icon

Čo robiť, ak som ostala s dieťaťom sama?

5. apr 2020

Baby tie ktoré ste ostali samé s dieťaťom ktoré ešte nechodí do škôlky ako ste to poriesili finančne ? A hlavne tie ktoré ste nemohli ísť k rodičom, proste ste si museli poradiť samé. Prosím pisat len tie čo máte reálne skúsenosť s týmto a boli ste v tejto situácii.

Strana
z3
jajko22
5. apr 2020

@deniska2706 držte sa, super to zvladaš, dakujem za odpoved.

deniska2706
5. apr 2020

@jajko22 ďakujem aj vy sa držte 🙂

ketrint
6. apr 2020

Ahoj, ja som s mojou malou od zaciatku sama... No co, boli sme v podnajme, rok som bola doma (materska a potom podpora), potom dieta do sukromnych jasli a ja som si spravila 3mes uctovnicky kurz - kedze kvoli jasliam (a neskor skolke, skole) som potrebovala hladat pracu 8-16. VS nemam, jazyky priemerne. Po tom kurze som zacala s prisernym platom, ale na uctovnickej pozicii... Cele to obdobie bolo narocne, lebo zaplatit podnajom a sukromne jasle, to je palka v BA... vyzivne ziadne, ale nemala som absolutne silu to riesit, praveze som bola rada ak neublizoval a nestazoval mi situaciu... Potom som menila pracu aj podnajom, potom este raz pracu aj byvanie, to mi uz vysla hypo na malicky byt, a tak si zijeme. Lahke to nie je (ani financne ani casovo), ale da sa to zvladnut. Len musi clovek potlacit seba... Mne bolo tiez strasne ked som mala predtym fakt dobru pracu, ale nemala taky pevny rezim a nemala by som to ako sklbit a jaslami, takze som musela zacat uplne od nuly uplne v novom odbore. A samozrejme kopa kopa kopa samostudia, lebo ten kurz mi moc nedal...

jajko22
6. apr 2020

@ketrint perfektna si, dole klobúk, tak ale mala si nejakú oporu v niekom, kto Ta psychicky podporoval? Velmi ta obdivujem naozaj, toto nedokáže hocikto.

lujza123
7. apr 2020

Do tých 3 rokov pohoda, jasle, práca a prenájom izby (v dome s viacerimi ľuďmi). V tej dobe už našťastie štát prispieval, neviem si predstaviť co robili ženy v dobách keď sa nesmelo popri rodičovskom ani len brigádovať.

Prave peklíčko začalo keď mala 3 roky a nevzali mi ju do statnej skolky a musela som platiť súkromnú.

Ale tak dá sa, len sa treba obracať. Byt tebou rozbehnem si už teraz nejaký malý biznis, keď vieš jazyky doucuj, prekladaj.... Alebo niečo vyrábaj, predávaj... Pripadne nejaké flexibilné povolanie ako reality, finančné poradenstvo
Skus si aj dokončiť vš.

Bohužiaľ o teba sa teraz firmy byť nebudú, absolventka, bez praxe a samozivitelka s malým dieťaťom to je kombinácia co väčšinou pošle tvoje CV priamo do koša. Na robotnícku pozíciu si moc vzdelaná na odbornú ti zas chyba dokončené vzdelanie. Je to kruté, ale takto je naša spoločnosť nastavená.

Tým ta nechcem znechutiť ale musíš s tým rátať. Všetko zlé je ale na niečo dobré, keď sa zo situáciou popasujes naučí ta veľa. Poznam viacero žien ktoré sú dnes úspešne prave vďaka tomu ze to mali ako slobodne matky zo zaciatku tazke

ketrint
7. apr 2020

@jajko22 zial vobec nie... Mam len mamu, ale byva daleko a tiez to ma tazke (mam o dost mladsich surodencov), takze som ju sebou nezatazovala. A ak myslis na partnera, to tiez nie, ani pokusy o vztah neboli, stale som sama... Nedalo sa nad tym ani rozmyslat, potrebovala som sa pozbierat a hlavne casovo by to neslo, co je stale najvacsi problem, lebo volneho casu na dieta je malo, furt povinnosti, praca, domacnost, takze ak uz tu trochu casu najdem (na ukor inych veci, varim a zehlim v noci), tak ho nedam cudziemu cloveku ale dcere... A vzdialila som sa aj od kamosiek, lebo co su moje rovesnicky tak tie ziju este iny zivot, nikto nemal dieta, tak som tak nejako ostala uplne sama... Ale v pohode. 😉

Strana
z3