icon

Čo je v tomto prípade lepšie?

15. sep 2022

Ahojte. Mám dilemu, som zvedavá na názory, možno aj skúsenosti ako to funguje u vás kto ste v tejto situácii. Ide o to, že manžel pracuje v jednej fabrike v našom meste, ja som doma na rodičovskej a ešte na nej cca rok až dva pobudnem. Dokopy máme cca 1300 až 1800e mesačne, s tým že máme hypo na byt, výdavky na deti (3deti) a bežné veci, no klasická rodina. Snažíme sa sporiť, máme poistky, ale pôžičky mimo hypo žiadne..ale momentálne s tým šetrením je to také, no...a ešte to asi príde, že už nenašetrime nič.. čiže dovolenka a výlety kde jeden vstup stojí 10eur nehrozí... Ale nežijeme zle, nechcem aby to vyznelo že trieme biedu, vôbec, kupujeme čo potrebujeme a aj to čo nepotrebujeme ale chceme, ja sa snažím veci pre deti z druhej ruky, alebo v akcii.. snáď to všetci správne pochopia.. no a teraz má manžel ponuku ísť robiť mimo Slovenska.. na cca mesačné/mesiac a pol odjazdovky a dva týždne doma.. 22eur na hodinu.. mesačne aj okolo 5tis.eur. len za tu cenu že neuvidi deti rásť a ja budem.na všetko sama/s rodinnou pomocou samozrejme. Verím mu na 100% čiže táto otázka je zodpovedana dopredu...len ma mrzí že budeme ďalšia rodina ktorá bude žiť od seba.. na jednej strane super, budeme môcť dopriať deťom aj sebe dovolenku pri mori, kvalitnú stravu, nebudeme sa musieť báť o peniaze..na druhej strane deti budu bez otca, ja na všetko sama... Taka som z toho, neviem.. menšie zlo vyberať... poprosím skúsenosti inych žien ktoré to majú podobne, či to zvládate, ako sa vám žije takto "samým"..

autor
15. sep 2022

@vilma7 nemecko

zorienka333
15. sep 2022

V nemecku zarobi 2000-3700€ mesacne, teraz som sa pozerala. Teda este menej, nez som si myslela :D A inak ano, v Nemecku sa z celej EU platove podmienky asi najviac podobaju Slovensku a CR, takze ten udaj je v poriadku.

autor
15. sep 2022

Ešte mám taky dotaz že keby nebola taka neistá doba.. jasné že keby bolo všetko ideálne tak by som to zatrhla..ale akú máme istotu ohľadne zvyšovania cien.. sme mladá rodina, s tromi deťmi do 4rokov... Veď aj v budúcnosti budu potrebovať vzdelanie, krúžky, ako by sme im mohli napríklad dopriať taku hokejovu tenisovu výstroj... Beriem to aj z takehoto ohľadu.. že ak by ostal v tejto práci, boli by sme doma spolu ale bez možnosti tej pridanej hodnoty..ano planujem pracovať o ten rok prip dva... To sa uvidí.. ale kym mam istotu byť doma s deťmi, tak by bolo fajn našetriť, nie? Plus bývame v trojizbaku.. myslíte že nam časom nebude malý pri piatich ľuďoch? To je len moja skromná polemika 😏

vilma7
15. sep 2022

Autorka, ty si len hľadáš, že prečo áno. Ak sú deti také malé, tak by sme išli do toho Nečaká s ním pri Tom spomínanom plate ešte aj ušetríte, byt na Slovensku dala do podnájmu.
V Nemecku nie sú také drahé nájmy. A boli by ste spolu.

A čo sa týka toho moru, či výletov...pre nás deti boli najkrajšie stanovacky na Slovensku, k moru som sa dostala až po svojej výplate a teda som ozaj o nič neprišla.
Veď sa.dohodnite vy dvaja, ale tvoj chlap príde o to najkrajšie...o vyrastanoe svojich detí. To sa nedá vrátiť a ani vyvážiť žiadnymi peniazmi.

vilma7
15. sep 2022

Ja.by som súhlasila v tom prípade, keby boli deti v puberte, že ich pomaly doma ani nevidíte. 🤣🤣🤣

autor
15. sep 2022

@zorienka333 dobre, akurát náš rodinny priateľ robil presne toto isté, na tom istom mieste, pod tým istým človekom... Bavíme sa nie o zamestnancovi, ale SZČO áno,... 22h x 12h denne x 25 dni v mesiaci ...6600e.... odpočítam odvody, samozrejme život, ubytko cesta strava zaplatené. vyjde mi tych 5000eur. A neviem prečo riešime vkuse tie peniaze na ktoré sa ani nepýtam... Aj keby zarobí 3000 je to lepšie ako 1300 čo máme väčšinu mesiacov v roku.. a ked to takto bude co len dva roky, da sa krásne našetriť... A potom môže byť zasa tu...

autor
15. sep 2022

@vilma7 nehľadám prečo áno... Ale popravde nechcem o rok riešiť aby sme mali čo do huby.. aj za to by ma ľudia zvozili.. chcem skúsenosti či sa to dá zvládnuť, či to naozaj tak hrozne zmení rodinu, že si budeme cudzí... Pretože ano, túto otázku riešime už dlho, vedeli sme že to bude musieť prísť a doba je aka je... Môžte si o mne myslieť čokoľvek... Len chcem mať finančný pokoj a nebáť sa či po zime a buduci rok vyjdeme s peniazmi...

sasa1310
15. sep 2022

zvládnuť sa to dá, aj zvyknúť si dá. Budeš ešte prekvapená ako rýchlo si manžel zvykne. Aby vám to potom neprerástlo cez hlavu a zistíš, že deti ani nepoznajú 5-člennú rodinu.
Mám takýto prípad v blízkej rodine. Tiež Nemecko. Otec chodí domov menej a menej často a tiež ukážkové manželstvo. A už sú všetci tak zvyknutí, že nikomu to nepríde divné, iba okoliu, že ako rýchlo si od seba odvykli. A to tam išiel tesne pred koronou. Takže nie je tam dlho

pbra40
15. sep 2022

Pises ze mate 3 deti do 4 rokov. Neda sa vam tam ist ako rodina spolu? Vsetci?

gumkac19
15. sep 2022

Ale ty do práce nechceš ísť lebo máte dvojičky a chces si ich užiť...a tvoj muž by prišiel o to si ich užiť výmenou za viac penazi...
V 3iz byte sa dá v pohode žiť aj 6ludom - reálna skúsenosť - samozrejme menej miesta, ale pri tých cenách nehnuteľností, neviem kto by sa zadlzil tak, že mu ani na rožky neostane
Podla mňa premýšľas približ - že tenisovú výstroj/hokejovú 🙈 aj keby za 2roky zarobil plno peňazí, podľa mňa ich miniete na niečo úplne iné ako krúžok hokeja napr.

cajomila
15. sep 2022

Nuž pozri, tvoje dôvody sú úplne pochopiteľne... finančné obavy o rodinu, zvýšenie životného štandardu, viac možností v živote.
Zároveň je tu opačná obava z odlúčenia...taktiež veľmi pochopiteľná.

Počula si už niekoľko príkladov z okolia, rodiny, susedstva.
Ťažko predpovedať ako to zvládnete konkrétne vy, ako nabehnete na nový životný režim, ako sa prispôsobíte.
Ako veľmi si budete chýbať.
Či budete vyplávať po večeroch za sebou.
Či si budete vedieť dopriať, užiť tie peniaze, či sa vám zmení život vďaka financiám podľa vašich predstáv.
Či konečne budete mať čas na tu spoločnú dovolenku.
Naozaj ťažko povedať
Len čas ukáže.

V každom prípade sa zdá, že túto možnosť už obaja dlho zvažujete a ste odhodlaní to vyskúšať.
V tom prípade nám ostáva Vám, len popriať veľa šťastia a trpezlivosť.
Nech Vám to prinesie to, čo od toho očakávate ❣️🍀.

autor
15. sep 2022

@gumkac19 nikde som nepísala že nechcem ísť do práce ale určite nepôjdem a a nebudem riešiť teraz prácu, keď starší syn nastupil do škôlky, a už je chorý a mam doma ešte dve malé deti... Kto by ma zamestnal? A kde by som ich nechala? V jasliach kde pobyt stojí 200eur mesačne.. neviem no.. pracovala som v domove sociálnych služieb kde som postihnutym deťom utierala rit.. fakt sa prace nebojim. A k tomu vystroju.. neviem veď deti začínajú so športom tohto typu v 4/5 rokoch, alebo s mylim? To bude náš syn mať tento rok a ano plánujem ho dať na šport.. tak to nie je až tak ďaleko..neviem pripadám si ako dementka.. jednoducho sa bojim toho, že nebudeme mať peniaze na základné veci, keď všade každý straší zdražovaním a čo bude v zime... Reálne sa bojim.. chcem mať financie pod kontrolou a nie si teraz žiť na oblačiku lásky...a potom nebudeme mať z čoho platiť účty... A ako som pisala pride choroba, vážna situácia a my nebudeme mať na liečbu.. možno príliš premýšľam, áno.. ale chcem mať v tejto dobe istotu... Možno je to zle, neviem

autor
15. sep 2022

@cajomila 🤍 ďakujem.. fakt si vážim takýto krásny komentár.. lebo ja už normálne pochybujem o sebe, či sa fakt len ja bojím budúcnosti a chcem mať proste finančnú istotu... Aby som o rok nemusela zverejňovať niekde číslo účtu že sme na dne.. neviem naozaj.. či je vlastne moj strach opodstatnený 😏

cajomila
15. sep 2022

Tu som neraz dostala takú krutú kritiku ( až prehnanú), že som fakt nechápala.
Akoby isté ženy mali radosť v tom , že tu druhu dajú "dole".
Takže z toho si nič nerob.
Prežila si krížový výsluch...snáď ti to čosi dalo.

Ja to vidím tak, že je to Váš život. Pýtala si sa na radu, skúsenosť...to je všetko.
Povedali sme.
Ďakujem je už na Vás čo urobíte. Veď aj tak to budete iba vy, kto bude znášať následky svojich rozhodnutí.
Ešte raz prajem veľa zdravia a šťastia celej rodine.
Nech sa Vám darí na vašej ceste životom 💓.

zorienka333
15. sep 2022

Argument typu jedna babka povedala, klasika. No ved uvidis teda tych 6600€...

aurora33
15. sep 2022

Autorka opíšeme ti moju skúsenosť. Môj ocino tak chodil a nemáme z toho žiadnu ujmu :D teraz už je doma a mame spolu krásny vzťah, aj my ako deti a aj oni ako manželia. Áno bolo nám smutno keď odchádzal, ale o to viac sme sa tešili keď mal prísť domov.
A teraz ja ako manželka….. mali sme dve malé deti, manžel robil doma. Vyskúšal kadejaké prace. Buď zarobil absolútne smiešnu sumu, alebo síce zarobil ale makal od svitu do mrku. Deti ani nevedel a bol doslova zrobeny. Nakoniec skúsil zahraničie. Bránil sa domu premýšľali sme čo a ako ale vyskúšal a nedá sa to rovnať. Chodil na turnusy dva týždne tam a desať dni doma. Zárobok perfektný. A tie dni čo bol doma sa deťom venoval od rana do večera, nie ako keď pracoval doma že ich ledva videl keď už spali. Jasne chýbal nám ale vedeli sme do čoho ideme a vedeli sme ako dlho to bude trvať. Teraz už pracujem aj ja takže je to iné.
Na porovnanie, švagor je doma ale absolútne kašle na deti. Keď porovnám vzťah jeho a jeho deti a manžela s našimi deťmi, to sa ani nedá porovnať. Čiže je to len o ľuďoch a ich nastavení. Nepausalizujem, nehovorím e je to všade tak, len píšem svoju skúsenosť.
My sme len chceli preklenúť obdobie kým sa nevrátime do prace a dalo sa to. Nebolo to nič strašne ani h našich deti nevyrástli polosiroty čo si nepoznajú otca. Vzťah majú krásny a ani ja som nevymenila lásku za eurá ako tu niekto písal :D

autor
15. sep 2022

@zorienka333 nie, nie je to jedna babka povedala ale kolega ktorý vola mojho muža do práce s ním... Jeho svedok na svadbe a rodinný priateľ... Taký argument. Ale stále je niečo vo vašich očiach zle .. ja už neviem viac vysvetliť čo vlastne chcete ešte vedieť

autor
15. sep 2022

@aurora33 krásny komentár ďakujem 🤍 super sa to číta, že to nie je len zle.. 🙌

lily405
Autor odpoveď zmazal
aurora33
15. sep 2022

@zorienka333 predstáv si je to možné 🙂

momoftwo
15. sep 2022

Neries, ja ta chapem. Moj muz zarobi v jednej praci cez 10tisic mesacne v cistom plus ma este svoju podnikatelsku cinnost. Proste su povolania ktore nevie robit kazdy, ani kazdy treti ani kazdy tisici ale tuto niektorym zenam nevysvetlis. Ani nevysvetluj, je to zbytocne.
Skor to, ze ide prec to by mi vadilo..ja mam muza doma kazdy den okolo 4. Samozrejme potom este zvykne telefonovat a vybavovat aj do 7. Niekedy musi riesit neprijemnosti aj vecer o 11 ale tomu sa neda vyhnut pri takej praci ale je doma a ked nepracuje, naozaj sa nam venuje. Neviem si predstavit ze by doma nebol. Mame male dieta ziadne peniaze by mi nestali zato aby svojho otca videlo raz za mesiac😬 To je strasne malo..moj otec zacal podnikat ked som sa narodila, nonstop bol prec v Taliansku, v Nemecku..mama mi vravela ze ked som bola mala, ani som ho nevolala tati, lebo som nevedela kto to je…nastastie po case ked sa dari a firma sa zastabilizuje a bolo to aj v jeho pripade a ked som mala uz tak 6-7 rokov tak bol doma normalne a venoval sa mi, mam krasne spomienky na detstvo - rybacky, stanovacky, vylety(odkedy mi pamat siaha, tie prve roky ked bol prec, si nastastie nepamatam😁) takze prehodnotila by som na tvojom mieste toto rozhodnutie, neviem ake stare mate deti..kebyze su malicke a ta praca by bola tak na dva roky tak este ok, ale ked su uz vacsie tak neviem, ja by som to nechcela ani za cenu hocakeho zarobku.

autor
15. sep 2022

@momoftwo máme skoro 4ročneho syna a dvojičky majú rok aj par mesiacov... Samozrejme stále váhame, musíme si k tomu sadnúť, nechcem vôbec kvôli peniazom aby išiel preč, ale zasa ak to vydržíme dva roky, zarobí "velke peniaze" na rezervu... Hneď by sa dýchalo lepšie..

marca12
15. sep 2022

Ono ked mu zachutia peniaze,tazko si povie dost. Mame to v rodine chlap isiel na rok,potom dalsi rok a uz taha asi piaty rok a nevyzera,ze by ostal doma. Znicilo im to vztah. Zena je rada,ze je postarane a maju oeniaze,preto to este zliepa. Ale vidno,ake to bolo pred piatimi rokmi a ake je to teraz. Su odcudzeni,kazdy ma svoj zabehnuty zivot. Ja osobne by som muza neposlala takto prec. Rodina ma byt spolu,mal cas na zarobky pred rodinou. Keby ste nemali co do ust a existencne problemy,som za. Ale takto nie. Nestoji to za ten pokazeny vztah

momoftwo
15. sep 2022

To sa este da, ak by to bolo na dva roky a ty si vies kriticky zhodnotit ci by si to zvladla s detmi, ci by vam to neohrozilo vztah, ci by si mu nerobila vycitky, ci by on potom nezacal vymyslat ze este viac ako dva roky..ak by ste si toto vykomunikovali a obaja s tym boli ok, tak tie dva roky by mohli byt v poriadku a spravili by ste si slusnu rezervu, deti su este male..pamataju si veci tak cca od 5 a tak poriadne od tych 6 rokov takze to by to mohlo byt v pohode.

marca12
15. sep 2022

@aurora33 ale je rozdiel,ak je dva tyzdne prec a 10 dni doma. Autorka pise,ze bude mesiac a pol mimo domu. Z mesiaca a pol mozu byt dva az tri mesiace a to je uz velmi citit

mamutka
15. sep 2022

Nestali by mi tie peniaze za to, aby som deti trhala od otca. Ale nie som naivka co žije z objimania stromov. Šli by sme tam spolu. Je ideálny čas, keďže žiadne dieťa ešte nezačalo školu.

stonoz
15. sep 2022

Dôležité je to, ci to zvládneš sama s detmi. Asi treba vyskušat lebo mam pocit,ze ste uz rozhodnuti. Sama uvidiš po par tuenusoch,ci je to ok alebo nie. Ak neskusis,stale budes nespokojna.

manzanillaa
15. sep 2022

Môj otec chodieval len na týždňovky a nebolo to bohviečo, ako deti sme si zvykli,že nieje doma a keď bol doma nám akoby "vadil" a vzťahu rodičov to tiež nepomohlo..ja by som ostala tak ako ste

ada12345
15. sep 2022

Chodte si nim vsetci. Naco rozdelovat rodinu? Ty si na rodicaku, nemas preco sediet doma na Slovensku bez muza.

autor
15. sep 2022

Dievčatá, ďakujem za všetky milé komentáre na úrovni, čítala som všetky vaše názory.. Asi nezistíme aké to bude, kym to neskusime a asi budeme musieť vediet, kedy je tá hranica že kedy dosť, ak by sme videli že to už nie je správne a ide to niekam kam sme nechceli... Popravde, mám poslednú dobu pocit že sa dusíme doma, takže aj keby to malo byť na pár mesiacov, tak by to pomohlo aj finančne, aj by sme si boli vzácnejší. siedmy rok je asi vážne kritickejší, každopádne to nič nemeni na tom, čo som napisala... Že v žiadnom prípade nechcem, aby to že pôjde pracovať mimo bude znamenať koniec vzťahu/rodiny... práve naopak.. ešte raz ďakujem z vaše pohľady, pomohlo mi to veľmi.. aj tie menej pekné.. 🙏