icon

Čo povedať svokre ohľadom našich financií?

11. jún 2020

Kde začat? Mám svokru, má 60r., vitálna veľmi, nebudem rozpisovať, aká je, lebo idem riešiť niečo konkrétne. Od malička vyrastala v blahobyte. Solventní rodičia jej zabezpečili veľkorysý život, neskôr sa aj vydala za podnikateľa. Nikdy nemusela nič ušetriť, mala všetko čo chcela, aj môj muž ju označil za márnotratnú. Lenže sa rozviedla, rodičia umreli. Veľa dostala rozvodom, veľa podedila. Za 10 rokov, čo potom nepracovala, všetko minula. Postavila si väčší dom, v ktorom žije sama. Zariadila si ho pomerne nadštandarne - hlavne dizajnovo. Nestarali sme sa do ničoho, nebol to náš život. Lenže peniaze sa minuli. A tak svokra sa vrátila do práce a zarobí tam +- priemerný plat, možno trochu viac, no tak asi 1300 eur čistého mesačne. Podľa mňa super. Nejaký čas fungovala. Ale ako to už býva, časom sa aj nové veci kazia.
Podotýkam, že ona komunikuje s manželom, ja s ňou veľmi netelefonujem. S ňou sa iba stretávam, podľa príležitosti. No a manžel asi pred pol rokom príde domov a vraví mi, že jeho mama potrebuje opraviť kotol, lebo sa jej pokazil a ona mu vraví že na to nemá peniaze. Tak to zaplatil on asi 250 eur. O 2 mesiace zas potrebuje nejaký prístroj do záhrady, 180 eur. O pár ďalších mesiacov zase čosi - 300 eur. Teraz mu "plače", že sa jej pokazila sušička a kazí sa jej práčka. A potrebuje si dať do servisu auto. A môj muž premýšľa ako to čo najlacnejšie vyriešiť. A mne dochádza trpezlivosť. Vešia mu to na nos, lebo je zvyknutá, že sa o ňu stále ktosi staral. Ako niečo som strpela, ale už som mala niekoľko vážnych debát s mužom doma. Akurát sa jej zastáva, že ona má iný štandard a on nestrpí, aby jeho matka žila skromnejšie, než sa na jej "status" patrí. Aby ste rozumeli, sme 4-členná rodina s 2 menšími deťmi, s celkovým príjmom asi 2200 eur. A vyžijeme v pohode. Ale nie sme milionári aby sme živili zdravú ženu. Mužovi som vymenovala 1000 argumentov, že už s tou charitou stačilo, že pri jej "štandarde" by sme teda my potrebovali príjem aspoň 5000 eur mesačne (1300x4).
No, ideme k nej, a ja som si povedala, že to tam vytiahnem. Viem, aká je, a myslím, že to bude aj tak prd platné, ale aj to musím dostať zo seba von, aj chcem, aby o tom vedela, lebo myslím, že manžel jej zaplatí, ale nepovie jej, ako to zasahuje do našej rodiny.
Tak ak máte dajte tipy, ako na to, či zvoliť len taktiku, že budem u nej vyplakávať, ako si nemôžeme dovoliť niektoré veci, ako nám nevychádzajú peniaze (akože nech si vstúpi sama do svedomia) - lebo aj to už bolo, keď som chcela do bytu záclony, tak muž: ževraj teraz na to nemáme peniaze. Každý mesiac krúti očami, že sme málo ušetrili, totiž ja hospodárim s peniazmi, a myslím, že doposiaľ dobre, ale veru to začínam prehodnocovať - aby som ja šetrila, aby išli peniaze mimo rodiny? A potom tu ešte musím mužovi skladať účty a vyratúvať, kde som čo minula naviac?
Alebo jej mám niečo na rovinu povedať? A čo? Ona je strašne urážlivá. O tom ako bude muž reagovať, radšej pomlčím. Svokra si vôbec neuvedomuje, že má dobrý plat z ktorého sa dá pekne šetriť. Ona v pohode presvedčí samu seba o tom, čo potrebuje. A zakladá to na tom, aký postoj k nej môj muž má. Mám jej povedať, nech si kúpi na splátky? Tak si aspoň trochu uvedomí, že tie peniaze treba aj splatiť, lebo my sme ešte späť nič nedostali, vraj keď bude mať tak vráti. A kedy? Keď zatiaľ len berie? Akože máme čakať, s prepáčením, kým umrie a muž podedí? Čiže toto mám trpieť ešte tak 20 rokov?
Tak babo raď.

Strana
z8
autor
15. jún 2020

Manzel ma jednoznacne nejaky psychicky problem s matkou. A uricte komplikovany. Medzi inym evidentne potrebuje udrzat v rodine ten standard, ktory zabezpecoval VSETKYM jeho otec - mozno sa mu potrebuje rovnat.
@1gabriela13 Mozno presne o tom ide, ze vsak hadam jedneho dna to manzelka akceptuje a prestane to riesit a da pokoj. Ja tiez si vravim, naco doma mutit vodu, je to vycerpavaju, aj ked nespravne - lenze presne o to im ide, aby si dala pokoj - a PRINCIP?

@etnatn Bolo to tazsie, neboli sme tam sami, niektore veci sa mi vobec nepodarilo otvorit. Hovorilo sa skor vseobecne. Povedala som, ze treba si z platu odkladat, ze ani my nevychadzame, nemozme si kupit vzdy co potrebujeme, ze plat ma dobry, ze ja som sama zila z vyrazne mensieho a zmestila som sa. Ona sa samozrejme snazi si setrit. Zaklincoval to manzel, ked pred matkou povedal, ze to je malo a hotovo. To staci na to, aby to cele stratilo vyznam.
Ale tak ja som ani neocakvala ze to vyriesim na posedenie, o toto mi presne islo a budem to vytahovat pokazde ked tam pojdem.
Doma som este potom riesila taku kravinu, ze som sa fakt blbo citila, ked jeho mama serviruje pravu svieckovu, a my jej davame peniaze. Samozrejme sa jej zastal, ze vsak to robi pre nas, a aspon mala radost.

1gabriela13
15. jún 2020

@loginexistuje tak potom vieš o com píšem. Konfrontovala som ho viackrát, ale vždy z toho bola hádka, keď už svokra pristúpila nato ze okej mame sa presťahovať do mužovho bytu tak ešte ziadala aby sme jej vyplatili nábytok co tam kúpila a elektroniku. Proste na hlavu. Pritom my tieto veci mame takže stačilo to len presťahovať, a keď sme jej navrhli že nech si teda tie veci co tam kúpila zoberie tak sa jej to už nepozdávalo,ze však ona ich kam ma dat. Ze mame to radšej vyplatiť. Lebo však ešte aj z toho chcela mať peniaze. A potom mi vypisovala smsky a boli z toho len konflikty tak som to už neriešila. Ja sa konfliktom radšej vyhýbam a hlavne z takými ľuďmi, ktorím sa nedá nijak vyhovieť lebo vo všetkom hľadajú chybu. Tak nakoniec to ajtak skončilo tak ze sa ani neodzdravi a vidíme sa cca 4x ročne. O vnučku záujem nejavia, dcéra ich vola ujo a teta lebo však ich poriadne ani nepozná. A ja som po tých všetkých snahách to už vzdala aby som s niekym nasilu vychádzala. Nech si teda majú dom aj byt a nech sú spokojní.

1gabriela13
15. jún 2020

Ved o tom im ide jasne. Aj to dosiahli. Lebo keď som sa nad tým zamyslela tak čo by to spôsobilo ak by som to neustále riešila? Hádky, konfrontácie a nakoniec rozvod. A manžel je fakt ze dobrým manželom a otcom, nemám čo vytknúť, je taky ako keď sme sa spoznali, o dcéru sa az nadštandardne zaujíma, Stará sa o ňu aj o mňa a kvôli chorim ľuďom sa mi nechce rozbiť manželstvo a pripraviť dcéru o kompletnú rodinu. Radšej si žijem v 1izbaku a kašlem na nich.

ayanamirei
15. jún 2020

@1gabriela13 a o teba sa ako stara ? tak, ze ta necha v 1izbovom byte, kym rodicom financuje celorocne 3izbak ? A ze vlastnej dcere nedopraje svoj priestor a svoju izbicku, tak sa stara ? Prepac, ale takto laska a starostlivost nevyzera ... Neviem ako ste na tom s tymi majetkami - ze oba byty vlastni len muz a vlastnil ich aj pred svadbou ? Alebo je niektori z nich vas spolocny ? Dcerka za chvilku vyrastie, bude chciet zavolat aj kamaratky na navstevu , mozno by si chcela aj druhe dieta (dat dcerke surodenca), to m absolutne v 1izbovom byte nevychadza ☹ my mame traja 3izbak a kludne by som brala aj 4, niet nad to mat svoj priestor.

1gabriela13
15. jún 2020

@ayanamirei ja som sa už rok prestala znervoznovat na jeho byte a jeho rodicoch. Ale inak máš pravdu,uznavam. Ide len o to ze medzi nami konflikty nebyvali a nie sú len kvôli tomuto boli. To je jeho byť ktorý si kupoval ešte keď sme neboli spolu. Napokon sme sa rozhodli ze si postavíme vlastný nakoľko pozemok mame.

katarinka89
17. jún 2020

To bola chyba, že si bola skromná....

simca06022011
18. jún 2020

@1gabriela13 ja by som ten väčší byt zobrala a spotrebiče a nábytok by som jej dala. Tam nie je čo diskutovať, vôbec by ma jej reči o tom, kam to ma dat nezaujímali, nech aj na smetisko.. To si ale musí vyjasniť s nimi syn. Nesúhlasila by som financovať veľký byt, kým my sa tlačíme v 1izb... Vzťahy sú aj tak na nič, čiže nezískali ste nič... Tak by ste aspoň boli vo väčšom. Co na to muž, že sa ti ani ne pozdraví a on im bývanie financuje?

janickacrazy
18. jún 2020

@1gabriela13 no fakt sa ti čudujem, keby ste mali druhé dieťa tak sa budete ako tlačiť v 1izbáku, ked tvoj muž má vlastný trojizbák? to je fakt choré a tvoji svokrovci sú teda pekní sebci, že im to neni trapné

1gabriela13
19. jún 2020

@simca06022011 povedal to svojej mame ešte predomnou že aké to je správanie že sa ani neodzdravi že aj dcérka tam je a ze ako si to predstavuje že aj dcéra bude vidieť toto jej správanie. A ona na to nič nepovedala, ignorovala to a smiala sa. Ale ja to ani neriešim, lebo ona je chorý človek, chodí ešte dodnes ku psychiatrovi.

1gabriela13
19. jún 2020

@janickacrazy neplánujeme druhé dieťa. Ale písala som aj vyššie že budeme stavať rodinný dom. A áno sú sebci, ale to sa nie je čo čudovať. Svokra predala byť svojej vlastnej mame, ktorej dala podpísať kúpnu zmluvu, čo ani nevedela čo podpisuje a potom ju supla do domova dôchodcov, podotýkam že bola mobilná a pri zmysloch, len nevedela po slovensky a všetky papierovacky vybavovala svokra a ona jej vo všetkom dôverovala. Takže ja čakať od nej nič nemôžem.

oli18
19. jún 2020

@1gabriela13 uz si vysla z anonymity😀?

1gabriela13
19. jún 2020

@oli18 z akej anonymity?

Strana
z8