Čo robiť, keď manžel rozdáva veci pre bábätko?
Ahojte, môj muž sa relatívne skoro stane dedkom, dcéra čaká plánovane dieťa, nemajú peniaze ani nič zabezpečené. My máme 3 ročného syna a plánujeme druhé dieťa do roka a on jej rozdáva všetky naše veci, čo som starostlivo odložila pre druhé dieťa a ktoré som kupovala výlučne ja. Kočík, postieľka, ohrádka, kolíska, oblečenie v perfektnom stave. Strašne som z toho vytočená a on mi len odpovie že kúpime nové. Ja nevidím dôvod prečo by som mala míňať opäť stovky eur na veci keď už ich raz mám. Vôbec neviem čo mám robiť a kedykoľvek niečo spomeniem tak som tá najhoršia, skúpa. Akurát že ja som sa najskôr zabezpečila, mala svoje bývanie, peniaze na výbavu a všetko potrebné, nepovedala som si len tak že ok ideme na ostro a keď sa podarí nejak bude. Neviem už čo im mám povedať, vždy som za najhoršiu, ale mne nikto nič zadarmo nedal, neviem prečo mám novucke veci rozdávať.
@alickapusinka má živiť*
@sasa1310 jaj tak mám vo svojich 32 rokoch pochybovať že vôbec otehotniem, keď sa o to už snažíme, ok...
@janinah
Ziadne také "posunul by ich aj tak". Vsetko, co sa v rodine prijima, musi byt vzdy odsuhlasene dvoma ludmi, manzelmi. Nie ze si jeden z paru bude robit "to svoje". Nikdy by som ja proti svojmu muzovi nesla, ale ja mam fakt mudreho a laskaveho manzela, takze neviem ako to je u autorky tejto temy.
Nechapem preco tu miesate ziarlivost, to nie je ziarlivost, to je pocit krivdy. Predstavte si to takto. zarabate, setrite, nasetrite si napr. 2500 eur. A potom by Vam ich niekto, napr. mama vybrala z uctu a dala niekomu v rodine, ze sa tomu cloveku viac zidu, lebo je v nudzi. Vobec by Vam to nevadilo? Povedali by ste si, ved ok, ved ten clovek ich potrebuje viac? Toto iste sa stalo autorke. Ona si nasetrila a kupila veci. Ano, su to veci, ale maju hodnotu. Aj ked by uz nemala dalsie deti, moze ich predat, su to jej veci, jej peniaze. Mna by to velmi nahnevalo. Ja by som asi povedala muzovi, ze za kazdu vec co da dcere mi da peniaze v hotovosti, povedala by som mu nominalnu hodnotu kolko co stalo, a nech si to dava dcere, ale nie na ukor mna a nasho dietata. Ak ma peniaze na rozdavanie a dobre zarobi, vsetko chcem naspat. Kocik 800 eur, autosedacka 200 eur, prislusenstvo 600 eur, ja by som mu aj za kazde pyzamko vyuctovala, 15 eur pyzamko, 30 eur vetrovka... vsetko nieco stoji. Dobre sa rozdava veci, ktore on neplatil. Stvalo by ma to uplne rovnako ako teba a tie zeny co Ti hovoria ze si lakoma si prevdepodobne nemuseli sami zarobit na veci pre dieta tak ako ty.
@juliacenc prečo ja mám robiť na jeho deti ktoré podľa jeho slov na začiatku nášho vzťahu už mali byť samostatné?
Autorka,
Je to aj tvoja vec. Manzelstvom s nim uz tvorite rodinu, a prave preto je dolezite spolocne komunikovat, hladat riesenia, aby aj tebe, aj manzelovi bolo dobre. To nie je ze "nech si to riesi manzel sam". Ako som ti pisala vyssie, evidentne jeho dcera neskonci velmi dobre, a ano, kazdeho rodica to mrzi a je jedno, ze uz nema na nu vyzivovaciu povinnost. Rodic nikdy sa len tak nevykasle na svoje dieta
Co si muzovi navrhla ty? S akymi rieseniami siprisla ty?
@sasa1310 a nie neprišlo mi to divné, ja som vtedy mala naviac peniaze, prečo by som mu mala hovoriť že daj mi polku? Takto si vzťah nepredstavujem. Mám tak kúpim. Ale nevidím najmenší dôvod prečo by som tie veci mala bez môjho súhlasu ďalej rozdávať. Rozdám ich tam kam chcem ja, tiež mám rodinu ktorej by sa to zišlo
Ide len potial, pokial mu ty dovolis. Takze ak tie veci odnesies ku kamoske, ci zamknes, on nema z coho rozdavat.
ber to tak, že je to jeho dieťa rovnako ako tvoje. A to, že ty zarábaš aj na jeho dieťa je v manželstve normálne. Z právneho hľadiska všetko čo nadobudnete počas manželstva máte spoločné a zasa podľa dedičského konania, všetky deti sú neopomenuteľnými dedičmi vlastného rodiča rovnakým dielom. Či tie deti sú maloleté alebo plnoleté - rovnaký diel na každé. Takže či sa ti to páči alebo nie, vždy sa budú tvoje deti deliť s jeho deťmi aj keď budú jeho deti dospelé a samostatné a tvoje ešte malé. Preto sa ťa pýtam ako bývate či v spoločnom alebo nedajbože iba v jeho dome, lebo potom ešte len budeš mať trampoty
@zmrzlinka2021 ja som mu povedala, že keď rozdá veci, aj ich znovu kúpi, pokiaľ budú využívať nás kočík a my ho budeme potrebovať atď. Ale neboj skončí dobre, postarajú sa o to jej aj jeho rodičia, len mi je na blití z toho, že si niekto urobí dieťa a splieha sa stále na vlastných rodičov. Budú platiť hypotéku a keď nebudú vedieť platiť, sú tu predsa rodičia. Mne by nikdy v živote nenapadlo prísť za otcom že zaloz svoj byt aby som mohla stavať, lebo som tehotná
Hovorite autorke, ze je lakoma. No a? Vy len tak rozdavate svoje uspory kazdemu kto ich potrebuje? Podla mna je financne gramotna a zodpovedna a nechce podporovat nezodpovednych mladych ludi. Nechcem malovat certa na stenu, ale kvoli tej jeho dcere sa este budete vela hadat, je to velmi zla situacia. Ale musis byt prisna, nedovol manzelovi takto bezhlavo podporovat dceru, cim viac jej bude davat, tym viac si na to zvykne, lebo ved naco sa snazit, ocko mi vzdy da... mame toto v rodine a sucitim s tebou.
@sasa1310 nie sme manželia ani som to nikdy nenapísala. Je to jeho dospelé zabezpečené dieťa, nie maloletý krpec, o ktorého má povinnosť sa starať. Bývame so svokrom, dom nie je mužov, ja mám svoj vlastný byt ale tam odmieta bývať lebo je to byt. To je vraj pre "socket" bývať v paneláku.
Si si ista, ze toto je to, co musite najviac eiesit vo svojom vztahu?
Kde bol on ako otec cele roky, ked dceru nevychovaval?
Mate zvlastny vztah a planujete dalsie dieta.
nikdy nepísala? Hneď prvá veta môj muž sa relatívne skoro stane dedkom. Tak si mala napísať môj priateľ. Mimochodom a tvoj priateľ je ako zabezpečený? Rovnako asi ako jeho dcéra, keď už ideš narážať na jej zodpovednosť, že dostala pozemok. Tvoj kde býva? U svojho rodiča?
Ja by som jej ich dala sama od seba 🤷🏽♀️ ak by som bola skupejsia, tak s tym, ze nech ich potom da bud dalej niekomu, alebo mi ich vrati. Neviem ja som ale typ cloveka, kt taketo veci robi automaticky. Pisem ti to, lebo tvoj muz je mozno tiez taky, tak aby si rozumela aj druhej strane a ja sa zase snazim pochopit tu tvoju. Plus nevlastne deti a vlastne mam okrem hlbokych citov v podstate na rovnakom mieste.
Ved spolocny vztah, spolocne peniaze, spolocne dieta? Zas ak mate vsetko rozdelene a nejaka komunikacia medzi vami funguje, tak ste sa o tom mali porozpravat. Dalsia vec je, ze kedze muz nema problem kupit nove, tak financnu nudzu asi nemate a vybrala by som ten najmodernejsi kocik potom, ze nech teda kupi.
Tak ak si veci vo vztahu delite, tak chapem, ze chces byt samostatna. Dieta ale predsa len planujete a tehotna niesi. Mne by bolo tiez luto, kociar a ostatne veci nechat stat povedzme niekde na povale, ked je jasne, ze veci pre novorodenca a starsie dieta sa neznicia vobec.
Chlapci maju teraz 6, dalsie dieta sme planovali a narodilo sa dva a pol tyzdna dozadu. Neviem si predstavit, zeby cely ten cas mali veci, len tak stat a nikomu nesluzit.
A ked sa ti to nepaci, tak to povedz predsa svojmu muzovi a ak sa aspon trosku poznate a respektujete, malo by to byt predsa OK.
@pupavka234 ok možno som prehnala tým že je to generáciou, ale ja ani moji rovesníci takto nežijú, ani jediný jeden. Všetci máme hypotéky, nikto mám nič nedal, pretlkli sme sa životom a nikto si nepovie že ideme mať dieťa aj keď nemáme ani kde bývať a bývame v detskej izbe svojho partnera
Tak to ti až tak jedno byt nemôže, lebo tvoj partner je jej otec a to je jeho dieťa. Skús to pochopiť a rešpektovať. Bohužiaľ s tým nič nenarobíš a neklam si, že sa máte rady, lebo takto by si sa nechovala. Ešte nie si ani tehotná a už plačeš nad haraburdami. Veď ti muž kupi nové 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️ Ale ty si ten typ ženy čo vždy potrebuje haló okolo seba. Chudák chlap.
Ked nie je tvoj manzel fungovala by som 50:50, vsetko co dal dcere by som si dala preplatit do posledneho eura. Ano, aj ja som lakoma, ale u nas sa tomu hovori financna gramotnost, nie lakomost. Vsetky stedre nelakome zeny, poslem Vam cislo uctu ked ste take stedre.
@rebrambora ale to nie sú moje deti a sú dospelé, ja im nemám čo dávať, mám pokrvnu rodiny ktorej pomáham, tiež mám žiadať od muža že daj, lebo im treba?
@zmrzlinka2021 ja píšem o tom ako je to u nich,autorka už napísala dosť,takže ja si toto o nich myslím....u nás by bol ten druhý taký,že podávaj tie veci dalej,ved treba pomôcť,to sa už poznáme ...resp. veľa vecí si urobíme po svojom,nijaké odobrenie toho druhého nám netreba,lebo ten druhý by to urobil takisto...
Autorka,
ak zijes iba s priatelom a teda nemas manzela, ako ste sa dohodli na spolocnom fungovani? A ty tiez nie si velmi rozumna, ked planujes dalsie dieta s priatelom.
Realne treba pozriet, kto tie veci kupil a za ake peniaze, kedze teda nie ste manzelia. Ak to kupil tvoj priatel, ma pravo si s tym robit co chce, pretoze su to veci za jeho peniaze. Ak si ich kupila ty, nemal by si dovolit posuvat tvoje veci. V tom pripade treba ist za frajerovou dcerou a vypytat si tie veci spat.
A realne, ak tvoj priatel vzal tvoje veci a posunul inemu cloveku, vola sa to kradez.
aj som chcela napisat, ze vy isto nie ste zosobaseni... vsetci v rodine ste nejak mimo. Dedo rozdava vase veci bez konzultacie s tebou (mna by to dost nahnevalo), ty si chces robit dalsie dieta, s takymto clovekom, ktory kasle na to ako sa citis. To si tak zufala ?
Vsetko 50:50 a do druheho dietata by som sa nehrnula, ta dcera Vam moze este dost pokazit vztah
V tvojom byte su podnájomníci? za bývanie u svokra,ktorý ti je právne cudzím človekom ,kedže manželka nie si niečo platíš?
@zmrzlinka2021 doteraz sme sa nedozvedeli kto tie veci platil....a to som sa konkretne pýtala
...s tým životom v neporiadku úplne suhlasím
No Ježiš sak prečo by nemohol pomôcť svojej dcére a ty neviem co sa správaš jak keby ysi od susedov. Veci ti vrátia, a bohvie ci sa ti ešte dieťa podarí vôbec mat keď už si podľa tohto asi dosť stará nehovorím ze nemocné ale Nikdy nevies. Je to jeho dcéra, teda tie veci nepotrebujete tak co
Nedala by som tie veci, keby som ich potrebovali, odniesla rodičom a pod. Ved dcére nech kupi nové. Bohužiaľ toto budete asi stále riešiť, tak aspoň nech rozdáva zo svojho. Lebo o rok si kúpiš zase sama...

@alickapusinka do 26 rokov ju má život pokiaľ študuje. O to som sa ja osobne veľmi snažila, aby dievča malo vysokú a nerobilo za minimálku. Čo tepes prosím ťa keby to bola moja dcéra, resp naša spoločná, tak neriešim nič. Ale toto je jeho a len jeho vec. Zle si precitlaa ona otehotnela plánovane. A v tom s tebou súhlasím že je neférový a nepýta sa mňa. Rovno im oznámi predo mnou a dá. Ešte raz opakujem, mali sme to vyjasnené, jeho deti sú dospelé a zabezpečené, bol na 100% naklonený novej rodine a novým záväzkom, maličkým deťom, ktoré sa nevedia o seba starať samy a obaja máme za ne rovnaku zodpovednosť