icon

Čo je v tomto prípade lepšie?

15. sep 2022

Ahojte. Mám dilemu, som zvedavá na názory, možno aj skúsenosti ako to funguje u vás kto ste v tejto situácii. Ide o to, že manžel pracuje v jednej fabrike v našom meste, ja som doma na rodičovskej a ešte na nej cca rok až dva pobudnem. Dokopy máme cca 1300 až 1800e mesačne, s tým že máme hypo na byt, výdavky na deti (3deti) a bežné veci, no klasická rodina. Snažíme sa sporiť, máme poistky, ale pôžičky mimo hypo žiadne..ale momentálne s tým šetrením je to také, no...a ešte to asi príde, že už nenašetrime nič.. čiže dovolenka a výlety kde jeden vstup stojí 10eur nehrozí... Ale nežijeme zle, nechcem aby to vyznelo že trieme biedu, vôbec, kupujeme čo potrebujeme a aj to čo nepotrebujeme ale chceme, ja sa snažím veci pre deti z druhej ruky, alebo v akcii.. snáď to všetci správne pochopia.. no a teraz má manžel ponuku ísť robiť mimo Slovenska.. na cca mesačné/mesiac a pol odjazdovky a dva týždne doma.. 22eur na hodinu.. mesačne aj okolo 5tis.eur. len za tu cenu že neuvidi deti rásť a ja budem.na všetko sama/s rodinnou pomocou samozrejme. Verím mu na 100% čiže táto otázka je zodpovedana dopredu...len ma mrzí že budeme ďalšia rodina ktorá bude žiť od seba.. na jednej strane super, budeme môcť dopriať deťom aj sebe dovolenku pri mori, kvalitnú stravu, nebudeme sa musieť báť o peniaze..na druhej strane deti budu bez otca, ja na všetko sama... Taka som z toho, neviem.. menšie zlo vyberať... poprosím skúsenosti inych žien ktoré to majú podobne, či to zvládate, ako sa vám žije takto "samým"..

tinkavvv
15. sep 2022

Akurat citam, ze nemate skolopovinne deti. Tak co vam brani ist s nim?

autor
15. sep 2022

@tinkavvv pretože malý akurát nastupil do škôlky, a nechcem si zvykať na cudzie prostredie s deťmi.. proste nechcem ísť preč na tie dva roky.. predpokladám že to veľa žien nepochopí.. ale mne to nevadí proste nechcem ísť. Neviem zbaliť tri deti a odísť..fakt nie..

namornicka
15. sep 2022

Autorka, chodte vsetci. Deti sa naucia jazyk este predtym ako nastupia do skoly. To co si robila v praci tu mozes robit v zahranici za lepsi peniaz. Deti sa budu vzdelavat v lepsom skolskom systeme. Nevahaj, vzdy sa mozete vratit este skor ako nastupia do skoly. Sport mozu zacat aj tam. Si mlada, vyuzi prilezitost.

namornicka
15. sep 2022

Deti su male, zvyknu si. Zaciatok bude tazsi ale bude vam dobre, mozno sa nebudete chciet ani vratit. Das im ten kozmopolitny zivot co si spominala.

aurora33
15. sep 2022

Ono sa to ľahko píše ,,chod” . Chcela by som vidieť ktorá by reálne išla.

tinkavvv
15. sep 2022

@aurora33 no ja by som sla. Minimalne to vyskusat. Lepsie s muzom v nemecku ako doma. Su to male deti, tie nemaju problem si zvyknut. Aj by mozno pochytili jazyk.
A je to civilizovana krajina, blizko slovenska. Ak by to neslo a nepacilo sa im, tak sa maju kam vratit bez problemov.

autor
15. sep 2022

Neviem dievčatá.. nad týmto vôbec neuvažujem, že by sme išli s deťmi, ja nechcem ísť preč zo Slovenska.. jednoducho sa to napíše, ale mám tu rodinu, neviem si predstaviť že by sme išli preč a oni by nevideli deti ja neviem polroka, lebo asi častejsie by sme nechodili domov ale teda neuvažovala som nad týmto vôbec a ani nejdem.. to že manžel ma zatiaľ ponuku na mesiac preč, ešte neznamená že napr o rok to nebudú týždňovky... Takéto radikálne rozhodnutie že ideme všetci momentálne nepripadá v úvahu. A ano spominala som nech spoznávajú krajiny s nami ako rodičmi.. ale nie že ich tam odvlečieme... Som divná asi ale toto by som nedala naozaj

kingstonka
15. sep 2022

Vyskúšajte, my sme zvládli to, že kým som bola na materskej, manžel chodil často na služobné cesty, na 2 až 5 týždňov, a keďže to boli sluzobky, po návrate nemal voľno (co tvoj muž bude mat) ale hneď po víkende chodil so práce tu na SK. Zvládli sme to, hlavne preto,že ja som bola doma, deťom plne k dispozícii... ale keď som ja nastúpila do prace, tak sa už tieto služobné cesty obmedzili a sú už len výnimočne. U nás to bolo ôk. Vyskúšajte.

ibajaanikiny
15. sep 2022

A ake su deti stare?nie je skor lepsim riesenim dat napr do skolky skor najmensie a ist pracovat?ak sa teda bojite situacie…viem,ze vela zien tvrdi,ze s dietatom treba byt do 3 rokov,ale ja si to nemyslim. “Neobetovala” by som muza,otca,vztah kvoli tomu,ze aka ide doba,ale skor sa snazila ho tu udrzat a prispiet do rozpoctu. Niekedy proste situacia si vyzaduje aj taketo riesenia,to neznamena,ze si zla alebo horsia matka…

autor
15. sep 2022

@ibajaanikiny najmenšie dvojičky maju 16mesiacov, neviem si predstaviť ich dať teraz ešte do jasiel.. a 3rocny nastúpil teraz do škôlky.. skrz chorobnosť som si nie istá, či by som mohla pracovať niekde... či by ma vzali s takym riskom že tri deti si zvykať na škôlkarske bacily... starší už je chorý 🥺. ale prácu na doma pozerám vkuse, písanie článkov atď.. zaujímam sa. Len aj dnes akurát došiel manžel z práce a hovorí že v celý november bude jeho fabrika skrz ceny energii zavretá a bude dostávať len 60% platu.. čiže úplne zle, aj keby idem na polovičný úväzok..

ukulela
15. sep 2022

Male deti, ty na rodicaku, ja by som to skusila, v pohode s tym, ze by som tam s detmi parkrat zasla do lacneho ubytka na tyzden, dva....

mamutka
15. sep 2022

V podstate sa to berie za normál, že muži odchádzajú od rodiny kvôli robote, ale ženy už nechcú odísť za ním, lebo by museli odísť od rodiny. On môže. Môj muž by nemohol byť bez svojich milovaných deti mesiac a ani by som to po nom nechcela. Dospela žena nevie byt par mesiacov bez rodičov, ale muž bez svojich malých detí môže byť.... Osobne, za mňa, brala som si manžela s tým, že naša rodina je priorita a keby som bola na rodičaku, v takejto situácii, ideme spolu. OK, možno autorka ma rodičov, krori sú odkázaní na jej pomoc, robí im nákupy a neviem co. Inak si to neviem predstaviť. Ja nepôjdem, ja nechcem odísť, ja hento, ja tamto a on nech ide a zarobí a vy mi napíšte, že to bude OK. Tak bude, to jediné tu treba napísať. Neviem, my sme od seba strávili týždeň, kvôli práci, za cely 20 rokov aj to som nevedela staršieho dat spať, lebo kvôli obrovskemu časovému posunu musel byť do noci hore, ak chcel hovoriť s otcom. Ja to nemôžem vidieť objektívne, pre mňa je priorita byt spolu, lebo sme rodina.

autor
16. sep 2022

@mamutka prosím vás.. teraz som zjavne nalepená na maminom cecku podľa vášho komentu, a neschopná odísť s troma deťmi na dva roky preč...Máme tu všetko, lekárov, škôlku, rodinu ktorá by mi pomohla... Zatial co tam by sme boli cele dni sami, v cudzom, manžel by sa vracal unavený po 12h šichte, 6 dní v týždni...on tam nejde sa tešiť zo života ale nasekat čo najviac hodín...čo by sme tam my akože robili? ..z toho by sme akože tiež mali čo? Keby chcem odísť nepytam sa na skúsenosti, ale idem... Odpoveď je nie, nepôjdeme tam s ním.. ani nad tým neuvažujeme.. ako som pisala, to že sa bude chodiť na mesiac a bude dva týždne doma ešte neznamena že po roku nebudu tie turnusy ine.. ale očakávala som aj rýpavý koment, bez toho by to nebolo ono 😇

aurora33
16. sep 2022

@mamutka strašne tragicky príspevok omg.

zafir01
16. sep 2022

6 týždňov mimo domu sa mi ako mame 3 deti zdá veľa. Nedávno sme boli v podobnej situácii, akurát ten príjem aktuálny je vyšší. 3 týždňové turnusy vonku, týždeň doma. Cca 20 /€ hodina, ubytko zaplatené, len cestu by si platil. Povedali sme si, že nie.
Môj muž chodí teraz na kamióne od pondelka zväčša vo štvrtok okolo obeda je už dona, a venuje sa rodine. Tie cca 4 dní nám od seba nevadia. Naopak, sme typi, ktoré sú aj od seba nezávislé osobnosti, a potrebujeme trochu toho svojho. Ja som taka Independent woman 🙈😂.takto sme spolu 15 rokov. S tým, že pracoval aj doma, keď skúšal zmeniť povolanie.
No a vrátim sa k pointe. Jednoducho omnoho viac by prišiel, akoby získal. Malé deti rastú rýchlo. A ak by sme sa k niečomu takému uchýlili, usúdili sme, že by to bola ohraničená doba.. Napríklad na skúšku na dva, ci tri turnusy, na to, aby sme posilnili našu železnú rezervu, a cítili sa v týchto časoch komfortnejšie, co sa týka finančnej istoty.
Navyše zvážil fakt, že takou prácou príde nie len o dôležité momenty v živote svojich detí, no aj o rôzne rodinné udalosti, často oslavy, stretávania sa s priateľmi, širšou rodinou. Človek sa de facto odpúta od spoločnosti. Poznám to z okolia. A časom ti muži aj povedia, že od 30 do 40 tky, keď pracovali na turnusy, deti im vyrástli ani nevedia ako, a v podstate po strácali aj množstvo priateľov, lebo sa im pretrhli väzby.
No ak chcete pokojnejší spánok, ja by som skúsila jeden, dva turnusy, s tým, že by opäť sa vrátil do prace neskôr. A tak by ste si aspoň možno 3 tisícky odložili bokom k tej vašej rezerve, a možno aj na vlastnej kozí si trochu skúsili, aké to je... Aby si potom nemala výčitky, že si počula baby z koňa.. A mohli ste sa mať " lepšie"

zafir01
16. sep 2022

A veru áno, ak by ste šli za mužom.. S platom 22 na hodinu by sa vám všetkým piatim až tak dobre nezilo, a predpokladám, aj ubytko by ste si iné museli nájsť. A deťom školy... Náklady omnoho vyššie. Toto ja chápem. Ak by som mala ísť s mužom von, jedine, sk by som tam pracovala aj ja, a navyše tri deti zo sociálnym zázemím školami každého druhu... Aj na nich by som brala ohľad

vilma7
16. sep 2022

Skúsenosti z.mojho blízkeho okolia sú také, že až jednému páru vzťah ostal, vydržal ale roky žijú od.seba...on vo Francúzsku a ona doma s deťmi.
Ostatné kamarátky sa porozvadzali, chlapi s odmietli vrátiť nazad na Slovensko.
Moja.kamaratka sama chodila na 2-tyzdnove turnusy, aby dostavili dom. Po kolaudácii sa rozviedli a dom predali, lebo jeho doma svrbeli ...vieš čo.
Veď vyskúšajte, uvidíš, a zaujímalo by ma, ako sa na to budeš pozerať o rok.

Hlavne ak tvojmu manželia nevadí, že neuvidí vyrastať svoje deti. Môj je nešťastný už keď deti nevidí týždeň. A to je tak maximálne raz do roka, kedy ja s nimi dlhšie ostávam na Slovensku a on sa už musí vrátiť do práce.

Prajem veľa šťastia a trpezlivosti.

marfikchov
16. sep 2022

Ja by som do toho šla, s určeným časovým horizontom do kedy. Finančne si polepšite. Môj muž 6. rok pracuje mimo domova, ale stále na Slovensku a tiež to má tak, že potiahne tri 24hodinove služby a potom je doma týždeň, niekedy aj viac. Horšie to bolo, kým boli chalani v škôlke a choroby častejšie, ale podrástli, ja som si našla prácu v škole, kam chodia a teda aj v čase prázdnin si ich môžem zobrať a čo sa týka muža, je spokojný, nakoľko keď pracoval v našom meste, tak bol s nami menej ako teraz, lebo večne trebalo zostať alebo robiť ešte po večeroch doma.

aurora33
16. sep 2022

@vilma7 tak to je zaujímavé pretože v mojom okoloidúci sa paradoxne rozvádzajú pary čo su spolu doma a bresu na seba ako psy. Rodiny kde ,,otec opúšťa rodinu” to nejako držia. Ja stále hovorím že je to len a len k ľuďoch.

vilma7
16. sep 2022

@aurora33 áno je to o ľuďoch. Vieš, aj v mojej rodine je otec, manžel v zahraničí a tam má svoju priateľku ale žena sa s ním odmieta rozviesť, veď predsa hanba (na drobné) a prachy. Ale to že pomaly príde domov len raz rok, je jedno. V podstate tiež to držia zubami nechtami spolu, teda ona.
Na krátkodobo je to ok, ale mnohým zachutí vôňa peňazí a najskôr treba prerobiť byť, potom kúpiť dom, chatu, auto, ďalšie auto a samozrejme to nemá konca a kraja.
Poznám tu aj takých chlapov čo by sa už kľudne mohli vrátiť, doma majú už všetko, ale stále ostávajú. Lebo už zo slovenského platu žiť nechcú....a samozrejme aj tá pracovna morálka je na mnohých miestach iná.
Ja pracujem v zdravotníctve a neviem či predstaviť sa vrátiť na Slovensko a pracovať u nás v zdravotníctve. Mne už len smrdí vstup do nemocnice, čo tam všetko všetkým páchne. Ale to je zas o niečom inom.
Tiež.som rozmýšľala, že poslať manžela s deťmi na Slovensko a ja chodiť von...tam by sme z tých peňazí mali viacej ako tu, ale čo by som potom ja mala z mojich detí? Žiaľ vôbec nič. Tak sme vonku celá.rodina. a deti tu snáď budú mať lepší štart do života.

luccija
16. sep 2022

Ja by som to vyskusala a nasetrila.Rok sa daju zatnut zuby mozno to pojde lahsie ako myslis, mozno po 2 m zistite, ze nie.Nevyskusas, nezistis...vzdy je nieco za nieco.Ked uz muza strasia, ze pojde na 60% financne to bude zle.
Ale dajte si ciel vyskusame rok prehodnotime...
Vela deti pozna svojich otcov az vecer o 19 a len cez vikendy.Ty budes mat tiez toho vela s 3 malymi detmi.Horsie je, ked sa mu zapaci a ty budes chciet, aby sa vratil.Aj na to treba mysliet.Tie, co pisete nie, cas s detmi, staci opekacka deti su male aj tak prevazne pocas dna su s mamou a nebudeme si klamat ako to tu ide dole vodou, kolko stoji skola, obuv, bundy, kruzky...teraz su mali vela toho nepotrebuju....ano, chcela by som financnu rezervu napriek odluceniu.Moj otec mal kamarata co chodil za davnych cias robit do Lybie na rok, vela chlapov robi tyzdnovky z Oravy v Ba moj sused tak zamestnava obkladacov, maliarov...
8 r som.pracovala s kamionistami boli doma od soboty doobeda do nedele vecera.Ziadne tyzden, dva volno...takze ano, chodte do toho, ale s rozumom.

mamutka
16. sep 2022

Myslím, že tu viac žien poradilo, že ísť s mužom, nech ste spolu, to si mohla autorka hneď napísať, že tu máš rodinu, ktorá ti pomôže, nie ze doma budeš sama na všetko. Nema to každý tak, že keď ostane na sk žena sama, tak rodina môže pomôcť.

mamutka
16. sep 2022

@aurora33 ale no 😁 naozaj brutálne vety som napísala, fakt 😶

aurora33
16. sep 2022

@mamutka no áno, otec opustí rodinu keď si nájde napríklad milenku a odíde a nie keď ide zarobiť peniaze aby sa rodina mala lepšie.

mamutka
16. sep 2022

@aurora33 ja nepíšem ze otec opúšťa deti, ale ze sa to berie ako OK, že odíde zarábať. Môj muž by toto nemohol, trávi s deťmi každý deň hodiny, vie ich úžasne zabaviť, postarať sa, sú preňho najlepši partaci a chlapci ho milujú. Takých otcov je viac. A prečo by mali žiť takto hore dole na cestách, keď napr žena je doma a môže ísť s ním? Celé večery spolu, každý víkend spolu.... Tu autorka písala, že na sk ostane na všetko sama, či to stojí za to. A ups, očividne taka sama nebude. Kopa žien na sk tu ostane rovnako, okolo seba majú babky, dedkov, sestry, kamošky, švagrine... Sorry, to nie je sama. Deti sa spolu prehrajú, ženy majú s kým pokecat, už len taka pol hodina na káve u sestry, mamy, či pod je aká brutálna psychohygiena? To nie je "sama". Raz si pomôžu s nákupmi, raz s deťmi, raz s poštou.... Ja by som bola reálne sama, keby muž bol vonku.
Akokoľvek, muz by mi chýbal. Pre mňa je podstatné a prioritne byt spolu s mužom a deťmi a všetkým ostatným sa dá zavolať, napísať, o bývanie sa postarať a ty napíšeš, že to je tragicky príspevok. Tvoja vec

autor
16. sep 2022

@mamutka v pôvodnom príspevku som napisala že s rodinnou pomocou.. 🙈 len treba čítať poriadne do konca vety ..

mamutka
16. sep 2022

Ja som pôvodný príspevok čítala, ale potom po návrhoch žien, že veď choďte spolu, ma zaujalo to jednoznačne odmietanie, že nejdem, ani za nič, neviem zbaliť tri deti. Mne je to jedno, každý nech sa prispôsobí svojej situácii, ja by som šla s nim, mat ešte deti co nechodia do školy.

mariejenka
16. sep 2022

Ked manzel chce ist,lebo ma potrebu zabezpečiť vas,deti, a ti cítiš že zvládneš domácnosť,rodina pomôže, nech ide.
V mojom okolí ked si tak rozmýšľam...hned vedla susedia, krásny vzťah 4deti, on 3-4 týždne v Holandsku,6 dni doma, ona ozaj jedna šikovna, schopná baba, robí takto tuším 7 rok,a postupne pekne si opravili dom,nemam pocit zeby on bol odtrhnuty od rodinného života,casto spolu volajú, a ked je doma vždy je s deťmi na dvore,pocujem ze majstruje nieco,alebo su všetci niekde na výlete 😀 znacka, som suseda na rodicaku,a tiež vzdy na svojom dvore,vidim,pocujem😊cize nech tu zo mna ziadna prepnuta uzivatelka neurobí starú Kališovu. Ok.
Ďalej mam v širšom rodinnom kruhu,aj kamaratskom vela rodin co takto otec pracoval a nik sa nerozviedol. A to moj ujo chodil do Ruska,USA,Afriky...
Iny kamarát chodil do Anglica,zacal ked mali dceri 3 roky,a postupne sa mu narodili dvaja synovia. Kamarát skončil tu robotu,ked mladší z chlapcov mal asi 2.5 roka sa opýtal mamky,."kto je ten ujo'" to sa kamos vratil po 7 mesiacoch z GB, a uz aj ostal doma. Bol rok okolo 2000? Cize ziadne skype,mesengery... cize toto je taký priklad,kedy by som povedala ze to uz bol strop.
Vasa situalcia je o poznanie lepsia, vyskúšaj uvidíš. Držím palce

nurielka
16. sep 2022

Za mňa toto nie je manželstvo, muž bol robiť 3 mesiace jednorázovo mimo, volali sme si denno denne. Ale pre mňa a pre neho to nebolo a s deťmi už vôbec si to neviem predstavit. My sme takto nechceli fungovať, sú ženy ktorým nevadí nič, čo tam robia pomimo roboty, majú dôveru, ale tam sa nedá ani v čom dôverovať keď toho chlapa nevidíš, aký vzťah to už len je. Potrebujem toho chlapa cítit, milovať ho keď je doma, vidieť ako sa s deťmi pomojka, číta im knihy, jaši sa s nimi. My sme sa trochu začali po necelých 2 mesiacoch vzďaľovať a také fungovanie že mesiac mimo 5 dní doma ako má niekto.. no neviem asi je to o zvyku. My sme chceli budovať rodinu spolu, takto ak to poviem na rovinu KASLAT na peniaze. Keď sa otočis späť na svoj život tak ten "manžel" v ňom nebude hrať rolu. Za mna toto nie je život, ale prezivanie kvôli peniazom. Peniaze nie sú všetko, dôležitá je láska. Tá je najviac. Vyskúšajte a sama uvidíš na vlastnej koži ako vám to bude obidvom vyhovovať.

aurora33
16. sep 2022

@mamutka áno podľa mňa je to ok. Moja kamarátka tiež nechápala ako som mohla dovoliť aby môj muž ,,odišiel od nás do zahraničia”. Ze ona by to nezvládla aby jej priateľ odišiel že ani on by to nedal. Ze potrebuje byt s ich dieťaťom a bla bla. Aj keď bývali u jej rodičov v detskej izbe. Ok jej názor. Ja som to zvládla vedela som ze to bude len dočasne. Potrebovali sme preklenúť obdobie kým prerobíte bývanie a vratim sa do prace plus tu bola práca fakt o ničom. V zahraničí manžel zarobil niekoľkonásobne viac a narobil sa oveľa menej. Nepotrebujem aby sa zodral tu na Slovensku za pár eur.
V súčastnosti je už manžel doma s užíva si deti, pričom užíval si ich aj keď bol preč na ich vzťahu sa to vôbec neodrazilo. A kamoska? Dieťa je už školák a stále su v tej jednej detskej izbe. Do bytu nejdú lebo nájom je dráhy, všetko je drahé, systém je na ho*no, priateľ uteká do krčmy kde ho kamaráti chápu. A dieťa? Robí si v tej jednej izbe provizórnu stenu zo zinenky aby malo aspoň troska súkromia.
Ďakujem neprosím. Ľúbim svojho manžela a obdivujem ho že dokázal ,, opustiť nás” aby sme sa mali lepšie. Ano peniaze nie su všetko, ale z lásky sa človek nenaje. A už dupľom nie v tejto šialenej dobe.