Čo robiť, keď rodič odmieta psychologickú pomoc?
Rozvedená, má 66 rokov, žije sama, povedala by som že aj mierne zaostalá mentálne, všetko za ňu musím vybavovať, nevie si ani zapnúť práčku, nemá všeobecný prehľad a tak. Ako si ju pamätám vždy bola bez energie, smutná, podozrievavá a domýšlavá. A vekom sa to zhoršuje, často počuje zvuky čo reálne neexistujú ako že si niekto o druhej v noci púšťa nahlas hudbu, klope jej nadránom na okno a podobne. K psychiatrovi som ju nedostala, k dvom psychológom áno, ale u jedného bola raz a u druhého trikrát a prestala chodiť, jednoducho nespolupracuje a neprizná čo sa jej deje. To ani do domova dôchodcov jej nemôžem podať žiadosť, lebo nemá oficiálne diagnózu.
A neda sa k psychiatrovi nejako cloveka dostat nasilu? Neviem ako to funguje ale mozno by som skusila oslovit priamo psychiatra ake su moznosti
Bez diagnózy toho veľa nespravíš.
A chcela by ist do domova? Moze si podat ziadost ako samoplatca ak su prostriedky, je to vtedy drahsie. Aj tak bude cakat asi dlho kym sa uvolní miesto
@jaond19 Nechce ísť... A tu je zase druhý problém, nikdy nič nevlastnila ani jej rodina, nemá úspory, robila podradné práce kde neplatili za ňu riadne odvody a má minimálny dôchodok podľa odpracovaných rokov 470 eur. Teda jej by to nevyšlo ani na poplatky tam, ja som sama chorá a mám problém prežiť (teda mám ten polovičný ID 256 eur a látam to ako vládzem brigádami) a teda neviem, z čoho by som jej doplácala. Keby napríklad má problémy fyzické a rieši ich tu by bolo asi najrozumenejšie keby ja sa o ňu starám a poberám za to príspevok, lebo ani ten domov dôchodcov nejde zaplatiť. Ale zadarmo sa starať o osobu čo sa nelieči a oberať sama seba o sily a energiu na to, aby som zvládla aspoň tie dohody a nejako prežila to nejde. Nehovoriac o tom, že raz to môže zájsť tak daleko že mi ublíži lebo sa jej niečo zazdá a bude tomu veriť...
Tiež by som skúsila matku presvedčiť, aby sama chcela odísť do nejakého zariadenia. Skús jej vymenovať pozitíva, že tam bude klud, žiadne klopanie na okno a pod. Veľa s týmto nespravis, ak mama nechce. Jedine ešte obrátiť sa na niekoho,komu ona 100% dôveruje a nech jej dohovorí tá osoba. Ale ak má takú povahu, podľa mňa aj keby šla k dr, veľa sa nezmení.
Inak mna vzdy udivuje ked tu takto napisu dospele deti svojich rodicov ze ich rodicia ani nevedia zapnut pracku.. ako taky clovek dokaze prezit, ako sa stara o deti kym su male? To nie je rypanie len tomu fakt nerozumiem lebo pri dietati je tolko veci potreba zariadit a vybavit a riesit ze ako to takato osoba zvladala ked vsetko treba za nu?
Skus sa poradit s jej obvodnou lekarkou, alebo zajdi za psychiatrom sama a povedz, co je vo veci. Tiez sme mali podobny problem s otcom, nechcel chodit k lekarom. Nakoniec som podala ziadost do DSSky a obvodna mu vypisala papiere podla toho, co som jej ja o nom povedala. Ked posudili jeho odkazanost normalne ho prijali. Akurat tam uz potom skoncil aj u psychiatra a tam ma nakoniec sprdli, ze preco neprisiel uz davno. ked som povedala, ze nechcel, tak vraj treba volat sanitku a vtedy nikto nepotrebuje jeho suhlas..ale ako by to bolo naozaj, neviem..
@nin12345 nie neda sa vziat nasilu k psychiatrovi. Taky clovek Ti aj z auta vyskoci pocas jazdy, ked proste nechce.
A k tej poslednej Tvojej otazke ze mama nevie ani pracku zapnut, no nevie, lebo je to psych.diagnoza a ta sa zhorsuje. Taky clovek ani nema zaujem o ziadne bezne cinnosti, prestane varit, upratovat, jest, pracka nic, prechadzka nic, nakup nic. Keby si zazila, pochopis.
@autorka: vlastne skusenosti s takym pacientom. Je to nekonecny pribeh a neurobis prakticky nic. Do domova nepojde, do zariadenia tiez nie (aj keby mala diagnozu, pokial nieje zbavena svojpravnosti - a to je velmi tazko aj keby akakolvek bola, tak bez jej podpisu ju nikde nevezmu). Nehovoriac o cene zariadenia na mesias.
Ked bude zly stav, zavolaj zachranku + policiu, to je jedina Tvoja moznost, ale aj to ju vezmu iba pokial udas, ze mama je v stave ze ohrozuje seba alebo druhych ludi. Vezmu ju na psychiatriu na preliecenie, nastavia na lieky a potom bude ambulantne chodit k psychiatrovi. Samozrejme, chviku bude chodit (mozno tri mesiace mozno rok), a potom zas svojvolne vysadi lieky a vsetko bude odmietat. Takze ty zas po case zavolas zachranku, ktora ju vezme na preliecenie. A takto to bude nikdy nekonciaci pribeh, dokolecka dokola. S tym ze vacsinou sa interval medzi hospitalizaciami a "fajn stavom" skracuje casom a vekom.
Ps: je mi to luto co prezivas. Ano toto vsetko sme aktivne riesili vybavovali pre jedneho clena rodiny a zijeme v tom. Je to nanic situacia, neurobis realne nic, len sa dookola trapite vsetci.
@anicka34 aj pokial Ti doktori vypisu papiere a aj pokial je zaradeny v stupni odkazanosti (ktory potrebuje), i tak potrebujes podpis toho cloveka ze suhlasi a nastupi do tej DSS alebo zariadenia, ak ten clovek nie je zbaveny svojpravnosti. A ked Ti napriek diagnozam, papierom, doporuceniam ten suhlas neda, tak proste ho nedostanes nikde. Minuly rok sme to riesili, proste bez toho sa nepohnes... Takze Tvoj ocino niekde nieco musel podpisat. Nas rodinny prislusnik to odmietol (nehovoriac o tom, ze deti odmietli okrem jedneho mu vobec na zariadenie prispievat) takze osoba si nadalej zije v tomto kolotoci, a vsetci naokolo s nou...
A byt/dom kde byva je v jej vlastnictve? Tolerovala by k sebe cudziu osobu? Dajme tomu vymenou za jej starostlivost ju nechat ubytovanu u seba? Hladam krajne riesenia kedze nema peniaze ani na opatrovatelku ani na zariadenie....
@jaond19 aby to nezneužil a neprepisal byt na seba
autorka, byt si vysporiadaj !
@karolinakr aj to je mozne, ale kym je dotycna svojpravna, s bytom/domom moze porobit uz teraz hocico.... podvodnikov je vsade vela
Takže nehnuteľnosť mama nevlastní žiadnu, teda aj mínus, že proste doplácať z predaja nepôjde a aj teda plus, že neprepíše na niekoho len tak (ona nerozumie ak jej niekto niečo vysvetľuje a teda zmanipulovať by sa dala ľahko) Zisťovala som si aj cenu za domov dôchodcov u nás v meste, takže mohol by aj ten dôchodok stačiť, prípadne pár eur jej mesačne prispejem. Len najhoršie je to, že žiaden papier nie je že je chorá a je problém dostať ju k lekárovi, skúšam to už roky bezúspešne. A stav sa jej bez liečby len zhoršuje. Ako hovorím dostala som ju len k psychologovi v lete 2023, kde pravdepodobne všetko zaprela, lebo ju poslal domov s tým, že nech nemyslí na zlé veci údajne (neviem, možno klame, ale takto mi to povedala) U druhej psychologičky bola na v lete 2024 prvýkrát, potom to zrušila lebo sa vraj necíti dobre, potom bola na jeseň druhýkrát, neviem čo zistila, asi ešte nič, nechce mi o tom rozprávať. Viem len že prvýkrát preberali detstvo (teda asi klasická diagnostika) A potom 3 krát mala byť v novembri, aj tam akože išla, ale mám podozrenie že už tam nebola, lebo nedala jej nový termín a doteraz nie je zaznamenaná táto posledná novembrová návšteva v appke zdravotnej poisťovne (mám jej účet v mobile aby som cez aplikáciu mohla pre ňu žiadať doplatky cez lieky, ona nepoužíva internet, neovláda to ani nikdy nebude, ako píšem je tam nejaká zaostalosť a nevie pochopiť nové veci a ani nemá záujem, ona aj na mobile vie len zavolať, nevie fotiť, poslať sms, nastaviť budík, proste nič) Ale k tomu psychiatrovi ju ťažko dostanem a ak áno, tie halucinácie zaprie alebo nepôjde druhýkrát, predpokladám, že aj keby ide asi nedostane diagnozu na prvom sedení, ale až časom, lebo možno bude chcieť psychiater aj nejaké pomocné doplnkové vyšetrenia od psychologa alebo počkať či zaberie liečba.
Dodám ešte, že ako napríklad internista a podobne nie je problém, k internistovi chodí pravidelne, ale k psychiatrovi ju nik nedostane, myslím, že to je aj tým vekom, že pre túto staršiu generáciu je psychiater tabu, nepriznajú, že potrebujú jeho pomoc. Posielal ju k psychiatrovi raz aj obvodný lekár-asi sa mu na nej niečo nezdalo, ale nešla. Inak lekárov počúvne, ale proste tá psychiatria je tabu.
@nin12345 kedysi boli práčky čo stačilo stlačiť gombík a pralo, programy nepretáčala, potom ako začali byť zložitejšie zapínala som ako decko ja... Aj napríklad úradne papiere som ako 10 ročné decko vyplňala ja, ona tomu nerozumela a proste tam normálne úlohy boli vymenené, ja som sa starala o ňu. Ona maximálne čo vie a vedela tak poriadiť-utrieť prach. Ani variť riadne nevie, to som tiež ako decko rýchlo začala ja, lebo ona navarila len maximálne vyprážaný syr so zemiakmi alebo cestoviny s vajcom alebo kúpila parené buchty a tie ohriala alebo rybie prsty a dookola som jedla tie isté polotovary, ale normálne jedlá vôbec. Tak som musela začať variť sama... A aj teraz musím variť aj jej, lebo má zvýšený cholesterol dosť a ak neuvarím, tak ona si vie uvariť len tieto vyprážané polotovary a to je veľmi mastné a nerobí to dobre jej na ten cholesterol.
Ach jaj, tak to si mala fakt drsné detstvo. Neviem, ja by som skúsila zájsť k tomu psychiatrovi, opísať situáciu a nech ti napíše nejakú diagnózu do karty, aby si ju mohla dostať do toho domova. Ale fakt ju nejak obalamutiť, že je to iný doktor, nejak sa s ním dohodnúť. Veď toto je fakt extrém.
autorka chod k psychiatrovi ty porozpravaj mu a potencionalne vie (za poplatok) aj on prist domov a spisat spravu
Ma niekde trvaly pobyt? Ak ano tak domov v mieste bydliska by zvladla z dochodku.
Psychiatra musis vyvabavit. Chod za nim ty on ti uz poradi.
Ja riešim teraz presne to isté. Mám mamu objednanú k psychiatricke 1x. ale pod zamienkou, že kvoli liekom, ktoré berie musí ísť na “doplnkove vyšetrenie”. Nevie, že k psychiatrovi. Dúfam, že ju tam nejak dostanem a neujde pri nápise psychiater 🙈 Skús aj ty nejakú zámienku (poradila mi to psychiatricka pri ktorej som bola 1x.konzultovat to, čo s mamou) Povedala - buď príde dobrovoľne alebo keď bude vyvádzať a pod, zavolajte záchranku a odvezú ju fo nemocnice. Vyšetria, nasadia lieky, zastabilizuju a určia diagnózu. S ňou ju vies cez súd zbaviť svojprávnosti a umiestniť v DDS. Trvá to 6mesiaco, možno viac sle aspoň sa to pohne a pomôžeš mame aj sebe.
Kebyže obvodná tvojej mami napíše diagnózu tak by to šlo ľahšie, a ináč obvodná jej môže predpísať aj psychiatrické lieky
@flower24 nie je pravda ze len kvoli jednej hospitalizacii a diagnoze ju zbavia svojpravnosti. To je teda uplne zjednodusenie situacie, a nie, keby to takto fungovalo, netahame sa aj my (a mnohi ini) s nasou psychiatrickou pacientkou uz roky. A to sprosto poviem, mam znamosti u lekarov, v DSSskach, vsetko by bolo "vybavene" razom. Ale svojpravnosti ju len na zaklade tohto nikto nezbavi ze toho cloveka potom len "pekne krasne posles do zariadenia" aj ak on nechce. A to my mame osobu co ma roky papiere x vaznych psych diagnoz, ID, a x hospitalizacii, kde ju brala zachranka aj policajti so sebou. A nezbavia ju svojpravnosti len na zaklade toho. Vlastne skusenosti.
Ale drzim Ti palce. Vidim ze ste este len na zaciatku cesty, ved kiezby to u Vas slo "hladko", tak ako si myslis. Tiez som si myslela ze to bude normalka postup, ked sme to zacinali riesit. Realita nas vyviedla z predstav.
A @ghoul_ ak aj obvodak predpise lieky, nic to neznamena, pretoze ZIAL psychiatricky pacient ich chvilu berie a potom ich sam prestane brat, bud z dovodu ze "uz mi je dobre uz nemusim brat lieky" alebo z dovodu "tie lieky mi robia zle, nebudem ich brat". Cize jedna navsteva alebo ani nenavsteva a lieky, naozaj tieto diagnozy nevyriesia. Vzdy to bude i tak vecny kolotoc a na to sa musi pribuzny pripravit. Bohuzial.
@colsami Nikde nepíšem, že len na základe toho. Píšem len, čo viem od právnika, ktorý už podobné riešil. Naša mama sa už nevie o seba postarať a robí také veci, ktoré jej osobne veľmi škodia, no ona si to neuvedomuje. Chcem jej len pomôcť, aby bolo o ňu postarané. Nemyslím si, ze to bude ľahké, to vôbec nie. Ani nepíšem, ze sa to súdne podarí. Len hľľadám l cestu. Ale ak ty vieš ako to riešiť, rada prijmem radu 🙂

Ja som jedináčik, sama mám fyzické ochorenie a ID 45 percent, teda mám ťažšie sa postarať o seba, nemám ešte energiu riešiť aj matku čo je chorá,.stav sa jej zhoršuje a liečiť sa nedá.