Čo je v tomto prípade lepšie?
Ahojte. Mám dilemu, som zvedavá na názory, možno aj skúsenosti ako to funguje u vás kto ste v tejto situácii. Ide o to, že manžel pracuje v jednej fabrike v našom meste, ja som doma na rodičovskej a ešte na nej cca rok až dva pobudnem. Dokopy máme cca 1300 až 1800e mesačne, s tým že máme hypo na byt, výdavky na deti (3deti) a bežné veci, no klasická rodina. Snažíme sa sporiť, máme poistky, ale pôžičky mimo hypo žiadne..ale momentálne s tým šetrením je to také, no...a ešte to asi príde, že už nenašetrime nič.. čiže dovolenka a výlety kde jeden vstup stojí 10eur nehrozí... Ale nežijeme zle, nechcem aby to vyznelo že trieme biedu, vôbec, kupujeme čo potrebujeme a aj to čo nepotrebujeme ale chceme, ja sa snažím veci pre deti z druhej ruky, alebo v akcii.. snáď to všetci správne pochopia.. no a teraz má manžel ponuku ísť robiť mimo Slovenska.. na cca mesačné/mesiac a pol odjazdovky a dva týždne doma.. 22eur na hodinu.. mesačne aj okolo 5tis.eur. len za tu cenu že neuvidi deti rásť a ja budem.na všetko sama/s rodinnou pomocou samozrejme. Verím mu na 100% čiže táto otázka je zodpovedana dopredu...len ma mrzí že budeme ďalšia rodina ktorá bude žiť od seba.. na jednej strane super, budeme môcť dopriať deťom aj sebe dovolenku pri mori, kvalitnú stravu, nebudeme sa musieť báť o peniaze..na druhej strane deti budu bez otca, ja na všetko sama... Taka som z toho, neviem.. menšie zlo vyberať... poprosím skúsenosti inych žien ktoré to majú podobne, či to zvládate, ako sa vám žije takto "samým"..
Vieš oni sa dosť odcudzili aj ako partneri. Keď príde len sa chytajú za slovíčka. Ona tu ma svoj režim,kmita ako hodinky okolo detí,domu a on príde a nevie sa proste zaradiť. Keď raz pnkoval skoro sa rozviedli tak si liezli na nervy. 🤣
Ešte mi napadlo, ja viem že dovolenka pri mori nie je všetko a aj my sme s našimi boli len raz pri mori a nijak ma to nepoznacilo a mali sme krásne letá aj pri jazere... Len doba je inde, všade pýtajú väčšinou 10 a viac eur na osobu a väčšinou aj deti toľko, a 50eur z rozpočtu je momentálne extrém.. nechcem ich ukracovat zo zážitkov... S manželom sme nikde spolu ešte neboli, lebo nebudem na úkor peňazí míňať na nejaký pobyt..je to náročné fakt, ale ďakujem za všetky názory ..
Autorka: muž sa tam chystá za mesiac odrobiť 230h? Ak áno, nedovolila by som to. Jeden mesiac sa zoderie, druhý mesiac bude dva týždne doma, takže polovičná výplata. Odvody dane tiež platiť musí.. nehovoriac o tej rodine, keby ste mali jedno dieťa a bolo by ešte batoľa, možno hej, pri väčších deťoch už nie. Radšej ty do práce o rok skôr a budeš mať RP na jasle a plat pre rodinu, alebo si nájdi brigádu. Držím palce
vsetko ma svoje pre a proti - ak by to bolo povedzme na dva roky, s tym, ze kazdych 4-6 tyzdnov bude 2 tyzdne doma, to nie je az taka katastrofa (aspon pre mna)
@adka13 300hodin sa vraj stíha odrobiť za mesiac a je to práca kde len pozapaja káble a dáva pozor na ohrev cez monitory.. robí žíhača, nie je to fyzicky náročné.. skôr také leharo, ale zasa to nechcem úplne zľahčovať
Každý deň bude robiť a každý odrobi 10 hodín? Tak to sa opakujem, nedovolila by som to. Človek má žiť a nie prežívať, vy budete doma žiť bez otca a manžela, on tam bude prežívať bez voľnočasových aktivít a bez psychohygieny. Radšej nájsť riešenie, ako žiť doma spolu a byť spokojní.
Možno ti pomôže uvedomiť si, že deti naozaj zvysoka kašlú na "zážitky" - dovolenky, pobyty... To je len dospelácka potreba ujsť z každodenného života, ktorý nás častokrát nudí a nevieme si uvedomiť jeho hodnotu a prežívať a tešiť sa z jeho jednoduchosti. To vedia deti. Lebo oni nebudú na tej dovolenke robiť nič iné, ako by robili doma. Hrať sa v piesku, naháňať sa,... Len rodičia majú potrebu (aj preto, že však aj druhí to tak robia), môcť povedať, že ideme na pobyt.. Lebo ak sa spýtaš svojich detí, či chcú, aby im tato večer prečítal rozprávku, alebo chcú radšej pobyt v Tatrách, tak asi tušíš, čo ti povedia. Ide len o to, aké priority máte vy. Takže ak sú to peniaze, tak nemáte o čom premýšľať. Ak sú to vaše deti a váš vzťah, tak je to tiež jasné. A ešte ma napadá, že nič nie je čiernobiele. Možno ešte existuje nejaká ďaľšia možnosť.
Mám kamaráta, ktorý takto funguje. Zo začiatku veľké oči, paráda, peniaze, robota ho baví, žena doma s deťmi stíha.... Akurát že po pár mesiacoch zistil, že už nikde nie je doma, v cudzine len pracuje, doma zrazu nie je potrebný, všetko šlape bez neho, akoby tam priam zavadzal, deti si pomaly ani nepozná, vždy keď príde, nepozná synove obľúbené hry, rozprávky, farbu, je mimo interných rodinných vtipov... No, vydržali to tuším 2 roky a už riešia sťahovanie tam, lebo tým dochádzaním trpia všetci. Určite sú aj rodiny, ktorým to vyhovuje, ale ja osobne by som súhlasila len v prípade, že by sme z výplat nás oboch vôbec nevyžili.
@bubuzu ale je to aj o tom poznávať nové miesta kultúry inakosť.. nie len more.. chcem im ukázať svet aby sa učili cestovaním... Nie je to celkom len o dovolenke.. vyššie som písala že ani s našimi sme nechodili a napriek tomu sme mali krásne prázdniny vždy.. len vidim na sebe, že napr teraz si ideme s mužom dopriať našu svadobnú cestu, teda skôr víkend letecky, na dve noci... A ja som v takom strese, nikdy som.neletela, neviem si ani poondany listok vypýtať na vlak.. alebo jedlo v zahraničí..toto je to.. ak rozumiete
Trochu sa mi nezda, ze mu za nieco, za co zarobi 1000€ tu, zrazu v zahranici slubuju 5000€. Tolko zarobi riaditel fabriky, nie pracovnik fabriky. Ste si isti, ze nie je nejaky ofuk?
Este doplnim, inde som citala, ze ma slubenu stravu a ubytko. Na toto VELKY pozor, presne tymto lakaju kadejaki podvodnici. V EU zamestnavatel zakonne musi zamestnancom prispievat na stravu pocas pracovnej doby, bud vacsinou vo forme stravnych listkov/kreditov, alebo peniaze k vyplate. Nikde to nefunguje tak, ze dostane hotove jedlo zadarmo kazdy den. Dalsia vec, ubytovanie - okrem vysokoprofilovych pozicii v Dubaji zamestnavatelia rutinne neposkytuju ubytovanie. Ano, sezonni robotnici mozno dostanu nejaku ubytovnu pri fabrike, ale platia riadne najomne. 3x by som si preklepla tu ponuku na vasom mieste.
my sme tiež nikdy nemohli rozhadzovat, ale vzdy sme vsetko spolu zvladli. aj ked som bola s detmi doma, bez prace. hned, ako sa dalo, isiel muz na matersku, ja do roboty, neskor deti do skolky. teraz je nam trochu lepsie, ale zase hypoteka, prerabka.. deti su nadsene z cyklovyletu okolo mesta, z opekacky, z lacneho maleho kupaliska, ked sme vsetci spolu. sice hovoria, ze by chceli ist k moru, aj ja by som rada isla.. ale viem sa tesit z malickosti, z vybornej prace (nie kde vyborne zarobim, ale kde su mi kolegovia priatelia, na ktorych sa mozem spolahnut + praca ma bavi), skvelych priatelov, ktorych mame, zdravej rodiny. mozno nemame vsetko na svete, ale mame jeden druheho, mozeme byt kazdy den spolu, zahrat si pexeso, dat si vecer vklude vino. muselo by byt uz naozaj zle, aby sme uvazovali o tom, ze bude jeden z nas chodit hoci aj len na tyzdnovky. radsej by sme sa snazili zariadit to nejako inac.
Ja ti rozumiem o čo ti ide. Proste naučiť deti aby sa nebáli vo svete a podobne, aby boli scestovane, aby sa nebáli sveta. Podľa mňa tie dva roky zvládnete. Lepšie takto ako sa každý mesiac stresovať.
@adka13 Neodrobi kazdy den 10 hodin, pretoze v EU (prepokladam ze ide do krajiny EU) je to nelegalne. Zamestnanec nemoze prekrocit limit 48 hodin/tyzden, a pri 10 hodinach denne by to bolo 50 hodin minimalne, ak neratame vikendy. Takze bud ta firma pracuje nelegalne, alebo mu dali nespravne informacie, kazdopadne, o to vacsi dovod pre maximalnu opatrnost. Pri plate 22€ na hodinu a 48-hodinovom pracovnom tyzdni je to cca 4224€, ale skor to bude klasicky 40-dnovy tyzden, takze cca 3520€ zarobi realne v hrubom. Zavisle od krajiny, neviem, ake je zdanenie a cista vyplata, ale dajme tomu ze v cistom dostane 2500€. Naklady, ubytovanie, strava, atd, zozeru mozno 1000€ ak mude maximalne setrit, a domov posle 1500€. Ergo menej, nez co maju teraz. Takze za mna nie.
ja osobne poznám len jedno manželstvo, kde toto ustáli, roky muž chodil von, žena doma s dvomi deťmi, tiež to bolo spočiatku len na rok, ale vieš, ako to chodí, dobrý zárobok láka a muž si ľahko zvykne na to, že príde z práce, nemá žiadne povinnosti a má kľud. Na východe Slovenska je tých rodín asi viac, ale ja skutočne poznám len túto jednu, ktorú to nijako nepoznačilo.
Autorka, mne sa zda, ze si uz rozhodnuta... kazdopadne je to zial situacia, ktoru riesi vela rodin.
A chapem aj ten argument s tym cestovanim resp. otukanim sa vo svete. Je to naozaj tak a su velke rozdiely medzi ludmi, ktorym toto nebolo dopriate a tymi, ktori su "scestovani". Ale mozno by som sa posnazila viac zarobit v okoli domova.
Ja by som.ho pustila .A uvidíte ako to budete zvládať.Vsak nikde nie je napísané ,že budete žiť takto 20 rokov.Dajte si dáky limit že uvidime rok ako to bude .Za ten rok to čo nasetrite dáku rezervu o rok môžeš ísť do práce aj ty a muž môže riešiť daku robotu bližšie.Rok podľa mňa nie je dlhá doba.Budes mu posielať dáke videá deti a ich pokroky.Ja by som do toho šla
Dieťa potrebuje mať doma oboch rodicov a nie dovolenku/more/výlety - to si len dospeláci myslia
To nie sú dôležité hodnoty pre deti....láska, empatia, byť prítomný pre nich...
Je síce fajn mať peniaze, ale vymeniť peniaze za prítomnosť otca je smutné... Na začiatku by neboli problémy, ale časom by sa to aj nabalilo...poznám xy prípadov kde skončilo manželstvo hlavne preto, že jeden z rodičov pracoval na "turnusy" v zahraničí
Ocino tak robi cely zivot mame aj tak snim super vztah. Vela krat da chcel vratit ake ked zacítil vidinu penazi tam tak za 1000€ tu tobit povedal ze nepojde. Fakt sa mame lepsie naši kupia co chcu mamina vie aj bokom odložiť aj sme si vytvorili určití štandard. Takze myslim si ze je to fajn v dnešnej dobe aj nasi maju velmi pekny vztah. Vsak vyskúšajte uvidíte kazdy je ina povaha. Manzel sa moze vratit…
@zorienka333 tiež som prekvapená, že píše o 5000€. Môj dlhé roky robil za najviac 3000€ a z toho tých 600-700€ minul za ten mesiac a pol.
Jasné, lenže to sa dá aj bez tých 10-eurových vstupov na atrakcie. Ak chcete, aby sa nestratili vo svete, tak na to nepotrebujete drahé vstupné, ďaľeké cesty, ale práveže naopak, zaradiť situacie, kedy si treba poradiť do bežného života, dať deťom pocítiť, že máte dôveru v ich schopnosti, dať im zodpovednosť za ich činy a tak im vybudovať sebavedomie. Lebo, ak si kúpite pobyt pri mori s polpenziou, na obedy tam budete chodiť do reštiky a zaplatíte si pár vstupov na kolotoče a skákací hrad, tak to ich ako naučí, ako sa vyznať v kupovaní letenky, objednaní hotela, ako si kúpiť lístok.
Ale jasné, ja to chápem, chcete im dopriať niečo, čo možno vám chýbalo. Len treba sa na to pozrieť triezvo, či to stojí za to, aby im zas chýbal otec. Lebo možno na to budú oni spomínať, keď dospejú. A zároveň, nejaká stredná cesta sa vždy nájde. Skúste podumať.
Ešte dodám k tej "scestovanosti"
Mňa rodičia(ani manžela) nikde k moru nebrali, žiadne zahraničie, max. Týždeň niekde pri vode na Slovensku
A s manželom sme si chodili na rôzne "poznavacky" do rôznych miest/krajín na vlastnú päsť - ubytko, letenky, prenájom auta...človek len potrebuje vedieť jazyk a nebáť sa...
Ak by som chodila s rodičmi do zahraničia aj tak keby som chcela cestovať bez nich sama musím riešiť ubytovanie, letenky a pod...
Tiež trochu ochybujem o tak vysoko hodnotenej platovej ponuke 🤔5000€.
Mám rodinu v Nemecku, Chvajčiarsku ale nikto toľko veru nezarobí.
+ Keď chlapi robotníci ( zjeme sa jedná presne o takú prácu) aj zarobia slušne, poväčšine je to naozaj strašná otročina 12/16 ho. denne.
@zorienka333 nie, manžel takto pracoval už pred deťmi... Je to proste dobre zaplatená robota.. aj na slovensku sa dá zarobiť okolo 2500eur za túto prácu mesačne, ale nie je tu veľa takýchto ponúk.. momentálne..
Dievčatá, prosím vás... Tuto prácu manžel vykonaval 7rokov predtým ako sme sa dali dokopy a aj potom... Nie je to odrb, ani klamári, ani podfuk.. len dobre zaplatená práca... Nie je to ponuka od cudzieho človeka... Takto zarábal manžel pred tým ako sme mali deti... Takže vieme o čo sa jedná...nie sme hlupi ani nemáme o koliesko menej.. pracoval v afrike ako žihač tri mesiace a tri mesiace byval doma...ano zarobil 20 000 v hrubom...nebudem tu o tom polemizovať
Zalezi podla mna aj od toho, ako velmi sa podiela manzel na spolocnom chode domacnosti. Napriklad moj otec sa nam nikdy nejako extra nevenoval a doma slamky neprelozil, mama bola nadsena ked odisiel do zahranicia a my sme ziadnu zmenu nepocitili. Naopak, ak je naozaj zapojeny, bolo by to pre vsetkych tazke. Ja by som naprikld rok dva bez muza dokazala vydrzat, ak by sme vedeli usetrit tolko penazi😃 pretoze som zvyknuta, zw chodi na sluzobne cesty, a ani nejako extra nepomaha v uvodzovkch😃akoze je fajn, ked je doma, lebo porobi vswtko co treba, ale zas 5000 eur😃😃😃 tazke rozhodovanie, pravdou je, ze kopec vztahov takuto odluku nevydrzi
@veve_ad tak moc nemáme na výber... Zaujimali má skúsenosti či sa to da zvládnuť, alebo to fakt znamená koniec rodiny, keď vždy všade sa píše že je to proste zle ked je otec preč a väčšinou sa to neustoji, hoci sme pripravení to vydržať.. na sk nenajde lepšiu ponuku..ja verim tomu že to zvladneme a nebude to už do konca života, ale ktovie.. doba je neistá, a potrebujeme našetriť ako som písala na prerabku bytu, a aj na to aby sme si mohli dovoliť niečo viac..aby sme dali deťom viac ako prechadzku na ihrisko...

@olla úplne chápem.. presne toto nechcem aby sa odcudzili s deťmi a malí by mi vystrajali a naburalo nam to chod domácnosti... Peniaze sú krásne a hlavne v dnešnej dobe, ale za akú skutočnú cenu 💔
@vevapeto veď presne, nikto nevieme aká bude zima a čo ešte chystaju ohladne energii 🥴