Čo je v tomto prípade lepšie?
Ahojte. Mám dilemu, som zvedavá na názory, možno aj skúsenosti ako to funguje u vás kto ste v tejto situácii. Ide o to, že manžel pracuje v jednej fabrike v našom meste, ja som doma na rodičovskej a ešte na nej cca rok až dva pobudnem. Dokopy máme cca 1300 až 1800e mesačne, s tým že máme hypo na byt, výdavky na deti (3deti) a bežné veci, no klasická rodina. Snažíme sa sporiť, máme poistky, ale pôžičky mimo hypo žiadne..ale momentálne s tým šetrením je to také, no...a ešte to asi príde, že už nenašetrime nič.. čiže dovolenka a výlety kde jeden vstup stojí 10eur nehrozí... Ale nežijeme zle, nechcem aby to vyznelo že trieme biedu, vôbec, kupujeme čo potrebujeme a aj to čo nepotrebujeme ale chceme, ja sa snažím veci pre deti z druhej ruky, alebo v akcii.. snáď to všetci správne pochopia.. no a teraz má manžel ponuku ísť robiť mimo Slovenska.. na cca mesačné/mesiac a pol odjazdovky a dva týždne doma.. 22eur na hodinu.. mesačne aj okolo 5tis.eur. len za tu cenu že neuvidi deti rásť a ja budem.na všetko sama/s rodinnou pomocou samozrejme. Verím mu na 100% čiže táto otázka je zodpovedana dopredu...len ma mrzí že budeme ďalšia rodina ktorá bude žiť od seba.. na jednej strane super, budeme môcť dopriať deťom aj sebe dovolenku pri mori, kvalitnú stravu, nebudeme sa musieť báť o peniaze..na druhej strane deti budu bez otca, ja na všetko sama... Taka som z toho, neviem.. menšie zlo vyberať... poprosím skúsenosti inych žien ktoré to majú podobne, či to zvládate, ako sa vám žije takto "samým"..
Môj muž chodí prec ale on nemá prácu pravidelnú, odrobí 4-5 mesiacov v roku a zvyšok roku je doma, cize je na tom tak financne akokeby robil cely rok doma v nejakej práci za priemerný plat. Potom si hľadá ďalšiu prácu a tak dookola🙈 jeho stratégia aby nebol dlhodobo prec od rodiny a nerobil cely rok. Na 2 roky nech ide muž zarobit, to prejde rýchlo..ak vam to financne pomoze. Ale úprimne, pracujem v práci kde zamestnaci sú vo svete a chodia domov na vikendy a kazdy jeden ľutuje, že deti rýchlo vyrástli a neboli pri nich. Čas už nevrátiš.
@tosomja manžel povedal že 6000 a viac.. napisala som radšej menej aby tu nevznikalo halo... Nuž 🤷🏽♀️ su aj perfektne platene prace a toto je jedna z nich.. nemam dovod klamať naozaj nie
je to úplne normálne, že keď má rodina 5 členov a iba jeden príjem, že nič neušetrí. Prejde rok dva, vrátiš sa do práce a hneď bude lepšie. Ja by som manžela za peniaze nevymenila. Pokiaľ by to nemuselo byť akútne riešenie, čo u vás nie je.
Hovoris, ze montuje kable. Ale aj keby, matematicky to
jednoducho nevychadza. Ak by mal pri 22€/hod zarobit 5000€, musel by tyzdenne odrobit viac, nez 50 hodin. Vygoogli si to, seriozny zamestnavatel by sa za take pracovne casy mohol dostat do poriadnych problemov, nehovoriac o psychike zamestnancov.
To by pri hodinovej mzde aku uvadzas musel robit 70 hodin tyzdenne, sorry ale to je blbost. Netvrdim ze ti klame, ale potom asi hovoria zle informacie jemu. To budu klasicki odrbavaci, a montovanie kablov nie je ani v najbohatsej krajine Europy, v Luxemburgu (zijem tu) ohodnotene 6000€.
@zorienka333 nebudem to s vami ďalej rozoberať... Je to práca na szčo, nie je montovanie kablov, je to vysoko odborná špecifická práca, za ktorým je vzdelanie a nekonečno školení... Prosím vas... Niekedy dostane za tuto prácu 30 az 40eur na hodinu... Zaklad je 22... Môžu mu to zvýšiť...
Ved si pisala vyssie, ze robi zihaca. To nie je vysoko specificka praca a uz vonkoncom nie s takym platom. Opakukem, zijem dlhodobo v platovo najbohatsej krajine Europy. Prepac, ale taras. Pravdepodobne sa chystate naletiet odrbavacom, ale v poriadku, zatvaraj oci, zi so vo svojom sne 🤣
Dalsia vec, hodinova mzda. Teda bude robit od hodiny, a nie vo fixnej pracovnej dobe. Hodinove mzdy obvykle byvaju vyssie preto, lebo sa nerata s pravidenou pracou od 9 do 5 dajme tomu. Raz zarobi 1500, potom mozno 3000, v ziadnom pripade nie 6000. Matematicky to nevychadza.
Neobetuj rodinu.
Radšej sa uskromniť a byť spolu.
Odlúčenie neprospieva nikdy
@zorienka333 posledný komentár lebo fakt sa nejdem baviť koľko zarobí... Robia aj 24ky.. píšem že nie je to fyzicky náročná práca, popri práci si môžu kľudne pospať, pozerať seriály, neviem čo ešte... Zažila som to ked sme este nemali deti...boli sme spolu nonstop v kontakte..neviem vám to lepšie vysvetliť.. proste špecifická práca.... môj švagor to robil v Brne.. robil 24ky každý druhý deň.. mal v robote aj postel, kontroloval či všetko ide ako má a mohol si ľahnúť...
@zorienka333 tak sme sprostí retardi, dobre.. 😂 manžel to robil 10rokov pred tym... Ale my nevieme.. tak dobre.. 🙃
Ved v pohode, ja by som odporucila rovno 48-cky robit, potom este viac zarobi 😂
Potom mi ale nevychadza, preco mate teraz 1800€, ked takto robil 10 rokov. Ale vy mate asi nejaku alternativnu matematiku, alebo co 😀
@zorienka333 asi preto že teraz pracuje vo fabrike na Slovensku... Na zmluvu..kde ma zaklad 860... A to hovorim o dobrom mesiaci ked maju priplatok.. minulý mesiac zarobil len 900 eur... S mojimi peniazmi 1300... Neviem čo je na tom nepochopiteľné... Žihanie na Slovensku v podstate nie je.. jedine v slovnafte..a to sa veru neoplati... Ale myslite si naďalej že sme sprostí, ja vám to už neviem inak vysvetliť..a hádať sa nemienim.. nepýtam sa na nazor na peniaze a kolko ale na skúsenosť ako to je v rodine.. dakujem za pochopenie
Ale ja vobec netvrdim, ze ste sprosti. Ibaze to cele nevychadza. Svagor nesvagor, ziaden zamestnavatel v EU nemoze od zamestnancov vyzadovat 24-hodinove pracovne casy, to je blbost. To je potom robota nacierno. Ak s tym nemate problem, v poriadku, ja len tolko, ze sa mozete dostat do riadnych problemov. Ano, na Slovensku sa zaraba malo, ale zase disparita 5000€ medzi platmi medzi Slovenskom a zapadom je hlupost. Dobre, ak ide o hodinovu pracu na zaklade dopytu, aj to existuje, ale ten dopyt si clovek nevycuca z prsta, ten bud je, alebo nie je. Proste 6000€ sa mi v tomto pripade v roznych kontextoch zda uplne nerealisticke.
Ako stare su deti? Nemozete tam ist spolu?
@1ryba áno, ale keď by si manžel teraz našiel brigadu, tak je to vlastne úplne to isté, nebol by doma a nikdy by nezarobil toľko.. ani ja sama si to neviem predstaviť byť sama s tromi malymi deťmi.. fakt nie.. ale na tých pár rokov kym sa zastabilizujeme finančne a kym si potom nájdem prácu, bolo by to fajn, aspoň ja mam zatial takyto pocit.. každopádne je to všetko otvorené..
... ja si to viem predstavit na ten 1-2 roky, kým si este doma, ty si deťom po ruke, ... nemusíš riešiť ocr, utekať z prace... potom keď pôjdeš aj ty do prace by už asi bolo lepšie ak by zostal aj manžel na SK, aby ste boli dvaja na deti
@zorienka333 50 hodin tyzdenne sa ti zda az tak vela? ved len bezna pracovna zmluva na Slovensku ma allowance 150 hodin nadcasov rocne 🤷♀️ pracujem v IT firme, kde dodavame nejake veci klientom a ked sa blizi milnik alebo go live, tak sme bezne v praci aj 14 hodin denne a tahame takto aj zopar tyzdnov alebo tahame aj vikend/sviatok alebo by stacilo, aby robili 6 dni a nie 7 v tyzdni a uz si skoro na tomto cisle pri 8ckach denne 🙂 a ak sa zmestis do 150 hodin nadcasov rocne, nikto by ani okom nemihol (co nevravim, ze tak u nas je mame a dostavame nejake ine kompenzacne benefity alebo inokedy robime menej, nahradne volna atd.) co som tym chcela povedat je, ze robit 40 hodin tyzdenne vs. 50 hodin tyzdenne to nie je zas az taka utopia, ak bude mat potom dva tyzdne volno a realne teda aj tu ak by si pracovala 4 tyzdne a 2 nie, tak si vypocitajme kolko nadcasov by si stihla a je to stale v medziach zakona
netusim teda o akej robote na cierno hovoris, ked len na Slovensku pracovna zmluva povoluje nadcasy v nejakom rozsahu nad ramec standardneho pracovneho uvazku 40 hodin
@zorienka333 6 dni a nie 5 som myslela 🙂
Ja by som bola radšej spolu ako peniaze. Ten vzťah a čas kt stratia im nik nevrati. Mame 2 deti a príjem cca1300 mes aj hypo a vieme ísť aj na dovolenku aj mensie výlety počas roka
myslim, ze tu komentar netreba
Maluj zase obrázky
nie, nie a 1000x nie, rodina ma byt spolu , deti potrebuju otca a nie vidiet cez obrazovku alebo par hodin.Isteze su rodiny, ktore takto ziju, ja by som takto nechcela zit.
po prve, neverim tomu, ze tam zarobi 5tis netto. a never tomu ani ty. poznam viacero chlapov, aj tu na koni su zeny, co im chlapi robia v nemecku, holandsku a ani zdaleka 5k mesacne nezarobia.
neviem ako stare mas najmladsie dieta, ale na tvojom mieste sa dvihnem a idem do prace, aby si tu o rok nepisala, ze ste si rozbili rodinu kvoli euram. nebola by si ani prva ani posledna, ktorej sa to stalo.take bachorky, ze ste si isti svojim vztahom.ach jaj, takych uz bolo.aj tu na koni su zeny, co by ti o tom vedeli napisat. to, ze ste si svoji prvi je co za istota? este viac by som sa bala, ze chce vyskusat aj inu, kedze sa nevyburil pred manzelstvom. moj muz chodieva pracovne prec na 3-4 dni 1-2x mesacne a obom nam to prekaza, pretoze rodina ma byt spolu a ziadne, ZIADNE peniaze nevratia cas s malymi detmi. keby som otacala kazde euro a nemohla dopriat detom vylet, tak nesedim na rodicaku doma, ale idem do prace s tym, ze muza mam doma a deti maju otca, ktoreho kazdy den uvidia.
@gab ale tak teraz som si prvýkrát vypočula tuto pesničku, (som '97) a teda super! Ďakujem aj za takýto pohľad ... (Aj slza ukapla )
Aj moji rodičia riešili podobnú dilemu pred skoro 30 rokmi a to sme boli z chudobnejších pomerov ako vy a ako ich dieťa im veľmi ďakujem, že otec ostal doma... Vyrástli sme rýchlo a môj vzťah s otcom, ktorý som si vďaka jeho prítomnosti vybudovala je pre mňa oveľa dôležitejší ako dovolenka pri mori... Rodinný výlet môže byť aj opekačka alebo piknik v prírode, turistika - na Slovensku je stále čo objavovať, kúpanie sa pri jazere, cyklistika po okolí ... Na odchod by som pristupila jedine,ak by sme mali existenčné problémy a aj to snáď iba krátkodobo... Niekedy je menej viac 😊
@matkahelka ďakujem za názor. Viem, v dnešnom svete sa nenosí, veriť v lásku na celý život...a byť verní. nuž moji rodičia su spolu 30 rokov, a verím a vždy som si priala že budeme aj my spolu napriek všetkým prekážkam.. ktoré nás čakajú. Tak, ako sme si to sľúbili.. možno vy máte takú skúsenosť.. ja verím že nebudem. Verím nášmu vzťahu, že nás to skôr zoceli ako rodinu..a môj muž je ten posledný ktorý by ma podviedol.. ale ozvem sa vám, ak sa prihodim do štatistiky žien modreho konika a poviem MALI STE PRAVDU 🙏 nemyslím to v zlom.. snáď to pochopíte správne.. a áno mám možnosť byť s malými deťmi doma tak to chcem využiť.. túto možnosť už nikdy nebudem mať.. majú rok. A su to dvojičky 🤍
A do ktorej krajiny by mal ísť?

Ak by vam to pomohlo lepsie dychat ako pises,posplacat veci, nasetrit peniaze a bolo by to na 2 roky tak jasne ze ano. Ved bude chodit domov, nie je to ze odide na cely rok preč. Je to uplne normalne. Peniaze nie su vsetko ale zije sa s nimi omnoho lepsie. Ja som v destve zazila co to je nemat moc peniaze a nie je to nič moc pocit, vlasne dodneska mam strach nemat rezervu a pod…
Mam kamosku jej muz je 2 tyzdne prec a 2 doma- ako rodina normalne funguju neznamena to ziadny koniec. Rozhodnite sa vy a nie na MK, tu vzdy nadobudnes pocit ze robis nieco zle (viem pytas sa na nazor ale vo vsetkych temach to tak je).