Čo robiť, keď partnerka zatajila financie?
Dnes som zistil ze partnerka ma peniaze na ucte o ktorých som netusil. K situácii bližšie- žijeme spolu 7rokov - syn ma 4,5’rokiv hypo mame spoločnú na dom. Dnes otvorila koncoročný výpis z uctu nechala otvorený a keď som zobral telefon aby som nás išiel fotiť som to uvidel. Na ucte ma Cez 30 000. Doteraz sa tvárila že peniaze nemá len malu sumu ktorú minie a pridavkami doplní. Ma moju kartu ktorou platí vsetko. Do práce nenastúpila keďže syn je chorý každý často a ja pracujem v zahraničí. Som v absolútnom šoku. Nepovedal som ešte nic. Viem že tie peniaze pred tehotenstvom nemala. Zakladala si nový účet boli sme spolu v banke a zadávali sme v starej banke príkaz na prevedenie všetkých prostriedkov ku dnu skončenia starého účtu. Cítim sa podvedený a okkamany… je toto normálne ? Podotýkam partnerka posledné 4,5 roka neplatila ani cent
@simca06022011 no len pani sa vydávať práveže nechce. Kto vie aj prečo, ze? Inak sranda, ze zvyčajne tu ženy píšu, aké je pre nich "vynosne" byt v manželstve. Tu je teda presný opak, výnosne by to bolo pre chlapa🤣🤣🤣
@lienka.7 pre obe strany to je... vynosne. Tu je otazne kolko eur usetri, kolko jeho eur mini.. to nik presne nevie a on ani netusi. tak to nema co riesit. Asi mu tie jeho penaize nechybaju. Podla mna je to ok. Tiez neminam ked nemusim, na druhej strane viem, ze moj chlap aj keby zarabal 20t mesacne tak neodlozi nic. A keby vedel, ze mam odlozene ja, bude otravovat, kym sa to neminie alebo riesit veci ako "setrim". ja tu vidim, iba soknuteho chlapa, ktory system takto doma nastavil a zena viditelne je setrnejsia, inak by si ako kopa inych kupila tu topanky, tu kabelku, tu hento = a nenasetrila by nic.
@simca06022011 tu je otázne, z akého dovodu nefinancuje spoločne potreby aj zo svojich penazi a tie si šetrí, opäť podotykam vylucne pre seba. To, ze si zaplati nechty ci kaderníčku zo svojich, je uplne normalne. Ale nie je normálne to, ze aj ten rohlik (samozrejme obrazne povedane) platí priateľovou kartou. Myslím si, že @autor bude dobrák, ktorý to berie tak, ze ma zabezpečiť rodinu (aj keď v skutočnosti oni rodinou poriadne ani nie su), len pani priateľka to poňala trosku inak. A pozor, opäť netvrdím, že ma žiť z rodicaku, ako mnohé co tu vypisujú. Ale to je zase iný extrem.
A stavím sa o čo chceš, ze aj ten leasing na auto by jej platil priateľ, ona by tie peniaze uplne zatajila. Nabudúce už bude opatrnejšia...
@martin96321 oni majú sice spoločné ucty (ktoré platí chlap samozrejme) ale úspory ma ona len vďaka nemu, jeho peniazom. A toto je to, na co sa tu snažíme niektoré poukázať. A ako som napisala už, ešte by jej mal chuderke platit upratovačku, aby po nej upratovala. Tak toto je fakt sila 👎 Inak byt toto v obratenom garde, už by tu toho chudáka chlapa zvozili pod čiernu zem 👌 ale zenuska je šikovná, ze si ešte aj ušetrí, v podstate z cudzieho, keďže nie sú manželia, ale to vlastne vôbec nevadí.
@lienka.7 to uz je na nej :D ak ma kartu na pouzivanie, na veci co treba, tak preco by ju nepouzila? :DD
@simca06022011 ak máš možnosť v obchode niečo ukradnúť, prečo by si to neurobila, ze? To je asi rovnaké uvazovanie 😉
@simca06022011 Tu sa krásne odhaľujú charaktery v tejto diskusii 🤦 Máš možnosť zobrať cudzie, tak vezmeš. To robíš aj v bežnom živote? Berieš cudzie veci, keď máš príležitosť? Takých vás je tu viac.
@zuzanockamt presne, ja normalne ziram nad uvažovanim niektorých tu a obhajovanim (neetickeho/neferoveho/podleho... kazdy nech si doplní co chce) konania autorovej priateľky.
@mizoko chápeš pointu celého príspevku či ideš si tu svoje dookola o tom kto môže a nemôže byť na MD, RD? Je jedno kto je na MD, RD pokiaľ tie peniaze, ktoré za to poberá používa na to na čo má a nenecháva sa živiť štýlom, že ona neplatí absolútne nič dokonca si celú čiastku odkladá niekde bokom o čom chlap ktorého peniaze to sú to ani len netuší a on financuje doslova všetko. Asi nechápeš význam prídavkov na dieta a príspevkov na materskej, že sa ma s ním aj ona podieľať na chode domácnosti. Nie peniaze skrývať a pýtať ďalšie lebo má málo.
@simca06022011 este dodám, ze ja mam tiež k dispozícii mm kartu (on moju nema), to však neznamená, že v obchode nezaplatim nákup aj zo svojho.
@bbshop ona to nepochopi, ani keby si jej to nakreslila. Bude asi podobného charakteru, preto to tak hrdo obhajuje.
Ja byt na mieste @autor a výrazne priskrtim kohútik, aby mala milá priateľka motiváciu sa co najskôr ponáhľať naspat do prace (aby nemusela teda čerpať z rezervy, co si z jeho peňazí nahonobila) a možno v konečnom dôsledku aj dieta by bolo zrazu menej chore 😉
A samozrejme, nové auto by si kúpila "zo svojho". Predpokladám vsak, ze aj takho nakoniec bude kupovať @autor , lebo tu budú výhovorky, ze investuje, nemôže predsa vyberať a pod.
@zuzanockamt
@lienka.7 my nevieme, aku dohodu mali, a ako to je, ze kolko a coho financuje ona a co si este odlozi.. ja tiez mam pristup k uctom a vsetkemu, dokonca aj disponibilne prava, a neznamena to, ze si naposielam peniaze.. ale nezanmena to ani to, ze svoje miniem do centa posledneho a potom siaham po jeho, ked viem, ze na nic neprispieva, nic nehradi a vsetko ide od mna. Kazdy ma nejaky system. A charakter... nuz keby sa na nu zajtra vykaslal a ona doma cucala, s nula eurom na ucte, tak neviem.. bola by tu za kravu, ze co si nieco neodkladala. ano tato zena ma dost vysoku sumu, ale detaily vie len ona. Ja som narp. predala fondy za 20t eur, keby mi chlap isiel vykrikovat, ze nevedel, a mam na ucte.. tak ho poslem do teplych krajin. Ja nie som povinna mu vykladat co z kade mam :D
Tiez nepisem, ze s tym on nema nieco robit, ja osobne som kartu k uctu nedostala = ani bysom si ju nezobrala, nevidim na to dovod a mne by vadilo, keby mi niekto kontorloval, co kedy miniem. Ale ked treba, prevedieme penaize na ucet, kde potrebujem.
A zdielam aj ten nazor, ze moze ist domov, podielat sa na starostlivosti a moze ist ona do prace, OCR a pod si podelia :D Mne to pride cista zavist tu... nic ine.
Sa normálne čudujem koľkým ženám príde normálne svoje peniaze skrývať a používať mužove. Čiže suma sumárum muz sa jej skladá na jej potenciálny odchod od neho. To je rozumné podľa drvivej väčšiny. Si neviem predstaviť, že môj muž sa pripravuje na odchod odomna z mojich peňazí. Ktoré som mimochodom posielala na naše deti, aby ich minul na ne. Ktovie či aj na dieťati nešetrila lebo takú vysokú sumu si musela len takto našetriť, že odložila všetko čo mala.
@lienka.7 a nie kradez a pouzit kartu otcvou na nakup v potravinach mi pride celkom odlisne :D
@simca06022011 toto nie je závisť. Unikajú ti veci z kontextu, že pýtala stále od neho že má málo zatiaľ čo si nahrabala peknú sumu. Vydávať sa nechce, tak predpokladám, že ani do práce sa jej nechce. Nepôsobí na mňa, že by chcela byť obmedzovana vo svojom živote. A určite setri aj na synovi lebo nie je možné, aby pri toľkých výdavkoch spojených s dieťaťom si nasetrila 30tisicov. A pokiaľ to sú jeho peniaze tak je povinná mu vykladať na čo ich použila. A určite si odkladala aj z jeho peňazí lebo toľko nemá z rodicaku atď. Je to bezcharakterne.
@simca06022011 medzi "neodkladat si nic" a "odkladať si vsetko" je teda sakra rozdiel.
A určite tvoj mm by ta "pochvalil" keby si si svoju výplatu celú setrila (ona namiesto toho setri mp, RP, priadvky) a financoval by všetko vylucne on. Alebo to takto nebodaj mate?
@lienka.7 presne. Je rozumné si šetriť, ale oni považujú za rozumné odložiť všetko a muža zdierat. A samozrejme zatajiť to a keďže nie sú manželia v živote sa k tým peniazom on nedostane a pritom veľká časť je jeho a keď nie priamo jeho, tak jeho zásluhou si ich mohla našetriť, keď on všetko platil.
A neverím tomu, že osoba s takýmto charakterom je ochotná ich použiť keby ich rodina potrebovala. Neexistuje. To len tak rozpráva lebo co iné mu na to povie. Dostala sa už do situácie niekoľkokrát, že ich potrebovala a radšej pýtala ďalšie od muža ako keby čo i len cent z nich použila. A isto jej nechýbali veľké sumy.. pri 30tis by si ani nevšimla, že vybrala napr 100 na nákup. Ona to zo zásady odmieta a ani sa k nim neprizná a radšej pýta ďalšie. Určite ona tie peniaze nevytiahne keď ich bude treba..určite. Uz mala príležitosť a neurobila to.
ZBYTOCNE tu sopcite, neviete kolko a coho a z coho odkladala ani o nej nic neviete. Okrem toho on si mysli, ze ziadne peniaze nemala. AK jej nekontroluje ucty odkedy chodia spolu nema to z kade vediet. Viete len nieco z debatky s chlapom, ktory je zrazu prekvapeny z toho, ze partnerka ma vysoky zosattok na ucte.Vyhovovalo to jemu, vyhovuje to jej. Teraz on si musi doma urobit poriadky. Pre mna je zvlastne aj to, ostavat doma lebo dieta byva chore.. ale to si dohodli tiez dvaja. Asi mu to vyhovuje, lebo doma s chorym dietatom by nebol. Ja som napr. na svoju rezervu spred porodu odmietla siahnut a nesiahla som na to ani potom... dlho. Mne to zvlasne nepride a ani mi nepride zvlastne nediktovat kazdy mesiac zostatok na ucte priatelovi. A viac nejdem o tom diskutovat. To preco on to financuje, a ci mu tisice nechybaju = vie len on. A aj to ako si to zariadi teraz, ked vie. preco plati priatelke vsetko, preco jej dal kartu atd.. Moze to byt aj tak, ze jej nevyhovuje vztah s chlapom na dialku a kompenzuje si to, z enie je doma cez peniaze (ja si vymyslam samozrejme, neviem). A ano, moze to byt proste len kocka co vyuzila situaciu a nahrabe si... ale to tu naozaj ja ani vy nemozete zhodnotit na zaklade niecoho... za mna, dobre robi, ze ma rezervu. A ked su tie penaize na jej ucte, su jej. KEd tak nech si s nou on prechadza platby, ktore idu z JEHO uctu prec. na co, preco, za co... = ako pisem, doteraz mu nechybali.
Neviem ci je to len tu na MK, ci celkovo na SK... ze vsetci, resp. vacsina, zjedli vsetku mudrost sveta a ziju dokonale zivoty... a namiesto rady tu srsia urazkami a zosmiesnujucimi komentarmi... a to som necitala vsetko radsej... ale toto asi nezmenim.
Autor, paci sa mi, ze sa staras o priatelku a syna.
Priatelka je sikovna. Je urcite fajn, ze setri a nemina na hluposti. Mna by na Tvojom mieste iba mrzelo, ze to robi poza moj chrbat. Nieje pekne, ze to zatajila. Mozno by som s nou skusila toto prebrat a nastavit... setrit spolu... aby to bolo spravodlive.
@lienka.7 v kazdom pripade je sikovna😎 skoda len,ze na to doplaca niekto iny.......
Diskusiu by som asi rad uzavrel s partnerkou sme si presli výdavky, to čo platila mojou kartou bolo ozaj to na čom sme sa dohodli, myslel som že svoje výdavky ma väčšie. Peniaze ktoré si odklozila neboli moje ale jej. Poberala o niečo dlhšie materskú lebo mala cisársky rez. Daňové priznanie mala veľké kvôli vysokym preplatkom na daniach. Na tom kryptoucte ma skoro 15000€ ktoré zarobila ale môže o ne aj prísť aj by ich napríklad teraz nepredala a potom sa znížila ich hodnota tak mi to vysvetlila …
@autor tak super, ze ste si to vyjasnili.
Aj tak by som na tvojom mieste bola opatrná a neverila jej viac. Lebo vieš, ono by uplne inak vyznelo, ze pozri miláčik, ja budem šetriť a ty plať naše výdavky.
A rada na záver, ďalšie dieťa si s nou už určite nerob. Ma najvyšší čas ísť do práce a prispievať konečne aj ona.
A daj sem pripadne "raz" vedieť, či si za tie "svoje" ušetrené peniaze kúpila to auto, alebo si ho nakoniec opäť platil ty
A iba recnicka otázka na zaver... tebe takýto život vyhovuje? Byt doma cez vikendy? Stojí ti ti za to nevidieť vyrastať svoje dieťa?
Ale držím palce ✊🍀
ja len ze dlhsia materska kvoli cisarskemu neexistuje 🙂
@klementinka58 tiež si myslím, ale nechcem brat @autorovi ilúzie 🙈
@lienka.7 podla mna jej zhltne vsetko 🙂
jedine zeby nezili na slovensku, ale na slovensku je materska rovnaka ci rodis normalne alebo cisarskym
@klementinka58 myslím, že @autor tu krajinu nespomínal... možno ide o Švédsko 🤣🤣🤣
https://www.feedo.sk/blog/babatko/materska-vo-s...
V každom prípade, nevieme, na čom boli dohodnutí a na com nie. Ak sa dohodli, že bude hradiť všetko, lebo ona "nema prijem", tak je za mna neskutocne dobrosrdecny osol (a to ho teraz nechcem urážať), lebo určite mu ona nepovedala, pozri Jano, ty budeš všetko platit a ja to svoje investovat. Za mna by sa mal výrazne viac zaujímať o situáciu doma a nielen všetko platit ako osol. Btw, ak teda naozaj "zarobila" 15k na kryptomenach, nevidím jediný dôvod, aby sa nepodielala na výdavkoch v domácnosti. Ja jej neverím.
@lienka.7 lenze takychto muzov je dost, aspon co sledujem konik kopec zien len odklada a muz zaraba v zahranici a tu potom pisu zeny ze vsetko je na nich...pre niektore je dokonca mudra a sikovna malokto napisal, ze vychcana 🙂 a este teraz ked zadrel ze mala dlhsiu matersku kvoli cisarskemu. Podla mna je on taky dobrak ze jej vsetko zhltne

AK si nasetrila pocas md a rd takuto sumu, tak je sikovna.. mozno mala vysoku MD, plus tie prispevky odlozila, ale aj tak je to dost. Mozno boli mesiace, ked zo svojho platila minimum resp na bezne veci vyuzivala tu tvoju kartu, proste to nik nevie.. presne... Tiez som mala dost financii na ucte po MD. Skor by ste sa miesto toho, ze pouziva tvoju kartu mali dohodnut na fixnej sume, ktoru jej das.. a zaacla by som pomaly riesit navrat do prace, lebo ide aj o zvyky, ak si clovek zvykne byt doma a ziveny niekym, tazko sa vrati do zabehnuteho.
A inak by som to neriesila, je to slobodna zena, na sovjom ucte moze mat cokolvek. To ze vsetko platis je na tebe, ale ona je podla mna maximalne rozumna, ze ma rezervu, nikdy nevie, co sa moze stat. Druha vec je, ze pravdepodobne naozaj zo svojich penazi vela neminie. V podstate ako slobodna zena, nemusi rozpravat z kade ma ake peniaze... ja naevidim nic na tom, ze si nasetri. Vezmi si ju za manzelku a budu uspory spolocne:DDD