla kamsi do lesa do priekopy, lebo po krajoch svahu to bolo zalesnenej, tak keď má našiel po dlhšej dobe nejaký lyžiar,lebo som tam kričala,tak tato ani nevedel,ze tam som. Raz sme šli na Mojtin, dvaja otcovia a 5 deti, otcovia mali každý svoju izbu a 5 deti pod 11 rokov svoju :D :D napichla som sa tam na odštiepene drevené obloženie izby,ked som sa chrbatom po nom suchla zo stoja do cupnutia a ostala som tam pripevnená a spoza mna po stene len krv stekala, otcov nikde nebolo.... :D :D môj otec bol strašný. :D

vanesanova
14. jún 2016

@bbeellaa nie nie je to v pohode....aj ked nechcem v tebe vyvolavat este vacsie sklamanie...myslim ze su aj taki muzi na svete ktori vobec nedavaju nikdy najavo ziadne romanticke city k inym ludom mozno je prave ten tvoj z tejto skupiny a nic ine ti nezostane len to strpiet ale ak sa k inym zenam alebo ludom sprava podla teba lepsie krajsie a ohladuplnejsie ako k tebe tak to nemoze byt potom nic ine len ze ta nelubi a ze je s tebou len zo zvyku. Ale myslim si ze to velmi neskoro riesis 13 rokov by som ja toto nevydrzala ani nahodou.Len nerob rychle zavery myslim ze to v pohode moze byt aj ten prvy pripad ze proste je to muz ktory nikdy neda najavo ze ta lubi ono to boli ale s tym uz asi nic nespravis. Ja mam opacny problem mne muz nikdy nic pekne nepovie nepochvali neobime nepolaska ale pomaha mi velmi a hlavne ked vidi ze som chora alebo unavena toto su presne tie veci ktore clovek nezmeni.

cililing1
14. jún 2016

Ja si myslim ze ani ked zvysis hlas a buchnes po stole tak sa nic nezmeni. Skoda energie. Je to zvyk a uz prilis dlho fungujete tak, aby sa zrazu prebral, lebo ty si buchla po stple. Stavim posledne gate, ze u nich v rodine to fungovalo tiez takto. Mne on znie dost passive - agressive a ty autorka mi pripadas ako codependent. S tym sa ale da pracovat. Buchanie po stole ale nicvyriesi nic a ak, tak len na par dni.

bluka2
14. jún 2016

@silaviat Aku tazku pracu si mala, ze sa ti staranie o deti zda menej narocne? Ja mam skusenost presne opacnu. 8, 10, 12 hodin prace lavou zadnou, ked si potom oddychnem a normalne sa vyspim. Zato starostlivost o kojenca, den, noc, ...
A este co by bolo teoreticky take zle na tom, ze sa nejako dohodli, ale zisti, ze to nefunguje, respektive, ze jej to nevyhovuje (aj ked to asi nebude tento pripad)? Ved ak je to tak, musia proste najst ine riesenie, co vyhovuje obom

silaviat
14. jún 2016

@bluka2 tak ak sa jej nepaci ma to povedat konkretne ..ale sama napisala ze jej to vyhovuje byt doma a zaroven si protireci ze uz mu nebude varit prat etc... ako som napisala riesenie je i to najst si opatrovatelku a ist do prace... a s tymi detmi asi tolko starosti nema kdze i tu spomenula ze ma aj cas na seba .. zeny zbytocne prehanaju a zbytocne dennodenne upratuju varia etc i ked to potreba nieje ...ok riady zmyjes ak nemas umyacku povysavas a co dalej? navaris si na dva 3 dni pracka perie sama .. zehlit dnes uz vatsina nezehhli .. a ze mu rano robi kasicku a podobne on je zas stale v praci a nosi domov peniaze.. tak nech ho nerozmaznavam robim chleba detom spravim i jemu nechces chleba mas smolu... ale isto nie odtrhnut ho od vsetkeho ., jej volba byt zenou v domacnosti ...

bluka2
14. jún 2016

@silaviat Moze byt

cililing1
14. jún 2016

@silaviat ona sa nestazuje na domace prace ale na nezaujem manzela. Domace prace len pouzila na vykreslenie ako mu posluhuje a on to laskavo prijima

silaviat
14. jún 2016

@cililing1 a ona laskavo prijima jeho peniaze... ona mu neposluhuje dohodli sa ze bude doma a starat sa o domacnost tak sa stara on zas v oraci.. tak nech tieto veco oddeli pretoze ani on jej zrejme nevycita ze pre nu a deti maka .. berie to ako samozrejmost a rovnako ako samozrejmost teda berie ze ona vari perie etc... a ze sa jej po 13tich rokoch nevenuje.. ukaz mi muza co ano ... muzi su muzi niesu telepati niesu romantici a niesu na vyznavanie si lasky najme ak to doteraz nemali a nebolo to od nich ziadane-samozrejme su aj vynimky ale tou jej manzel nebude.. a ak je naduta vzdy ako dojde domov tak sa mu ani necudujem... stareho psa novym kuskom nenaucis..isto i on by vedel popisat jej nedostatky co vsetko mu vadi a nevadi keby mal moznost sa vyjadrit ...

bluka2
14. jún 2016

@silaviat Ake jeho peniaze? Zarobil ich on, ale kedze praca v domacnosti a starostlivost o deti ma tiez svoju hodnotu a su manzelia, nie su to ziadne iba jeho peniaze teda.

silaviat
14. jún 2016

@bluka2 ano niesu ale ani ziadna len jej praca v domacnosti... su dohodnuty on maka v praci a ona doma tak si nemaju co vycitat a on to ani nerobi ale ona ano .. ona snad chodi zanho do prace a pomaha mu tam? co sa tyka deti o tie sa manzel stara tiez aj to napisala.. tak nechapem preco tu mnohe odsudzuju jeho .. ked z ich dohody to mne ypliva ze len "plni"to na com sa dohodli .. a nemalo by sa to tu ani riesit .. problem je inde a nie v domacich pracach .. ona tuzi po pociatocnej zamilovanosti ale ta vyprcha casom z kazdeho vztahu.. 13 rokov to nechala tak a teraz to uz nezmeni ..

rawmamka
14. jún 2016

@silaviat Ty si asi riadne nečítala autorkine príspevky, ak teda vôbec nejaké okrem úvodného.... 😖 Doma majú dieťa so zdravotným obmedzením, kvôli ktorému sa rozhodla, že zostane doma, aby sa mu mohla plnohodnotne venovať + ďalšie malé dieťa + plnohodnotne fungujúca domácnosť (nie varenie na dva tri dni, ako píšeš ty 😕 ). Vysvetlovať ďalej je asi v tvojom prípade zbytočné, preto to už ďalej ani nejdem rozpisovať 🙄 . Strata času, ktorý sa dá využiť 100x lepšie.

sova76
14. jún 2016

@bbeellaa Tým, že tráviš všetok svoj čas v domácnosti, tak je každá maličká pomoc pre Teba spestrením. Skúste sa, dievčatá, vžiť to situácie, že ste doma a staráte sa o rodinu na plný úväzok. To nie je o tom, že by bbeellaa nevedela, čo chce. Len potrebuje cítiť, že nie je všetko len na nej a sem-tam sa môže aj na partnera spoľahnúť. Lebo to je základný pilier vzťahu - môcť sa spoľahnúť jeden na druhého. Vzťah predsa nie je o tom, že "ja nosím peniaze a ty rob všetko ostatné". Aj v domácnosti by sa mali práce deliť a nemala by chýbať partnerova výpomoc.
Skús sa vybrať von s kamarátkami, niekam na kávu alebo si ísť zacvičiť... nech v rámci voľného času postráži deti, ide teda aspoň s nimi von alebo sa im venuje, aby si aj Ty mala čas na regeneráciu. Potrebuješ ju rovnako ako človek, ktorý chodí do práce... Ty ju máš 24 hodín denne doma. A vôbec to vôbec nie je jednoduché, byť niekomu nonstop za zadkom.

silaviat
14. jún 2016

@rawmamka no aspon v niecom sa zhodneme rovnako nema zmysel tebe daco vysvetlovat..citala som jej prispevky ..rozhodli sa spolocne ze ostane ona doma-mohli mat i opatrovatelku.. nepise vek dietata a to ze niekto navar na dva 3 dni neznamena ze nieje plnohodnotna domacnost ..proste su zeny co to so starostlivostou prehanaju a potom sa len stazuju... da sa mat cisto a navarene a pritom nebyt sluhom.. tym koncim lebo sa budem len a len opakovat...

stefania100
14. jún 2016

Uplne suhlasim....chodi si domov ako do hotela all inclusive a este sa aj opovazi usta otvorit na niekoho co mu beha kolo zadku....ze dozorkyna alebo pani dokonala?! Vyroky grobiana bez ucty a ked ju raz nema tak ju ani mat nebude.....lebo je to cnost, ktoru ma clovek ma alebo nema v sebe.......dokonca nemysli ani deti, ze co za priklad to dava pretoze deti sa ucia najma z toho co vidia.....

rawmamka
14. jún 2016

@silaviat Rozdiel je, že ona nechce opatrovateľku k svojim deťom, chce byť pri nich, lebo to tak cíti. Nechce robiť veci "akože", ale naozaj.
Ak varí denne čerstvú domácu stravu pre svoju rodinku je to jej rozhodnutie...ona sa nesťažuje na kvantitu povinností, stíha ich ľavou zadnou (na rozdiel od niekoho 🙄 ).
Ide jej o to, že manželovo správanie nie je také aké očakávala v tejto situácii - s malými deťmi, so zdravotnými problémami jedného z nich,....kedysi v začiatkoch to bolo inak, keďže deti nemali. Pýta sa, či to robí naschvál (robí mu potešenie, že je smutná, rozčarovaná, sklamaná,...) alebo z akého iného dôvodu (vyčerpanosť, únava, ...) . Keďže nie je jej oporou ani keď je chorá (40-tky teploty...), tak to vyzerá na prvú možnosť a to tu už ani jedna z nás neporieši a nepomôže svojou odpoveďou - možno preto sa už ani nezapája do diskusie. To je celé.