Čo robiť, keď manžel rozdáva veci pre bábätko?
Ahojte, môj muž sa relatívne skoro stane dedkom, dcéra čaká plánovane dieťa, nemajú peniaze ani nič zabezpečené. My máme 3 ročného syna a plánujeme druhé dieťa do roka a on jej rozdáva všetky naše veci, čo som starostlivo odložila pre druhé dieťa a ktoré som kupovala výlučne ja. Kočík, postieľka, ohrádka, kolíska, oblečenie v perfektnom stave. Strašne som z toho vytočená a on mi len odpovie že kúpime nové. Ja nevidím dôvod prečo by som mala míňať opäť stovky eur na veci keď už ich raz mám. Vôbec neviem čo mám robiť a kedykoľvek niečo spomeniem tak som tá najhoršia, skúpa. Akurát že ja som sa najskôr zabezpečila, mala svoje bývanie, peniaze na výbavu a všetko potrebné, nepovedala som si len tak že ok ideme na ostro a keď sa podarí nejak bude. Neviem už čo im mám povedať, vždy som za najhoršiu, ale mne nikto nič zadarmo nedal, neviem prečo mám novucke veci rozdávať.
@erickatt zatiaľ neuberá nášmu. A keď bude druhé, nechám to na ňom. Keď rozdá veci a my zas budeme mať chlapca a budú nám chýbať, bude to kupovať on.
Ja by som povedala tej jeho dcere pri vhodnej prilezitosti, ze by si tie veci chcela potom naspat, keby ste mali dalsie (aby ich nerozdavala ona dalej). A keby to bolo este vhodne, tak by som podotkla, ze to boli tvoje veci z tvojich penazi a nikto sa ta nic nepytal.. Samozrejme vhodnu prilezitost treba vystihnut. Nemam problem pozicat, ale chcem ich naspat.. A co pride poskodene, muz dokupuje..
@0silvia0 presne tak to urobím. Už im aj kočík dal, hovorím mu že haloooo, to som kúpila ja, kúpiš nový? Že áno. Tak ok. Toho sa držím
Vy očividne nehospodárite spoločne s peniazmi. Keď si tak vydeľujete.
@majla87 ďakujem, skúsim jej to povedať, ona je v pohode, voči mne má trochu rešpekt, nedovolí si tak vydierať ako otca. Jemu povie že keď jej nedá pozemok tak odíde k mame do čiech.
Bola by som naštvaná jedine v prípade,že tie veci si kupila za svoje úspory,muž ti na to nedal ani cent,je lenivý a už poriadne ani na dalšie dieťa peniaze nezarobí,čo zjavne nebude váš prípad.Zrejme to bude normálny otec a dedko,na vnúča sa teší a pomáha ako môže.Ty ešte ani tehotná nie si,ktovie či budeš a kedy vôbec.Jednoducho tie veci požičaj s tým,že chceš,aby sa ti všetko vrátilo,nech na veci daju pozor.A trochu pribrzdi svoju žiarlivosť na nevlastnu dcéru ,na jej spôsob života /ruky naťahovať/,nedajbože na tamto dieťa...nič tým nezískať,nič tým nezmeníš,akurát si pobabreš vzťah s mužom.
Mňa otec naučil nezištne pomáhať,on to robil celý život a vždy sa nám to požičanie,pomáhanie vrátilo.Neuveríš,ale mne sa teraz pre vnúčatko vrátilo zopár vecí po mojich deťoch /maju 30,28 a 18r./ ani netuším kade pochodili a sú normálne v dobrom stave.A nepíšem ani kolko moje vnúčatá dostali zadarmo.Dopraj a bude ti dopriate.
Ideálny scenár- mal sa opýtať ci ich jej môže požičať. A ty odpovedať áno samozrejme. Sú to len veci. A keby ich náhodou zničí na nenositelne na bazaroch nájdeš za par supov kopec ako nových. A tie môže potom platiť tvoj muž. Je normálne v dnešnej dobe si takto posúvať veci... ale tu bude skôr väčší problém ako pár babatkovskych veci na požičanie
Urcite, nech si je vedoma, ze to nie je dar, ale pozicka. Skor by som sa bala toho, keby muz ma pri dalsom dietati kupovat nove veci a zisti kolko vsetko stoji, tak sa bude prehovarat na lacnejsi kocik, lacnejsie vajicko, lacnejsiu postielku, ze naco chces hento, naco tamto. Mozno nie, ale aby to potom tak nedopadlo.. ze rozdal kvalitne veci a ty sa mas potom uskromnit..
takže to ti neprišlo divné, že ti nedal ani cent ale, že dáva na vlastné vnúčatko veci, ktoré ty nepoužívaš a ešte ani nevieš, či vôbec využiješ, to ti príde divné. Sa zobuď trošku do reality. Veď ty vôbec už tehotná byť nemusíš. Keby si bola už teraz tehotná, tak nepoviem, že ti to vadí. Ale nevieš či vôbec tie veci budeš potrebovať. A nedáva to dcére ale dáva tie veci vlastnému vnúčaťu. Apropo kočík nedávaj. Možno im tvoj manžel kúpi rovno nový a lepší, ktorý si dcéra vyberie
@unicornlady no veľmi nie. On za peniaze dodrbava mňa, ale keď ide o jeho deti, tak už nevidí, že sa na tom podielam tiež. Napr teraz cez Vianoce, varím násobne viac, lebo prídu nielen deti ale aj jeho neter, všetko kupujeme, oni sem prídu na hotové, podotýkam všetci dospelí. A nás vzťah bol od začiatku jasný, že on už má svoje záväzky splnené a chce novú rodinu, tentoraz kompletnú, bez rozvodu, tak sme aj zacali a po rokoch sa to začalo meniť. Keby mal neplnoleté deti, nešla by som do toho.
Nuz, udel machochy. Neda sa vyberat si pokial budu hranice tvojej stedrosti voci jeho byvalej rodine. Ako vidis.
Alebo ich nastavis. Zaroven tym mozes vyvolat konflikt, ze sa potom postavi na zadne a odmietne prispievat na "tvoje" dieta.
Zalezi, ako svoj postoj odkomunikujes, aby bol spravne pochopeny.
ty si čo myslíš, že keď už je jeho dieťa dospelé, že to už nebude jeho dieťa? 😀 akože mám dosť. Celý život bude pomáhať svojim deťom z prvého manželstva, aj svojim vnúčatám
@janinah doprajem ale nechápem prečo to ide mimo mňa, on im oznámi čo všetko nemusia kupovať a rovno im to dá. Že to chcem naspäť poviem určite
Iba sebecky a do seba zahladeny ludia ako ty, nemozu nieco take nikdy pochopit. Nikdy by mi nevadilo, ze manzel pomaha svojmu dietatu. Nikdy by som to nebrala tak, ze je to na ukor mna. Nikdy by som to neriesila s cudzimi ludmi na internete, riesila by som to s manzelom a snazila sa pochopit co robi a dohodnut sa ako s tymi vecmi bude nalozene a ze ich chcem spat pre svoje dieta. A sebecka si v tom, ze to pokladas za svoje veci. To co je tvoje je aj tvojho manzela, bez ohladu na to kto to zaplatil.
Postielka,koliska, ohradka.. to vsetko si potom vyziadas naspat a neponoci sa to, nevidim dovod,preco by si to nemala pozicat. Treba ale povedat,ze pozicat.
Moze sa stat,ze sa vam druhe nepodari ako planujete, tak preco by to malo stat na povale...
Oblecenie by som vytriedila, nieco dala,nieco nechala. Aj pri druhom totiz budes kupovat nove veci, podla pohlavia.. aj dostanes do daru..
Toto je podla mna kompromis, kedy nebudes ani za lakomu ani sa vsetkeho nevzdas.
Autorka, myslím že tvoj manžel vie prečo to robí. Dcéra nič moc, striedala vzťahy, teraz s frajerom tehotná, on si ide postaviť dom... Celé zle.
Ale bez tvojho dovolenia manžel nemá posúvať veci.
Myslím si, že keď si si ho brala, vedela si, že má dcéru, akú má dcéru a aký má k nej vzťah.
Možno ju blbo vychoval v tom, že sa má najprv zabezpečiť, než bude robiť také veľké rozhodnutia ako dieťa, nejakú finančnú gramotnosť. Ale zároveň aspoň vidíš, aký je otec, pre dieťa by urobil prvé aj posledné. A to by si si mala ceniť, lebo máš aj ty jeho dieťa a tiež isto chceš, aby ho dával na prvé priečky v prioritách. A snáď vaše dieťa vychováš v tomto k lepšej gramotnosti a zodpovednosti.
Tak (AK) budeš znova tehotná, kúpi ti manžel novú výbavu, sám ti to povedal. Tak ako sa stará o staršiu dcéru, postará sa aj o ďalšie imaginárne dieťa.
Napríklad osobne nepochopím, prečo sa oháňaš tým, že ty si všetko kúpila, koľko si zarobila, ako si si sama to všetko vydrela. V manželstve sú to po právnej stránke spoločné peniaze, manžel zarába tiež, stará sa o vašu rodinu,... Píšeš to, akoby si bola slobodná matka a on nič neurobil, všetky prachy rozhádzal na dcéru. Ja tiež som výbavu kupovala z môjho účtu. Ale z manželovho šli iné veci. A manžel niekedy musí finančne pomôcť svojej rodine, čo teda ide z našich spoločných, ale chápem to, akceptujem, lebo sú to jeho rodičia/brat a pomoc potrebujú.
A to útočenie na to, že dostali pozemok a že založili rodičovský dom na hypo? Mnoho ľudí, ktorým sú rodičia ochotní tak pomôcť, to tak robia. Ale idú budovať, idú sa osamostatniť. Píšeš, akoby sa k vám šli nasťahovať a vás využívať.
Tebe sa podarilo všetko samej, bez pomoci ? Good for you. Nie všetci majú také možnosti a nie je to, že by sa nesnažili.
Ja som tiež všetko kupovala nové do výbavy, nič nepožičiavala a keď mi ujo povedal, že čakajú bábo, hneď som balila veci a chystala im, lebo som sa jednak tešila z nich a jednak som im chcela pomôcť ako môžem, lebo to RODINA robí. Bohužiaľ, potratili, ale snažia sa, tak snáď im budem môcť dať neskôr. A AK sa nám podarí druhé bábo, budem to riešiť potom (či už novou výbavou alebo normálne poviem, že budem potrebovať moje veci - z tých drahších položiek).
Poznám páry, ktorým doktori povedali dieťa teraz alebo už nikdy, proste nejaké zdravotné problémy, kvôli ktorým by už neskôr nemohli mať. Nikdy nevidíš úplne do toho vzťahu, manželstva, čo tam majú, čo ich trápi, môže byť, že je to aj dcérin prípad, preto robili dieťa už teraz a ani o tom netušíš. Ale to je jedno, to len myšlienka.
S manželom sa rozprávať, kľudne mu povedať, čo ťa trápi, ako to vnímaš a prečo sa ti to nepáči, ale zároveň si uvedomiť, že to stále bude jeho dieťa (a je jedno, či má 3, 13 alebo 30 rokov) a nemôžeš od neho chcieť, aby uprednostňoval jedno (a k tomu to imaginárne) nad tým druhým, ak mu treba pomôcť.
Mna by to tiez hnevalo duplom ak si toe veci kupovala iba ty. Ked cakaju tak velmi planovane dieta, tak nezabudli si nahdoou naplanovat, ze z coho ho budu zivit? Nech tvoj chlap jej teda kupi nove veci, ked tak velmi chce dceru podporit a ty si nechaj tie svoje 🤷🏼♀️ a to ty mu povies, ze si ich chces nechat a on pride a zoberie ich prec? 🙈
A ze sa veci neznicia ako pisu zeny, no mozno nie ale bohvie ako budu prane a ako na nich budu davat pozor, ked su “zadarmo” a kocik po 2 detoch veru uz citit to pouzivanie.
@sasa1310 a je v poriadku keď to robí na úkor svojej novej rodiny? Ja som s tým nesúhlasila ani som s tým do vzťahu nešla, to sme mali vyjasnené
čo robí na úkor svojej novej rodiny? Že daruje veci, ktoré vaša rodina nevyužíva a možno ani nevyužije?
ahoj, presne viem ako sa citis, my sme plánovali druhe, ja som si veci vsetky od oblecenia, cez kocik, postielku, vanicku, flase atd sama kupovala, nikto mi nic nedal, odlozila som si ich pre druhe...a do toho otehotnela svagrina a muz hned, ze veď jej posunieme kocik, dame jej postielku a ona nam potom vráti, ale ked znici, kupi nove(silno pochybujem, ze by nam kupila dajme tomu kocik za 700€, ako stal nas, hoci pouzivanim stratil hodnotu, ale islo o princip) len s tym rozdielom, ze ona sa o to pytala sama a on jej bez nasho rozhovoru povedal, ze "ok, dame ti to"....jasne, ze mne sa to nepacilo, tehotna som este nebola, ale o dieťa sme sa snazili uz 2roky z toho 1x potrat....normalne som len cumela, ze to nemysli vazne...muzovi som to vysvetlila, ako to beriem ja a ze jeho sestra je dospelá osoba, ma muza, nech sa stara, ako aj my sme sa postarali, naco inac si dieta robili....ja ju sponzorovat nebudem...kocik a hodnotne veci nedostala. akurat fusak a nejake oblecenie.....a popravde ostalo to doteraz tak, uplne bez chrbtovej kosti si sama pyta veci pre dieta....je rozdiel ked jej to navrhnem ja (co sa aj stalo) a ked zobre o veci a pritom sa zle financne nemaju.... lebo vsetko len pre nu a jej dieta, zadarmo najlepšie..... nie si povinna jej nic dat, povedz mizovi ze ked budu vediet pohlavie, mozes jej nieco vytriedit, ale nech su zodpovední a staraju sa sami o dieta a zabezpecenie ..moj muž to pochopil, boli hadky, vymena nazorov, ale co si navaril, tak si to aj musel vyžehliť, nasľuboval jej a aj to musel zrusit...pre nas pokoj v rodine...
Počuj ON vždy vždy a ešte raz navždy bude podporovať svoju dcéru. Aj ak dcéra bude mať 20 aj 30 aj 50 rokov vždy ju bude podporovať to si píš. Je to jeho dieťa už dospelé ale navždy je a pokiaľ sa nie je schopná sama živiť tak ju do 26 rokov ma živiť rodič. Tak asi to zjavne využíva. Takže je to jeho dcéra či sa TI to páči alebo nie. Vždy bude pre neho dieťa a zvlášť ak je to dcéra otcova princeznička. TY dieťa máš malé pýtam sa ak by to bola tvoja biologická dcéra aj na tu by si kydala somariny. To už by bola iná šálka kávy a TY by si si dospievajúcu dcéru vzala do manželstva vtedy by to bolo OK. Neverím že TI muž nepovedal že jej da veci. Hej vzal kočík postieľku veci nabalila dal jej hej. Však ak TI povedal že pre druhé kúpite všetko nové tak by som nedala ani cent nech všetko kúpi sám ak odniesol a daroval. Zvlášť aby si TY nevidela no to určite. Mala si si nájsť slobodného bez deti a nie rozvedeného s dospievajúcou dcérou alebo deťmi. To že tebe nikto nič nedal že všetko si si musela sama v poriadku bola asi trošku iná doba. Už len fakt svedči o tom že jej dal pozemok a myslím si že aj dom im pomôže postaviť. Ak budeš na neho tlačiť že dcére nič iba vášmu spoločnému môže sa s tebou rozviesť. Otcovia sú na dcéry naviazaný. Predtým než ste išli do manželstva tak si to asi tak neriešila nebyť otehotnenia jej tak asi by si neriešila. Išla si do manželstva s tým že má ešte ON dieťa áno schválne píšem dieťa že pre neho aj ak je dospela vždy bude dieťa. TY nerieš čo im dala jeho rodiča myslím mladého to je ich vec. To že neplánované na 19 otehotnela to je zbytočne riešiť nie je prvá ani posledná. Tvoj muž ju bude podporovať celý život raz je to jeho dcéra. Aj bývanie ak mate spoločne a by sa mu nedajbože niečo stalo je tiež dedič aj ON ako vaše spoločne dieťa takže raz už ak je je jej otec tak aj ak má súrodenca malého nevlastného tak vždy bude aj dieťaťom svojho otca aj dedičom po otcovi či sa Ti to páči či nie. TY si si istá že s tým chlapom chceš mať aj druhé dieťa evidentné ťa nerešpektuje a je mu jedno čo si myslíš. Ak by bol férový k tebe tak sa ťa mal opýtať prosím ťa mohol by som jej dať to a to ale podľa tvojho písania mi príde že sa ani nepýtal vzala dal . Takže aký ma vôčí tebe rešpekt a úctu asi žiadnu. A aj to že TY nemusíš byť tehotná tak skoro niekedy sa to podarí za krátko inokedy čakáš aj viac rokov bez zjavnej príčiny.
@moonlight1210 veď to že ja som uplne všetko akceptovala, aj keď na začiatku nášho vzťahu boli jasne vykomunikovane úplne iné pomery. A teraz ide ďalej a ďalej
@sasa1310 sú to moje veci. Nevidím dôvod prečo by ich mal darovať bez môjho súhlasu. Ja ich môžem slobodne darovať hocikomu, cudzím ľuďom, komu len chcem
ja neviem, my máme v manželstve všetky veci spoločné aj auto, ktoré som ja kúpila je spoločné aj auto, ktoré on kúpil je spoločné. O handrách, ktoré sú v pivnici ani nehovorím. Snáď bývate v spoločnom
@mimka124 ďakujem za pochopenie, ja fakt neviem prečo mám makať, zaslúžiť si peniaze a potom nedopriať nášmu budúcemu alebo aj terajšiemu dieťaťu, resp prečo ja nemám možnosť to dať svojim sesterniciam ktoré majú obe maličkých chlapcov.
To sa neznici, nebud uzkoprsa...
Tak potom úplne nerozumiem tvojej reakcii. Uvedom si, že tieto hlúpe žabomyšie vojny môžu natrvalo znicit váš vzťah. Nie len s tvojou nevlastnou dcérou ale sj s tvojim mužom. Je to jeho dcéra, vždy jej bude pomáhať ako vie, tak isto, ako bude pomáhať aj vašim spoločným deťom. Je to na tebe ako ta bude vnímať- či ako super kamošku alebo ako 🐄 čo sa handrkuje za pár vecí.
Tak ešte raz...za aké peniaze bola kupená výbava? Lebo krútiš sa tu všelijak....Nie su to tvoje veci,su to vaše veci vášho dieťaťa...ak manžel ich posúva bez tvojho suhlasu ,tak asi vie prečo....že by ste sa len pohádali a posunul by ich aj tak.
Máš dve možnosti
1.zdúvať sa,hádať,žiarliť,komentovať vyrývať...donekonečna preto vyrábať doma dusno
2.uspokojiť sa so situáciou,sú to len veci,idú pre dieťa a vnuka tvojho manžela,nie pre cigánčatá do osady,budú len požičané,ukázať veľkorysosť a hlavne PRIJAŤ to vnúčatko do svojej rodiny a do svojho srdca

Mate s muzom cudny vztah. Ale ked hovori, ze kupime nove, pritom rozdava uz kupene a odlozene svojej dcere, tak by som ho zobrala za slovo. Druhemu by som nekupila nic, trvala by som na dodrzani jeho slova.
Ved mu to vysvetli, ze si vsetko kupovala za svoje, on neprispel. Ak porozdava vsetko, kupovat bude on sam za svoje ked uz to takto mate medzi sebou.