icon

Čo robiť, keď manžel fyzicky napadne dieťa?

28. dec 2024

Mala bola na mna drza a ani nvm ako manzel na nu zacal kricat a udrel ju. Mala ma 5 rokov.

mamamasama
28. dec 2024

@terezkaarthuramax Ak by si stretla moje deti, tak by si povedala, ake su "vychovane" a "poslušné". A pritom sú len respektovane a milovane. Dieta nemusis bit, aby bol z neho dobry clovek. Deti sa dobre uz narodia. Kopiruju nas. To ako riesime problemy, to ako komunikujeme, ako sa spravame k ludom. Su naše zrkadla. O tom je vychova. Usmernovat ich, ukazat hranice. To rozumny clovek zvladne aj bez trestov a nasilia. Hlupak nie. Ten svoje emocie nedokaze ovladat, ani regulovat, takze namiesto sebareflexie a prace na svojom vnutri, radsej zbije človiecika, ktoreho by mal chranit a milovat.

nominativ
28. dec 2024

@klip0 a ešte podotýkam, že nikde som otvorene neschválila fyzický trest, je možné, že by stačilo aj to tresknutie do stola. Ale nech sa už prestane normalizovať takéto správanie - rozmaznané drzé konanie dieťaťa a matka, ktorá sa v tom tebou zmienenom šestonedelí má čas ísť opýtať na MK, ako sa má vlastne cítiť a čo má robiť.

Namiesto toho, aby si sadla s mužom a povedala - áno, dcéra to prehnala, bude to mať také a také následky (uhradenie skla z pokladničky, zákaz tabletu...) ale mal by si sa ovládat, nechceme deti plieskať po zadku.

3petka
28. dec 2024

@abbey1 predpokladám že to ženy písali ironicky. Lebo kvôli jednej výchovnej sa svet nezrúti.
A autorka to napísala ako keby ju zmlátil nenormálny spôsobom.

sofia1979
28. dec 2024

Dostala po zadku a ty píšeš nám? A čo sa udialo? Po zadku dostal hádam každý z nás. A nič sa neudialo. Ak dcérka vystrkuje rožky nieje na škodu ju usmerniť ak nevieš slovne po zadku jej neublížiš

kika845
28. dec 2024

@mamamasama
ona dostala na zadok, este aj rozbila dvere
ak by muz udrel zenu neda jej po zadku, tak ako to mozes porovnavat

katkati
28. dec 2024

@lila246 Presne tak. Prečo je toľkým ľuďom ľahostajné, že si niekto dovolí fyzicky a tým pádom aj psychicky ublížiť bezbranným a slabším. Stávajú sa v živote oveľa horšie veci ako to, že dieťa skúša a prejavuje svoje emócie. Šťastie je to, ak je dieťa zdravé a v poriadku a nie to, že si pri rodičoch nič nedovolí zo strachu, že bude udreté. Deti potrebujú lásku, ochranu a bezpečie a nie otlkanie. Vonku je chladný svet, nepohody ešte zažijú dosť.

silvike
28. dec 2024

@eva233 Ja mam momentalne tiez 5r. a urcite vie niektore veci robit naschval. ( napr. vysplechovat vodu z vane na zem. Vie ze to robit nema, ale je to velka sranda tak spliecha aj po upozorneni dalej, robi to naschval. A aj ine veci) Ale tresnut dverami a naschval rozbit sklo u 5r., ktore to zrejme este nikdy nezazilo, ze tresnutim, sa moze rozbit sklo....to urcite nie.

jaja1979
28. dec 2024

Dievčatá, nikto tu netvrdí, že máme otlkat svoje decká hlava nehlava... Áno,v rodine majú mať bezpečie, lásku...ale aj hranice... Lebo keď prvýkrát natrafia na hranice mimo rodiny, kde bolo všetko dovolené, lebo veď princezná môže všetko a nebudeme ju za nič trestať ani nič zakazovať, aby sme ju náhodou neobmedzili v jej raste, tak vonku môže pekne dostať a prepáčením cez hubu, keď jej niekto tie hranice zrazu nastaví.. a tých konfliktov, čo môžu nasledovať ... Nebude si s nimi vedieť rady... To teraz nemyslím tvoju dcéru, ale všeobecne dnešnu dobu, keď sme si z deciek urobili bohov, ktorým nikto nesmie nič povedať, aby náhodou neutrpeli psychickú ujmu...
Kto bude mať čas, pozrite si podcasty Pavla Procházku, nehovorí síce o malých deťoch, ale o dnešných mladých ľuďoch a ich postojoch, keď sa musia začleniť do dospelého sveta....
Tu je jedna ukážka: https://www.facebook.com/share/r/19CZjw6P8p/

katkati
28. dec 2024

@alexnina777 Presne tak. Prave včera som bola svedkom, keď 10 ročné dievča dalo facku staršiemu bratovi. Vraj kvôli tomu, že pri hraní spoločenskej hry jej ľahol na nohu a ju to zabolelo. Keď som sa jej pýtala, či to už niekedy urobila, tak vraj po zadku a facka je normálna, veď aj od rodičov dostávajú po zadku a facky, keď sa im niečo na ich správaní nepáči. Tak som jej povedala, že normálne to nie je vôbec a nech si neberie príklad zo zlých vecí. No smutné.

mamamasama
28. dec 2024

@kika845 nevidim rozdiel. Nasilie je nasilie. Ci uz zbije muz zenu, alebo dieta. Ako je mozne, ze ty nie?

kika845
28. dec 2024

@mamamasama

Muz alkoholik napadne zenu, doma v alkoholickom opare, vysklbne jej vlasy, soti ju zo schodov a na druhy den ma fokel.

Muz otec dietata da po zadku dietati,
...?
A to som proti fyzickym trestom na detoch, po zadku zazil asi kazdy,

je to neporovnatelne s tym co zazivaju niektore deti.

jesenzima
28. dec 2024

Moja 7 ročná tiež vie povedať "perly" .. ale slová nenávidím ťa a zomri atď... Toto sú veci, ktoré dieťa samé od seba nevymysli, a teda, zamyslite sa nad sebou doma ...
K trieskaniu dverami sa nevyjadrujem ...

wolf_
28. dec 2024

Mne na tejto diskusii príde zaujímavé to, že zatiaľ čo muž dostal v komentároch pochopenie za nezvládnutie emocií (lebo nič iné to z môjho pohľadu nebolo), tak dieťa nie... Dospelí majú problém regulovať svoje emócie, nepovedať v emóciách, to čo potom ľutujú, atď. Dospelí vyzretí ľudia... A je to normálne. Sme ľudia, nie stroje. Ale o to viac to nevie dieťa. A to už sa paradoxne zjavne s pochopením nestretáva. To dieťa podľa opísanej situácie má v hlave a v emóciach výbuch. Príchod bábätka do rodiny zamáva aj s dospelým, a nie to s malým 5 ročným dievčatkom, ktoré bolo doteraz jedináčikom. Z napísaného to zjavne nezvládlo a povedalo mamine škaredé slová a buchlo dverami (pravdepodobne silnejšie ako samé očakávalo). Prekročila hranice. To je bez debaty. Ale myslím si, že vyjadrenia pomaly väčšiny diskutujúcich sú neempatické voči dieťaťu. Príde mi to ako keby mnohé očakávali od detí uvedomelé reakcie, dokonalú kontrolu emócií a poslúchanie ako keby to boli naprogramované stroje...
Nie je to na rozvod, samozrejme že nie, ale ani na potľapkanie po pleci ako to super zvládol. Ja skôr vidím riešenie v rozhovore rodičov (o celkovej situácii), v rozhovore s dcérou, v ospravedlnení dcéry, ale aj v ospravedlnení otca voči dcére... atď.
Mrzí ma koľko ľudí vidí v tejto situácii riešenie vo fyzickom treste, keď ja si naopak myslím, že napr. v tejto situácii to môže v tej malej hlavičke ešte viac znásobiť pocit, že už ju rodičia nemajú tak radi, znásobiť žiarlivosť voči bábätku, naučiť že emócie sa môžu riešiť buchnátom, atď atď...
Máte doma náročnú situáciu, ale verím, že ju dokážete láskavým spôsobom vyriešiť. Držím palce.

mamamasama
28. dec 2024

@kika845 opakujem. Nasilie je nasilie. Nevidim rozdiel medzi zenou a dietatom.

kika845
28. dec 2024

@wolf_ myslim si ze tato zena uplne rozumie tomu ze dieta ziarli lebo ma noveho surodenca,
asi kazdy to tu chape,
ale to bude zrejme este viac ci menej cely svoj zivot.

alexnina777
28. dec 2024

@mamamasama krásne a pravdivo napísané..súhlasim s každou vetou, ktorú si napísala.. máme to rovnako..som rada že aspoň niekto v tomto dave má rovnaký uhol pohľadu a nastavenie..

alexnina777
28. dec 2024

@katkati veľmi smutné, áno.. o tomto je celá táto téma..

kika845
28. dec 2024

@mamamasama
Ked povie mam hlad dieta napriklad niekde v Afrike (ale su urcite aj tu na sk),
nieje to to iste ako ked povie mam hlad dieta co stoji doma pred chladnickou a pozera co zje.

mamamasama
28. dec 2024

@alexnina777 Ďakujem. Len ma mrzí, že ženy, (matky) ktoré toto robia, to považujú za skvelú výchovnú metódu. Aspoň, že týranie psov je už zakázané zákonom. Možno sa raz dočkajú aj tie nevinné deti.

autor
28. dec 2024

Ach ženy, niektoré tu robíte z môjho manžela tyrana a z našej dcéry malého generála, pritom som tu už nie raz písala že s dcérou problémy doteraz neboli. Samozrejme každé dieťa niečo "vyvedie" ale toto sme ešte nezažili (možno aj preto manžel tak reagoval). Dieťa nám po hlave neskáče, nezažili sme v obchode "amok" že by sa hodila o zem, dalo sa s ňou a vlastne dá sa s ňou normálne dohodnúť až doteraz. To, že mi dcéra povedala to, čo mi povedala neznamená že som "puťka" čo si nechá od dieťaťa skákať po hlave, ako sa malá narodila sme sľúbili že toto robiť nebudeme, že nech sa stane hocičo, tak dieťa neudrieme, bohužiaľ ... stalo sa.
Muž mi v živote nepovedal že ma nenávidí a že chce aby som zomrela, prepána. Dcéra pozerá aj televízor, chodí do škôlky najskôr to má odtiaľ, lebo áno naše dieťa niekedy pozerá TV.
@wolf_ vieš čo, že s Tebou súhlasím. Dnes som nad tým celý deň rozmýšľala, že určite aj dcéra má v tomto chaos, bola jedináčikom 5 rokov a zrazu votrelec ktorý má skoro všetku pozornosť každého lebo veď malé bábätko.
Manžela to mrzí, sám mi to povedal že ho mrzí že dcéru udrel, na dverách nezáleží aj keď samozrejme sklo je nebezpečné a chvalabohu malej sa nič nestalo, no ona si myslím že ani v amoku nevedela že má takú "silu" že sklo sa rozbije aj sa zľakla.
Aj napriek tomu, že malá je podľa niektorých diskutujúcich rozmaznaná a vlastne manžel by mal byť na seba hrdý tak som ju ukladala do postele tak ma vystískala, hoc nič nepovedala.
Zajtra, teda dnes už sa s manželom porozprávam, dcéra ide do kina s babkou tak využijeme príležitosť a hodíme reč a dám vedieť.

kika845
28. dec 2024

@mamamasama

Myslis tie nevinne deti ktore boli zavrazdene vyvolanym potratom zrejme

andrejka1974
29. dec 2024

@alexnina777 iné je dať po riti a iné je dať jej bitku to je rozdiel jedna po zadku nikdy neublíži

alexnina777
29. dec 2024

@andrejka1974 určite neublíži, ani nepomože.. člže ked ti dá manžel jednu po riti, ale nezbije ťa poriadne, lebo sa mu nepáči ako sa správaš, potom už je to vyriešené, nabudúce sa už budeš vediet správať tak ako si to on želá.. tou jednou po riti vlastne pochopiš čo tým myslel..

mamamasama
29. dec 2024

@kika845 Nereagujem na teba z jedného pádneho dôvodu. Nie si mentálne vyzretá. Sorry.

alexnina777
29. dec 2024

@mamamasama Áno považujú to za skvelú výchovnú metódu.. nesmierne ma to mrzí , že veľa detí musí takto žiť..nevidím žial velmi optimisticky ani zmeny myslenia, ktoré sa tu dedí z generácie na generáciu vďaka tomuto nastaveniu z minulosti..

kika845
29. dec 2024

@mamamasama apropo prave si zareagovala, ty tu pises o tyranych psikoch, ale na potraty si nenapisala nic.

@alexnina777 co by si zmenila? V dobrom sa pytam.

alexnina777
29. dec 2024

@kika845 Tu je to všetko do bodky napisane, dovoľujem si to skopírovať, lebo neviem či si si to prečítala, ak Ťa to uprimne zaujíma..
Jediné čo sa dá urobiť, je o tom hovorit, lebo ludí nezmením, ak to nechcú prijať a pochopiť, tak sa to nestane.. a tu v tejto diskusii je vidieť, že matky nevnímajú že nikdy ale naozaj že nikdy bitkou svojich detí nikdy nič nedosiahnu, násilie plodí iba násilie..
Tu je všetko do bodky napisené a jasne vysvetlené :
súhlasím s každou vetou, ktorú @mamamasama napísala a takto to žijem s mojimi detmi aj ja..

Ak by si stretla moje deti, tak by si povedala, ake su "vychovane" a "poslušné". A pritom sú len respektovane a milovane. Dieta nemusis bit, aby bol z neho dobry clovek. Deti sa dobre uz narodia. Kopiruju nas. To ako riesime problemy, to ako komunikujeme, ako sa spravame k ludom. Su naše zrkadla. O tom je vychova. Usmernovat ich, ukazat hranice. To rozumny clovek zvladne aj bez trestov a nasilia. Hlupak nie. Ten svoje emocie nedokaze ovladat, ani regulovat, takze namiesto sebareflexie a prace na svojom vnutri, radsej zbije človiecika, ktoreho by mal chranit a milovat

maciatkolulu
29. dec 2024

Ako vidím,zase sa tu z jedného plesknutia po riti ,robí fyzické týranie.... Pán s vami,poniektorymi....lebo teda pardon,rešpektovanie odtiaľ-potial. Ja som videla,rešpektovanie nakřáplej ženskej a riadne som jej to vysvetlila. Aby sa fracek premával v topánkach po veciach v Zare....a po upozornení,že haloooo,decko vám lozi po veciach a rozhadzuje ich,tak dotyčná pribehla,že oni majú rešpektujúcu výchovu a dieťa má možnosť si vybrať,čo bude robiť. Tam speje toto rešpektovanie,niektoré sú tak slaboduche,že nechápu absolútny základ tejto výchovy. A aplikujú to maximálne nevhodne. Mám strach,že väčšina.... Pozor,absolútne nie som za fyzické tresty. Ale jedna po riti za toto ? 🤣,akože naozaj,smer polícia,hasiči,sociálka,súd,rozvod,samozrejme pohotovosť, ARO a tak... 👍

mamamasama
29. dec 2024

@maciatkolulu Lenze v tomto prípade nepíšeš o rešpektujúcej výchove. Rešpektujúca výchova je aj o hraniciach. Naše deti rešpektujú nás, ale aj ostatných. Dotyčná matka výchovu zanedbala. Pre mňa je týranie aj takéto zanedbávanie dieťaťa. Nepleť si voľnú výchovu s rešpektom. Je pre mňa fascinujúce koľko žien dvihne ruku na svoje dieťa a myslí si, akého skvelého človeka týmto spôsobom formuje.

aurora33
29. dec 2024

@mamamasama
@alexnina777 som šťastná, že sa tu najdu rozumné ženy 🙂