Čo môžem urobiť proti manželovi?
Dobry den
moja sestra ma takyto problem ma 5 rocnu dcera, z manzelom najprv boli spolu, potom ked mala mala asi necele 2 roky sa zobrali. Zili spolu kratko, teraz zije naspät u rodicov. Chcela si uz dlhsie podat o rozvod ale potrebovala peniaze atd.
V skratke
ako manzelia si brali pozicku na dom (bral si ju teda on, ona nesuhlasila od zaciatku),musela sa podpisat aj ona. Vcera jej prisiel list ze on neplati aby platila ona. Co moze urobit? Neplatit? On dostal velke odstupne v praci, pracuje na cierno a je evidovany na urade prace. Dom ma na svojich rodicov, takze vlastne nic nema a tym sa stale ohana. Ze je bez majetku, prace atd. Kupil si ale nove auto, a vchodove dvere za 30 000. Mamka mu prispela na auto este pred tym co mali tie peniaze samozrejme vratit nechce. Dalej pise ze sa staral o sestru aj dceru,hm v zime nekuril, sestra sa chodila kupat aj z malou k mamke domov, potraviny dostavali. AKo sa da vyriesit takato situacia? Mam pocit ze karty hraju pre neho, ze mi budeme zase len vsetko platit aj jeho pozicku, a vlastne sa nam nevratia peniaze ani za auto. Malej nikdy nic nekupil, peniaze co dostala od jeho rodiny jej zobral a pouzil na seba. Vzdy ked sa niekam islo, musela mu mamka dat na benzin atd. Proste hajzel prvej kategorie co sa nehanbi ludi vyzierat.
Dakujem za kazdu radu
takže trošku do obrazu
- ak sa berie hypo úver tak žiadateľ môže byť iný ako vlastník - ručí sa zvyčajne danou nehnuteľnosťou a na lv je to ako ťarcha
- ak si berie jeden z manželov akýkolvek úver musí to podpísať aj druhý z manželov
- ak si beriete len spotrebný úver - nemusí ručiť tou nehnuteľnosťou ani iným
- ak jeden z nich prestane platiť povinnosť prechádza na spoluvlastníka úveru,
- ak doloží že nemá žiadny príjem, resp. príjem kedy by jej po odčítaní splátky nezostávalo živ.minimum aj na dieťa a nemá ani jeden z nich iný majetok ktorý by mohol ísť do exekúcie nemajú jej to z čoho zobrať,
- za okolností ako píšeš už mala dávno odísť, a nepodpisovať žiadny úver, ale to už je v danej situácii jedno, čím skôr sa rozviesť
@tanja0808 ja by som na exekuciu necakala, kedze tym cely dlh este poriadne narastie...a ako to prebieha? obom manzelom najskor pride vyzva od exekutora, ked nebudu reagovat prebehne sudne pojednavanie bez ich pritomnosti (sud jednoducho odklepne zabavenie majetku a zmrazenie uctov), takze ak aj nema ani sestra, ani jej muz ziadny majetok, obom im exekutor siahne na ucet a mesacne im ponecha len zivotne minimum, zvysok zoberie...no a ak nebudu mat ani ucty, tak vies kam sa mozu ist potom ohriat...
Ja by som išla do banky zistiť možnosti aké su. A zohnať dobrého právnika!!!
@lubikan
pokiaľ je dom zaťažený ťarchou, musí to byť uvedené v kúpnej zmluve, bez toho ti vklad do katastra neurobia ... už len napr. obyčajná ťarcha - právo doživotného bývania .... osoba, v ktorej prospech je táto ťarcha musí byť dokonca aj na kúpnej zmluve uvedená medzi účastníkmi .... takže je to blbosť, že ty kúpiš nehnuteľnosť, ktorá je založená a nakoniec o ňu prídeš ....
a ak kupujem nehnuteľnosť, trvám na aktuálnom čerstvom vyhotovení LV na právne účely, kde je všetko uvedené ... pokiaľ je nehnuteľnosť založená v prospech banky, len tak ľahko ju neprevedieš
@tanja0808 no, takze spotrebak, ktoreho cerpanie slo na opravu rodicovskeho domu...
Prepac, pri vsetkej ucte - tvoja sestra je taka hlupa, az do krici do nebies...Podpise uver na nieco, kde jej nepatri ani trieska a s manzelom si nerozumie. Takze za pravnikom aj so zmluvou a poradit sa, ake ma moznosti..Ale ruzovo to nevidim
Presne ako píše zivika
ale tak zase,bohvie co jej on nasluboval...mozno tam mali spolu byvat...atd....
moja kamoska tiez taka...zije s muzom v svokrinom byte ,ta ma dozivotne pravo,ale,v pripade dedenia,byt deleno 3 surodenci..ale ta kamoska hlavne ze nema co zrat,ale beru uver na prerabku...tak co,selka z dediny....ze to tak poviem 😅 😅
@tanja0808, zanedbanie povinnej vyzivy je trestny cin, takze hned sup na policiu s trestnym oznamenim:
Kto najmenej tri mesiace v období dvoch rokov neplní, čo aj z nedbanlivosti, zákonnú povinnosť vyživovať alebo zaopatrovať iného, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.Kto sa najmenej tri mesiace v období dvoch rokov úmyselne vyhýba plneniu svojej zákonnej povinnosti vyživovať alebo zaopatrovať iného, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.
trestnost tohto cinu zanika, ked pachatel vyzivne zaplati (pri splneni ostatnych podmienok, § 86 trestneho zakona). hrozba basy, alebo aspon zaznamu v registri trestov, by ho asi prinutila zaplatit viac nez exekutor..
a marenie exekucneho konania je tiez trestny cinKt 😉
Kto marí exekučné konanie tým, že
a) uvedie nepravdivé údaje vo vyhlásení o svojom majetku,
b) znemožní, aby sa vec podliehajúca exekúcii spísala a odhadla,
c) zadrží, sfalšuje, pozmení alebo zničí zaznamenané informácie o majetku alebo finančných aktivitách povinného,
d) odstráni, poškodí alebo zničí hnuteľnú vec pojatú do súpisu, alebo
e) nevydá vec podliehajúcu exekúcii,
potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.
@tanja0808 no a ohladne toho uveru fakt cim skor za pravnikom, nech zmluvu pozrie-ale necakajte zazraky, tu zmluvu mal pravnik vidiet predtym, nez ju podpisala..potom to treba riesit s bankou. mozno je nejaka moznost, ako sa tomu plateniu vyhnut, aj ked velmi optimisticky by som to nevidela.
a pravnik rovno nech jej napise aj navrh na zrusenie BSM a navrh na rozvod, podat ich treba okamzite.
ak by sestra musela ten dlh zaplatit, exekutor bude hladat moznosti, ako tie peniaze od nej dostat. exekuciu mozno sice zastavit pre nedostatok majetku (§ 57 exekucneho poriadku), ale este predtym je dost moznosti, ako cloveka prinutit platit-ak nema majetok, tak napr. zrazkami zo mzdy.
mozno by stalo za pokus pohovorit si s chlapom, ze ak ten dlh splati sam, tak sestra nanho nebude podavat trestne oznamenie kvoli vyzivnemu (samozrejme tomu, co uz dlzi-do buducna by musel platit dalej).
@tanja0808 zakze za mna to rieste v taktomto poradi:
1. Velmi dobry parvnik + ist do banky zistit sance.
2. Predbezne opatrenie o zverenie dietata do vychovy (inak si dieta on moze kedykolvek a kamkolvek vztiat) a nariadenie mm platit vyzivne. Pri predbezkach deti rozhoduju sudy rychlo. Napise si sama pripadne pravnik, na socialku s tym chodit nemusi, aj tak jej to tam nik pisat nebude, akurat jej poradia ako. A to ako, najde aj na nete.
3. Vyporiadat BSM z dovodu, ze mm nenalezite naklada s majetkom a financiami. Suma za navrh na vyporiadanie je myslim okolo160 Eur.
4. Podat navrh o rozvod manzelstva (toto moze podat v rovnakom obodbi ako predbezko. Pozor su to dva rozdielne navrhy).
5. Ked bude mat predbezko a debilko nezaplati 3 mesiace vyzivne, okamzite podat trestne oznamenie + vymahanie vyzivneho od exekutora (navrhy ako na to tiez najdes na nete). Bacha, nech ziada exekutora, aby mu prelustroval vsetky ucty (ano, vyzera to ako bezna prax, ale omyl, exekutri sa na to radi vyprdnu).
6. Rozbit mu drzku (srandujem, ale zasluzil by si 😀)
5.

@elise a to sa da zrusit bez neho?