icon

Čo robia muži, keď sú sami doma?

7. nov 2024

Možno zaujímava otázka no zarazilo ma že môj nerobí skoro nič. Som doma tento týždeň keďže našu kanceláriu prerábaju a mala som možnosť vidieť čo "robí" môj mužík. Má poobednú, ráno ledva vstane o ôsmej, hneď si zapne telku. Potom sa pomota chvíľu na dvore potom zase telka pokiaľ nepôjde do práce. Medzitým tuka do mobilu hrá hry a šomre že poobedne sú za trest. Cez nočnú to isté že nočné by mali zrušiť. Ja som bola doteraz v domnení že on keď je sám doma tak aspoň niečo robí ale vôbec nič. Ja som tiež robila na smeny a cez poobednú som ráno navarila upratala aj do záhrady som stihla ísť porobiť. Cez nočnú to som spala do obeda a do večera bolo ešte kopa času porobiť si povinnosti. Teraz máme 2 deti, ja ráno utekám do škôlky školy potom do práce. Po práci zas vyzdvihnúť deti, ísť domov navariť, so starším úlohy spraviť, kuchyňu spratat atď atd. Potom zobrať deti von aby sa vybehali. Večer sprcha deti dať na poriadok, čítať si na dobrú noc a uspať ich. Stále ten istý kolotoc.
Manžel nepomáha skoro nič, zahrá sa s deťmi keď má náladu. Vždy mi povie že on je unavený z práce že potrebuje si oddýchnuť.

h2
7. nov 2024

A čo, že veľa rodín takto funguje? Preto je to v poriadku?! Tebe to vyhovuje, robiť zo seba otroka na úkor pohodlia niekoho iného? Takto vyzerá láska?!

daniela1911
7. nov 2024

Je mi ľúto detí. Vstávať 5:30 🤯 a to sú ešte slabí jedáci? Kedy po ne prídeš? 15:30 alebo ešte neskor? No chudáci. O pol 6 nevstavam ani ja.
Otec roka. Okrem napr manžel.

minenkak
7. nov 2024

Autorka ja sa chcem opýtať,prečo všetko robíš

qwert87
7. nov 2024

Och, ľúto mi je tých detí tak skoro vstávať a pritom by nemuseli. To mu nie je blbé, ze on si ráno spinka a deti tak skoro vstávajú?
Môj muž robí tiež na 3 zmeny. ALE. Keď ma nočné a poobedne vodí deti do škôlky, školy vždy len on. Máme ich 3. Keď ma nočné a ranné tak ich aj berie, nech idú domov medzi prvými. Ja ich beriem len keď ma poobedne, piatky kedy končíme skor a keď mam Ho je vystrajanie aj preberanie na mne. Porobi okolo domu, keď treba ide po nočnej so synom na logo naobed keď sa trochu prespi. Variť nevari, ale varím ja, tiež je jeden syn slabý jedak a obedy si nosime do prace. Učenie s deťmi je na mne, on na to nemá trpezlivosť, ja som s tým v pohode. Pradlo sam neoperie, ale mi aspon nalozi pracku co mu nachystam a kym pridem mam to vysusene, mozem si to poskladat do skriň. Monterky si dava prať sam. Viem, že kolkokrat keď je doma sam si pozrie telku, počítač. Nemám s tým problém, keď mi inak pomáha. Určite si sadni s muzom a preberte to

1ryba
Odpoveď bola odstránená
pralinka25
7. nov 2024

tychto tem som tu citala tiez uz stovky. a vzdy mi to vyrazi dych a prenesie ma v case 100 rokov dozadu. a ze otroctvo je zrusene,

anna_anicka83
7. nov 2024

@h2 Asi jej to vyhovuje. Ja nechápem, ako sa dá k niečomu takémuto dospieť. Nechápem. Môj muž je celý víkend v čudu, docestuje v pondelok o druhej ráno a aj tak ide s dieťaťom do škôlky a to je ešte s jedným na MD. Uvarí obed (aj pre mňa), ide s nim von a potom si spolu ľahnú na obed spať🙂Záhradu a vonkajšok u nás ja neriešim vôbec. Ale podľa mňa je to chyba aj tej ženy, že sa nechá do niečoho takéhoto vmanévrovať. Nejde do škôlky, lebo spi do ôsmej. Čiže radšej budem ja vstávať o štvrtej, aby som všetko nachystala, deti chúďatá o 5.30, lebo pán sa nezobudí? Choré.

euka210
7. nov 2024

scasti to poznam...ale az taky lenivec nie je...aj moj vie byt vecer ci poobede na mobile kym ja musim riesit deti, co ma niekedy nastve a poviem mu, aby mi pomohol. Ale beriem aj to, ze moj ma tazku fyzicku pracu a uz 40+ a nie 30r ked vladal ovela viac. Ked ma rannu, vstava o pol 5, ale cestou z prace okolo 15h berie deti zo skoly, ked boli male, tak zo skolky bral. Ale o 20h je unaveny a ide uz spat...v zime duplom...pocas roka mame vela prace okolo domu, zahrada, zvierata, takze vtedy ide z prace do prace, ja riesim deti a on co treba technicke chlapske veci. Ked ma poobednu, tak pride o 22.30 a urcite od neho nechcem aby bral rano deti do skoly, ked to robim ja a cestou nakupim a potom idem do prace. Ked boli deti skolkari a mali sme trucove dni s jednym synom, tak tam mi rano veru pomahal, lebo syn sa vyzuval a zobliekal a manzel zobral pod pazuchu a ide sa 🙂 V tomto on je prisnejsi, ja skor detom ustupim.
V domacnosti nerad pomaha, varit nevari nikdy, s detmi sa hral ked boli mensie, teraz pomaha s matikou.
A preco mu je zime...hmm...mozno ma nejaky zdravotny problem...u nas som ja ta uzimena. Zima byva aj pri unave...ja na sebe citim, ze ked som uz unavena koncom tyzdna, tak mi vecer byva viac zima.
Treba to vyriesit rozhovorom co preco, ako atd...aby boli vsetci spokojni v rodine.
Moj ma teraz poobednu a ani nevie ako uz je piatok...cely tyzden s niekym "behal"...so svokrou k dr, so sebou, so synom na logopediu a dnes zase k dr.90km tam a spat a rovno siel do prace. Zajtra sa konecne vyspi a oddychne.

babydesire
8. nov 2024

Odpoviem na otazku, ostatne som len preletela ocami..moj muz vzdy nieco robi (vacsinou by som bola rada, keby radsej nic nerobil) 🙈 Ked vesal pradlo tak halabala, to iste ak da vetrat periny, ked umyva riad, tak ho necha v odkvapkavaci, ked vylozi nakup, tak si niesom ista kde co dal..ale nie, on mi pomaha,,to len ja chcem mat vsetko po svojom a sama 😅😂

autor
8. nov 2024

@mamutka O 15tej keď končím v práci chodím pre deti a normálne takto chodia deti pracujúcich rodičov do škôlky a školy veď preto vymysleli rannú družinu pre rodičov čo chodia do práce lebo inak by nestíhali.
@mikadooo Zo začiatku som mu to hovorila x krát či by nezobral deti do škôlky a školy, no žiadny záujem. On ani nepozná učiteľky ani na vystúpenia do škôlky školy nechodí deťom. Ani ich doktorov nepozná kam všade chodím s deťmi.
@spanielka44 A je nás určite viac čo chlapi nám doma nepomáhajú.
@ruzovakrava Jemu musím stále všetko pripomínať. Jeho otec bol takýto vôbec nepomáhal doma všetko robila jeho mama. Ale teraz po rokoch sa to otočilo svokor robí všetko upratuje aj varí a svokra len oddychuje. Možno aj môj po rokoch sa zmení a vymeníme si roly ktovie.

katkazuz
8. nov 2024

Milá autorka, zrejme máš doma lenivca, ktorý robí to čo videl doma. Je možné, že má aj zdravotný problém- štítna žľaza, málo železa, chronická únava,
depresia?
A zrejme aj citovo stráda, keď mu nevadí, že vlastne s deťmi netrávi žiadny čas, nevidel ani jedno vystúpenie v škôlke, nezoberie ich do škôlky on, aby nemuseli tak skoro vstávať. Smutné.
Skúsila by som ešte úprimný rozhovor- a porozmýšľala o tom, že by sa predal dom aj so záhradou, lebo vlastne si jediná, ktorá sa ide zodrať a on je vám vlastne len na “okrasu”

lujza123
8. nov 2024

Problem je v tebe, v tvojom nastavení. Predstav si ze by ti mal pribudnúť doma ďalší takýto spolubyvajuci co by len ležal na gauči a musela by si sa o neho starať.
Pripadne kolegyňa v práci, ktorá by len sedela s mobilom v ruke a všetku jej pracu by si musela robit za ňu.

Tolerovala by si to ? Verím ze nie, rýchlo by si narobila s nimi poriadky, prišlo by ti to nespravodlivé a mala pocit ze ta zneužívajú

. Tak prečo to všetko robíš za manžela? Odpovedz si sama, prečo považuješ svojho muza za niekoho kto nedokáže umyť riad, nevie ošúpať zemiaky, nevie vyzdvihnúť deti zo skolky….Je nejaký mentálne či fyzicky postihnutý ze by nedokázal spraviť takéto jednoduché úlohy?

To sú všetko malé detaily z ktorých je poskladaný váš život. Tisíce malých každodenných situácii kedy sa tvojmu mužovi nechce tak to spravíš automaticky za neho, ani ta nenapadne ho požiadať o pomoc, niečo od neho chciet.
Sám od seba sa nezmení, to by si sa musela zmeniť v prvom rade ty

stanulienkat
8. nov 2024

Boze...preco si zeny toto samy sebe robia?????? Zbytocny clen domacnosti. Ved by si mala menej roboty bez neho.

mikadooo
8. nov 2024

Ako som vravela - to je môj návod v mojom vzťahu. Ja neviem čo zafunguje u vás 🤷🤷🤷. Tiež poznám také ženy a chlapov, tiež to tá žena tak obhajuje, že toto nefunguje, hento nefunguje. Ja nie som poradňa. Treba sa zamyslieť, čo chceš ty a ako to dosiahnuť. Či trieskať vrieskať, byť otravná, naopak byť milá a nežná, atď atp., my ti v tomto nedokážeme pomôcť, to je na tebe a na ňom. Jasné že môžeš mať aj ignorantské hovado, prípadne ty si príliš submisívna a on vie, že vždy to spravíš tak ako si to robila x rokov predtým. Ono, cesta je vždy, len ju treba nájsť... Ale fakt konkrétnu cestu musíš nájsť len ty sama a jednoznačný návod ti to nikto nedá. Plus, po vyjadzených cestách je to najkomfornejšie (tzn. nič nebudeš meniť, lebo náhodou by bol muž nespokojný). Ináč, rozmýšľala si nad tým, že mu je zima preto, že sa nehýbe celý deň? Čiže tým, že by si vyriešila jeden problém, vyriešil by sa aj druhý.

teki1
8. nov 2024

Keby zrazu ten muž zmizol,ani by si si nevšimla,keď už teraz robíš všetko sama,teda okrem toho špinaveho riadu.😉

sense
8. nov 2024

Ono je to jedno čo robia naši muži keďže tebe vadí že to tvoj nerobí. Ja síce nemám manžela len partnera ale keď ma poobednú záleží do kedy bol v práci a kedy ide do práce. Ak na 12 tak toho moc nestihne, ale stihne aspoň očistiť mačkám, navariť si, nakúpiť alebo kúpeľňu očistiť. Ak ide neskôr tak aj povysávať, prípadne si ide zabehať.ak vie že príde moja dcéra cez obed domov vie že 12.00 musí byť obed na stole keďže poobede ide opäť do školy. Keď bola mladšia a ja som bola už v práci vstal o pol siedmej ,nachystal raňajky a vystrojil ju do školy.
Napíš mu zoznam čo má spraviť , nie všetko naraz stačí každý deň niečo. A teda prepáč to čo je za otca že radšej nechá deti nech sú prvé v škôlke aj keď nemusia

lujza123
8. nov 2024

A nie, nežijú tak všetci. Aj v tých rodinách s tradičnou deľbou prace (a takých poznam tiez dosť) robia obidvaja, starajú sa o seba navzájom aj o svoje deti

U vas chyba láska. Tebe chyba láska k sebe samej, k svojmu oddychu, svojim koníčkom, nevieš si nastaviť hranice, necháš sa zneužívať a nic s tým nerobíš, povieš si ze tak to ma byt, tak to majú všetci. Nie, nemajú

A naopak tvoj muž ma tej sebelasky za vas obidvoch. Miluje iba seba, svoje pohodlicko, oddych a úplne vedome vyciciava teba. Ma ta totálne na háku, rovnako aj deti, ste len taký doplnok, len taká kulisa jeho pohodlného života. Iba berie a nedáva nic.

adrianasmolko
8. nov 2024

ahoj
presne ako pisali vyssie luto mi je nsjviac deti ze musia tak skoro vstavat aj ked by nemuseli
viem ake to je aj nase tak vstavaju lebo dochadzame do skolky aj skoly 25 km kvoli praci
u nas sa to inak neda ale prepac tvoj muz je obycajna lemra lemrava zeby sa dospely chlap nevedlel prak krat za tyzden premoct a odniest deti do skolky tak to sorry je to blb
ja taham par krat do mesiaca 24 hodinovu ( z toho odpocinok je 4 hod) zmenu a ked pridem domov neidem spat normalne fungujem tak isto moj muz
a to ze deti placu mozno by bolo lepsie keby sli s nim nebolo by im tak luto ako za tebou
nam dokonca v skolke hovorili ze ak su deti naviazane na mamu je lepsie ked ich vodi otec
na tvojom mieste mu oznamim zajtra beries deti ty
priprav mu veci nastav budik nech si poradi
drzim palce

autor
8. nov 2024

@h2 Akého otroka veď to robím aj pre seba starám sa o svoju domácnosť a svoje deti. Upratujem aby sme mali čisto varím aby sme mali čo jesť atď atď.
@daniela1911 My sme si už zvykli na taký režim. Ja vstávam o 5tej ešte pred deťmi a poobede o 15 hod koncim v práci a 15,10 som už v škôlke a potom v škole.
@qwert87 Aj ja varím preto lebo si nosím do práce obed. Veci do práčky nahadze môj sám to nemusím ho naháňať, kamošky majú mužov že všade pohadzane špinavé na zemi a ony hľadajú a zbierajú.
@katkazuz Záhradu nemáme len na okrasu porobi tam aj manžel ale musím ho do všetkeho tlačiť.
@lujza123 Nie nemá žiadne postihnutie je zdravý max čo mu je stále zima a nechce sa mu teraz v dupľom nič robiť. A nerobim nič také pre manžela veď varím a upratujem hlavne pre seba a pre deti aby sme nežili v svinciku, že ich vozím a vyzdvihujem zo škôlky a školy to tiež robím pre deti aj že sa a nimi učím a čítam im rozprávku večer uspim ich to tiež robím pre deti. Veď to je dá sa povedať úloha matky starať sa o deti a domácnosť nie.
@stanulienkat Ako menej roboty bez neho? Variť a upratovať robím aj tak a o deti sa starám tiež. Veď to je normálne
@mikadooo To som mu povedala že býva mu zima preto že málo sa hýbe. Ale neviem čím to bude možno je len zimomravny. Ja mám radšej jeseň a zimu a ešte jar, neznášam leto keď je dusno a horúco. On zas v lete ožíva.
@lujza123 Čo mám v okolí kamarátky každá to má takto aj ešte horšie. A deti vždy vozí žena do škôlky školy aj učí sa s nimi lebo žena má viac trpezlivosti vysvetľovať. Aj u nás v škôlke škole stretávam vždy len mamičky čo chodia nosia deti. Tak asi to je takto zaužívané a normálne.
@adrianasmolko Mne hovorila učiteľka že to je normálne keď deti plaču ráno v škôlke vraj niektoré ťažšie zvykajú na škôlku. Ale už to je dobre už si pomaly zvykli. Ja chápem že je to stres pre dieťa keď musí chodiť do škôlky a predtým boli len doma so mnou.

katkazuz
8. nov 2024

Aha, takže je vlastne všetko OK 🙂

mamutka
8. nov 2024

Len ho obhajuješ, ale je to lenivý smrad. Ranná družina je pre deti vyťažených rodičov, ktorý musia veľmi zavčasu do prace, to nefunguje pre to, aby nejaký povalac mohol vyspavat svoju lenivosť.
Ako vazne, on ti povie vonku pri robote, že je zima a ty cusis a robis??? Pri robote by sa zahrial, to sa neboj. Ale tak keď chceš byt slúžka, ok. A zase sa ďalšie deti naučia, že chlap je chránený druh, nikdy sa nemusí o deti zaujímať, nevie kde majú lekára , atd
Predovšetkým sa naučia, že otec je na hovno a tak to je ok. Matka je slúžka, nepotrebuje oddych a to je ok

adrianasmolko
8. nov 2024

tak ked uz neplacu tak nech ich berie manzel
cisto teoreticky ak sa ti nieco stane kto tie deti do tej skolky skoly odvedie? prepac vie vobec on kam ist?
a jasne ze ste si zvykli lebo nic ine vam podla vsetkeho neostava
prepac aj tak si myslim ze tvoj manzel je proste vychc..ny lenivec
vie ze to proste spravis ze ste si “zvykli” tak preco by si on ukrajoval zo svojho pohodlia
a ty na to jedneho dna doplatis ked sa zosipes a deti a muz tiez lebo ony nebudu zviknute naneho a on bude v prdely ze co robit

h2
8. nov 2024

Áno, robíš otroka, lebo to nerobíš len pre seba, ale aj pre ostatných. Deti nie sú len tvoje, ale aj tvojho muža. Domácnosť detto. Ale povinnosti máš len ty. Nie, nie je to normálne. Normálne je, spravodlivo si tie povinnosti podeliť.

qwert87
8. nov 2024

Môj da prať, co mu nachystam. Parkrat skúšal sam, ale vždy sa mu tam niečo zamotalo a veci zafarbil. Tak to robíme takto. Špinavé veci samozrejme hádže do kosa, to by už musel báť aký neandrtalec. Aj urobiť veľký nákup ide, ja mu len zoznam napíšem.
Neviem kde máte škôlku, ale u nás je to pol na pol. Veľa oteckov ráno vodí deti do škôlky. Môj sa naučil aj dcérku česat, starším urobí desiaty. Je rodič ako aj ja, tak je samozrejme ze sa podieľa na starostlivosti.
Mne z tvojho príspevku príde, že si spokojná, a nehodláš nič zmeniť. Možno si to napísala len preto, aby sme sa ohkali co všetko robíš, kým tvoj muž oddychuje. Neprekvapilo by ma, že aj v chorobe a teplotách by bolo všetko na tebe. Nuž, ako ste si to zariadili, tak máte. Len mi je ľúto tých malych detí, čo vstávajú ako na rannú zmenu.

sandrasstini
8. nov 2024

Tak naco by robil ked vsetko urobis ty. Nie si sluzka, chodis do prace tak isto on, zarabas tak isto ako on, deti su vase…je to vas zivot a nie jeho, kde on je kral a ty poddana, ja nechapem ze dospelych muzov su zeny ochotne takto obskakovat a robit vsetko okolo deti a domacnosti same..deti nemame ale moj chlap pomaha so vsetkym, ked je doma stale nieco robi, upratujeme spolocne, velky nakup atd.

pralinka25
8. nov 2024

U nas do skolky nosia aj otcovia deti aj ich vyzdvihuju. Uz sa mi viac krat stalo ze bola plna satnicka oteckov a ja sama mama.
To ako to mas ty a tvoje kamosky nie je standard. Ale su to vzorce z rodiny. Moj otec chodil so mnou aj pred 40 rokmi k lekarke byval so mnou na striedacku s mamou ked som bola chora a chodil pre mna do skoly. Bezne chodil na nakupy aj so mnou von. Varil a podialal sa na domacnosti. Svokor to iste. Ano su veci ktore su podelene ale myslim ze je to fer voci vsetkym. Moj muz tiez robi co treba. Mas povalaca a za mna je on len pritaz. Neviem naco by mi vlastne taky clovek doma bol.

katkati
8. nov 2024

Autorka, najprv sa sťažuješ a potom ho obhajuješ? Veď ty su vlastne spokojná. Máš podľa teba lepšieho manžela ako tvoje kamošky. Zbytočne ti radiť.

vilma7
8. nov 2024

Aj môj robí na tri smeny, ja na dve. Takže pri deťoch sa striedame, keď ma poobednú, ja väčšinou rannú, takže musí deti vychytal a zobrať do školy, škôlky, všetko okolo nich...keď ja odchádzam ešte sú v posteli.

Deti ma na starosti stále keď som v práci, keď nie je navarene, tak musí popri nich aj navariť.atd.
A prácu ma fyzicky náročnú, ja nie...takže domácnosť sa snažím riešiť ja, ja robím na 80 %, manžel na plný.
Ale dá prat, vyvesi prádlo, deti vezme aj von..keď je doma venuje sa im na 100 %, telku nepozerá, mobil ale o knihu si číta, keď ma čas, plus ma svoje hobby ktorému sa venuje doma.
Ale zas keď sme doma obidvaja, tak si pred poobednú aj do 10.00 pospi, lebo nevie zaspal hneď ako z poobednej okolo polnoci príde, Ešte si číta. Aj cez víkend si pospi...
Ja som spokojná, lebo pre mňa je prvoradé ze sa venuje deťom, a to ozaj majú super vzťah, sa veľa spolu hrajú, debatujú, diskutujú...ma s nimi super vzťah, a domácnosť riešim aj ja keď sa.mi.chce. neleskne sa to tu u nás, riešime veci priebežne.

vilma7
8. nov 2024

A keď mám poobednú, tak samozrejme deťom po celom spoločnom poobedi prečíta rozprávku, uloží spinkať...umyje im zuby..no proste všetko s nimi robí tak ako aj ja...

vilma7
8. nov 2024

Koľko matte s manželom rokov a deti? My máme do polroka obaja 49, deti 5 a 7.No spohodlnel ti manžel. A preto ja som dom ani nechcela, že dosť je v domácnosti, s deťmi atď a ni to ešte okolo domu.