Čo môžem urobiť proti manželovi?
Dobry den
moja sestra ma takyto problem ma 5 rocnu dcera, z manzelom najprv boli spolu, potom ked mala mala asi necele 2 roky sa zobrali. Zili spolu kratko, teraz zije naspät u rodicov. Chcela si uz dlhsie podat o rozvod ale potrebovala peniaze atd.
V skratke
ako manzelia si brali pozicku na dom (bral si ju teda on, ona nesuhlasila od zaciatku),musela sa podpisat aj ona. Vcera jej prisiel list ze on neplati aby platila ona. Co moze urobit? Neplatit? On dostal velke odstupne v praci, pracuje na cierno a je evidovany na urade prace. Dom ma na svojich rodicov, takze vlastne nic nema a tym sa stale ohana. Ze je bez majetku, prace atd. Kupil si ale nove auto, a vchodove dvere za 30 000. Mamka mu prispela na auto este pred tym co mali tie peniaze samozrejme vratit nechce. Dalej pise ze sa staral o sestru aj dceru,hm v zime nekuril, sestra sa chodila kupat aj z malou k mamke domov, potraviny dostavali. AKo sa da vyriesit takato situacia? Mam pocit ze karty hraju pre neho, ze mi budeme zase len vsetko platit aj jeho pozicku, a vlastne sa nam nevratia peniaze ani za auto. Malej nikdy nic nekupil, peniaze co dostala od jeho rodiny jej zobral a pouzil na seba. Vzdy ked sa niekam islo, musela mu mamka dat na benzin atd. Proste hajzel prvej kategorie co sa nehanbi ludi vyzierat.
Dakujem za kazdu radu
bsm treba zrusit pred zacatim exekucie. ked exekucia zacne, uz nemozno poziadat o rozdelenie bsm a nejaky majetok tak zachranit (napriklad pri SZCO), alebo sa ho rychlo vzdat (aby zan nemusela platit).
kamos toto riesil (je SZCO, chcel dat majetok rychlo na manzelku), ale kedze uz prebiehala exekucia, bsm zrusit uz nemohli.
u tvojej sestry teda dat ziadost o zrusenie bsm co najskor - to by jej mohlo pomoct zbavit sa dlhu. myslim, ze tam rozhoduje datum zacatia exekucie, nie dorucenia listu. teda nezalezi na tom, ze list od exekutora este nedostala. ak poda ziadost o zrusenie bsm po datume zacatia exekucie, uz to presvihla.
takze veci sa teraz maju takto prisiel ku nam a povedal ze ten list posielaju z banky (standartne) ze on to ide zajtra zaplatit a ze o tyzden bude mat aj pracu. Dalej ze chce malu do striedavej starostlivosti co sestra nechce lebo on to chce len preto aby nemusel platit alimenty. Co akoze ok by nebol problem ale ked mu moja mamka povie aby si bral malu ved je doma aspon na hodku dve kedykolvek cez tyzden tak nikdy nepride, nikdy ju nezoberie, neberie ju do obchodu, nikdy jej nic nekupil. Sestra mu povedala ze jej treba bycikel a on povedal ze nech kupi, ved on bycikel pre nu nechce. A plno takychto veci. Ked ma aj malu cez vikend, tak ju odvezie k jeho rodicom. Nikdy s nou neni, zoberie veci od jeho sestry deti, vyzlecie nasej malej tie jej nove, da jej stare spinave, dierave a nove si necha len aby nemusel nic kupit. Tak isto z hrackami. Je to obycajny hajzel.
@tanja0808 fiha....no nezda sa mi to...taka nahla zmena? ja by som bola este ostrazitejsia ako predtym...lebo mozno o to mu ide, aby sestra nepodnikla nejake kroky proti nemu...vy pokracujte, ako keby ani nic nehovoril...sestra nech sa ide aj tak do banky informovat co a ako, ma na to pravo ako manzelka a aspon zisti, ci to ozaj bol zaplatit...a co sa tyka tej striedavej starostlivosti, tam by som sa az tak nebala, sestra asi ma dost svedkov, ze otec sa o dceru od malicka nestara, ani vyzivne neplati...nenechajte ho na pokoji, smirujte, kde sa da a ako sa da, skuste dokazat, ze klamal s tym, ze nema pracu, atd...jednoducho sa dobre pripravte, nezaspite na vavrinoch, aby vas zase neprekvapil nejaky exekutor alebo nieco podopne, lebo od takeho chlapa, akeho si popisala, by som teda urcite cakala nejaky podraz...drzte sa 😉
Rozhodne navstivte pravnika a poinformujte sa o moznych krokoch. Cim dlhsie budete vahat, tym si narobite viac problemov. Je nerizumne cakat az na moment kedy bude naozaj zle. Mozno budete vyzerat vypocitavo, ale lepsie ako potom byt lutovane obete, co splacaju dlhy expartnera. To vam kazdy povie: chudatka. Ale nezaplati to za vas.
Je to hnusne, ale viem si predstavit ako tie " usetrene" vymenene veci vytiahne pri sude ako tie, co dietatu sam nakupil.
...obcas sa stavaju veci, ktire by sme mali ako mysliaci ludia predvidat...Podpisat nemusela..clovek musi len zomriet...to ostatne je na zvazeni...a obcas sa hovori ..."aka isla, takeho nasla...."...tak tu nikoho vulgarnym sposobom neosocuj...Ved je predsa absolutne nelogicke podpisovat suhlas a brat si pozicku na nieco, co nie je moje...a ty namiesto toho, co tu vypisujes..zacni odkladat, aby mala sestra z coho platit...a pomaly vypratavaj, aby sa ku tebe mohla prestahovat...
@didi44 naco ten sarkazmus a urazena jesitnost?
vies pomoct? tak pomoz.
nevies pomoct? chod sa realizovat do kuchyne.
@moonlight1210 ...to nie je sarkazmus..to je tvrda realita sucasnosti...a ty sa o moju kuchynu nestaraj...staraj sa, aby si mal ty teplu veceru a nie len zemlu s mletym...nespecifikovanym..zohriatym v mikrovlnke...
A co sa tyka pomoci..ako si ty pomohla?...recami ...alebo si sa podujala jej pripad riesit ako pravnicka?...co konkretne si ty urobila...Myslis, ze jej tu pomozu slova utechy, nadavky na manzela....chlacholy...alebo len sproste reci?...Ak chce riesenia...nezostane jej nic ine len si zabezpecit pravnika..ktory si vopred zapyta....a caka ju dlha nekonecna cesta handrkovania sa s uradmi..bankou..exekutorom...kde moznok zdarnemu koncu dojde tym, ze aj tak bude musiet platit..lebo podpisala, co podpisat nemala...a nikto ju predsa nenutil...
@didi44
takto didi: naozaj by tvoja energia z rozhorcenia nad tou zenou (ci mnou) bola uzitocnejsia v kuchyni.
a teraz k tomu plateniu:
sedenie u pravnika nestoji zase tolko, ako sa zda. ak za nim ides po radu, nezavazujes sa hned k tomu, ze ta bude zastupovat. su to dve odlisne veci. mozes sa po rozobrati pripadu s nim nasledne rozhodnut, ze ta teda bude zastupovat, lebo citis, ze to budes potrebovat. ale nemusis. mozes sa kludne dat zastupovat inde.
mozes si nim davat pisat listy exekutorom, bankam, kdekolvek, co sa musi opierat o nejake paragrafy, v ktorych sa nevyznas. a mozes si ich AJ davat zasielat jeho kancelariou s jeho podpisom (mozes si pred poslanim dohodnut, ze list ti ukaze - da kopiu - a prekonzultujete ho spolu, nech vies, co im za teba pise). to su zase dve odlisne veci, kazda inak stoji. to este stale nie je zastupovanie, za kazdy list platis zvlast a on s tvojim pripadom stale nic nema.
uz pri dohadovani sa o rade, ci liste sa proste spytas a on ti rovno povie, aku ma taxu. cenu vies, ty sa rozhodnes.
pri zastupovani sa tiez dohodnes vopred, akym sposobom sa bude platit, od coho sa bude odvijat cena. tam sa oplati popytat po renome pravnej kancelarie.
ked sa popatra na internete, najdu sa aj bezplatne pravne kancelarie, no treba ratat s tym, ze su zavalene dopytom, takze to moze trvat dlhsie, nez prides na rad. zalezi, kolko ako ta tvoj pripad suri a co mozes stratit, ak budes cakat.
caka ju dlhe handrkovanie, to ano. ale ked zacne, aspon niekam bude uz spiet. treba niekde zacat - trebars uz len tym rozhovorom u pravnika. on im najlepsie bude vediet nacrtnut, co vsetko spolu suvisi a co musi ist na sud ako samostatne pripady (ziadosti, zaloby, ...). cim zacat, co najprv, ako zostavit ziadost na sud (aj to si mozu dat napisat nim ako samostatnu vec, bez zastupovania), kde sa obratit, ake podklady si zohnat, aby bola kompletna a dala sa hned sudom vybavovat, atd.
@moonlight1210 sestra pravnika uz dlhsie ma . Davala veci na exekuciu plus rozvod aztd.
@didi44 co sa tyka tvojich detinskych prispevkou no nie kazdy ide do vztahu s tym ze sa bude rozvadzat. Ked brali pozicku spolu v dome byvali slovo dovera ti asi vela nehovori. A co sa tyka toho ze ja mam setrit a vypratavat. Ak mas ako poradit tak prosim ak mas len degenerovane pripomienky tak mlc
Dá sa povedať, že tu už z hľadiska rád a možností roešenia bolo povedané všetko. Nebudem sa nikoho zastávať, len podotknem, že najlepšie sa útočí a vulgárn spôsobom nadáva na toho, kto tu nie je a veľavravné príspevky nečíta. Doplním len, že ak by tu dotyčný bol, na položené otázky by reagoval formou:
Aká je Vaša najslabšia stránka?
Úprimnosť.
Nemyslím si, že úprimnosť je slabá stránka.
Ale ja mám v ......., čo si Vy myslíte...
@tanja0808 tvoje výroky hovoria za všetko: "A plno takychto veci. Ked ma aj malu cez vikend, tak ju odvezie k jeho rodicom. Nikdy s nou neni, zoberie veci od jeho sestry deti, vyzlecie nasej malej tie jej nove, da jej stare spinave, dierave a nove si necha len aby nemusel nic kupit. Tak isto z hrackami. Je to obycajny hajzel."
Nie, nepoznám a mala by som? Len som reagovala na čerstvý príspevok dotyčnej

@zivika ano ma ale proti tomu sa odvolal ze nema z coho to platit ze on je bezmajetny a nepracuje atd