icon

Čo robiť, keď manžel po hádke ignoruje?

19. nov 2023

Ahojte, velmi prosim o rady, povzbudenie ci nazor na nasu situaciu.
S mm sme spolu 13 rokov z toho 3 svoji a deti nemame. Pozname sa dlho a ja viem, ze toto je jeho bezna reakcia na konflikty ale aj tak mi to vzdy velmi ublizi. Proste ma ignoruje. Nevola, nepise z prace ako zvycajne, doma na mna neprehovori, obchadzame sa ako cudzi. Ja som sa vzdy doprosovala chcela to riesit a radsej nech sa pohadame nez toto ale tentokrat som si povedala ze proste staci a ignorujem ho aj ja ale ze uplne. Neviem ci ho to prekvapilo alebo je rad ale na mojej strane proste uz mam v hlave ze sa bude chciet odstahovat, rozviezt.. isto mi poviete ze naco mi je taky chlap a niekedy sa to aj sama seba pytam ale ja asi neviem byt sama proste a zahodit tolke roky kvoli zas uplnej hluposti...co keby on toto povedal mne za covon sa nastval tak by aj tak na mna bolo zle ze prehanam a hrotim a neviem co.
A ja mam pocit ze vzdy je konflikt pre to ze on nevie zvladnut svoje emocie a je strasne jesitny. Najnovsie ho teda obmedzujem lebo sa mi zda ze vela pije aj ked podstata je zlozitejsia ale pre predstavu.
Co by ste mi poradili ako postupovat dalej?

Strana
z5
autor
19. nov 2023

@lujza123 no ja to chapem, ze v urcitej forme. Ale on ma napr ani nepozdravil vcera. A keby som mu volala, tak ma vypne a ma nervy. Ked to bolo raz naopak, tak mi vyvolaval a vypisoval. Potom co som si precitala od dievcat to bolo zrejme tym, ze mal sok, ze zrazu ja mu vypinam hovory, co dovredy moc nezazil... asi nikdy vlastne odo mna.

Ja mam vo svojom okoli prave baby, kgore su v podobne dlhych vztahoch ako ja, od 15-16-17... je pravda ze neviem ako to maju doma za zavretymi dverami

autor
19. nov 2023

@0silvia0 no mam nad cim premyslat. Rozhodla som sa, ze ja ho prva nechcem tentokrat pachmat. Jejo reakcia je jednoznacne prehnana. Som zvedava ci a kedy sa on nejak ozve.
Popravde som si uz stihla pozriet ako sa pohybuju podnajmy a ci by som to sama utiahla.

0silvia0
19. nov 2023

Super, hlavne vydrz a pozri sa na vas vztah s nadhladom a odstupom. Vaz si sama seba a nenechaj so sebou manipulovat. Pozri nejake videa psychologov na youtube, je tam toho dost. A pracuj na svojej sebaucte.
Ozvi sa ako to pokracuje, drzime ti tu vsetky palce.

lujza123
19. nov 2023

Mne sa v živote osvedčilo jedno základne pravidlo - ked chcem zmeniť svet a ludi okolo seba musim sa v prvom rade zmeniť ja. Lebo len ja som tvorcom toho ako sa ku mne správajú a v akých vzťahoch fungujem

To že na tvoj muž nejaké naučené vzorce z domu a nejaké blbe vlastnosti je pravda, ale to ma každý z nás. No na tom v akom stave je u vás riešenie konfliktov mas ale podiel aj ty. Je to akcia - reakcia.

Skús sa sama v sebe trochu pohrabať. Prečo sa tak bojíš prípadného rozvodu, rozchodu, samoty ? Lebo tento strach “co ak odíde” ta vlastne núti posúvať tvoje vlastne hranice ďaleko za komfortnú zónu. Tým že sa tak bojíš o vas vztah spôsobuje že vzdy sa snažíš udobriť, ospravedlniť, urovnať to, pristupujes na jeho hru. Tým pádom on ma pocit ze jeho trestanie tichom je oprávnene, ze koná správne. Že čím viac teatrálne odchádza z domu, mlčí, vytvára zlu energiu tým viac ty trpíš a chceš všetko urovnať. On je tiez svojim spôsobom závislý na tvojej reakcii, na potvrdení toho ze koná správne. Je to jeho spôsob ako “vyhrať”hádku. Kým v minulosti sa možno oduval menej často a menej intenzívne teraz to stupňuje a robí to pre každú blbost

Akonáhle si sama v sebe spracujes aj tu možnosť ze ten vztah môže skončiť, dokonca ze bude to tvoja voľba sa rozísť zmenia sa aj tvoje reakcie.
Na takéto ticho najlepšie platí tváriť sa ze o nic nejde, naďalej s ním komunikovať (aj ked neodpovedá) byt beztarostna, vyrovnaná, robit si po svojom.
A zároveň mu razne vysvetliť/dať najavo ze odmietaš byt vo vzťahu kde bude niekoľko dni dusno koli totalnym banalitám.
Ze sa kľudne môžete rozviesť ked je pre neho neznesiteľne aby sa večer klepali rezne. Vie s tým pracovať aj on, ale tentokrát musí pocítiť ten strach ze o teba naozaj môže prísť aj on sam.
Len to naozaj nieje o slovách, to je o tvojom vnútornom presvedčení, o tvojich hraniciach

alickapusinka
19. nov 2023

Píšeš že deti za tak dlhý čas nemáte podľa mňa toto je zbytočná strata času v manželstve. Všade sú problémy starosti však sme ľudia ale toto je podľa mňa psychické týranie prepáč mala by si to riešiť a rozviesť sa za mňa.

alickapusinka
19. nov 2023

a prečo nemate deti ak sa smiem opýtať.

autor
19. nov 2023

@alickapusinka nechceli sme zatial, lebo sme nemali zabezpecene byvanie take, aby sme sa pomestili. Teraz byvanie aice mame ale a detmi sme sa i tak nechceli ponahlat. Za to som rada.

autor
19. nov 2023

@lujza123 presne toto aom myslela tym, ze za to z casti mozem aj ja. Ze som ho to tak naucila kvazi, dovolila mu takto sa chovat, vzdy som proste dobiedzala ja, prosila ze to chcem vyriesit... a je fakt ze sa to rokmi atupnuje, lebo ja som presnw vnutorne zufalejsia, ze keby sa teraz rozvedieme, uz som stara na novy zaciatok a toto stale dokola. Ja mam ozaj pocit, ze v tomto veku som uz mala mat inak rodinu, domacnost, karieru, financie, vsetko... cize moja frustracia zo zivota (toho mojho, bez neho co by som mala) sa pretavuje do mojich reakcii a teda ak je ozaj manipulator, tak ma doatal do bodu kedy pre mna ozaj rozvod je ze koniec sveta

autor
19. nov 2023

@lujza123 ale nechcem aby to tak bolo!! Doplo mi to naozaj ze dnws, ze je to so mnou zle a proste som mu ja ten vzorec asi nastavila, ukazala ze toto na mna plati

alickapusinka
19. nov 2023

ved to a vidíš ukázalo sa že asi ej to dobre. Ja by som sa rozviedla a našla si druhého a mala s ním rodinu. Ja viem ťažko si je priznať ale podľa toho čo píšeš si psychický týrana.

mandzula
Autor odpoveď zmazal
lujza123
19. nov 2023

Vieš co ja som sa s tymto teatrálnym ofukovanim a tichom stretla v obidvoch mojich vzťahoch 🤦‍♀️🙄. Môj ex aj terajši sú totižto hrozne podobne povahy a aj ja sama to mám tak ze v živote dookola narážam na rovnake problémy, znova a znova až dovtedy kým nezmením svoj postoj.
Kým v predošlom vzťahu som to riesila podobne ako ty, až ku koncu som si začala uvedomovať svoj podiel na tom celom a zmenou mojich reakcii sa začalo meniť aj ex správanie.
V terajšom vzťahu to slo ovela ľahšie, nikdy to nezaslo az tak ďaleko ako predtým. Skratka ja som iny človek - moje reakcie na pasívnu agresiu sú úplne iné.
A žijem s človekom co ma skvelú sebareflexiu, vie si tiez priznat chybu, ma vôľu so sebou pracovať a celkovo si dokážeme veci vykomunikovat.
Takže teraz aj ked sa raz za uhorský rok ofuci doma nieje úplne ticho, sme schopní aspoň základnej komunikácie.
Vie mi povedať “prepáč ale teraz potrebujem trochu samoty” , vie sa ist kdesi prejsť na celý deň. Ja z toho naopak nerobím žiadnu tragédiu, nevyčítam si nic, netrápim sa, nenapodobnujem utrápenú a ofucanu tvar, komunikujem úplne normálne. Zaroven mám ale aj svoju hranicu “pár dni” keby vidím ze dusno trvá nejako dlho začnem to riešiť, nechcem byt vo vzťahu kde ma niekto ignoruje. Aj za cenu ze by rozchod veľmi bolel

Toto je veľmi dôležité, vedieť odísť. Lebo keby je tvoj priateľ naozaj manipulátor a psycho povaha tak môže byt jeho reakcia na tvoje hranice ešte agresívnejšia a namiesto zlepšenia sa situácia môže zhoršiť. A to je ten moment kedy ty musíš byt schopná povedať si “a dosť”

macekovam
19. nov 2023

Máš obrovskú výhodu ze nemáte deti... Rýchlo od neho preč.. Tak ako sa cítiš ty by sa cítili aj deti... Beža šancu už nedaj!

pribinak
19. nov 2023

On Tá ani nepozdravi?

Dievča zlate, ťahaj preč od neho

zanka777
19. nov 2023

Prosím napíš mi že tvoj muž je býk nech to mám už po 850 ty krát potvrdené 😂

domkakvet
19. nov 2023

Skus ho ignorovat aj ty, sprav si vlastny program a uvis ako bude reagovat.

letfenixa
20. nov 2023

@autorka niekto ti to skvele napísal, že zahadzujes svoju budúcnosť, nie roky spolu strávené doposiaľ. A si fakt ešte mladá. Ja som svojho zivotneho partnera, s ktorým mám dieťa, stretla v 33.
Vaz si sama seba!

majlo1234
20. nov 2023

@zanka777 moj je😭😃

zanka777
20. nov 2023

@majlo1234 a je taký ako autorka píše však?

majlo1234
20. nov 2023

@zanka777 vie sa ofucat a je velmi vztahovacny a tvrdohlavy. Ale mna to nevie ani tak vytocit ani rozosmutnit, len je to na nervy, taka tazka povaha🫣

Strana
z5