Čo naše svokry pobabrali, keď našich mužov vychovávali?
No, dnes sme si zasa vymenili názory s manželom. Jedná sa o výchovu detí.. Ktoré ešte nemáme 😀 Ale predsa..
Na začiatok hovorím, že môj muž je úspešný a samostatný, spoznala som ho, keď už pár rokov žil sám bez rodičov. A svokra je skvelá a starostlivá žena 🙂 Ale je matka, ktorá by urobila pre nás svoje "deti" všetko.. doslova 🙂
Moja mama má iba dcéry. Štyri. Svokra dvoch synov.
Už keď sme začali s manželom spolu chodiť, bolo mi divné, že je nervózny z nakupovania oblečenia, nechcel ísť do obchodu, nič si vyskúšať.. Až som zistila, že to v podstate nikdy nerobil a buď mu nakúpila všetko maminka, alebo si kupoval veci cez net.. Čiže bol, v pre väčšinu ľudí bežnej situácii, úplne nesvoj. Teraz spolu v pohode nakupujeme, no nákup spodného prádla zostal stále na mne 🙂 Vravím si, kašlem na to.. 🙂 Trošku a prekvapilo, keď chcela spodné prádlo kúpiť aj mne.. Však si ho snáď od ZŠ kupujem sama.. 🙂
Ale skoro som odpadla, keď mi muž rozprával, ako chodil na VŠ, a mama mu v nedeľu nabalila na internát navarené na celý týždeň.. To je ešte ok, dá sa tým ušetriť.. Ale k tomu mu urobila aj nejakých 10 hotových rožkov, aby mal čo každé ráno papať..
Nemyslím si, že moja mama bola krkavčia matka, keď nám občas neurobila desiatu do školy ani na strednej a robili sme si ju samy.. Keď mi nenabalila pripravené jedlo na celý týždeň.. Keď sme na VŠ dostali na celý semester na účet väčšiu sumu peňazí, a ako sme s nimi pár mesiacov hospodárili, tak sme sa koncom semestra mali.. Keď nám denne nevolala na internát, čo sme jedli, a či sme boli dobre oblečené, lebo sa ochladilo.. Či sme boli v kostole, s kým a do koľkej sme boli v piatok von.. S kým sme boli na chate, čo sme robili, a kto spal s kým v izbe.. (toto sú aj iné matky mojich známych 🙂 ) Nehovorila nám, kedy máme prísť domov, a nikdy sme to nezneužili.. Ak tak sme jej vždy všetko porozprávali aj samy a máme s ňou dodnes super vzťah.. 🙂
Aj manžel má so svojou mamou dobrý vzťah.
Dnes ma naštvali 🙂 - muž, jeho mama (bola u nich v práci) a ešte aj jeho kolegyňa.. Riešili, že sa im nepáči, čo som povedala.. Že snáď nebudem deťom robiť celý život desiatu.. Že naše budúce deti nebudem obsluhovať, ale chcem ich naučiť ako sa o seba postarať..
Vraj aby som sa nečudovala, keď skončím v domove dôchodcov.. Lebo "aký požič, taký vráť"..
Trochu som sa rozohnila, ale naštvali ma dnes svorne všetci traja 🙂
Napíšte aj vy svoj názor, resp. nejaké pre vás nepochopiteľné spôsoby starostlivosti o už dospelé deti.. Budem rada 🙂
@nair takže,viem presne,kde sa stala chyba-teda u nás doma:za mojho priatela a jeho sestru mainka zariaďovala úplne všetko,žili v jednej veľkej ružovej bubline,nemali vobec žiadne povinnosti,nič.keby za nich mohla dýchať,tak to robí.takže do normálneho života šli úplne nepripravení.túto chybu neurobím.ale zato viem,že urobím asi tak 1000 iných,za ktoré ma možno moja budúca snacha tiež nepochváli🙂no čo,všetci sme nejakí
No dievcata, ja mam muza este aj jedinacika, takze si viete predstavit, ten v domacnosti nemusel prstom pohnut. Svokru mam uzasnu, nemozem jej nic vycitat, ale bohuzial vychovala muza absolutne nepripraveneho pre samostatny zivot... ja som ho musela ucit ako sa zapina pracka, ako sa vesia pradlo, dokonca on poriadne ani v obchode nebol! U nich to funguje tak, ze svokor svokru odvezie do obchodu, v aute cita noviny kym svokra nakupuje a potom ju zase odvezie aj s nakupom domov! Toto ked mi MM povedal, som skoro odpadla 😀 Velmi rychlo som ho vyviedla z mylnej predstavy, ze to tak bude fungovat aj u nas 😀 😀 Ale nastastie MM sa chcel tieto veci naucit, takze mi uz pomaha, len sa mi nepaci pristup svokry - ked MM pochvalim pred nou, napr. ze vyvesil pradlo alebo povysaval, tak ona ho normalne zosmiesnuje za to ☹
Odpoviem, keď vychovám svojich 😀 😀 Ja mám taký "sen" - naučiť mojich dvoch synov, aby si v 10-tich rokoch (to sa mi zdá taký správny ideálny vek) vedeli spraviť sami jednoduché rýchle raňajky, "navariť" aspoň 3 druhy jedál (cháp navariť ako povedzme párky narýchlo, krupičnú kašu, špagety... a pod.), aby vedeli po sebe upratať, vyniesť smeti, vyložiť prádlo z práčky, riad z umývačky (prípadne ju pustiť, ak je plná, čo už môj 3-ročný ovláda) a tak. Skrátka učiť ich samostatnosti. Ale to je mojím cieľom teraz, sú to predsalen chlapci, mamičkiny miláčikovia, takže ak túto víziu predostriem niekomu, tak spustí obrovský rehot 😀 😀 😀 😀 ale snívať môžem, či? 😎 😎
@nair celý čas ako som čítala Tvoj príspevok,som mala na perách úsmev,ku koncu som sa tiež rozohnila🙂. Tiež som mala takého chlapa..je otcom môjho najmladšieho dieťaťa🙂. Sám nebýval iba keď sme boli spolu, a teraz je už tri roky naspäť pri mamičke 😀. Ako,ona je veľmi vzdelaná, múdra, starostlivá, všetko ako má byť..Ani matka, a ani ako stará matka nie je zlá,naopak,no...podľa mňa je trošku chorá 😀. Keď sme s ex bývali spolu, zvykla mu volávať nie len čo jedol, ale aj čo kakal...a to mal vtedy už 31r ...tak už to sa mi nezdá veľmi normálne🙂. S oblečením tak ako píšeš, všetko kupuje maminka, a takisto kupuje ona aj môjmu synovi, lebo veď predsa Miško nevie vybrať také oblečko,aby bol dobrý materiál... (aj tak kupujú bludy,ale to je vedľajšie)
Je toho strašne strašne moc,čo by som vedela,som svojho exa normálne našla v Tvojom príspevku🙂
Najlepšie na tom je,že aj môjmu malému napr.strihá štítky z oblečenia,len čo ho kúpi, lebo vraj ho potom tie štítky škriabú na koži...... no predstav si, 3 roky ho nič neškriabalo, nikdy sa nesťažoval a nesťažuje sa...ale oni strihajú aj tak 😀
@wena tak to ja som sa bala odkrojit si chlieb aj ako 10r. Radsej som,si dala horalku,ked mi nechutil obed. A vsetko som sa naucila,varit dokonca i maso,ktore ja nejedavam a i prat,hocivsom,tvrdil,ze prat bude u nas vzdy muz,aj som to tak mala vybavene. Lenze moj vela robi,je unaveny z prace..takze vsetko sim sa naucila.
a on by sa tiez nestratil,hoci je ten typ,co ho skor v tychto veciach obskakuju.(ved do 35 sme byvali obaja u rodicov),ale je zas zbehlejsi v uradnickych zalezitostiach.
uvidim,ako to bude u nas. Mam parik,teraz celkom,radi pomahaju,planujem,ich oboch zapojit do domacich prac,nech,vedia,ved sa im to zide.
moj muz sa sice oblieka sam,ale vacsinou kupu veci konzultuje so svojiu mamou,ktora sa lepsie vyzna v materialoch.
a tiez si casto volaju dakedy dokonca aj mne.to,ze nam svokrovci nabalia,beriem v poho,aspon,nemusim,varit,robia to i nasi,robili to nase babky a obcas poslem aj ja svokrovcom,ci ponuknem name,ked je u nas. Takze tak.
ono fakt,kazdemu vyhovuje daco ine. Niekto rad obsakuje,iny je rad obskakovany.
ja som tak v strede a vlastne tak,i,fungujeme.
@nair presne tak. Domace prace a povinnosti sa menia, niektory ludia sa dobe vedia prisposobit velmi rychlo, no niektory cele generacie trvaju na nezmyselnych deleniach na muzske a zenske (obzvlast trapne mi to pride v panelakovom byte a este aj s rovnakou pracovnou dobou). Ale stale si myslim ze v tomto maju hlavne prsty zeny. Su to vacsinou oni kto vedia manipulovat a ohybat si manzelov. Cize ked to maju zariadene ze musia pomahat vsetci clenovia domacnosti vratane deti je to uplne ine nez ked vsetko robia sami (alebo skor maju pocit ze len oni jedine to vedia najlepsie)...dospele deti takychto mamin je hotova pohroma. A asi najhorsia kombinacia je budto jediny syn spomedzi niekolkych dievcat (ako moj ex) alebo syncek jedinacik...Pripadne kombinacia na zblaznenie - jedinacik slobodnej matky ktory vyrastal s mamou a starymi rodicmi. Takyto ludia maju velmi casto problem v dospelosti pochopit ze uz niesu JEDINE NAJOBLETOVANEJSIE DIETA V DOME
Inac vychovat jedinacika je fakt umenie si myslim. Surodenci a ich pocet nas ovplyvnuje niekedy ovela viac ako rodicia
Moj partner ma 34 rokov... maminka od neho zasadne nevyzadovala nic, este minuly rok ked sme boli u nej na navsteve mu do postele priniesla urobene pirohy (uz chybalo len granko v bodkovanom hrnceku 😠 ) z domacich prac nerobi nic, keby bolo na zemi s prepacenim nasr..e tak on si to nevsimne, podobne ak by nam vedla domu padol meteorit, tak on si to minimalne tyzden nevsimne a ked uz by si to vsimol, volal by mojmu tatinovi, ci o tom nieco nevie.....
Oblecenie chodi kupovat zasadne so mnou, alebo mu ho objednavam ja - ked nechcem aby chodil v tom istom...
Proste jeho mama ho nenaucila a neviedla k nicomu praktickemu, vzdy vsetko spravila v domacnosti za neho, nikdy nic nemusel... sak som sa jej aj za to "podakovala" 😅 Rovnako ako svokor, ten trpel "tulenou chorobou", teda ruky od roboty prec, robota kolo domu ziadna, spravit nevedel poriadne nic, tak sa ten moj nemal ani velmi kde naucit.
Na druhej strane sa postarat vie, hlavu ma dobru, mame krasny dom, ziadne pozicky, nudzou netrpime, ale taketo prakticke veci... no katastroooofa.
Inak mame 2 synov... jeden ma 4 roky, druhy 4 mesiace. Uz teraz sa snazim toho starsieho ucit samostatnosti = sam obliect, sam obut, sam si natiera syr na chlebik, sam si vie pokrajat cibulu do prazenice. 🙂 Takze uvidime ako sa zadari, ale rozhodne by som rada keby boli moji dvaja chalani viac prakticky zalozeny ako ich tatinko.
Inak, ešte mi napadla jedna vec.. Moja mama nevedela variť, keď a vydávala, ja som nevedela variť.. Proste nás to ani jednu nebavilo.. Môj oco nevarí, môj muž našťastie áno - a rád, a dobre, a teda častejšie ako ja 🙂 Zvyšok prác robím prevažne ja (aj s upratovaním po jeho kulinárčení 😀 ) a tak nám to vyhovuje.
Ale odbočila som.. (veď sme ženy, nie?? 😀 ) Keď som sa mamy pýtala, prečo nás neučila ako deti variť, povedala, že keď toho mala v domácnosti veľa, často radšej veci urobila sama a rýchlejšie, ako sa trápiť s vysvetľovaním a učením niečoho, čo nebaví ani ju 🙂 Takže tu to možno pobabrala zasa moja mama.. A aj ja, lebo ma varenie príliš nezaujímalo, až kým som sa neosamostatnila..
Nikdy nie je chyba iba na jednej strane.. (A teraz nemyslím ako dve strany manžela a svokru, sypem si popol aj na vlastnú hlavu 🙂 )
Nikto nie sme dokonalí, hlavné je, že sa snažíme, veď tá snaha sa cení 🙂
Som ozaj zvedavá na naše diskusie o 10 - 20 - 30 rokov 🙂 Predpokladám, že budeme (dúfam, že tiež prevažne v dobrom) "frflať" na naše nevesty, ako sa starajú či nestarajú o našich synov.. A ako vychovávajú naše vnúčatá 😉
@nair Moja svokra si stále myslí, že môj manžel má cca 7-10 rokov. V 19 odišiel na intrák a už sa nevrátil 😉 Teraz na Vianoce sme boli u nich a mala som veľmi pohrýzaný jazyk. Hyperventilovala som pomaly do papierového vrecúška pri poznámkach: "Choď sa okúpkať", "Poď jesť, polievka ti vychladne, povedz mu (akože ja mužovi) nech ide jesť polievku" "Daj si šál, daj si rukavice, daj si čiapku... "
A samozrejme... klasika... Kupuje mu oblečenie, lebo keď ešte bol na SŠ tak mu kupovala... Proste si nevšimla, že z jej syna, ktorého večer pred odchodom na internát narýchlo učila v rukách prať slipy je už dospelý muž, manžel a budúci otec... Dúfam, že keď už budeme mať deti, tak pochopí, že už nie je malý.
tak som sa ako matka uz podla papierov dospeleho 21 rocneho syna nad sebou zamyslela 😀 a popravde tak rozmyslam nad tym, aku zensku mi raz domov dovlecie moj uz dospely a milovany synko. je jedno, ci ma 2, alebo 21 rokov, stale to ostava moje milovane dieta a mam s nim zrastenu pupocnu snuru a stale ma bude zaujimat, ako zije, ci mu je dobre, ci je stastny. Kazdy clovek ma svoje plusy a minusy, viem, ze moj synko si vazi zeny, ma veselu povahu, vecere si vari sam, cez vikendy varim ja. co je to pracka to netusi, spinave pradlo sa do kosa dostane podla nalady, spinave riady skalduje na poschodi u seba v izbe, dole do kuchyne ich dava tak 3 krat do tyzdna, je to jeho izba, nech sa stara. kazda matka riesi vo vychove to, co sa jej zda dolezite. pre mna je dolezite, ze je cielavedomy ( do nicoho ho netlacim, je to jeho vola ), ma urcite moralne hodnoty, nerobi zlobu. mozno to nebude stacit mojej buducej neveste, ale to je jej problem, nech si ho vychova sama na svoj obraz. a ano, aj v jeho veku mu obcas robim kucharku, komornika, sofera, vsak je to moje dieta, okolo koho ineho by som mala skakat? a ano, ked ide von, maju kruzkovicu, alebo sa len tak v noci tulaju po meste, aj v jeho veku nezaspim, kym nie je doma a neviem, ze je v poriadku, som matka a navzdy ho budem milovat a bat sa o neho a v urcitych situaciach okolo neho aj skakat a ano, ked nam robim kavu, jemu urobim caj a ano, odnesiem mu ho do izby a aj to budem robit, ci sa to nejakej mojej buducej neveste bude pacit, alebo nie. aj ja som bola vychovavana ako v bavlnke, nic som doma nemusela, kym som byvala so svojimi rodicmi. je to model spravania, aky poznam. ja teraz beham okolo mojho syna a tak isto moj syn raz bude behat okolo svojich deti - to je podla mna stastne detstvo.
@nair citala som len tvoj prvy prispevok, ale poviem ti, ze v tychto otazkach sa zrejme dost vyrazne zhodneme🙂.
ja uz mam deti..a skacem okolo nich, pretoze maju 2,5 roka a este su malo samostatne. no uz teraz vedia, ze dzusik maju na stole a mozu si nan dociahnut aj same, ze smeti patria do kosa, ze hracky upratujem ja, mama len pomaha 😉. a ako budu rast, budu (musiet byt) samostatne coraz viac 😀. lebo tym sa clovek uci jednotlive zrucnosti a je to dobry zaklad, aby sa o seba vedeli postarat v dospelosti. jasne, ze tu vzdy budem pre ne, ale budem ovela spokojnejsia, ked si budu vediet so vsetkym poradit, ako keby za mnou behali s kazdou hlupostou-budem totiz vediet, ze sa o ne nemusim tolko bat.
mimochodom, su to dievcatka, ale chlapcov by som vychovala rovnako. lebo coho sa fakt hrozim (dufam, ze mi to raz baby neprivedu domov) je neschopny mamickin maznak, ktory si nevie vyprat, upratat a navarit aspon par jedal-co viac, este si mysli, ze to je "povinnost" niekoho ineho 😠
moja mama je ako tvoja (a tiez mame skvely vztah), ale teda na stare kolena u nej pozorujem "syndrom prilisnej starostlivosti"🙂, ktora sa prejavuje napr. tym, ze mojmu bratovi a manzelovi (zaujimave, ze len chlapom, ale to je asi dosledok rozdielnej vychovy podla roli u starsich generacii) chce nabrat na tanier-nastastie ju obaja uspesne hamuju, a ja jej tiez pripomeniem, ze jedine ak naopak, ked to ona bude potrebovat, ale nech neprehana 😉
@nair ja som zo styroch sestier a co sa pamatam, odjakziva sme si pripravovali desiatu same, teda ano, aj prekrajovanie rozkov k tomu patrilo @macamac okrem ineho sme sa kazdy den striedali pri umyvani a utierani riadu, asi od prveho rocnika. Proste sme k tomu boli vedeni. Naopak, moj manzel mal do svojich 26. rokov rano od mamicky kakavko a zohriaty roztek, a este mu aj svokra dala sveter, ktory mala na sebe a zohrievala ho pre neho 🙄 🙄 🙄 A teraz, ked si moj manzel prirpavuje desiatu do prace, tak vezme 8 cistych rozkov, lebo je lenivy ich prekrojit a naplnit. A ja to za neho robit nebudem, myslim, ze dost sa staram, ked varim kazdy den obed, zohrejem mu, ked pride z prace, atd.
Ak by som mala syna, urcite by som ho viedla k vareniu rovnako ako moju dceru. STve ma, ak niekto povie, ze toto chlapci nemusia robit, alebo toto je vyslovene pre dievcata.
@adri266 veď jasné 😉
môj muž je maximálne samostatný, spoľahnutý sám na seba, v dome a okolo domu vie urobiť všetko - ženské/mužské práce. bol tak zvyknutý z domu, boli štyria.
aj môj syn (12r.) si už robí jesť sám, vysáva, postieľa všetky postele (aj naše 😀 ) a podieľa sa na prácach v dome aj na dvore.
len ako prvákovi som mu ešte nedovolila manipulovať s nožmi
ale v podstate mi to bolo jedno - lebo desiate robí muž a ako som písala, ho to baví 😀 😉
NO Jajusa prepac, ale ty asi vobec nevies o com dotycna pisala..chlapa uz nezmeniiiis, akeho si zoberes taky ti ostane
aj po svadbe je to ...kraat 4mi. Toto si babenky krasne pamatajte🙂
@nair ahoj, narodia sa deti a potom sa uvidí... ale tá posledná časť - že šupnú do domova dôchodcov - no ačo? možno budeme radi, že sme tam, lebo žiaľ, taká je doba, produktívny vek sa predlžuje a ešte sa aj bude - aspoň na papieri... a odchod do dôchodku sa oddaluje ... takže naše deti (a už aj my) už budú/budeme musieť pracovať o dosť dlhšie ako naši rodičia i starí rodičia ... a nebudú mať "čas" sa o nás ešte aj postarať.. žiaľ, je to tak, táto spoločnosť sa s tým musí naučiť žiť... a prispôsobiť sa jej.
ale k podstate tejto tvojej témy ja mám dvoch synov a moja odpoved na tvoju otázku mám jednoduchú odpoveď - to isté, čo pobabreme i my teraz .... to ukáže až čas... nehovorím, že sa nesnažím svojich dvoch synov vychovať "do života" ...ale chlapi isté veci majú v génoch a to už od narodenia, a to nezmeníme ani výchovou... tak hor sa do výchovy synov 🙂
Moja svokra je super, ale jej deti su dost nesamostatne. MM tiez, ale vrcholom bolo, ked sme k nim nedavno prisli a ona svagrovi (MM brat, 30 rokov) strihala nechty na rukach. Toto ja nechcem ;0)))
no neda mi nenapisat.. ja a moj manzel pochadzame z velmi odlisnych rodin.. u nas, od strednej skoly som si nie len ze desiaty ale aj obedy robila sama, kedze do jedalne som nechodila v skole,mama bola workoholic a pracovala bezne aj kazdu sobotu doobeda, takze my ako decka sme cele doobedie upratovali a otec varil obed.. proste bolo nam tak povedane, tak sme porobili, bez frflania, cim skor som spravila, tym skor som mala volno...
na druhej strane moj muz, ktory doma neupratoval vobec, svokra obsakakovala troch uz dosplelych chlapov (2 synovia plus svokor) vyvarala kazdy vecer aby mali stale co jest, aby si svokor mal co vziat do prace na obed, cize kazdy vecer mali nielen teply obed ale aj veceru.. zehlila im este aj trenky,prala, proste robila uplne vsetko.... veceru aj s cajikom nosila muzovi do izby ked som u nich bola na navsteve.. a on to veselo vyuzival.. nemusil ani prdel zdvihnut vsetko mu prislo rovno pod nos.. a to uz mal cez 20. a este nemal problem ju poziadat aby doniesla nieco dalsie...
ked zacal prespavat u nas cez vikend, tak mu do ruksaku potajomky v piatok nabalila pasteky, horalky a rozky aby nedajboze chudak u nas nehladoval... z toho som isla do vyvrtky.. chudak sa hambil jak pes ked to u mna potom vykladal z ruksaku ani nevedel ze to tam ma..
dalsia vec ked sme sa odstahovali do prveho spolocneho bytu, tak mu kazdy den 2x volala, kym bol v praci a potom este aj vecer, ci prisiel v poriadku z prace (cesta asi tak 15 minut autom par km), ked jej nahodou nezdvihol, tak sa urazala, vypisovala smsky ci je v poriadku, potom nas kazdy vikend volala aby sme prisli k nim na obed, to uz muz sa nastval, zatrhol jej to vyvolavanie, ze on nema cas sa s nou v praci vykecavat, a predsa za ten jeden den sa nic take nestane.. to sa jasne ze urazila asi na mesiac.. vysvetlil jej ze mame aj vlastne zaluby a plany na vikendy a nie len vysedavat u nich na obede.. tak to tiez mala co robit aby to prekusla... no postupne si dako zvykla, ale stale je prehnane starostliva, uz aj teraz ked mame syna, tak to zas prehana s nim.. ide ma obcas porazit.. ked chodi ku nam, tak mi chce zehlit umyvat vysavat, uz bola neraz hadka kvoli tomu aby sa mi do domacnosti nemiesala.
ja teda mojmu krpcovi okolo zadku skakat nemienim ked bude vacsi, bude pomahat v domacnosti, uz teraz a to mal len rok a pol mi pomaha vesiat pradlo, vykladat umyvacku, a budem ho viest k tomu ze aj muz v domacnosti ma svoje miesto a treba zene pomoct s domacimi pracami, ze zena nie je sluzka, ci uz matka alebo manzelka... a krasne detstvo nie je podla mna o tom ze deti su obskakovane, ale o tom ze ich dobre vychovame, ze nepresedia cele detstvo doma pred telkou alebo pocitacom, ale ze aj nieco pekne s rodicmi zaziju, ze budu mat na co spominat v dospelosti, kde a co robili s rodicmi..
bohuzial toho mojho tmuza o uz naucit nejde, neznasa vsetko co sa upratovania tyka a som rada ked aspon s niecim pomoze, hoci je to asi tak 1/10 zo vsetkeho co robim doma ja. na druhej strane je to milujuci otec, velmi citlivy, co je tiez vdaka vychove.. no ze by bol samostatny alebo cielavedomi.. to nie.
Pri príspevku od @monika2712 som si spomenula na naše vysokoškolské chaty.. Viaceré moje kamošky (v tomto prípade baby, chalanov sme takých v parte nemali 🙂 ) došli na chatu a začali vybaľovať jedlo, ktoré v tom momente videli prvý krát - nielen že si ho nepripravili, ale ani nenabalili, a teda vôbec netušili, čo si vlastne priniesli 🙂
Mňa občas mrzelo, že ja taký full servis doma nemám, ale keď som odišla na internát a neskôr sama na privat, tak aj keď som nejak extra nevedela variť, vedela som sa o seba aj domácnosť bez problémov vo všetkom postarať..
Vďaka mami! 😉
@nair
Ja poznam zeny, a nie malo, ktore cely zivot obskakovali svoje deti, a ked uz nevladali svojim detom za zadkom behat, aj tak skoncili v "domove dochodcov". Takze neobavaj sa, rodicia nekoncia v starobinci vdaka nizkej miere posluhovania svojim vlastnym detom, ale asi to bude v niecom inom.
Zalezi na vztahu, aky si vybuduju, a ak ma byt zdravy, tak sa zasadne nebuduje na obskakovani druheho. Skor na spolocnej pomoci, spolocnom prezivani casu, mat spolocne konicky, sport, zaluby, spolu sa rozpravat. Ovela viac ma clovek zo vztahu s clovekom, s ktorym moze spolu skocit do fitka, kina, divadla, pokecat na kave, ist spolu s rodinami na dovolenku a ma z toho pozitok, spolahnut sa na pomoc v zavaznej situacii, vediet sa podrzat. Ale to vsetko treba to svoje dieta naucit. A kde si na to najde cas matka, ktora musi sama varit a upratovat plus ma zamestnanie? Jedine tak, ze aj deti zapoji do chodu v domacnosti.
Poznam rodiny, kde matka vsetky domace prace robi za svoje deti, ale nevedia sa spolu ani porozpravat, nevedia ake vzajomne tuzby a zelania maju, co si ten druhy mysli... dieta by sa matke s nicim nezverilo. Tie vztahy su v reale velmi povrchne.

@nair dobrá téma. a čo svokrovia vychovali? 😉