icon

Čo povedať svokre ohľadom našich financií?

11. jún 2020

Kde začat? Mám svokru, má 60r., vitálna veľmi, nebudem rozpisovať, aká je, lebo idem riešiť niečo konkrétne. Od malička vyrastala v blahobyte. Solventní rodičia jej zabezpečili veľkorysý život, neskôr sa aj vydala za podnikateľa. Nikdy nemusela nič ušetriť, mala všetko čo chcela, aj môj muž ju označil za márnotratnú. Lenže sa rozviedla, rodičia umreli. Veľa dostala rozvodom, veľa podedila. Za 10 rokov, čo potom nepracovala, všetko minula. Postavila si väčší dom, v ktorom žije sama. Zariadila si ho pomerne nadštandarne - hlavne dizajnovo. Nestarali sme sa do ničoho, nebol to náš život. Lenže peniaze sa minuli. A tak svokra sa vrátila do práce a zarobí tam +- priemerný plat, možno trochu viac, no tak asi 1300 eur čistého mesačne. Podľa mňa super. Nejaký čas fungovala. Ale ako to už býva, časom sa aj nové veci kazia.
Podotýkam, že ona komunikuje s manželom, ja s ňou veľmi netelefonujem. S ňou sa iba stretávam, podľa príležitosti. No a manžel asi pred pol rokom príde domov a vraví mi, že jeho mama potrebuje opraviť kotol, lebo sa jej pokazil a ona mu vraví že na to nemá peniaze. Tak to zaplatil on asi 250 eur. O 2 mesiace zas potrebuje nejaký prístroj do záhrady, 180 eur. O pár ďalších mesiacov zase čosi - 300 eur. Teraz mu "plače", že sa jej pokazila sušička a kazí sa jej práčka. A potrebuje si dať do servisu auto. A môj muž premýšľa ako to čo najlacnejšie vyriešiť. A mne dochádza trpezlivosť. Vešia mu to na nos, lebo je zvyknutá, že sa o ňu stále ktosi staral. Ako niečo som strpela, ale už som mala niekoľko vážnych debát s mužom doma. Akurát sa jej zastáva, že ona má iný štandard a on nestrpí, aby jeho matka žila skromnejšie, než sa na jej "status" patrí. Aby ste rozumeli, sme 4-členná rodina s 2 menšími deťmi, s celkovým príjmom asi 2200 eur. A vyžijeme v pohode. Ale nie sme milionári aby sme živili zdravú ženu. Mužovi som vymenovala 1000 argumentov, že už s tou charitou stačilo, že pri jej "štandarde" by sme teda my potrebovali príjem aspoň 5000 eur mesačne (1300x4).
No, ideme k nej, a ja som si povedala, že to tam vytiahnem. Viem, aká je, a myslím, že to bude aj tak prd platné, ale aj to musím dostať zo seba von, aj chcem, aby o tom vedela, lebo myslím, že manžel jej zaplatí, ale nepovie jej, ako to zasahuje do našej rodiny.
Tak ak máte dajte tipy, ako na to, či zvoliť len taktiku, že budem u nej vyplakávať, ako si nemôžeme dovoliť niektoré veci, ako nám nevychádzajú peniaze (akože nech si vstúpi sama do svedomia) - lebo aj to už bolo, keď som chcela do bytu záclony, tak muž: ževraj teraz na to nemáme peniaze. Každý mesiac krúti očami, že sme málo ušetrili, totiž ja hospodárim s peniazmi, a myslím, že doposiaľ dobre, ale veru to začínam prehodnocovať - aby som ja šetrila, aby išli peniaze mimo rodiny? A potom tu ešte musím mužovi skladať účty a vyratúvať, kde som čo minula naviac?
Alebo jej mám niečo na rovinu povedať? A čo? Ona je strašne urážlivá. O tom ako bude muž reagovať, radšej pomlčím. Svokra si vôbec neuvedomuje, že má dobrý plat z ktorého sa dá pekne šetriť. Ona v pohode presvedčí samu seba o tom, čo potrebuje. A zakladá to na tom, aký postoj k nej môj muž má. Mám jej povedať, nech si kúpi na splátky? Tak si aspoň trochu uvedomí, že tie peniaze treba aj splatiť, lebo my sme ešte späť nič nedostali, vraj keď bude mať tak vráti. A kedy? Keď zatiaľ len berie? Akože máme čakať, s prepáčením, kým umrie a muž podedí? Čiže toto mám trpieť ešte tak 20 rokov?
Tak babo raď.

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
perdulka7
Odpoveď bola odstránená
missdiva
11. jún 2020

No budem asi za zlu ale podla mna je normalne pomoct rodicom ked potrebuju. A bola by som uprimne velmi stastna, ze pre nu POTREBA neznamena, ze nema na lieky a na zakladne bezne veci ako mnoho inych dochodcov.
Ved raz muz zdedi po nej majetok a ostane tvojim detom. Tak nechapem preco to beries akoze peniaze idu mimo vasej rodiny.
Ale zaroven by u mna nepreslo aby mi muz povedal, ze nemame peniaze na zaclony, ktore chcem a krutil ocami, ze sme malo usetrili.

eva112014
11. jún 2020

@perdulka7 Pozri, keď diskusia prejde z bodu A už do bodu B, je to medzi tými dvoma ľuďmi. A čitateľ (napr. ty) môže obísť, prehliadnúť, zrolovať, nevenovať tomu pozornosť, ak sa mu to nepáči.
Ty si sa zapojila, že kto bude na dôchodok ľuďom, ktorí tie deti nemajú, prispievať.
Odpovedala som ti. Potom píšeš, že načo sem to ťahám. Ako čo?
Že od budúceho roka dajú zvýšenie min. dôchodku deťom na krk. Po slovensky napísané, prispejte deti na dôchodky svojim rodičom. Ak to schvália, iste. I keď teraz už mnohí z nás takto žijú, prispievajú rodičom.
A ako to súvisí s autorkou? Tak, že svokru budú musieť finančne v dôchodku dotovať. Tam už nebude možnosť, že chcem, alebo nechcem platiť. I keď na toto ju už upozorňovali žienky, už vyššie. Aj to si čítala? Ale ona má len 60 zatiaľ a pracuje.
A môžeš dať ty autorke radu teraz. Či už si dala?

eva112014
11. jún 2020

@perdulka7 Prepáč, teraz čítam, že jej si napísala medzitým.😊

simca06022011
11. jún 2020

@eva112014 no ono nechce sa mi to cele čítať 😂 ale zase nie je zlý nápad, ak napr tie 2% mojich odvodov dostanú moji rodičia... Ak by to bolo takéto adresne páčilo by sa mi to 😎 odzrkadlilo by sa im na dôchodku to ze mali deti, keďže teraz sa ide do dôchodku dosť neskoro... Tak aspoň si prilepsia 😁 kedysi moja babka bola doma už ako 54-55 ročná (presne neviem)... A ak by to bolo ako daňový bonus, TJ na spôsob napr poistneho, ktoré sa teraz tiež odráta tak mozno to nevyjde tak zle 😁 ale no nebudú 100ky eur... Ako pri dotovani spotrebičov a domacnosti 😎 ešte nakoniec budem rada ze moja svokra nepotrebuje umývačku ani sušičku 🥰

eva112014
11. jún 2020

@simca06022011 No dobre, ale keby som jej kúpila umývačku v akcií za 400 a vydrží jej to bez opravy aj 5 rokov, tak tých 6 € aj čosi nie je veľa na mesiac.
😂😂😂
A čo keď nevie svokra hospodáriť s peniazmi? 🤣🤣🤣
2 % z tvojich odvodov + mesačne na opravy a potom, aby si bola férová tak aj tvoji rodičia by si zaslúžili čosi. 😁😁😁
Autorka síce nepíše už, ale verím, že toto nebude dlhotrvajúci extrém. Zistí sa, kde je pes zakopaný. Pól roka je aj dlhá doba.
Musím si ju uložiť a potom jej napísať k Vianociam. 😁

hapipa
11. jún 2020

Ach joj je to ťažko. Nehovorím pomôcť rodičom treba, my tiež sme pomohli aj našim, aj svokrovcom, predsa len keď máme tak dáme. Veď koľko aj oni nám. Ale zase všetko s mierou, nepreháňať to.

cacianka
11. jún 2020

.

karolinakr
11. jún 2020
perdulka7
Odpoveď bola odstránená
tykat
11. jún 2020

A nemozete do toho "sektoru" kde je malo ludi ist robit aj vy s muzom? Mali by ste 2600, a mozno aj viac, urcite ste vykonnejsi ako 60r predtym nepracujuca zena.

majusik1304
11. jún 2020

Muža treba spracovať. Svokra vás využíva, my sme 4 a musíme vyžiť z 1300.....poznám to v rodine. Môj oco toto skúšal na mňa, ale povedala som mu rázne nie. A pochopil to.

leskovael
11. jún 2020

Ja by som zvolila povedať to narovinu... Aj ked vieš ze vznikne hadka medzi tebou a mužom, ale ber to tak, že ak ju neprestane takto dotovať budete sa hádať aj tak.. Takže tým že to vytiahneš máš šancu že to skončí, ak je svokra hrdá, hrdosť jej nedovolí pýtať potom od syna pomoc, aspoň podla mňa..

Povedala by som to štýlom že si počula že jej zase treba to a to urobit/zaplatiť...spomenula by som že dva mesiace dozadu ste jej platili niečo iné a vy ste 4ria, že sporis kde sa dá ale vy si nemôžete pomaly dopriať nič a jej platíte opravy ci iné veci Nech to neberie v zlom ale že jednoducho sa to kopi.. spýtaj sa jej ci by ona vedela vyžiť z 2tisic mesačne keby boli štyria v domácnosti.. Priprav sa potom na tichu domácnosť, ale keď to inak nejde, tak to nejde. Ja by som to riskla.

loginexistuje
11. jún 2020

uprimne v tomto pripade normalny rozhovor aj napriamo nefunguje tieto zeny svokry su presvedcene ze vsetci su tu nato aby sa starali o ne
a nie o manzelky ci deti atd
jedine je urobit poriadok s muzom a poriadok s financiami prevezmi nad nimi kontrolu a nebude jej mat co dat

cacianka
12. jún 2020

@karolinakr chcela som napisat, ale stihla som iba bodku, vybijal sa mi mobil.a ako
@perdulka7 pise

cacianka
12. jún 2020

Svokra je asi bohyna na vysostiach, splnit vsetky priania....
Ona nevie absolutne hospodáriť, rozhadzuje na vsetky strany a potom vyciciava syna a jeho rodinu.problem je vsak v synovi - absolutne nekriticky plni ocakavania prikazy a zelania matky, nehladi na svoju rodinu.som zvedava ci by vam kupila nieco ked sa pokazi...
Skus su svoj plat odkladat bokom.....

ovaaa
12. jún 2020

Ved nech si preda "vilu" a ide do mensieho.

autor
12. jún 2020

@eva112014 Ano, moj manzel bol tiez za slobodna rodicmi dotovany, robili to dobrovolne z vlastnej vole, a z vyrazne ineho prijmu. Ale to sa netyka mna, a teda nasho manzelskeho zivota.
Pre vysvetlenie - je ine, ked niekto kto zarobi 20 000 eur mesacne, a kupi pracku za 500 eur (to je akokeby som ja z 1000 eur zaplatila niekomu 25 eur), a ine, ked my, z prijmu 2200 mame platit niekolko stoeurove vydaje niekomu, kto minul za svoj zivot tolko penazi, kolko ty ci ja nezarobime ani za dva zivoty.
Naozaj nepotrebujes vediet "cely pribeh". BTW. vsetko dotoval otec, podnikatel. Ona nedala do biznisu nic, vsetko minula. Vzdy. Presustrovala za svoj zivot mozno aj milion eur, a je to tvoja vec, ci veris alebo neveris. ja tu teraz riesim konkretny problem.
Inak zvysok si si domyslela, napriklad s tym domom, kde si dosla na to ze zdedila 60 rocny stary dom z ktoreho nemohla postavit novy?

@simca06022011 Ale ano, ked predala dedicstvo, doniesla detom tablet za 500 eur. Opät jej dobrovolna vec, o ktoru sme neziadali - ci uz chcela robit granta, alebo to je jej povaha, rada mina, akokolvek, alebo si cistila svedomie, co ja viem 🙂

Ja sa tym padom necitim zaviazana, ale manzel evidentne ano.

autor
12. jún 2020

@snowflake07 Ale viem, ja zarobim 500 cisteho, mozno aj preto manzel ma pocit vacsieho slova o peniazech. Ale tak som si vedoma, ze mam podpriemerny plat, a ze bratislavsky priemer je niekde okolo tych 1100 eur, mozno teda v hrubom, neviem presne, ale ano, je to usmevne, chcela som byt velkorysa, a nenapisat ze zaraba dokonca nadpriemerne.

korunka1
12. jún 2020

Skús mu vysvetliť, že jeho viazanosť voči matke skončila nielen Vašim sobášom, ale hlavne jej spôsobom hospodárenia. Je rozdiel dotovať niekoho, kto je na tom fakt finančne zle ako niekoho, kto peniaze má, len sa nevie zmestiť do kože. Ja by som to spravila aj za cenu drsnej hádky.

autor
12. jún 2020

@katarinka89 ja som bola skromna.

@karolinakr Moj argument manzelovi. Pekne som mu to "spocitala".
@simca06022011 Aj toto som mu povedala - vraj to je ponizujuce pre matku a nebude to robit. Proste kazdy argument je dobry.
Aj z otazkou, co bude ked bude 100% na dochodku? KOlko sme doteraz nasetrili detom? Fakt vsetko som povedala.
A co sa mam rozviest, ked s nim neviem pohnut? 🙂
Ja uvazujem ako tu radite, ze minat sebe a detom viac, len nie som stavana na ten stres od manzela, ze kde su peniaze, preto sa poznam ze treba to riesit inak.
@zuzkaz91 joj ale to ona zase povie, ze aby zarobila aspon to, tak robi od rana do noci.
@hettinka Ano, poviem na rovinu, ze nemame. A nic vysvetlovat.
@simca06022011 Presne tak, aj toto som vravela muzovi, jeho babicka, ked ovdovela, dovteda zvykla vozit sa autom, proste presedlala na bus a hotovo.
Viete, museli by ste tu manzelovu mamu aj vidiet, ja myslim, ze by ste si potom urobili komplet obraz, ale tak dobre, vsak kazdy sme nejaky.

@jaskolka Ja ale proste asi neviem, ako mam s tym muzovym argumentom seknut, uz ma nic nenapada. Ja chapem, ze kotol jej dal opravit aby neumrzla a mala teplu vodu, a auto preto, lebo sa o nu boji, ale tak aj vtedy som mu povedala, ze ale ona ma sama zodpovednost za svoj zivot a mne to pride tak trochu ako jej manipulacia, proste vyplakavat, ved aj za tu roboru vyplakava, ako sa nadre od 7 do vecera v praci a mizernych 1300 zarobi (no jasne ked sa porovnava s ex, ktory bez VS zarabal take palky a ona vzdelana zarobi almuznu)
@hettinka Ja tie telefonaty pocujem 🙂

@eva112014 To je uz skor praca pre psychologa, preco sa citi zaviazany a velmi neverim, ze sa to da zmenit.

autor
12. jún 2020

@oli18 Ale ona veri tomu, ze toto a toto musela kupit. MA doma niekolko sad tanierov, exkluzivnych, hranatych, priehladnych, cervenych a modrych - mozno aj trpi nejakou poruchou ze sa musi takto obklopovat aby sa citila hodnotna, aja neviem, ano je to nepochopitelne.

@eva112014 Zaraba okolo 1300, ci uz to je jeden mesiac 1100 a druhy 1400. 🙂 Ano postupne sa jej to zacina kazit. Postavila novy dom, kupila zhruba naraz vsetky veci, kazda z nich ma teraz ak dobre pocitam asi 6 rokov, zacinaju sa kazit podla toho ako casto ich pouziva. Kym mala svoje neminute prachy, tak sa riesila sama. To je clovek, ktory nechape, ze zijeme z toho, co zarobima a nie z toho, co nam da niekto iny. Bola som osobne svedkom ako raz vtedy este manzelovi povedala, ze potrebuje kupit nove uteraky a on vytiahol penazenku a hodil jej na stol 700 eur!!! Vtedy cela moja vyplata v hrubom. No fakt ja nepotrebujem pocuvat od takeho cloveka vyplakavanie, ako ona s VS zaraba malo, ako ona ma obrovske vydaje...

A este vlastne zaujimave je, ako to prebieha, ona vlastne nepyta, ona place a moj muz sa angazuje, ze to vyriesi.
@basska_b Ano, tiez sa snazim k tomu stavat, ze kasli na to, nezmenim to, ale tak aj tak, hneva ma to, deti si okradam vlastne, ale aj seba, lebo potom uz na zaclonky neni. Ale asi mu budem musiet taketo dusno s peniazmi urobit viac a potom ho dobre s prepacenim pretrtkat, aby sa nepriklonil na mamkinu stranu.

simca06022011
12. jún 2020

omg, vypytaj si ty na nove uteraky.. potrebujes. A okamzite... aj obliecky, zavesy.. a nech ti neda... nuz ja by som si to isla kupit okamzite, ani minutu by som nevahala. Lebo tu ide o to, ze ak si nekupis ty, dostane to svokra... a bude sa hadat s tebou manzel? Ved investujes do VASHO byvania. Ak sa mu nepaci, mozes aj rodicom svojim prispiet, to bude tak 50:50 ;)

autor
12. jún 2020

Dala by som Vam lajky ale nejde mi to, tak aspon sem tam odpisem.

korunka1
12. jún 2020

anonym....amen, tma
Nemáš niekoho z príbuzenstva, kto do toho vidí a vedel by to vysvetliť tvojmu mužovi?
Veď to bude masaker, keď pôjde na dôchodok

karolinakr
12. jún 2020

Hrozné

autor
12. jún 2020

@korunka1 Bohuzial. Ona mi zasiahla aj inym sposobom velmi zle do manzelstva, ked sa manzel znova postavil na jej stranu, bola z toho vtedy priserna hadka, a vtedy sa ma moja rodina zastala ale zaroven teda moj manzel uz neberie na vedomie nazory mojej rodiny a ani ich do toho nechcem tahat. Ale to je uz iny pribeh.

luccija
12. jún 2020

Svokra je dama a potrebuje všetkým ukázať ako zvláda život aj bez bohatého muža.To, ze sa obklopuje vecami, ktoré nepotrebuje, kupuje z roztopase len, aby mala je choroba.Nieco si nahradza.S mužom nepohnes a s ňou tiež nie.Budes to mať ťažké, keď pôjde do dochodku

karolinakr
12. jún 2020

Na uteraky 700€ ? ona si fakt žije na vysokej nohe.Práve som sa vrátila z Pepca utierky 2.50€ a celkom pekné.Inak v Kauflande mali zlacneny L'oreal na vrasky krem za 5.50€.Ked človek chce, vie nakupiť aj pekne a lacno Tvoja svokra mi pripomina z relacie na Joj Dom pre milionarov. Tam sa tí ludia pohybovali v cifrach 400 000€ a vyšsie.. Nech si spravi kurz realitneho agenta a predava byty pre hornych 10 000..Bude mať z čoho financovať svoj nákladný život.